Skocz do zawartości
przeciwnik

FreeZone QC-80 Cu konkurencja dla Zalman CNPS 7000A-CU !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra nabylem dzisiaj tego bydlaczka :wink: http://www.pentagram.pl/produkty/szczegoly...=4&id_grupy=14& za 98zł mialem kupic tego za 115 ale niestety ktoś mnie ubiegł :(

Jak na razie wszystko ok.! jedyne do czego mogę mieć zastrzeżenia to sposób mocowania (jak dla mnie osoby która pierwszy raz mocowała coś takiego to było nie lada wyzwanie, a dodam ze mam mobo socket A bez "dziurek" i w dodatku nie moglem nigdzie nabyc CS) Pierwsze spostrzeżenie to cisza, w porównaniu z poprzednim tanim TITANEM teraz jest cichutko (tera trza wymienic zasilke bo glosna :wink: )

Jeśli chodzi o temp:

Na pierwszy ogień zapuściłem Prima95 i jak na razie na moim nie kręconym 2400+ mam po 1h mam od 45-47* z tym ze wiatrak idzie na najwolniejszych obrotach czyli ok. 1580 (hmm wg inst. powinno być 1700 co do max obr to jest 2800)

To tyle jak na pierwsze spostrzeżenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Kupiłem freezone Qc -80 Cu spód został zrobiony przezemnie na lustro przy użyciu róznego rodzaju papierów i wypolerowany. Na moją płytę Soltek 75 frn2 wchodzi bez żadnych problemów a Zalman nie wejdzie.

Nie wiem jak Zalman ale Qc -80 chodzi bardzo cicho i dużo lepiej od mojego Spire IV. Porównywałem nawet do PAPSTA 8412 i chodzi troszeczkę głośniej.

Jak za cenę 110 zł to jest suuuper.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P@ulo - na jakich obrotach ? jaki masz sprzet i jakie temperatury ?

pytaie : nabyl ktos tego pentagrama tyle ze w wersji 92 ?

bo alcu 80 qmpel mowil ze spoko chodzi, w miare ciche, na bartku ~2300 na 1.7v (czy 1.75v - nie pamietam) mial max 53C, ale ja chcialbym wiedziec jak sie sprawuje cu 92 :) i czy wejdzie mi do obudowy ... bo nie usmiecha mi sie znowu wywalac zasilacz na zewnatrz budy (dzizas jak ja kocham mojego codegena :( (of koz tylko buda, zasilaczyk mam fortrona :> )

buuu ja chce chiefteca :(((((( (ale tylko bude, zasilacz fortrona :P )

ok ale ja tylko pytam jak sie sprawje ta wersja 92 mm bo tansza jest niz 80 ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dzisiaj w rekach QC80 Cu a w portfelu 100zł, ale nie kupiłem jeszcze. Chyba nie wejdzie na moja płyte GA7N400L ma troche kondensatorów wokoło, a do domu mi nie dali zeby sprawdził czy wejdzie. Rowniez w necie nie mogełem znalesc jakies rozpiski na jakie płyt wchodzi a na jaki nie, a ryzykować nie chcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mishka ja wsadzilem QC-92 Cu na takie mobo http://www.msicomputer.com/product/detail_...sp?model=K7N2-V wiec sadze ze bez problemów powinienes zamontowac na swoim 80

Co do pytania o 92 cu, tak jak pisalem jest cichy (chociaz na max obr jest juz troszke slyszalny) sadze ze 80 pewnie jest cichsza. Teraz mam w granicach 2300obr i temp na 2400+ to ~34idle ~47stres (tj pare godzin ciupania w ET itp :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mishka - wydaje mi sie, że nie będzie problemów,bo do tych kodków jest dość miejsca, a zapinka tego coolera jest szersza po bokach w stosunku do mocowania na sockecie, a tam nic nie ma na GA-7n400. Powinno byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom nie zupełnie z tymi otworami :/ są 3 zapinki 1 na amd64 to jest jedyna wykorzystująca dziury w mobo , 2 na p4 i 3 na amdxp troche tak dziwnie wygląda , ale hmm 1 dzień wytrzymała :P , zdjełem bo: 1 ,że do szlifu ,2 ze sie meczyłem - 3 razy i 2 raz nie udało mi sie zapiąć tak jak cza :? nie wiem co jest :? a tempy nie tak znowu rewelacyjnie atlon 200x11 vcore 1.55 real 1.59 i epox podawał żę 42C na full obrotach , dla porównania na wr4 mam coś w granicach 48C na 2000rpm-mów, na full obrotach coś koło 46C, ale u mnie full na wr4 to 2700 :o ... a co do głośności to ciszy zestawu qc80 alucu, to można sie jej spodziewać juz koło 2100-2300rpm myśle że to całkiem rozsądnie wartości , jednak cooler na takich ustawieniach u mnie !! nie sprawowa sie za dobrze :( tempa 48C!! kurde moze jak podszlifuje i założe pożadnie to bedzie lepiej ale narazie tak jak pisałem ... hmm co do wagi to ja sie trochę boję o moje podzespoły a zwłaszcza o soket 8O , więc sobie w razie czego podwiesze całośc na jakimś kabelku do szczytu budy ... bo przy full obrotach troche zaczyna całocią telepać i nie wygląda to na NIEstabilne chłodznie :( ... takie jest moje 1 wrażenie ... dogłębniejszych testów nie wykonałem bo 2 raz nie potrafiłem juz założyc collera i mi sie nie chciało z tym motać ... cooler nie zając nie ucieknie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obglądałem qc-80 w sklepie...(gośc za ladą się wku... bo z półgodziny stałem i w końcu nie kupiłem)

...hmm mam wrażenie że niestety ale badziewnie jest zrobiony typowa masówka robiona w za pomocą szlifierki kontowej...fotki wyglądały o wiele atrakcyjniej, zauważcie że żadne nie pokazują spodu radiatora. Egzemplarzem który miałem w dłoniach można było piłować pazurki ( próbowałem ale sprzedawca się dziwnie patrzył)

chyba poczekam na testy... albo dołoże te 50 pln i kupie coś co bez żadnych wątpliwosci założę na socket.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obglądałem qc-80 w sklepie...(gośc za ladą się wku... bo z półgodziny stałem i w końcu nie kupiłem)

...hmm mam wrażenie że niestety ale badziewnie jest zrobiony typowa masówka robiona w za pomocą szlifierki kontowej...fotki wyglądały o wiele atrakcyjniej, zauważcie że żadne nie pokazują spodu radiatora. Egzemplarzem który miałem w dłoniach można było piłować pazurki ( próbowałem ale sprzedawca się dziwnie patrzył)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem o tym nitro....ale mimo wszystko...

kupa hałasu o coś co faktycznie jakością wykonania znacznie odbiega od swojego protoplasty...

...może poprostu to ja spodziewałem się czegoś więcej.....

...powiem jedno ...fenomen to może cenowy ale powinien być oznaczony jako zestaw ,,zrób to sam"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KruK74 - no bez przesady! To że spód nie jest jakiś ekstra, nie znaczy że ten wentylator to "zrób to sam". Mam go (najdroższa wersja QC-80Cu) i jestem więcej niż zadowolny. Moim zdaniem jakość wykonania bardzo dobra, wentylator cichutki, a całość bardzo wydajna (przecież o to w tym wszystkim chodzi). Cena jest na prawdę bardzo atrakcyjna w stosunku do tego co sobą reprezentuje ten wentyl. Zresztą, po co wiele gadać, wystarczy spojrzeć na testy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może macie i rację...

po tych wszystkich komentarzach spodziewałem się czegoś....nie wiadomo czego....

Godzina zero nadchodzi i tak będę musiał się zdecydować na coś...

Jeszcze muszę poszukać coś na temat suszarki Termala Volcano 11+ Xaser Edition jakoś przypadł mi do gustu ten panel 5,25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrr pisze to 2 raz bo przed chwila zaliczylem zwisa :[

wiec od poczatku : nabylem dzisiaj qc80-alcu <brawo>

wrazenia:

zapinka mi sie nie podoba (po pierwsze ze nie mozna wykorzystac dziur wokol socketa, po drugie dokrecilem sruby na fulla a moge pokrecic radiatorem wokol osi - delikatnie ale jednak, wg mnie powinien byc wiekszy docisk)

z copper-shimem by tracer (mialem go przy falconrocku i nie bylo problemow) temp od razu do 66C skoczyla, wiec musialem go zdjac

testuje go teraz na 11x200 1.8v, ale spodziewalem sie czegos lepszego ... na epox 8rda3i (pokazuje temp 10C wyzsza niz inne mobo), mam teraz 69C (jaka okragla liczba ;) ), wiem ze jest cieplo na polu, ale myslalem ze to cos wiecej bedzie ...

z cisza na razie sie nie wypowiadam, bo niedaleko stoi wentyl pokojowy i zaglusza mi kompa ;)

wiecej wrazen moze wieczorem (o ile przy takiej temp nie zjara mi sie proc ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - na moim konfigu:

P4 2.4@3.3 1.6v - temp. max. to 54 stopnie po wygrzewaniu Prime95 (wentyl chodzi na 90% obrotów - regulacja Speedfanem)

Speedfana ustawiłem tak, że jeśli temperatura nie przekracza 50 stopni, wentylek chodzi na 50% obrotów (wtedy wogóle go nie słychać). Jeśli temperatura przekroczy 50 stopni Speedfan ustawia 90% obrotów.

Edit:

Dodam jeszcze, że na prawdę muszę ostro giercować przez dłuższy czas, żeby temperatura na tym wielkim kawałku miedzi przekoczyła 50 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wyszlifowalem spod (papier 800, niestety szlifowalem tak recznie, bez lusterka, chociaz jutro jak dorwe zalmana na NB i lusterko to podszlifuje to juz na lustro :) ) , a le roznica moe byc tak max 1-2 C, teraz na 2600 rpm (przy otwartej obudowie da sie to zniesc, mniej wiecej tak jak falconrock2) na 10.5x200 1.7v thoughbred, buda otwarta (ale cieplo w niej, ciasno :( ) mam 60C (epox 8rda3i)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi właśnie tez zaczynam wątpic czy go zmieszcze w mojej badziewnej kaście. Mam strasznie nisko zasiłke ( co daje również niepożądaną temperature na procku)

O ironio w garażu stoi kilka starych dużych ,,tower" - tylko bebechy przesypać......ale nie mogę bo policja łape na tym trzyma.

Koleś który wynajmował garaż nie płacił od roku i musiałem se włam do własnego garażu zrobić. Czort wie czy czasami dziupli se nie zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nowiutkiego Q-80 AlCu.

Spód wygladal dobrze ale doszlifowałem go jeszcze papierem 2500!!! Prawie jak kartka papieru ale slychac bylo ze cos sie trze. Co do zakładania to jak na razie straszna lipa kilka razy wcale nie chcial mi wstac komp. A raz gdy wstał miał 69 stopni w biosie(napiecie 1.75 +5% FSB 185 mnożnik 12). Teraz mam na starym - wyszlifowanym na lustro - kilkanascie stopni mniej). Na razie mam full nauki bawić się będę później. KKumpel na tym moim z prockiem D1400 na standardowych ustawieniach i z płytą taką jak moja miał 29 stopni w biosie. Wynika z tego ze trzeba pokombinowac troche z zakladaniem go.

Na ECS l7s7a2 trzeba było upiłować kawałek blaszki od coolerka przy sockecie bo nie wchodzila przez stabilizator napiecia na płycie.

jak na razie jedynym jego atutem jest wygląd i jako takie chłodzenie w budzie innych części kompa. Co do hałasu to nie powiem bo mam oprócz niego kilka inych wiatraczków w puszce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dostałem przesyłkę z QC 80Cu. Faktycznie muszę stwierdzić że zapinka jest badziewna. Ciężko to założyć żeby mieć pewność żę przylega dobrze do proca. Ale po założeniu i odpaleniu kompa jestem zadowolomy.

Temperaturkę przy zamkniętej obudowie i 8 godzinach działania kompa mam 47 stopni na minimalnych obrotach wentyla. Procek jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam QC-80 Cu

Bez problemu wchodzi na Abita NF-7 v2.0.

Montaż bez większych problemów. Niestety nawet po dokręceniu śrub do końca i tak się trochę kręci na procku, więc docisk raczej słaby.

Temperatury na Duronie 1400@ 1800 Mhz ( spód radiatora nie szlifowany). Dodatkowy wentyl 80 cm z tyłu obudowy na 1500 RPM.

Obroty wentylatora -1700 RPM

Temp w obudowie 27 stopni

Normalna praca w windzie - 38 stopni

30 min. kompresji w Adobe Premiere - 45 stopni

Pozdrawiam :D

Radiator ledwo zmiescił się w mojej budzie. Między nim, a zasilaczem jest mniej niż milimetr przerwy. Moja obudowa to taki szary Tracer z rączką do przenoszenia (niestety nie pamiętam dokładnej nazwy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TomekB czy musiałeś coś kombinować żeby zmieścić cooler czy poprostu go zamontowałeś?Pytam bo jeśli dobrze mi sie wydaje to chodzi ci o obudowe Tracer Focus (czy jakoś podobnie) czyli taką jak sam posiadam, a od niedawna przymierzam się również do tego coolerka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie musiałem kombinować.

Widzę że płytę główną mamy taką samą więc nie może być żadnych problemów. Oczywiście polecam montaż coolera z płytą głowną w pozycji leżącej, bo jak ci ten kawał żelastwa spadnie na grafę to może być nieciekawie :wink:

A taką budę mam

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5524&sid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi