marcellus Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Do grafiki... ktory z ponizszych procesorow lepiej wybrac? Chodzi o roznice w wydajnosci... czy jest na tyle... hmmm... warta pakowania sie na 64? :) 1. AMD Athlon XP 3200+ "Barton", 400MHz FSB, 512K Cache $187 RETAIL 2. AMD Athlon 64 2800+, 512KB L2 Cache, 64-bit Processor $187 RETAIL Z Athlonem 64 jeszcze "kontaktu" nie mialem zadnego. Czy oprocz tego, ze trzeba szukac plyty z socketem pod niego to czy sa jeszcze jakies szczegolne rzeczy na ktore powinienem zwrocic uwage? (pamieci RAM? kwestie przy skladaniu takiego kompa...?) Dzieki za odpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Z tego co pamietam to A64 musi miec pamieci buforowane , ktore sa duzo drozsze od zwyklych . Ogolnie caly zestaw wyjdzie drozej niz na zwyklym Athlonie . Pytanie jest takie co masz na mysli mowiac , ze to bedzie platforma do grafiki ? Jezeli zwykla obrobka to wystarczy nawet Barton 2500+ . A jezeli 3D , to chociaz jestem milosnikiem Amd , to polecam do tego P4 z HT . Wielkowatkowosc daje sporego kopa w takich aplikacjach a cena takiego zestawu bedzie troszke nizsza od 64bitowego Amd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 pogadaj z jenotem on ma optreonka, sa w podobnej cenie do a64 a maja 2 kanałową obsługe pamięci , moze zrobi jakieś testy specjalnie dla ciebie jak go ładnie poprosisz a co do wielowątkowosci .. co piszesz Heatfighter to tez w duzej mierze zależy od oprogramowania .. 3dmax to obsługuje nie wiem jak maya czy inne programy, ale naprzykład programy inżynierskie na których ja robie do modelowania INVENTOR , CATIA to juz nie dla nich najważniejsza jest wydajność jednego proca i to jest wada tych programów... mają to niby wprowadzić w tym oprogramowaniu w nowych wersjach ... niom ale jesio tego na razie nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Również jestem miłośnikiem AMD, ale platformę opartą na P4 łatwiej znaleźć. Mało kto ma wykorzystaną pełną moc A64 (niestety kłania się 64bitowy system). Trzeba jeszcze poczekać z oceną A64. I w tym przypadku P4 ma dużą przewagę (narazie ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Z tego co pamietam to A64 musi miec pamieci buforowane , ktore sa duzo drozsze od zwyklych . ... Pamięci buforowane są wymagane przy platformie opartej na Athlonie FX. Athlon 64 współpracuje ze zwykłymi pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Z tego co pamietam to A64 musi miec pamieci buforowane , ktore sa duzo drozsze od zwyklych . Ogolnie caly zestaw wyjdzie drozej niz na zwyklym Athlonie . Pytanie jest takie co masz na mysli mowiac , ze to bedzie platforma do grafiki ? Jezeli zwykla obrobka to wystarczy nawet Barton 2500+ . A jezeli 3D , to chociaz jestem milosnikiem Amd , to polecam do tego P4 z HT . Wielkowatkowosc daje sporego kopa w takich aplikacjach a cena takiego zestawu bedzie troszke nizsza od 64bitowego Amdgowno prawda... A64 s754 nie musi miec pamieci ECC tylko opteron i FX wymagaja bo maja wlasny kontroler dwukanalowy bodajze. oczywiscie ze lepszy A64!! i to duzo wez na dobry steepingu a 2.3-2.4Ghz na powietrzu machniesz na lajcie raczej :D ,pamietaj o dobrej plycie np. Shuttle AN50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Z tego co pamietam to A64 musi miec pamieci buforowane , ktore sa duzo drozsze od zwyklych . Ogolnie caly zestaw wyjdzie drozej niz na zwyklym Athlonie . Pytanie jest takie co masz na mysli mowiac , ze to bedzie platforma do grafiki ? Jezeli zwykla obrobka to wystarczy nawet Barton 2500+ . A jezeli 3D , to chociaz jestem milosnikiem Amd , to polecam do tego P4 z HT . Wielkowatkowosc daje sporego kopa w takich aplikacjach a cena takiego zestawu bedzie troszke nizsza od 64bitowego Amdqpa prawda... A64 s754 nie musi miec pamieci ECC tylko opteron i FX wymagaja bo maja wlasny kontroler dwukanalowy bodajze. oczywiscie ze lepszy A64!! i to duzo wez na dobry steepingu a 2.3-2.4Ghz na powietrzu machniesz na lajcie raczej :D ,pamietaj o dobrej plycie np. Shuttle AN50 Czlowiek cale zycie sie uczy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 pakuj się w sympatyczny konfig na a64 tj. dobre mobo chlodzenie i pamiątki :-) cena będzie niewiele wyższa od konfiga na axp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Ja na twoim miejscu bym się wstrzymał lub wziął tego A64. Może jeszcze nie ma domowego systemu 64-bit, wypuszczonego oficjalnie, ale to jest tylko kwestia czasu, tak samo jak optymalizacja dla SSE3 w Prescottcie. Tak w ogóle, to lepiej chyba poczekac na CPU A64 w s939. Będzie dwukanałowy kontroler bez wymagania użycia buforowanej pamięci, czyli wydajnośc niemalże na poziomie A64 FX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Po imprezie jestem, więc wybaczcie ewentualne błędy :). Zamiast tego 2800+ na Twoim miejscu kupiłbym jednak coś takiego jak ja mam - 1MB L2 cache i 3 kanały HT zrobią swoje, przy obróbce grafiki na pewno to zauważysz. Co do systemów 64-bitowych, to już jest XP 64bit beta 360-dniowa. Spisuje się całkiem nieźle, gry podobno dostają niezłego kopa, zwłaszcza, że w końcu ukazały się sterowniki do radków. Ja z Win korzystam rzadko, główny system (95% czasu) to linux Mandrake RC1 for amd64. Tu również przyrost prędkości jest duży, zwłaszcza przy obliczeniach. Gdzieś znalazłem testy povraya i okazało się, że nie dość, że środowisko 64-bit jest szybsze, to na dodatek lepiej (ładniej) renderuje. Po więcej szczegółów zajrzyj na http://www.planetamd64.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Sam system operacyjny problemem nie jest, jest chociażby Windows 2003 Server Enterprise 64-bitowy. Stąd można jakby co legalnie ściągnąć wersję 180 dniową tego systemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Póki co Windows 64-bitowy jest problemem - brak driverów, nie wszystkie programy 32-bitowe chodzą prawidłowo, na razie niewiele jest aplikacji 64-bitowych, które wykorzystywałyby w pełni możliwości architeORT: ORT: ORT: ktury, ale jest coraz lepiej. Masz rację - jest 2003 server beta, jest XP beta (360-dniowa, ale nie polecam najnowszego buildu, zachowuje się gorzej niż poprzednie), można też gdzieś w sieci P2P znaleźć Longhorna. Na razie jednak linux jest zdecydowanie lepiej przystosowany do pracy w 64 bitach. Całe dystrybucje są 64-bitowe, oprogramowanie przekompilowane (może jeszcze bez wszystkich optymalizacji, ale już jest), a jako bonus ;) starsze aplikacje 32-bitowe też będą działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Ja bym sie skusił na tego A64 , bo nieubłaganie nadchodzi era 64bit i wtedy będziesz juz gotowy :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...