jaryx Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Mialem przykra przygode. Cos chyba zamotalem sie ze zworkami i po podlaczeniu pod jedna tasme nagrywarki dvd i hdd WD800, na tym ostatnim wysypal sie MBR :/ probowalem z konsoli go odzyskac fixmbr'em - bez rezultatu, tzn. polowicznie odzyskal. tzn wpisal 4 ogromne partycje 8O a mialem jednom potem probowalem Winhex'em recznie naprawic. Ale sciana bo przy zapisie - zwis. potem przyszla pora na PTedit z PM8 niestety rezultat ten sam czyli przy probie zapisu - zwis... W sumie nie mam pojecia jak skurczybyka przywrocic. Moze cos wymyslicie? Mi zostal tylko jeszcze jeden pomysl. Gdybym z innego twardziela (ten sam model z takiej samej konfiguracji i w ten sam sposob zakladana partycja (instalator windows xp)) sprobowal zrobic kopie MBR'a i a potem za pomoca Ranisha wgralbym go do tego dysku uszkodzonym MBR to by pomoglo??? Jak myslicie. PRzerabial ktos takie co? A moze znacie jakies narzedzie ktore mi sie nie zwiesi przy poprawianiu mbr'a ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 znaczy wysypały ci sie partycje i chcesz dane odzyskać? Bo poprawiania samego MBR po to żeby tylko był jest conajmniej bezsensowne (przy instalacji jakiegokolwiek sys. na dysku przecie ci sie MBR sam zrobi i bedzie OK) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 znaczy wysypały ci sie partycje i chcesz dane odzyskać? Bo poprawiania samego MBR po to żeby tylko był jest conajmniej bezsensowne (przy instalacji jakiegokolwiek sys. na dysku przecie ci sie MBR sam zrobi i bedzie OK) jest OK :) zrobilem ;P Dobra nawijam: Nie chodzilo o sam odzysk danych, bo z tym to maly pikus. Jako, że mialem pewnosc, ze po uwaleniu sie MBR'a nie bylo zadnych zapisow na dysku i że struktura plikow sie nie zmienila, to uznalem, że wystarczy odzyskac MBR, aby dysk zaczol normalnie ladowac Winde itd. Wobec braku pomocnych odpowiedzi zaryzykowalem ostatnia deske ratunku czyli odzysk mbr z drugiego takiego samego dysku, tak samo zakladanymi partycjami, o czy pisalem w pierwszym poscie. No niestety nie udalo mi sie znalezc MBRUTIL.exe, wiec musialem uzyc Ranish Partition Manager v 2.40.00 Odpalilem Ranisha i wydrukawalem strukture partycji ze sprawnego dysku. Pozniej odpalilem ranisha z uwalonym dyskiem i ustawilem na nim wartosci z wydrukowanej kartki. No i dziala ;) Reasumujac: Jesli po wywaleniu sie MBR'a, nic nie kombinowales to wystarczy znalezc taki sam dysk, z takim samym systemem plikow i takimi samymi partycjami, zeby na spokojnie przywrocic MBR. Znalezienie odpowiedniego dysku to wbrew pozorom nie taaaki problem, wystarczy chciec. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...