Skocz do zawartości
przeciwnik

FreeZone QC-80 Cu konkurencja dla Zalman CNPS 7000A-CU !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się przyglądam tym coolerkom dłuższy czas i im więcej osób je ocenia tym bardziej spoglądam w stronę SLK 900A - raptem 25zł więcej  :(

No i wygrała sknera we mnie, kupiłem w końcu QC-80 AlCu :D

pojechałem po coolerka zdecydowany na 900A, ale po raz sprzedawca upierał się, że lepiej wziąć Freezone, a dwa jak mu się przyjrzałem bliżej to nie wiem, ale 900A nie zrobil na mnie pozytywnego wrażenia :? jakby nie był to wcale markowy produkt. Finy pokręcone we wszystkie strony i spód radiatora chropowaty tak samo jak u Pentagrama. Dodatkowo ten ciężar w ręku przeraża, tak 900A jaki i 80 Cu :cry:

więc wziąłem ostatecznie AlCu, przed chwilką skończyłem szlifowanie, zaraz zapinam na płytę i jutro dam znać jak to wygląda.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLK 900A kosztuje 139 zeta.

A cooler? Tylko nie mów, że mam na taki radiator postawić jakieś dmuchadło za 20zł...

Żeby było jasne - nie twierdzę, że SLK jest zły, wręcz przeciwnie - jest extra, tylko według mnie ta dopłata nie ma tak dużego odbicia w wydajności...

DeTe - daj znać czy miałeś problemy po założeniu, ja miałem ogromne - opisałem je na poprzedniej stronie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się przyglądam tym coolerkom dłuższy czas i im więcej osób je ocenia tym bardziej spoglądam w stronę SLK 900A - raptem 25zł więcej  :(

No i wygrała sknera we mnie, kupiłem w końcu QC-80 AlCu :D

pojechałem po coolerka zdecydowany na 900A, ale po raz sprzedawca upierał się, że lepiej wziąć Freezone, a dwa jak mu się przyjrzałem bliżej to nie wiem, ale 900A nie zrobil na mnie pozytywnego wrażenia :? jakby nie był to wcale markowy produkt. Finy pokręcone we wszystkie strony i spód radiatora chropowaty tak samo jak u Pentagrama. Dodatkowo ten ciężar w ręku przeraża, tak 900A jaki i 80 Cu :cry:

więc wziąłem ostatecznie AlCu, przed chwilką skończyłem szlifowanie, zaraz zapinam na płytę i jutro dam znać jak to wygląda.

Pzdr

po pierwsze to to ma chłodzić a nie wyglądać a wydajnosć ma lepszą od QC.

Dwa:spód chropowaty i finy powyginane??Sory ale chyba jakiegoś nonejma oglądałes bo u mnie są wszystkie finy proste i spód elegancko gładki tylko ze matowy.

ale 900A nie zrobil na mnie pozytywnego wrażenia

A to to chyba gryps miesiąca.Jak ma na tobie wywrzeć pozytywne wrażenie jak go nawed na procka nie założyłes tylko w ręku trzymałeś??Jak widać jestes lolkiem który przedewszystkim ceni sobie wygląd a nie osiągi.ROTFL

KUCYK:Najprostrzy test.Zapodaj procka na 2400mhz i napieciu 1.85V.Ja mam 49-50 stopni.Mamy takie same mobo wiec odczyty bedzie można uznać za naprawde poprawne.Tez chciałem kupic tego pentagrama ale jak zobaczyłem testy slk 900a to juz wiedziałem co dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc zgodnie z obietnicą wyniki Freezone 80 AlCu z dnia dzisiejszego (a właściwie dzisiejszej nocy :)) w porównaniu do coolerków które miałem okazję przetestować niedawno.

Konfiguracja testowa, jak w podpisie

- obudowa Tracer Exodus, wyklejona matami

- wentylacja obudowy: dwa wentylatory wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące w 'podłodze' (Spire i Revoltec), jeden wydmuch pod zasilaczem Arctic no i w zasilaczu Noiseblocker. Wszystkie kręcą w okolicach 1700-1800 rpm. Obudowa zamknięta.

- temperatura w pomieszczeniu ok. 22 st.

- pasta Cooler Master PTK

- cooper shim 'no name'

- Barton 2500+@3200+ (11x 200MHz) napięcie default 1,65V real 1,64-1,66V

- Freezone i WR IV polerowane papierkiem '500', Lobster bez polerki

Test Prime95 Blend około 1h.

Temperatury: socket / dioda procka / wnętrze obudowy

Freezone QC-80 AlCu (2800rpm): 54/63/42

(uwaga: ponieważ Freezone jest okrągły, dmucha ciepłym powierzem na

umieszczony w pobliżu czujnik temperatury wnętrza i stąd podwyższony

odczyt na tym czujniku)

Freezone QC-80 AlCu (1600rpm): 58/67/37

(uwaga: pewnie wyszłoby jeszcze gorzej, ponieważ jakieś 5 min. po zmniejszeniu obrotów Freezone włączyły mi się

podwyższone obroty wiatraka w zasilaczu (jakieś 3500rpm) więc

przerwałem testowanie ponieważ spowodowało to zmianę wentylacji wnętrza obudowy - wszystkie temparatury zaczęły spadać)

Green Cooler Lobster TC (3300rpm): 55/64/32

Spire Whisper Rock IV (2300rpm): 54/62/33

moje wnioski: wszystkie 3 coolerki wydajnościowo sprawują się bez mała

tak samo, różnice 1st. chyba nie grają roli.

Jeśli miałbym oceniać je wg generowanego hałasu to uszeregowałbym je

następująco od najcichszego:

- Freezone QC-80 AlCu (1600rpm) niesłyszalny

- Spire Whisper Rock IV (2300rpm) cichy

- Freezone QC-80 AlCu (2800rpm) wyraźnie słyszalny

- Green Cooler Lobster TC (3300rpm) głośny

na zakończenie odczyty bez kręcenia procka, gdy tak sobie siedzę i

piszę, Freeozne na low 1600rpm: 40/42/33.

krótkie podsumowanie:

Freezone QC-80 AlCu to przyzwoity cooler. Bez rewelacji, ale wart

swojej ceny, chociażby ze względu na kulturę pracy :)

pzdr

PS

chętnym mogę podesłać screeny z testu Freezone, dla pozostałych

coolerków niestety nie robiłem.

Problemów montażowych żadnych nie miałem, powiedziałbym nawet, że szybciej i wygodniej założyło mi się Freezone'a niż jakikolwiek inny cooler.

Wracając jeszcze do 900A - finy powyginane, no może źle to określiłem, chodziło mi o to, że nie były równoległe do krawędzi podstawy. Wyrażnie wydać było, że całość jest przekoszona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zakładałem go szybko i to parę razy, teraz mogę to robić z zamkniętymi oczami, ale dopiero po odwróceniu go o 180*C wszystko działa jak należy 8O

FumFel_20 :arrow: bardzo chcesz mi udowodnić wyższość SLK nad QC - nie musisz tego robić, bo wiem, że SLK jest lepszy.

Ja tylko stwierdzam, że za 100zł nie kupię nic lepszego, za SLK musiałbym dać 200 radiator + cooler (papst) co jest dla mnie ceną zaporową.

Co do potestowania 1,85 to nie zrobię tego bo boje się o zasiłkę.

Myślę, że temperatura oscylowała by około 60*C, więc dużo, ale ja nie potrzebuję takiego napięcia aby pogonić procka na 2420, dlatego z QC jestem bardzo zadowolony... Jest cicho, zimno, wydajnie i najważniejsze - TANIO

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale chyba jakiegoś nonejma oglądałes bo u mnie są wszystkie finy proste i spód elegancko gładki tylko ze matowy.

..... Jak ma na tobie wywrzeć pozytywne wrażenie jak go nawed na procka nie założyłes tylko w ręku trzymałeś??Jak widać jestes lolkiem który przedewszystkim ceni sobie wygląd a nie osiągi.ROTFL.

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie 139 zł na radiator to sporo grosza.

Dla mnie decyzja czy kupić tak drogi coolerek nie była łatwa, jak już pisałem wyżej, pojechałem zdecydowany kupić 900A. Zawsze byłem przekonany, że tak drogi, markowy produkt powinien być dopracowany perfekcyjnie. Podróba to raczej nie była, oglądałem go w Cooling.pl, tam chyba takich numerów nie robią. Poza tym, kiedy zastanawiałem się czy wybrać Freezone 80Cu, czy 900A, sprzedawca podpowiedział mi, a chyba musi się na tym znać, że oba są "porównywalne' - dokładnie tak to określił.

Tu widać nowy wątek o 900A - zobaczymy jakie są wrażenia użytkowników:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=77724&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos Ci wysokie te temperaturki wyszly. Ja mam na QC-80AlCu z jakas pasta srebrna titan, bez cooper shima po prime ok 55-56C z diody na Bartonie 2500@3200 przy napieciu 1.72V. W idle mam 50-51C. Bude mam chwilowo zdjeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wunat - jak niemasz nic ciekawego do powiedzenia to siec cicho.

DeTe - takie temp to ja miałem na athlonku @ 2200 mhz 1.65 Vcore jak chłodziłem go cooler masterem x dream z wiatrakiem cooler master LED 80x80 silent.

Kuzyk - tec cooler koszyuje 139zł + np. taki cooler master jak ja mam 92x92 20 zł.Fakt ze wychodzi więcej ale duzó wydajniej.

AHA:DeTe - widziałęś na necie zdjecia tego slk?Ja widziałem i jak kupiłem to ma wszystkie finy proste, spód jest elegancji, żadnych nierówności,nawd jak paznokciem przejechałęm to nie czułem żadnych oporów.Niewiem co oni Ci tam dali, albo inaczej - niewiem co oni z tym slk tam wyprawiali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem. zakladam 92alcu i [gluteus maximus] komp albo nie startuje albo sie restartuje tak jakby proc byl za bardzo podkrecony/ukruszony. wkladam sprwrotem falcona II i dziala elegancko. wtf

Fumfel_20 jak chcesz ze mna porozmawiac to sie naucz zasad ortograficznych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbuj odpalić kompa z 92AlCu podpiętym do innej złączki na płycie a na CPU_FAN 'podwieś' Falcona. Ewentualnie sprawdź może w biosie jest jakieś zabezpieczenie włączone kontrolujące obroty collera na procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałem tylko czy nie lepiej dołozyc te 25 zł??.A pozatym DeTe mnie zdenerwował bo z tego co napisał o slk to on chyba trzymał takigo co go najpierw skopali albo nim rzucali a potem postawili na wystawe.

mój wygląda identycznie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ize jeszcze nie zrobił na nim pozytywnego wrażenia.No to dopiero ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wunat - i jak działa po odwróceniu?

Co do kombinowania to ja robiłem wszystko, wentyle nie wentyle, z zabezpieczeniem i bez, dalej było to samo.

Nie wiem czy ten obrót był fuksem czy nie, wolę nie sprawdzać :lol:

FumFel_20 - chyba zaraz oczyszczę ten temat z Twoich postów, ta reklama SLK zaczyna mnie irytować, uczepiłeś się tych 25zł, a ja pytam po raz setny - a gdzie wentyl?

Mam sobie sam radiator założyć?

Zresztą ja już wypowiedziałem się na temat SLK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucyk ma racje. Nie pisz Fumfel_20 w kazdym swoim poscie o tej roznicy 25zl, bo tak naprawde wynosi ona conajmniej 45zl, no chyba, ze ty masz sam radiator bez wentyla :P

Dodam, że 45 przy jakimś lowendowym wentylu. Jak się ceni ciszę i wydajność to jedynym rozwiązaniem Papst za 70zeta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jak sam widzisz Fumfe_20 nie jest to juz 25 zl roznicy tylko 47, ktore osobiscie wole przeznaczyc na chocby radiatorki na kostki grafiki, bo one dadza mi odczuc wieksza roznice w kreceniu niz ten twoj radiator. Uwazam, ze za takie pieniadze Pentagram rzadzi i jest nie do pobicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajt fajt :-)

moj kumpel zakupił 80alcu i jest zadowolony, dzisiaj mialem zabawkę w ręku i wrazenie całkiem pozytywne no ale do zalmana troszeczkę mu brakuje ;-) przy min obrotach - no niech powiem - nieslyszalny :-] prawdziwa cisza

z ciekawostek - pierwszy dzien kuler musial sie "wyśmierdzieć" ;-) dawał jakiś zapach mało przyjemny aż się wywietrzył heh ;-) <- nie wąchałem - to wiem z opowieści :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forest kila zbila hehe no dokladnie, u mnie tez kuler musial sie wysmierdziec, na min obrotach nieslyszalny ale za to niewydajny - nie ma szans zeby zchlodzic mojego proca (antek 2000+@9.5x215, 1.675v), ale przy 2400 w miare sobie rady daje ;) a z ciekawostek to jeszcze dodam, ze chyba wezme i rozkrece ten kuler, bo miedzy tymi blaszkami mam jakas nitke czy cus :? moze od razu przesmaruje go w srodku srebrna pasta;) moze to cos da? :D wie ktos, czy jak to rozloze to potem zloze do kupy ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DeTe

Dzięki za to Twoje porównanie.

Zastanawiałem się ,czy nie wymienić mojego zmodyfikowanego FalconRocka na QC-80AlCu.

W swoim coolerze mam wymieniony wentyl - jest cm saf na łozysku ślizgowym (2200obr) i jest cichszy od tego orginalnego od fr2 (2300obr) i o jakieś 2 st. lepiej chłodzi (a zawsze można go jeszcze podkręcić do 2500).

Z Twojego testu wynika, że wymiana coolera (na 80AlCu) praktycznie nie zmieni u mnie ani temp. ani głośności (a i tak zasilacz jest najgłośniejszy).

Pytanie tylko o ile lepszy jest 80Cu - bo jak różnica <5 stopni (przy tej samej głośności) to chyba nadal nie ma sensu dokładać ~110 zł :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na min obrotach nieslyszalny ale za to niewydajny - nie ma szans zeby zchlodzic mojego proca (antek 2000+@9.5x215, 1.675v), ale przy 2400 w miare sobie rady daje ;)

To dziwne bo u mnie na min z tym co w podpsie temp w idlle 53 w stresie 57... 8O

A u Ciebie jeszcze 0,1v mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi