Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z gatunku dziwnych... otóż na płytce Asus A7N8X Deluxe, grafa Gainwarda GF4 MX440, Windows XP mam efekt "skaczącej myszy".

Wygląda to tak, jakby mysz nie wyrabiała z odswiezaniem - ruch nie jest płynny, tylko taki rwany.

Mysz Logitech PS/2.

Co ciekawe - nie skacze cały czas - szczególnie widać to przy oglądaniu stron internetowych gdzie jest troche flasha, albo w czytniku poczty.

 

Aby uprzedzic fakty - nie jest to brudna mysz, za niskie próbkowanie PS/2. Testowałem też na myszy USB Logitech - to samo, nawet może mocniej widać.

O tym ze problem leży prawdopodobnie w karcie graficznej przekonuje mnie fakt, że po wyłączeniu przyspieszania sprzętowego o 1 poziom w Windowsie (czyli wyłączenie kursora sprzętowego) mysz działa płynnie - ale dla odmiany jak dojadę system Prime95 to wtedy mysz nie nadąza...

 

Testowałem też inna kartę - Asus 9950 na FX5900 - problem nadal sie powtarza. Ale UWAGA - wsadziłem GF 2MX i mysz działała płynnie!!!

Sprawdzalem na różnych Detonatorach czy Forceware - jeden pies... ciągle diabelstwo skacze.

 

Już nie wiem gdzie szukać...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziwne 8O

 

wygląda to tak jak by jakiś proces w windowsie zajmował ci 100% mocy procesora. robiłeś już format c: ? może to pomoże.

 

masz system zasyfiony i jest jakiś konflikt........

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

JA MIAŁEM TO SAMO.

 

MOŻE TO DZIWNE ALE ZWIĘKSZYŁEM ROZMIAR PAMIĘCI WIRTUALNEJ.

OD RAZU PROBLEM ZNIKNĄŁ.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając na 3 powyższe porady

 

System stawiany na nowo już 3 razy... na różnych DirectX, różnych sterach do nforce2.

Skoki myszy nie mają wogle wpływu na wykres z procesora - żaden proces nie skacze, obciążenie na poziomie minimalnym - 2-4%

 

Zasilacz: Chieftec 360W

 

Pamięć 1GB a do tego wirtualna 1.5GB

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

brales panel sterowania i właczales wieksza precyzje myszy???? !!! na kazdym win tak masz??

 

gef2mx ma korzysta z innych dentek ! probowales na roznych wersjach ??starych ??nowych?? omegach !!!!! ???

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

brales panel sterowania i właczales wieksza precyzje myszy???? !!! na kazdym win tak masz??

 

gef2mx ma korzysta z innych dentek ! probowales na roznych wersjach ??starych ??nowych?? omegach !!!!! ???

precyzje myszy ustawialem różną - report rate od 60 do 200, akceleracja wlaczona/wylaczona, szybkosci rozne - nadal skacze...

 

detonatory rozne - seria 34.xx, 40.xx, obecnie 56.72 - bez zmian...

 

inne systemy: Linux Fedora - jest OK, ale to pewnie dlatego, że kursor jest inaczej obsługiwany.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A moze to problem z APIC (wieksza liczba przerwan) sprobuj to wylaczyc (w menadzerze urzadzen zmien sterownik komputera na "komputer PC z interfejsem ACPI") zacznie ci wtedy dzielic przerwania , ale moze pomoc .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zanieśc myche do kumpla i ją przetestować ,m zanieśc grafe do kumpla i ją przetestować. Jak wszystko będzie Ok u kumpla to pobaw się bisem płyty

 

A może masz jakiegoś wira. albo aware`a ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zanieśc myche do kumpla i ją przetestować ,m zanieśc grafe do kumpla i ją przetestować. Jak wszystko będzie Ok u kumpla to pobaw się bisem płyty

 

A może masz jakiegoś wira. albo aware`a ?

Mysz odpada - testowałem na innej myszce, na USB aby wykluczyć uszkodzenie PS/2

Grafe miałem u siebie od kumpla - Asus 9950 na fx5900 - jest to samo, ale na GF2 MX jest OK

W BIOSie zmienialem juz niemal wszystko - wyłączyłem wszystkie urządzenia sieciówki, USB, COM, zmieniałem taktowanie AGP. Testowałem różne BIOSY - od 1004 Asus, do 1007 Asus, łącznie z Uberami.

Obecnie działam na 1004 Uber.

 

Wir wykluczony - świeża instalka WinXP, antywir z nowymi bazami, Adaware of coz puszczany na bieżąco...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A moze to problem z APIC (wieksza liczba przerwan) sprobuj to wylaczyc (w menadzerze urzadzen zmien sterownik komputera na  "komputer PC z interfejsem ACPI") zacznie ci wtedy dzielic przerwania , ale moze pomoc .

Obecnie mam komputer ze sterownikiem "jednoprocesorowy komputer z interfejsem ACPI"

W BIOSie mam włączone ACPI oraz APIC - zreszta ustawiane domyślnie przez BIOS.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A moze to problem z APIC (wieksza liczba przerwan) sprobuj to wylaczyc (w menadzerze urzadzen zmien sterownik komputera na  "komputer PC z interfejsem ACPI") zacznie ci wtedy dzielic przerwania , ale moze pomoc .

Obecnie mam komputer ze sterownikiem "jednoprocesorowy komputer z interfejsem ACPI"

W BIOSie mam włączone ACPI oraz APIC - zreszta ustawiane domyślnie przez BIOS.

Pewnie płyta bo zauważ że jak podłączyłes gf 2 mx spadł pobór mocy więc może tutaj należy szukać winnego że masz windowanie napięć. Przetestuj zasilacza

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

hmmm znowu sie przyczepie do tego ze ze gf2mx dzialalo :)

skoreo chieftec trzyma sie dobrze to moze mobo dogorywa? Zobacz kondensatorki czy nie sa napuchniete, ew moze cos sie gdzies nadpalilo :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W MBM5 zasilacz pokazuje napiecia stabilne, bez skoków.

 

Coraz bardziej mysle, ze to jednak cos z plyta, tylko zastanawia mnie dlaczego na PS/2 i USB jest taki sam objaw. Jesli to by byla plyta, to by na USB dzialalo - nie mam klopotow z innym sprzetem na USB.

A moze AGP dostaje jakos za malo pradu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

NIe przekonasz się jak nie sprawdzisz czeka Cię pewnie roszada z płytami bo innej opcji raczej nie widze.

 

No z tym USB też dziwne.

 

Spróbuj dla przykładu postawić sobie winde98

 

Mój kumpel miał problem z kontrolerem, płyta była jebnięta masx odczyt na dyskach miał 10 MB/s pod Xp pod windowsem 98 działało ok pewnie dlatego że Xp jest bardzo czuły na uszkodzenia sprzetu.

 

U mnie w sklepie też miałem taki przypadek że win 98 sie instalował a XP za nic na świecie okazało się że płyta była uszkodzona.

 

Działaj :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam u siebie podobny problem,albo myszka sie zacina, albo gubi sygnal.Moja myszka to Logitech mx500 zaczelo sie tak dziac na wyjsciu ps2, wiec przelaczylem na usb ,niestesty problem jest nadal aktualny.Na starej karcie byla podobna sytuacja (GF 4200Tit,chociaz z jakis rok dzialalo bezblednie),myslalem ze reinstalka windy cos pomoze...na nie wiele sie to zdalo.Pozdrawiam i czekam na jakies rozwiazania

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z tego co widze to jest to wina Myszki> Więc sprzedaj i kup nową:):P

lol. to byl zart prawda?

 

ja przylacze sie do opinii ze to moze byc wina mobo. hmm to glupie ale probowales moze zrobic Clear CMOS?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam problem z myszką Logitecha USB z komputronika! :D Jest tak, że wszystko działa ok. Ale w pewnych momentach nagle kursor spiernicza mi gdzieś w konty i nie ma go na ekranie. A jak gram w FPP to obraz ucieka w dół albo w górę i kręci się dookoła z zawrotną prędkościa. Muszę poruszać chwile myszką we wszystkie strony aby wróciło do normy. Chyba to będzie myszka prawda? :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Masz moze zintegrowany LAN od Nvidii  :lol:  

To juz masz przyczyne :D

co z tym lanem jest nie tak? 8O

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czyscilem CMOS kiedy podkrecalem taktowanie pamieci i plyty,musialem to zrobic z tego wzgledu, ze na nektorych parametrach Ramu nie startowala plyta glowna.Mnie to wyglada na jakis konflikt, jakby jakies urzadzenie zaklocalo prace myszki.Nie wiem i pewnie nigdy sie nie dowiem :).No wlasnie a moze to Lan robi kaszanke ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Masz moze zintegrowany LAN od Nvidii  :lol:  

To juz masz przyczyne :D

To do mnie? Możesz to wyjaśnić? 8)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mialem identyczny przypadek , na WIn XP i pomagalo tylko wylaczenie zintegrowanego ethernetu envidii, a czemu tak sie dzialo nie dochodzilem, karta 30zl kosztuje ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a do logitechow instalujecie mouseware? jak tak to tego nie robcie, bo to gowno, tylko powieksza negatywna akceleracje, i czesciej sie gubi kursor. chociaz dalej nie jest to az taki problem zeby leciec z tym na forum. w kazdym razie nie instalujcie tego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam problem z myszką Logitecha USB z komputronika!  :D  Jest tak, że wszystko działa ok. Ale w pewnych momentach nagle kursor spiernicza mi gdzieś w konty i nie ma go na ekranie. A jak gram w FPP to obraz ucieka w dół albo w górę i kręci się dookoła z zawrotną prędkościa. Muszę poruszać chwile myszką we wszystkie strony aby wróciło do normy. Chyba to będzie myszka prawda?  :)

Mam to samo ale:

- to samo tylko pod Ps2 (to podnosze myszke i przekręcam w prawo o 90* czekam 10 sek, tz. tak aby myszka nie miał styczności z podłożem, klikam przyciskami i już ładzia)

- pod USB myszka poprostu sie wył i wł. 8O

 

obojętnie czy ze sterami od Logitech'a czy bez

 

Narazie zwiększyłem pamięć wirtualną, zobaczymy co i jak :)

 

Zmiana pamięci :roll: nie pomogła

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Takie przypadki pewnie tycza przerwan IRQ i przydzielania zasobow, nie wszystkie urzadzenia pracuja na samodzielnym przerwaniu, wiele pracuje na wspoldzielonych teoretycznie "bezproblemowo" i to moze byc prawdopodobne tak jak np pisal best-boy wcale nie wykluczone ze jest konflikt z lanem, mozna np manualnie przydzielic inne zasoby myszce i sprawdzic wowczas co bedzie, jesli problem zniknie to juz wiadomo o co chodzilo, jesli nie to moze byc inna przyczyna wcale nie jest powiedziane ze w kazdym przypadku musi wystepowac taki sam konflikt, moze to byc uszkodzona plyta, port, wirus, sterownik pracowac nieprawidlowo multum przyczyn

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Aktualności

Artykuły



×