L.Asten Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Ostatnio przymierzam się do złożenia nowego WC, jednak wpierw nim go wykonam chciałbym przynajmniej w teorii go zaprojektować, aby był najbardziej wydajny/optymalny/ładny :) Praktycznie wszystko wykonam sam, z czego będę ogromnie happy :) Ale do rzeczy: otóż na pierwszy ogień poszedł roździelacz(rozgałęziacz?) do wody. Pierwsze projekty widzicie na rysunku, narazie takie ot sobie szkice, więc niezbyt dokładne a co za tym idzie niezwymiarowane i miejscami może krzywe, ale istotę projektu mam nadzieję oddają. Więc tak jak widać, jest jeden kanał wlotowy - na rysunku akurat o dość dużej średnicy - i sześć kanałów wylotowych. Na kanał wlotowy podpięta zostanie pompka od c.o.(Wilo RS 25/4 -akurat taką nieużywaną znalazłem w garażu :)). Na wyjściach założone zostaną zawory/kraniki pomocne w przypadku gdy któregoś wyjścia nie używamy(a pozatym ładnie wyglądają:)) I tutaj właśnie mam pytanie do "(pod)wodniaków", bądz obeznanych w temacie: otóż jakiej średnicy kanał wlotowy zastosować aby ciecz dobrze się "rozprowadzała"? Wylotowe będą prawdopodobnie 12mm, aczkolwiek jestem otwarty na wszelkie sugestie. Co do materiału z jakiego zostanie rozdzielacz wykonany to może to być równie dobrze miedź, aluminium, bądź gruba pleksa. Ostatni materiał chyba będzie naładniejszy, aczkolwiek może być troche kłopotu z wydrążeniem górnej części. Oto pokrótce przedstawiłem mój projekcik. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a może ma ktoś coś lepszego? Jeśli tak to może się podzieli.... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Wg mnie katy dla kanalow powinny byc mniejsze, np jak tutaj: Na twoim projekcie cisnienie na skrajnych kanalach moze byc za male, o ile w ogole cos tam bedzie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Wg mnie katy dla kanalow powinny byc mniejsze, np jak tutaj: ... ... Na twoim projekcie cisnienie na skrajnych kanalach moze byc za male, o ile w ogole cos tam bedzie :) Też nad tym myślałem, ale zastanawiam się czy moc pompy w znacznym stopniu nie zrekompensuje tej wady... myślę też nad okrągłym korpusem, kto wie :) Generalnie zależy mi na montażu kraników, z tego względu iż nie zawsze wszystkie kanały będą potrzebne a na wspomnianym zdjęciu nie bardzo jest na to miejsce... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2002 Wg mnie katy dla kanalow powinny byc mniejsze, np jak tutaj: Na twoim projekcie cisnienie na skrajnych kanalach moze byc za male, o ile w ogole cos tam bedzie :) Co do pomp to moja mama siedzi w tym i te pompy Wilo to sa najlepsze pompy a nie tam jakies od akwarium :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...