Skocz do zawartości
BLANTMEN

Kostka rubika

Rekomendowane odpowiedzi

Ej jak wam idzie ? Ja skonczylem 5 lekcje z malymi problemami (czasami mi sie kostka psula pomimo tego ze robilem wszystko jak nalezy). No i jestem przy ustawianiu rogow, robie te polecenia z lewo-prawo i na koniec mam prawie calkiem rozwalona kostke(w niektorych miejschach nie mam tego T nawet), tam jest jakis blad czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nauczylem sie ukladac kostke w liceum. byly wakacje, mialem duzo czasu i mi sie nudzilo. kupilem kostke a tam byla instrukcja z ruchami. i tyle...

fajnie by bylo nauczyc sie innych metod ukladania jakie zostaly wymienione na poprzedniej stronie

ta czterowymiarowa kostka jest w deche...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej kupić w kiosku :wink:

Dzisiaj okazało się, że kostak może być zagrożeniem dla zdrowia (bynajmniej mojego :wink: ) Zasiedziałem się w autobusie jak ją układałem w drodze powrotnej do domu. Wysiadłem przystanek dalej, i musiałem sprintem lecieć do domu :? Zaraz chyba zawału dostane :( U mnie w domu jest tak, że jak nie ma mnie o określonej godzinie, to zaraz jest z tego powodu awantura :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam za soba (lewo - prawo! )

Na poczatku tez nie wiem dlaczego jakos wszystko mi sie psulo, ale wydaje mi sie, ze ktorys ruch po prostu mylilem.

Wykonuj to powoli i dokladnie czytaj polecenie - musi wyjsc :D

Ja juz ulozylem kostke, oko perskie zrobilem, no i samemu z tego oka wyszedlem na dwie sciany poprawne a na reszcie zle srodki, oraz spowrotem do calej kostki poprawnej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

istnieje jedna zasada:

- jesli zaczynasz jakis ruch to "patrzysz" na jedna tylko sicanke i nie powinno sie wtedy obracac kostki. jesli tylko obrocisz kostke (przestaniesz "patrzec na scianke") to od razu wszystko psujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

istnieje jedna zasada:

- jesli zaczynasz jakis ruch to "patrzysz" na jedna tylko sicanke i nie powinno sie wtedy obracac kostki. jesli tylko obrocisz kostke (przestaniesz "patrzec na scianke") to od razu wszystko psujesz...

Dokładnie.

Dla mnie np. te lekcje są zupełnie zrozumiałe.... Ułożyłem za pierwszym razem. Czytajcie dokładnie! To nie ma prawa nie wyjść. Z tym, że tak jak mówi Vadeer, nie powinno się kręcić kostką na wszystkie strony podczas układania, bo mozna sie łatwo pogubić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazik po ruchu lewo nie powinna ci sie kostka rozwalic, jesli dobrze pamietam to rog bedzie nie idealny, ale bedzie dobry (no i reszta bedzie tez ok), jesli cos ci sie rozwala - to znaczy ze cos zle przekreciles. Po ruchach lewo-prawo powinienes miec o jeden idealny rog wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwalila sie moja kolejna kostka, mam takich cala kolekcje :evil:

Akurat wyjezdzalem do Lednicy (na spotkanie) to mysle, ze przydalalaby sie jakas sprawna. Ide do sklepu - kupilem - nawet dwie! , jedna taka niestandardowa (mniejsza) - nawet nie dojechalem do domu, ze sklepu- popekaly :evil: :evil:

Moze wiecie gdzie mozna dostac kostki inne niz cos takiego:

Dołączona grafika

sa 100%, kumpel ma taka lux. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.po raz pierwszy ulozylem kostke jak mialem 6 lat-bez schematow.

2.jak juz poznalem troszke trickow to ukladalem kostke i piramide w minute (piramida- 5 sek)

3.moj rekord w kostceto to 27 sek (fuksem)

4.dawno juz sie nie bawilem kostka ale chyba znowu sie pobawie poniewaz nie wiedzialem ze mozna kostke ulozyc bez patrzenia (ja musialem spojzec przynajmniej 3 razy)

5.dla nie wtajemniczonych-nie ma roznice jak dlugo mieszacie kostke -10 ruchow wystarczy (ludzie zawsze mi mieszali kostke przez 2 min bo mysleli ze bede mial wiekszy problem ;) )

6.wlasnie dzisiaj tez chcialem zalozyc jakis temat o kostce :D

7.pozdrawiam wszystkich zakreconych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem sobie 3 dni temu kostke i juz ukladam w <5min

z tym kursem :

http://www.kostka-rubika.prv.pl/

wydaje mi sie jednak, ze tam juz duzo nizej nie zejde niz 4 minuty?

jakie macie inne szybsze sposoby, takie do 10 przekstalcen czy cos

co mi ok 2 minuty pozwola?

nie chodzi mi tu o Friedricha bo to za ostro dla mnie :]

cos najszybszego z tych metod prostych... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś dziwny traf, że ten temat jest odświeżany w sposób 2lata - 4 lata... w 2018 też sobie ktoś o nim przypomni?... [;

Żeby nie było OT - próbowałem podejść parę razy, i za każdym razem szlak mnie trafiał... Za mało cierpliwości mam co do układanek, a co dopiero do kostki rubika... xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi