Skocz do zawartości
Chaos

ti4200 64mb VS r9200 128mb !! JAKOSC TEXTUR !!

Rekomendowane odpowiedzi

proste pytanie

co lepsze

ti4200 64mb czy r9200 128mb

chodzi mi o wydajnosc w nowych grach gdzie textury graja duża role ..

wole miec mniejsze detale graficzne efektów ale ostre textury niz grac z efektami ale na medium czy low :) dla mnie liczy sie ich jakosc

ze swoich doswiadczen widzialem ze nawet r9500 64mb w farcry np wykrywane ma textry na LOW jako default i o ile medium jeszcz smigalo to na very high nie bylo juz wesolo .. co doradzicie? :)

tylko nie sugerujcie sie ze to r9200 a tamto ti4200 .. pytam o problem pamieci nie samej grafy :) chodzi mi tylko o textury

najlepiej jak ktos wyrazi swoje zdanie z przykladem

i nie interesuje mnie 3dmark tylko gry ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste pytanie

co lepsze

ti4200 64mb czy r9200 128mb

chodzi mi o wydajnosc w nowych grach gdzie textury graja duża role ..

wole miec mniejsze detale graficzne efektów ale ostre textury niz grac z efektami ale na medium czy low :)

ze swoich doswiadczen widzialem ze nawet r9500 64mb w farcry np wykrywane ma textry na LOW jako default i o ile medium jeszcz smigalo to na very high nie bylo juz wesolo .. co doradzicie? :)

tylko nie sugerujcie sie ze to r9200 a tamto ti4200 .. pytam o problem pamieci nie samej grafy :)

najlepiej jak ktos wyrazi swoje zdanie z przykladem

i nie interesuje mnie 3dmark tylko gry ..

Hehe (jak w pewnej reklamie ... po latach)

mysle, ze dla 256MB ramu lepsze moze byc 128MB na słabszej grafie (bo agp aperture oze zabrac za duzo ramu)

Przy 512 ramu chyba lepiej ti4200 z 64 MB na pokładzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Gf ti... Jak Ci sie uda to od Gainwarda, na pamięciach 3,3 ns, ale to już rarytas teraz, ale 3,5 ns na luzie można dorwać, masz mega o/c i wydajność, brak tylko dx 9.0 lae moim zdaniem, to nie aż taki brak. Jak najbardziej oddaję głos na NVidię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ze swoich doswiadczen widzialem ze nawet r9500 64mb w farcry np wykrywane ma textry na LOW jako default i o ile medium jeszcz smigalo to na very high nie bylo juz wesolo ...

ze jak ? : ))))))))

uraziles dume posiadacza r9500 64MB : ))))))

a jest wesolo i w dodatku bardzo plynnie, wyobraz sobie.

Dla r9200 szczytem mozliwosci jest call of duty ,

takze jak wolisz

PZDR4ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ar2r .. tak sie sklada ze mialem r9500(np) 64mb w kompie

i testowalem sam

spojrz ze mam 256 ramu a nie 512

a co do 9200 to nie psiocz na niego bo nie jest zly .. farcry na nim przeszedlem i w na LOW nie mialme wszystkiego

moze inaczje sformuluje pytanie

CZY DLA SYSTEMU Z 256MB RAMU LEPSZY BEDZIE TI4200 z 64MB czy R9200 ze 128 ..

spojrzcie tak jak Yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec popieram to takim faktem, ze mialem ti4200 na 256mb ramu i mam dobre wspomnienia z ta karta. Widzialem r9200 (oczywisicie mowa o pelnym nie se!) u znajomego na podobnej konfiguracji jaka mialem wtedy ja i sprawdzal sie gorzej. Wystarczy? Bo orby Cie ponoc nie interesuja... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a umiesz rozwinac swoja wypowiedz ..

blah .. ale wy potraficie rozwinac swoje zdania i popierac faktami

te miszczniu zdecyduj się o co ci chodzi ????

R9200 to poobcinany R9100/8500 - jest technologicznie w plecy o dwie klasy w porównaniu do 4ti4200

w sumie nie ma znaczenia czy masz na tej karcie 64 czy 128 MB, bo do gier (a szczególnie FarCry) 256 MB RAM to się nie nadaje. Zainwestuj w ram.

A ten temat jest po prostu beznadziejny - bo jak można radeona 9000/9200 porównywać z 4ti, które jest szybsze od jego większego brata 9100/8500????

Kolego - ludzie ci mówią byś brał Nvidię, to ją bierz a nie mądrkuj się.

Szkoda nawet pisać (poza tym, że 9200 też nie ma DX9) w tym temacie, bo odpowiedź jest jednoznaczna i tyle. Nikt poważny nie będzie swojego zdania uzasadniał - bo to tak jakbyś spytał (porównując do motoryzacji):

Panowie - chcę mieć szybkie auto, co brać: - Passata 1.8 turbo, czy może Mercedesa 124 300D.

Ludzie odpowiadają "bierz Passata", a ty się pytasz: "przecież Merc ma większą pojemność silnika? Niech ktoś uzadasni czemu nie mam brać merca, przecież to dobry samochód"

szkoda słów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy miales?

mi chodzi o nadchodzace gry ..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

buechłechłechłechłe - stary .. wisisz mi husteczki - oplułem monitor !!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

do przyszłych/nadchodzących gier musisz brać coś z dobrą obsługą DX9, a więc:

najlepszy wybór

- R9500@PRO

- R9500@9700

- R9700 i mutacje

- R9800 i mutacje

wybór gorszy - ze względu na nienajwiększą wydajność (Radzio) lub spierdzielone PS 2.0 (Nvidia):

- R9600 i mutacje

- FX 5900XT/5900/5950 (i mutacje)

- FX 5700 i mutacje

jak chcesz mieć kartę, która będzie wymiatała wszystkie gry w przeciągu roku do półtora to:

- coś na R420

- lub Nvidia 6800

O Radeonach 9000/9200, 8500/9100, Nvidiach 2ti, 3ti, FX 5200, FX 5500, 4ti zapomnij - one już nie radzą sobie z grami, które aktualnie wychodzą - nie mówiąc o przyszłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to se wytrzyj monito i sie zastanow chwile i wykarz sie odrobina zrozumienia .. ja nie chce karty ktora ciaganie all na max detail .. tlyko taka ktora po prostu "sobie poradzi" z naciskiem na wciaz wzrastajaca objetosc textur w grach .. ja nie potrzebuje 50-ciu swiatel lens flare blyskow i ceni .. ale milo nie widziec wszystkich textur rozmytych

twoj sarkazm mozesz sowbie wsadzic gdzies .. napisalem ze nie zalezy mi na maxie detali ..

poczytaj zrozum pomysl i pisz ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o sorry, Ti4200 radzi sobie w zupelnosci z kazda nowa gierka....

Radzi sobie a chodzi płynnie to różnica w sz czególności jeżeli bierzemy pod uwage przyjemność z gry czyli FSAA i Anizo :P

Ale polecam ti 4200 w srednich detalach pograsz 9200 to jednak szajs, 9100 to była karta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widze ze tez masz ti4200 64mb .. powiedz jak z gierkami? duzo doczytywania?

doczytywania ?? Ty chyab nie wiesz że komputer nie czyta z pamięci grafiki wiec nawet jak byś mial 1 GB i 128 MB w systemie FAR CRY by szybko się nie wczytywał :) Pozatym to o czym mówice czyli AGP aterture size nic nie daje chyab że bardziej ją spowalnia bo przecież szyna wewnetrzna PCI to nie hyper transport 2.0 no chyba że mamy duala i n-forcea 2 ultra ktory już wspiera podobny HT (AMD lubi zdzieraćs króty:P) w wersji 1.0. Wtedy może to nieznacznie pomóc ale patrząc prawdzie w oczy to czy karta na 64 lub 128 MB na pokładzie to nie powinno być wyznacznikiem bo 64 Mb wystarcza do gry w rozdziałce do 1024x768 x 32 bitach w wyzszych i tak sobie nie będzie szybko pomykać bo jedak jest to już troche zdezelowany chipset czytaj przestarzały.

A co do ATi to nawet z 256 MB na pokładzie grafika ta nadaje się do recyklingu.

Powtarzam bierz tego GF :) wydajność w miare no i dużo potem na tej karcie nie stracisz jak będziesz ją sprzedawał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ze swoich doswiadczen widzialem ze nawet r9500 64mb w farcry np wykrywane ma textry na LOW jako default i o ile medium jeszcz smigalo to na very high nie bylo juz wesolo ...

ze jak ? : ))))))))

uraziles dume posiadacza r9500 64MB : ))))))

a jest wesolo i w dodatku bardzo plynnie, wyobraz sobie.

Dla r9200 szczytem mozliwosci jest call of duty ,

takze jak wolisz

PZDR4ALL

co ty gadasz mi na 9200 call of duty smiga ze wszystkim na maxa nie zauwazylem zadnych przycinek podczas grania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Chaos ale bez uprzedzen do pozostalych naszych starc.

Najglupszy problem jaki w tym tygodniu na forum widzialem !

Co Wy ludzie porownujecie ???

Ti4200 do tego szmelcu R9200 ?

Wolalbym juz FX5200 128bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o sorry, Ti4200 radzi sobie w zupelnosci z kazda nowa gierka....

Ale polecam ti 4200 w srednich detalach pograsz 9200 to jednak szajs, 9100 to była karta :)

8O 4Ti ciagnie wszystko bez problemow a jedyna gra w ktorej nie moglem grac w wszystkich detalach na maksa jest Far Cry z powodu 512mb ramu ... Jednak nie jest to wina karty :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho rownie dobrze mozna by porownywac gf4 ti 64 MB z jakim gf4 mx 128 MB (byla taka seria kart, nazywala sie chyba Jumbo)

wiem ze 128 MB moze brzmiec dumnie ale gpu musi miec mozliwosci zeby wykorzystac ten fakt...

eh marketing...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widze ze tez masz ti4200 64mb .. powiedz jak z gierkami? duzo doczytywania?

doczytywania ?? Ty chyab nie wiesz że komputer nie czyta z pamięci grafiki wiec nawet jak byś mial 1 GB i 128 MB w systemie FAR CRY by szybko się nie wczytywał :) Pozatym to o czym mówice czyli AGP aterture size nic nie daje chyab że bardziej ją spowalnia bo przecież szyna wewnetrzna PCI to nie hyper transport 2.0 no chyba że mamy duala i n-forcea 2 ultra ktory już wspiera podobny HT (AMD lubi zdzieraćs króty:P) w wersji 1.0. Wtedy może to nieznacznie pomóc ale patrząc prawdzie w oczy to czy karta na 64 lub 128 MB na pokładzie to nie powinno być wyznacznikiem bo 64 Mb wystarcza do gry w rozdziałce do 1024x768 x 32 bitach w wyzszych i tak sobie nie będzie szybko pomykać bo jedak jest to już troche zdezelowany chipset czytaj przestarzały.

A co do ATi to nawet z 256 MB na pokładzie grafika ta nadaje się do recyklingu.

Powtarzam bierz tego GF :) wydajność w miare no i dużo potem na tej karcie nie stracisz jak będziesz ją sprzedawał :)

To ja sie dołoże do tej wypowiedzi.

Też długi czas miałem GF4Ti4200 i złego słowa nie powiem o niej.

A jeśli chodzi o ATI 9200 to raczej sobie ją daruj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczytywania ??, narazie kazda gierka chodzi na 1024 i full detalach, takze czlowieku nie wie o czym mowisz...

jak sie nie wie to sie nie pierd... glupot, wiadomo ze 128 ramu przydaloby sie przy AA i wyzszych rodzialkach typu 1600x1200 i przy wlaczonych AA, ale ja tego nei uzywam, pozaty roznica miedzy 128 razmu a 64 w Ti4200 jest znikoma

kazdy udaje cwaniaczka bo nakupowal sobie radeona 9700 i powyzej ;), niestaty moj sprzet ma 2 lata juz i tak czy siak bedzie wymagal modernizacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze pisze

ale w sterach nvidii jest taka opcja wyostrrzanie tekstur :)

Raczej była bo od ForceWare 5x.xx juz nie ma. Zawsze miałem to włączone i dawało to podobnie efekty jak Anizo.

Chaos dałeś się zwieść, jak już ktoś napisał to, że na karcie będzie nawet 256Mb i więcej pamięci, nie uchroni cię przed doczytywaniem jeśli w systemie będzei mało ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...