Fieldy Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 otoz tak posiadam 3 partycje Dysk WDC 120gb 1. hda1 [c:] 15gb ntsf[win 2k] 2. hda2 [e:] 8gb no file system 3. hda3 [f:] 90GB NTSF (dane:D) z tego ze niei mam partycji extended wnioskuje ze wszstkie sa primary , jak wiadomo mozna miec na dysku tylko 4 partycje primary. jesli podzile ta partycje 8gb na np / , /home, /var i swap bede mail wiecje partycjii primary czy musze utworzyc partycje extended na tej partycjii 8gb ??czy po prostu podzielic se ta partycje 8gb i nei zawracac se tym glowy ?? bardzo prosilbym o odpowiedz b tylko tomnei powstrzmuje od isntlacjii najnowszego gienka :D [Gentoo Linux ] ps, mzoe ktos zaporponuje mi podzial dysku zeby wszelkei wymagani izaleznosci zostaly zachowane ? :D z gory THNX :D Fieldy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hogan Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Nie musisz tworzyc extended na linux`y potrzebna jest tylko jedna partycja "/" mozesz zrobic tez swap(1gb) to beda 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fieldy Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 hehe oka poradzilem se mozna jzu nie odpowiadac na ten temat aha i na swap nei ptrzebuje az gb bo mam 512 ramu :D czyli 128 swap wystarczy w zupelnosci a wiecje partycji na montowanie posczegonych np /var czy /usr jest zalecane i bezpieczne Hogan :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...