Skocz do zawartości
aleksander!

TOP 10-Płyty Socket A na benchmark.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Na http://benchmark.pl/ Pojawił się dziś TOP 10 dla platform Socket A. Piszą tam:

"Kolejne, droższe modele już powyżej 400 zł różnią się dodatkami w postaci kontrolerów FireWire IEEE-1394, SerialATA, RAID, zintegrowanej grafiki GeForce4 MX, kontrolera Gigabit LAN, lub mostka południowego nVidia MCP2-T ze zintegrowanym dźwiękiem obsługującym SoundStorm i Dolby Digital. np: Abit NF7-S (v2.0), Asus A7N8X-E Deluxe, Gigabyte GA-7N400 Pro2, Microstar K7N2 Delta-ILSR."

Gigabyte GA-7N400 Pro2 nie posiada przecież mostka MCP2-T tylko zwykły MCP, przez co nie posiada SoundStorma i DD...no nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podoba sie sposób w jaki opisali ASRock-a K7S8X.

W najniższym segmencie cenowym króluje marka ASRock. Już za około 150 zł można kupić płytę ASRock K7S8X SiS-746FX + LAN obsługującą FSB 333 MHz i pamięci DDR400, ze zintegrowaną sieciówką, kodekiem muzycznym, USB 2.0. Trzeba być jednak świadomym, że jest to płyta do budowania względnie "prostych" i tanich komputerów. Wymaganie od niej świetnej wydajności, pełnej kompatybilności czy znakomitego "podkręcania Durona", jest cokolwiek nierozsądne.

Kilkadziesiąt kompów na niej skręciłem i jedno mogę powiedzieć. Ta płyta poprostu DZIAŁA. Przez wiele miesięcy obcowania z nią, trafił mi się tylko jeden ASRock, który poprostu nie wstawał (martwy). Reszta po skręceniu ruszała bez żadnych stresów. Nie wnikam jaką ma wydajność, ale założe się że w porównaniu do KT-400 zapewne nie goraszą. Ma też jedną zasadniczą przewagę. Stabilnie działa na FSB 200 MHz czego o KT-400 powiedzieć nie można. Benchamark.pl udowadnia nam natomiast że w kwestii kompatybilności i podkecania za wiele nie możemu oczekiwać. Poczytali by sobie forum tweak i zobaczyli jakie ludze FSB wyciągaja na płycie tańszej od SB Live!, to by chyba zmienili zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podoba sie sposób w jaki opisali ASRock-a K7S8X. 

W najniższym segmencie cenowym króluje marka ASRock. Już za około 150 zł można kupić płytę ASRock K7S8X SiS-746FX + LAN obsługującą FSB 333 MHz i pamięci DDR400, ze zintegrowaną sieciówką, kodekiem muzycznym, USB 2.0. Trzeba być jednak świadomym, że jest to płyta do budowania względnie "prostych" i tanich komputerów. Wymaganie od niej świetnej wydajności, pełnej kompatybilności czy znakomitego "podkręcania Durona", jest cokolwiek nierozsądne.

Kilkadziesiąt kompów na niej skręciłem i jedno mogę powiedzieć. Ta płyta poprostu DZIAŁA. Przez wiele miesięcy obcowania z nią, trafił mi się tylko jeden ASRock, który poprostu nie wstawał (martwy). Reszta po skręceniu ruszała bez żadnych stresów. Nie wnikam jaką ma wydajność, ale założe się że w porównaniu do KT-400 zapewne nie goraszą. Ma też jedną zasadniczą przewagę. Stabilnie działa na FSB 200 MHz czego o KT-400 powiedzieć nie można. Benchamark.pl udowadnia nam natomiast że w kwestii kompatybilności i podkecania za wiele nie możemu oczekiwać. Poczytali by sobie forum tweak i zobaczyli jakie ludze FSB wyciągaja na płycie tańszej od SB Live!, to by chyba zmienili zdanie.

Popieram w 99%, jednak jeżeli chodzi o wydajnośc to niestety minimalnie lepszy jest Asrock na KT333CF (te same procki i pamięci 10,5x133)- stwierdzone namacalnie!

Mam wrażenie, że coraz więcej testów jest sponsorowanych lub ludzie, którzy je robią nie do końca są profesjonalistami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że coraz więcej testów jest sponsorowanych lub ludzie, którzy je robią nie do końca są profesjonalistami!

a mi sie wydaje , że chcą się pozbyć zalegających płyt na magazynie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...