pawelk Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Witam mam pytanie jak podlacze HDD i cd-rom'a pod RAIDA to jak ustawic bootowanie z cd-roma. Prosze o dokladny opis jak to zrobic bo jestem zielony na temat RRAID'u Z gory dziekuje ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Chyba nie ma takiej opcji (z tego co pamiętam - sprawdź wciskając Ctrl+H przy stracie biosu RAID'a) - tylko po co podpinasz CD pod ATA133? Nie działają ci zwykłe IDE? Podłącz pod IDE i po kłopocie - strat s CD wybierzesz w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Z tego co pamietam ABIT nie zaleca podpinania napędów cd-rom pod ten kontroler highpointa. Podłacz go normalnie na konał IDE, a dysk twardy pod ata100 (highpoint 370) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Jak dysk podlacze pod RAIDA a cd-rom'a podlacze pod zwykle IDE to jak wlacze butowanie to wlaczeniu instalatora win xp nie widzi dysku ???!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 pod raid nie wolno podpinać napędów optycznych więc i nie ma opcji uruchamiania z cd podpiętego do raida. instrukcja się kłania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Jak dysk podlacze pod RAIDA a cd-rom'a podlacze pod zwykle IDE to jak wlacze butowanie to wlaczeniu instalatora win xp nie widzi dysku ???!!Widzi, windows xp ma driver do kontrolera htp 370, problerem był z kontrolerem htp 366 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Winowsa też nie instalijesz codziennie - podłącz na czas instalacji HDD do IDE i potem przełącz na HPT - sam tak robiłem z BX-133 i WinME Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Winowsa też nie instalijesz codziennie - podłącz na czas instalacji HDD do IDE i potem przełącz na HPT - sam tak robiłem z BX-133 i WinMEWindows Me a XP to calkiem inna bajka jak spruboj tak zrobic na XP :o POWODZENIA !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Jak dysk podlacze pod RAIDA a cd-rom'a podlacze pod zwykle IDE to jak wlacze butowanie to wlaczeniu instalatora win xp nie widzi dysku ???!! zciągnij sobie sterownik do tego kontrolera z netu i nagraj na FDD (HDD popięty do kontrolera HPT podczas instalowania WinXP) jak zacznie się instalacja - zaraz na samym początku, klep szybko F6, zapyta ciebie o miejsce skąd pobrać dodatkowy sterownik - i po kłopocie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 tak zrobic na XP :o POWODZENIA !! I spróbowałem - specjalnie zainstalowałem Xpeka. Instalujesz z dyskiem podłaczonym do IDE (z wyłączonym w biosie kontrolerem HPT), restartujesz kompa, włączasz HPT w wbiosie, instaluesz stery i przy następnym restarcie wtykasz już dysk do HPT. Banalnie proste i skuteczne. 8) A ja przy okazji odkurzyłem starocia (celek 600 :roll: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesie.k Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Nie tak dawno mialem ta plytke. Cd-Rom podpiety mialem pod zwykle IDE a dwa dyski pod RAID. W biosie botowanie ustawiasz na CD-Rom. Sciagasz sterownik HTP370 z http://www.abit-usa.com/downloads/driver/d...ies=1&model=107 i wgrywasz na dyskietke, ktora wkladasz podczas instalacji XP. Naciskasz wtedy ktorys z klawiszy funkcyjnych (juz nie pamietam ktory - instalator ci podpowie) i windows wyszukuje kontrolery RAID itp... potem pyta, ktorego z dyskietki ma uzyc (dla winxp, 98/me czy 2000)... Po zainstalowaniu systemu mozesz w biosie ustawic botowanie na ATA100.... Dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Nie tak dawno mialem ta plytke. Cd-Rom podpiety mialem pod zwykle IDE a dwa dyski pod RAID. W biosie botowanie ustawiasz na CD-Rom. Sciagasz sterownik HTP370 z http://www.abit-usa.com/downloads/driver/d...ies=1&model=107 i wgrywasz na dyskietke, ktora wkladasz podczas instalacji XP. Naciskasz wtedy ktorys z klawiszy funkcyjnych (juz nie pamietam ktory - instalator ci podpowie) i windows wyszukuje kontrolery RAID itp... potem pyta, ktorego z dyskietki ma uzyc (dla winxp, 98/me czy 2000)... Po zainstalowaniu systemu mozesz w biosie ustawic botowanie na ATA100.... Dziala. Tak zrobilem i instalator skopiowal mi pliki potrzebne do instalacji i uruchamia sie ponownie wtedy juz powinien go zbootowac z dysku i uruchomic instalator a on wlacza bootowanie leci kawalek paska i wyskakuje czarny ekran co to moze byc ?? pod win 2000 !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...