jack0 Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 witam, zakupilem sobie wlasnie tego coolerka, mam tylko drobne pytanko: ten koszyk trzeba jednak zalozyc w druga stone, czyli nie strzalkami w kierunku tego napisu Socket 462, mobo to ABIT NF7-S Barton2500+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 witam, zakupilem sobie wlasnie tego coolerka, mam tylko drobne pytanko: ten koszyk trzeba jednak zalozyc w druga stone, czyli nie strzalkami w kierunku tego napisu Socket 462, mobo to ABIT NF7-S Barton2500+A czemu niby tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 kucyk - hmm, ale ty masz obudowe chiefteca, ja malutkiego codegena :( wec mimo wentyla wyciagajacego i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego, a nawet z otwarta buda cale to gorace powietrze sie tam gromadzi ... jak dorwe sie do jakiegos big towera, porobie dziury na 120mm wentyle z gory i bedzie dobrze wentylowana buda (tego codegena nie da sie dobrze wentylowac :( ) to wtedy sie bede wypowiadal na temat pracy pentagrama na low ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 no w sumie fakt... :? p.s. mam midi towera, nie big :-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 kucyk - ale big tower zwykly to taki midi chiefteca ;) chociaz chieftec i tak lepszy .... tylko czemu taki drogi ? ;) pozatym jeszcze jedno : mam 8rda3i, wiec jak Tobie pokazuje 57C to u mnie byloby z 67C a wtedy bym zawalu dostawal jakbym widzial taka temperaturke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bad_boy Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Założyłem dzisiaj Q 80 -ALCu i musze powiedziec ze to fajny cooler.Co prawda przymierzałem sie do wersji QC-80 Cu ale tego Alcu dostalem za darmo od kumpla :D ,szkoda tylko ze nie ma regulatora obrotów.Temperatury całkiem przyzwoite(tak mi sie wydaje)na 11,5 x200 i vcore 1,75 w windzie42 stopnie i w stresie 48.Spod szlifowałem papirem 800 jakies 2 minuty maks :) (nie mam cierpliwosci do takich rzeczy).Pasta jakas srebrna od titana.Z montażem zero problemu.Tylko radiator lekko sie rusza,ale boje sie mocniej wkrecac srubki co by proca nie ukruszyc.te 2 biale paski zdjolem od razu jak rozpakowalem cooler.Nie wiem czy cos daja czy nie .Btw i tak juz ich nie mam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Te śrubki spokojnie możesz na max dokręcić i nic się prockowi nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Ahhh Kucyk, przeciez ja mam wersje alcu, o czym chyba zapomnialem napisac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Pytanie tylko o ile lepszy jest 80Cu - bo jak różnica <5 stopni (przy tej samej głośności) to chyba nadal nie ma sensu dokładać ~110 zł :?: http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/255 pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Przypuszczam że te pentagramy były testowane bez szlifowania więc po szlifowaniu można odliczyć sobie z 5 st. i będzie ta sama wydajność co u zalmana :D za 2x mniej kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/255 pzdr Taaaaaa No to nie wydam 110 zł dla uzyskania spadku temp. o jakieś 2~4 st. w porównaniu z tym co mam. Jeszcze raz dzięki DeTe. klimu W spadek o 5 stopni po szlifowaniu nie wierze. Szlifowałem już z 6 coolerów, miedzy innymi spire fr2 i cm x-dream (kończyłem na papierku >2000 + pasta) i max spadek przed/po jaki uzyskałem to 2 st. Poza tym, do testów w gazetach itp. nikt nie szlifuje radiatorów. Zalman, Thermalright, może themaltake mają pod spodem prawie lustra, ale reszta .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Witam - wlasnie wczoraj dolaczylem do grona szczeszliwych posiadaczy coolera QC 80 Cu, zmienilem go z TITANa TTC-CU9TB/SC wiec pozwolilem sobie zestawic temperatury z tych 2 coolerow : SZCZEGOLY : Athlon 1700+ @ 2400+ (11,5x170 Vcore 1,6V) CS Tracera, pasta srebrna Thermopox 80Ag TITAN TTC-CU9TB/SC (LOW 1800 obr) IDLE - 45 STRESS - 51 QC 80 Cu (LOW 1700 obr) IDLE - 39 STRESS - 45 UWAGI : * doskonala wydajnosc - jak widac po zmianie coolera nastapil spadek temperatur o okolo 6 stopni zarowno w idle jak i w stresie (trzeba wiedziec ze Titan jest caly wykonany z miedzi do tego ma prawie idealnie wypolerowany spod - przy coolerze aluminiowym roznica byla by jeszcze wieksza) * cisza absolutna - przy 1700 obr nic go nie slychac, jak ktos wczesniej wspomnial najglosniejszym elmentem kompa po jego zamontowaniu jest wiatrak w zasilaczu * mocowanie rzeczywiscie troche skomplikowane ale co najwazniejsze pewne - po skreceniu nawet nie drgnie cala konstrukcja * brawa dla dystrybutora - polska instrukcja, oddzielna karta gwarancyjna, serwis SOS - serwis odbiera towar na swoj koszt i pozniej sam go odsyla * jedyny mankament jaki odkrylem to kontroler obrotow - mocno ciezko sie kreci, do tego maly zakres regulacji tzn w Zalmanie mozna bylo bardziej dokladnie ustawic zadana predkosc oraz rzecz przyziemna zylki kabelkow nie sa ze soba polaczone i walaja sie w budzie kazda w swoja strone trzeba uwazac zeby ich nie wciagnelo w wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 klimu W spadek o 5 stopni po szlifowaniu nie wierze. Szlifowałem już z 6 coolerów, miedzy innymi spire fr2 i cm x-dream (kończyłem na papierku >2000 + pasta) i max spadek przed/po jaki uzyskałem to 2 st. Poza tym, do testów w gazetach itp. nikt nie szlifuje radiatorów. Zalman, Thermalright, może themaltake mają pod spodem prawie lustra, ale reszta .... To jak się mają wyniki z tamtej stronki do tego: mój procek jest tylko o 100MHz, radiator szlifowany papierem 2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Inny egzemplarz płyty Inaczej wykalibrowany czujnik temp ??? Przecież odczyty temp. z mobo są tak samo orientacyjne jak odczyty napięć. Zmierz (lub podaj jak zmierzyłeś) temp. przed i po szlifowaniu na tej samej płycie (i całej reszcie) to wtedy będzie miarodajne. Po prostu napisałem to, co zauważyłem z własnych doświadczeń sprawdzając temp. na tej samej mobo (soltek frn2-sl) przy szlifowaniu róznych coolerów. Może i na pentagramie po szlifowaniu będzie większy spadek, ale coś wątpie. Dodam, że wystarczyło, że zmieniłem w kompie zasilacz na cichszy a temp. na procku podskoczyła o 3 stopnie do góry. Nic innego nie ruszałem. Nawet temp. w obudowie się nie zmieniła !! Tylko temp. procka. :? Więc odczyty z różnych konfiguracji / zestawów są względne i trzeba je traktować jako przybliżenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 No niestety zaraz po kupieniu jak zobaczyłem spód to szybko poleciałem po papier :D W ramach porównania mogę podać że na Spire WhisperRocku IV szlifowanym papierem 800 temp w stresie osiągała nawet 52st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 13 stopni różnicy ?? A między wrIV a 80AlCu ~ 2 stopnie różnicy No ciekawe, może jeszcze się poprzyglądam temu 80 Cu. A tak na marginesie - niepokręcony barton 2500+ ze szlifowanym Spire FalconRock2 miał u mnie 61 stopni (abs) / 52 (cpu die), po zmianie wentyla (cichszy) 2200obr - 58 / 49 stopni, 2500 - 56/47st, otwarta obudowa, 2200 - 52 / 45st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasp Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Dziś zakupiłem Freezone Q-92 AlCu i jestem zadowolony, gdyż wczesniej posiadalem zwykly boxowy wiatrak na p4 ;] po 2,5 roku zaczal "pierdziec" to najwyzszy czas zeby go wymienic. Temperatura dochodzila do 38-40 stopni normalnie w spoczynku. Po zalozeniu Q-92 bez polerowania spodu i na zwyklej pascie termo za 5zl( Manhattan) od razu temp spadla do 34 stopni i tak sie ciagle utrzymuje komp juz chodzi ponad 2h i temp 34-35 na samym poczatku przez pierwsze 30 minut bylo nawet 30-32. Nie testowalem go jeszcze w stresie ale jak wytestuje to napisze jaka temperaturka ;-] procka mam 1,7Ghz Mocowanie bez zadnego problemu, posiadam plytke intelowska D850MV wszystko lazi fajnie i napewno ciszej niz moj poprzedni wiatraczek :D do pelni szczescia potrzeba mi tylko nowego zasilacza :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 witam, zakupilem sobie wlasnie tego coolerka, mam tylko drobne pytanko: ten koszyk trzeba jednak zalozyc w druga stone, czyli nie strzalkami w kierunku tego napisu Socket 462, mobo to ABIT NF7-S Barton2500+pytasz, czy informujesz ? skoro masz wyraźnie napisane w instrukcji, że strzałka ma być skierowana w stronę napisu to tak ma być, chyba, że chcesz sobie coś zepsuć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasp Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Nie testowalem go jeszcze w stresie ale jak wytestuje to napisze jaka temperaturka ;-] procka mam 1,7Ghz No i przetestowalem w stresie lazil sobie na wlaczonym folding@home i temperaturka ciagle 46-47 stopni hmm i chyba normalna temp to jest ? dla procka 1,7ghz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 No i przetestowalem w stresie lazil sobie na wlaczonym folding@home i temperaturka ciagle 46-47 stopni hmm i chyba normalna temp to jest ? dla procka 1,7ghz ?p4 1700MHz willamette? 63,5W (przy 1,75V) AFAIK moj axp1700+ thoroughbred a @1729MHz 1,68V produkuje ~73W i mial 52stC w zamknietej budzie i wiatraku (qc80cu) 1550rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolekcjoner Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Zamierzam sobie kupic wlasnie coller QC-80 Cu.Mam tylko pytanie czy oplaca sie szlifowac spod i jakim papaierem bo teraz kupilem papier scierny P 240 nie znam sie na tym wiec pomozcie :P .I jeszcze czy to chlodznie bedzie pasowalo to plyty glownej ASUS A7V8X :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Zamierzam sobie kupic wlasnie coller QC-80 Cu.Mam tylko pytanie czy oplaca sie szlifowac spod i jakim papaierem bo teraz kupilem papier scierny P 240 nie znam sie na tym wiec pomozcie :P .I jeszcze czy to chlodznie bedzie pasowalo to plyty glownej ASUS A7V8X :)Chłopie papierem 240 to se go tylko porysujesz! :lol: Najlepiej zacząć od 800, później 1000, dalej 1500, 2500 i masz lusterko. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolekcjoner Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 HEHEHE :D W sklepie nie mieli akurat takich .Jutro lece do miasta moze znajde . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 a na koniec pasta polerska, np automaxem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 A ja mam pytanie - co będzie lepsze (czyt. wydajniejsze) - Thermaltake Volcano 10 czy FreeZone QC-80 AlCu? Pytam, bo jak wstukałem w szukajce "volcano" to wyskoczylo 36 stron, a nie chce tracić na to całego zycia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 sesja zdjeciowa QC 80 Cu :arrow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 alcu sa dosyc ch-ujowe bo pasek miedzi przechodci w polowie jądra... to jakis debil projektował ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 alcu sa dosyc ch-ujowe bo pasek miedzi przechodci w polowie jądra... to jakis debil projektował ?trollisz? :evil: masz jakias lepsza idee na umieszczenie tego paska? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 no tak zrobic zapinke zeby pasek miedzi pokrywal cale jadro? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 czyli obrocic radiator wzgledem procesora :roll: heh - musze wiecej sypiac, bo pomyslalem ze chcesz go gdzies odsunac na bok :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...