Skocz do zawartości
L.Asten

WC roździelacz do wody, projekt i tak ogólnie... (pic.28KB)

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przymierzam się do złożenia nowego WC, jednak wpierw nim go wykonam chciałbym przynajmniej w teorii go zaprojektować, aby był najbardziej wydajny/optymalny/ładny :)

Praktycznie wszystko wykonam sam, z czego będę ogromnie happy :) Ale do rzeczy: otóż na pierwszy ogień poszedł roździelacz(rozgałęziacz?) do wody. Pierwsze projekty widzicie na rysunku, narazie takie ot sobie szkice, więc niezbyt dokładne a co za tym idzie niezwymiarowane i miejscami może krzywe, ale istotę projektu mam nadzieję oddają.

Więc tak jak widać, jest jeden kanał wlotowy - na rysunku akurat o dość dużej średnicy - i sześć kanałów wylotowych. Na kanał wlotowy podpięta zostanie pompka od c.o.(Wilo RS 25/4 -akurat taką nieużywaną znalazłem w garażu :)). Na wyjściach założone zostaną zawory/kraniki pomocne w przypadku gdy któregoś wyjścia nie używamy(a pozatym ładnie wyglądają:)) I tutaj właśnie mam pytanie do "(pod)wodniaków", bądz obeznanych w temacie: otóż jakiej średnicy kanał wlotowy zastosować aby ciecz dobrze się "rozprowadzała"? Wylotowe będą prawdopodobnie 12mm, aczkolwiek jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Co do materiału z jakiego zostanie rozdzielacz wykonany to może to być równie dobrze miedź, aluminium, bądź gruba pleksa. Ostatni materiał chyba będzie naładniejszy, aczkolwiek może być troche kłopotu z wydrążeniem górnej części.

Oto pokrótce przedstawiłem mój projekcik. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a może ma ktoś coś lepszego? Jeśli tak to może się podzieli.... :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie katy dla kanalow powinny byc mniejsze, np jak tutaj:

...

...

Na twoim projekcie cisnienie na skrajnych kanalach moze byc za male, o ile w ogole cos tam bedzie :)

Też nad tym myślałem, ale zastanawiam się czy moc pompy w znacznym stopniu nie zrekompensuje tej wady... myślę też nad okrągłym korpusem, kto wie :)

Generalnie zależy mi na montażu kraników, z tego względu iż nie zawsze wszystkie kanały będą potrzebne a na wspomnianym zdjęciu nie bardzo jest na to miejsce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie katy dla kanalow powinny byc mniejsze, np jak tutaj:

Dołączona grafika

Na twoim projekcie cisnienie na skrajnych kanalach moze byc za male, o ile w ogole cos tam bedzie :)

Co do pomp to moja mama siedzi w tym i te pompy Wilo to sa najlepsze pompy a nie tam jakies od akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...