Skocz do zawartości
przeciwnik

FreeZone QC-80 Cu konkurencja dla Zalman CNPS 7000A-CU !!!

Rekomendowane odpowiedzi

kucyk - hmm, ale ty masz obudowe chiefteca, ja malutkiego codegena :( wec mimo wentyla wyciagajacego i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego, a nawet z otwarta buda cale to gorace powietrze sie tam gromadzi ... jak dorwe sie do jakiegos big towera, porobie dziury na 120mm wentyle z gory i bedzie dobrze wentylowana buda (tego codegena nie da sie dobrze wentylowac :( ) to wtedy sie bede wypowiadal na temat pracy pentagrama na low ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kucyk - ale big tower zwykly to taki midi chiefteca ;) chociaz chieftec i tak lepszy .... tylko czemu taki drogi ? ;) pozatym jeszcze jedno : mam 8rda3i, wiec jak Tobie pokazuje 57C to u mnie byloby z 67C a wtedy bym zawalu dostawal jakbym widzial taka temperaturke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem dzisiaj Q 80 -ALCu i musze powiedziec ze to fajny cooler.Co prawda przymierzałem sie do wersji QC-80 Cu ale tego Alcu dostalem za darmo od kumpla :D ,szkoda tylko ze nie ma regulatora obrotów.Temperatury całkiem przyzwoite(tak mi sie wydaje)na 11,5 x200 i vcore 1,75 w windzie42 stopnie i w stresie 48.Spod szlifowałem papirem 800 jakies 2 minuty maks :) (nie mam cierpliwosci do takich rzeczy).Pasta jakas srebrna od titana.Z montażem zero problemu.Tylko radiator lekko sie rusza,ale boje sie mocniej wkrecac srubki co by proca nie ukruszyc.te 2 biale paski zdjolem od razu jak rozpakowalem cooler.Nie wiem czy cos daja czy nie .Btw i tak juz ich nie mam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaaaa

No to nie wydam 110 zł dla uzyskania spadku temp. o jakieś 2~4 st. w porównaniu z tym co mam. Jeszcze raz dzięki DeTe.

klimu

W spadek o 5 stopni po szlifowaniu nie wierze. Szlifowałem już z 6 coolerów, miedzy innymi spire fr2 i cm x-dream (kończyłem na papierku >2000 + pasta) i max spadek przed/po jaki uzyskałem to 2 st.

Poza tym, do testów w gazetach itp. nikt nie szlifuje radiatorów. Zalman, Thermalright, może themaltake mają pod spodem prawie lustra, ale reszta ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - wlasnie wczoraj dolaczylem do grona szczeszliwych posiadaczy coolera QC 80 Cu, zmienilem go z TITANa TTC-CU9TB/SC wiec pozwolilem sobie zestawic temperatury z tych 2 coolerow :

SZCZEGOLY : Athlon 1700+ @ 2400+ (11,5x170 Vcore 1,6V) CS Tracera, pasta srebrna Thermopox 80Ag

TITAN TTC-CU9TB/SC (LOW 1800 obr)

IDLE - 45

STRESS - 51

QC 80 Cu (LOW 1700 obr)

IDLE - 39

STRESS - 45

UWAGI :

* doskonala wydajnosc - jak widac po zmianie coolera nastapil spadek temperatur o okolo 6 stopni zarowno w idle jak i w stresie (trzeba wiedziec ze Titan jest caly wykonany z miedzi do tego ma prawie idealnie wypolerowany spod - przy coolerze aluminiowym roznica byla by jeszcze wieksza)

* cisza absolutna - przy 1700 obr nic go nie slychac, jak ktos wczesniej wspomnial najglosniejszym elmentem kompa po jego zamontowaniu jest wiatrak w zasilaczu

* mocowanie rzeczywiscie troche skomplikowane ale co najwazniejsze pewne - po skreceniu nawet nie drgnie cala konstrukcja

* brawa dla dystrybutora - polska instrukcja, oddzielna karta gwarancyjna, serwis SOS - serwis odbiera towar na swoj koszt i pozniej sam go odsyla

* jedyny mankament jaki odkrylem to kontroler obrotow - mocno ciezko sie kreci, do tego maly zakres regulacji tzn w Zalmanie mozna bylo bardziej dokladnie ustawic zadana predkosc oraz rzecz przyziemna zylki kabelkow nie sa ze soba polaczone i walaja sie w budzie kazda w swoja strone trzeba uwazac zeby ich nie wciagnelo w wiatrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klimu

W spadek o 5 stopni po szlifowaniu nie wierze. Szlifowałem już z  6 coolerów, miedzy innymi spire fr2 i cm x-dream (kończyłem na papierku >2000 + pasta) i max spadek przed/po jaki uzyskałem to 2 st.

Poza tym, do testów w gazetach itp. nikt nie szlifuje radiatorów. Zalman, Thermalright, może themaltake mają pod spodem prawie lustra, ale reszta ....

To jak się mają wyniki z tamtej stronki do tego:

Dołączona grafika

mój procek jest tylko o 100MHz, radiator szlifowany papierem 2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inny egzemplarz płyty

Inaczej wykalibrowany czujnik temp ???

Przecież odczyty temp. z mobo są tak samo orientacyjne jak odczyty napięć. Zmierz (lub podaj jak zmierzyłeś) temp. przed i po szlifowaniu na tej samej płycie (i całej reszcie) to wtedy będzie miarodajne.

Po prostu napisałem to, co zauważyłem z własnych doświadczeń sprawdzając temp. na tej samej mobo (soltek frn2-sl) przy szlifowaniu róznych coolerów.

Może i na pentagramie po szlifowaniu będzie większy spadek, ale coś wątpie.

Dodam, że wystarczyło, że zmieniłem w kompie zasilacz na cichszy a temp. na procku podskoczyła o 3 stopnie do góry. Nic innego nie ruszałem. Nawet temp. w obudowie się nie zmieniła !! Tylko temp. procka. :?

Więc odczyty z różnych konfiguracji / zestawów są względne i trzeba je traktować jako przybliżenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety zaraz po kupieniu jak zobaczyłem spód to szybko poleciałem po papier :D

W ramach porównania mogę podać że na Spire WhisperRocku IV szlifowanym papierem 800 temp w stresie osiągała nawet 52st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 stopni różnicy ??

A między wrIV a 80AlCu ~ 2 stopnie różnicy

No ciekawe, może jeszcze się poprzyglądam temu 80 Cu.

A tak na marginesie - niepokręcony barton 2500+ ze szlifowanym Spire FalconRock2 miał u mnie 61 stopni (abs) / 52 (cpu die), po zmianie wentyla (cichszy) 2200obr - 58 / 49 stopni, 2500 - 56/47st, otwarta obudowa, 2200 - 52 / 45st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zakupiłem Freezone Q-92 AlCu i jestem zadowolony, gdyż wczesniej posiadalem zwykly boxowy wiatrak na p4 ;] po 2,5 roku zaczal "pierdziec" to najwyzszy czas zeby go wymienic.

Temperatura dochodzila do 38-40 stopni normalnie w spoczynku. Po zalozeniu Q-92 bez polerowania spodu i na zwyklej pascie termo za 5zl( Manhattan) od razu temp spadla do 34 stopni i tak sie ciagle utrzymuje komp juz chodzi ponad 2h i temp 34-35 na samym poczatku przez pierwsze 30 minut bylo nawet 30-32. Nie testowalem go jeszcze w stresie ale jak wytestuje to napisze jaka temperaturka ;-] procka mam 1,7Ghz

Mocowanie bez zadnego problemu, posiadam plytke intelowska D850MV wszystko lazi fajnie i napewno ciszej niz moj poprzedni wiatraczek :D do pelni szczescia potrzeba mi tylko nowego zasilacza :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zakupilem sobie wlasnie tego coolerka, mam tylko drobne pytanko: ten koszyk trzeba jednak zalozyc w druga stone, czyli nie strzalkami w kierunku tego napisu Socket 462, mobo to ABIT NF7-S Barton2500+

pytasz, czy informujesz ?

skoro masz wyraźnie napisane w instrukcji, że strzałka ma być skierowana w stronę napisu to tak ma być, chyba, że chcesz sobie coś zepsuć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie testowalem go jeszcze w stresie ale jak wytestuje to napisze jaka temperaturka ;-] procka mam 1,7Ghz 

No i przetestowalem w stresie lazil sobie na wlaczonym folding@home i temperaturka ciagle 46-47 stopni hmm i chyba normalna temp to jest ? dla procka 1,7ghz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przetestowalem w stresie lazil sobie na wlaczonym folding@home i temperaturka ciagle 46-47 stopni hmm i chyba normalna temp to jest ? dla procka 1,7ghz ?

p4 1700MHz willamette? 63,5W (przy 1,75V) AFAIK

moj axp1700+ thoroughbred a @1729MHz 1,68V produkuje ~73W i mial 52stC w zamknietej budzie i wiatraku (qc80cu) 1550rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam sobie kupic wlasnie coller QC-80 Cu.Mam tylko pytanie czy oplaca sie szlifowac spod i jakim papaierem bo teraz kupilem papier scierny P 240 nie znam sie na tym wiec pomozcie :P .I jeszcze czy to chlodznie bedzie pasowalo to plyty glownej ASUS A7V8X :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam sobie kupic wlasnie coller QC-80 Cu.Mam tylko pytanie czy oplaca sie szlifowac spod i jakim papaierem bo teraz kupilem papier scierny P 240 nie znam sie na tym wiec pomozcie :P .I jeszcze czy to chlodznie bedzie pasowalo to plyty glownej ASUS A7V8X :)

Chłopie papierem 240 to se go tylko porysujesz! :lol:

Najlepiej zacząć od 800, później 1000, dalej 1500, 2500 i masz lusterko. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie - co będzie lepsze (czyt. wydajniejsze) - Thermaltake Volcano 10 czy FreeZone QC-80 AlCu? Pytam, bo jak wstukałem w szukajce "volcano" to wyskoczylo 36 stron, a nie chce tracić na to całego zycia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi