Dr.Frost Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Chciałem zmienić płyte główną z Iwill KT133A na jakąś tanią ale z dużymi możliościami overclockingu płyte. Myślałem nad jakimś EPOX'em albo nad Shutle AK31 ale jak wiadomo wszystko powyżej KT133A wymaga pamięci DDR. Sis oczywiście odpada. Czy opłaca sie wymienić Iwill KT133A + 256MB DIMM na Shutle AK31 + 128MB DDR? Oczywiście kiedyś dokupie ramu ale nie tak prędko przynajmniej za dwa miesiące chyba że stanieje. Właśnie czy tylko ja mam takie dziwne uczucie że na wakacje ceny pamięci spadną szczególnie DDR, jeśli nie będzie znowu jakiegoś trzesienia ziemi na Taiwanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Chciałem zmienić płyte główną z Iwill KT133A na jakąś tanią ale z dużymi możliościami overclockingu płyte. Myślałem nad jakimś EPOX'em albo nad Shutle AK31 ale jak wiadomo wszystko powyżej KT133A wymaga pamięci DDR. Sis oczywiście odpada. Czy opłaca sie wymienić Iwill KT133A + 256MB DIMM na Shutle AK31 + 128MB DDR? Oczywiście kiedyś dokupie ramu ale nie tak prędko przynajmniej za dwa miesiące chyba że stanieje. Właśnie czy tylko ja mam takie dziwne uczucie że na wakacje ceny pamięci spadną szczególnie DDR, jeśli nie będzie znowu jakiegoś trzesienia ziemi na Taiwanie. Bez sensu. Płytka gorsza, mniej ramu. Jak już to zmien sobie na jakąs lepsom płytke :) np. KT333 + DDR333 jak ceny spadną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 ja tez chce zmienić sprzet ale dopiero na wakacje bo teraz brak mi kasy i jest dość niepewna sytuacja z pamieciami. A jak zmienie to na solteka 75drv4 albo drv5. no i moze do tego jakiś GeForce 4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 moim zdaniem sie oplaca wymienic , jeszcze jest kwestai przy ajkim procku jak ok 1ghz i w gore to nawet sie nie zastanawiaj i wymieniaj . PS.na vrzone na tym shuttlu osiagnieli 192mhz FSB!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyrion Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Lisek ma rację to bez sensu.To, że trochę podkręcisz nie zrekompensuje mniejszej ilości RAMu a 128MB to zdecydowanie za mało.Co z tego, że pamięc będzie szybsza jeśli komp będzie ciągle swapował.Rekordowe wyniki w benchmarkach o wszystkim nie świadczą.W końcu czy będziesz miał w Quake'u 160fps czy 120 to właściwie nie odczujesz różnicy.Ważne jest aby nie zejść poniżej granicy płynności czyli najważniejsza jest dolna granica a nie średni wynik a to już w małym stopniu zależy od tego czy masz SDRy czy DDRy. pozdr tyrion Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...