Kefasek Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Próbuję się zdecydować między Cu 80 i AlCu 80 - chodzi mi głównie o wagę, bo czasem przewożę całą budę samochodem tu i tam. Te kilka stopni różnicy nie ma dla mnie większego znaczenia (liczy się tylko cisza) Możecie mi doradzić co wybrać? A czy ktoś może montował ten cooler na płytę MSI MS-6712 z KT400? Zmieści się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Przy okazji ja też mam pytanie - 80-AlCu zmieści się na płytę Abit Nf7-SL? Konkretnie do obudowy midi ATX (tracer davos)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Miałem problem ze zmieszczeniem Zalmana 7000 na płytę bo zahaczał o zasilacz, a z Pentagramem nie miałem najmniejzych problemów. Polecam QC-80Cu we Wrocławiu w Media Markt sa po 99,99PLN. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Gregg - ratujesz mnie chyba przed zawałem, bo juz myslalem, ze mam prawie 7 paczek wyrzucone w bloto :P A kiedy działa automatyczna regulacja obrotów? Chodzi mi o te tryby "silent" i "normal" - musi być podłączony regulator obrotów, czy może być bez niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Ktoś cie wprowadził w błąd. Pentek nie ma automatycznej regulacji. Ma regulator obrotów manualny, czyli pokrętło na fanmate. Nastawiasz na interesującą cię szybkość płynnie od min. do max. Jak dasz na minimum to go nie słychać. Dopiero przy ok 2000-2200RPM jest dość głośno. u mnie chodzi na 1800RPM cisza i wydajność. Na procu jak w podpisie mam 46*C w stresie. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Na stronie sklepu, w ktorym kupowalem tego wentyla pisalo jak byk, ze ma automatyczna regulacje... a to sciemniacze :/ Dzięki za informację, tak czy siak jakos sobie poradzę. Ciekawe jaka ja bede mial temp. - na procku Bartonie 2500 i Penagarmie AlCu - jak odbiore dzisiaj kompa to na pewno napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Na stronie sklepu, w ktorym kupowalem tego wentyla pisalo jak byk, ze ma automatyczna regulacje... a to sciemniacze :/ Dzięki za informację, tak czy siak jakos sobie poradzę. Ciekawe jaka ja bede mial temp. - na procku Bartonie 2500 i Penagarmie AlCu - jak odbiore dzisiaj kompa to na pewno napiszę. Pamiętaj jednak że ja piszę o wersji Cu a nie AlCu. Nie wiem jaka jest różnica w sterowaniu wentylem na AlCu. Masz tu linka i tam poczytaj http://www.pentagram.pl/produkty_new/szcze...d_no_cache=3607 Są dwie wersje AlCu jedna QC-80AlCu i Q-80AlCu. Jedna posiada kontroler obrotów a druga nie posiada. 8) Nie daj się zrobić w balona. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 w dodatku ta bez "C" ma mniej miedzianych listków Pewnie z pół stopnia wyższa temperatura ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoZiK Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Mam QC-80AlCu, czyli z kontrolerem obrotow. Tzn. sam wentylator dostalem juz wczoraj i widzialem, ze na pewno jest ten kontroler, tylko zastanawialem sie po co, skoro w opisie pisalo, ze jest automatyczna kontrola :> Tylko ze to najmniejszy problem - martwilem sie, ze sie nie zmiesci, ale skoro juz wejdzie to reszta bedzie z gorki - jakos sobie dostosuje te obroty, tak zeby bylo wydajnie, ale i cicho. Jeszcze raz dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Czemu nie moge znaleźć nic o tych pentagramach na zagranicznych stronach?? Czyżby był dostępny tylko w polsce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 pentagram to brand mmv. Tylko u nas to sprzedaja. Gdzie indziej nazywa sie inaczej. Na pewno Cooltek to to samo, ale pewnie jeszcze jakies inne nazwy miewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunek Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 a jeszcze z tym zamocowaniem tej wersji A-Cu.Czy jest ona w koncu bezpieczna czy nie dla płyty np. takiej jak moja :)Dołączam się do pytania Kamilka. Sam będe mial taką plyte i zastanawiam się miedzy Zalmanem 7000 AlCu i wersją Pentagrama QC 80 AlCu/Cu(ta wersja prawie dwa razy cięższa niż AlCu). Ekstremalnie nie bede podkręcał, jedynie jak coś to na bartku 2500 jak sie uda wstac na 11x200 to będzie wszystko. Co polecacie, aby nie przeplacac za duzo i wszystko bylo wydaje i ciche? Zalezy mi na tym, aby nie urwac socketu podczas transportu itd. z pentagramem na pokladzie. Nie bede mial mozliwosci czesto odczepienia coolerka jak bede podrózowal. Prosze o porady... Dzieki z gory Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Dołączam się do pytania Kamilka. Sam będe mial taką plyte i zastanawiam się miedzy Zalmanem 7000 AlCu i wersją Pentagrama QC 80 AlCu/Cu(ta wersja prawie dwa razy cięższa niż AlCu). Ekstremalnie nie bede podkręcał, jedynie jak coś to na bartku 2500 jak sie uda wstac na 11x200 to będzie wszystko. Co polecacie, aby nie przeplacac za duzo i wszystko bylo wydaje i ciche? Zalezy mi na tym, aby nie urwac socketu podczas transportu itd. z pentagramem na pokladzie. Nie bede mial mozliwosci czesto odczepienia coolerka jak bede podrózowal. (...) Wg mnie najlepszy będzie QC 80 AlCu - po pierwsze ma regulację obortów, po drugie więcej miedzianych listków od wersji bez w/w regulacji, a potrzecie cena jest naprawdę przystępna. Jeżeli nie będziesz podkręcal ponad 11x200 (i nie przekraczał powiedzmy 1,75v), to taki wentyl spokojnie powinien wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Gdzie najtaniej widzieliście QC-80 Cu?? Podobno ktoś widział już za 99 zł, ja narazie za mniej niż 115 nie widziałem. UPDATE: Interesowały by mnie sklepy na terenie warszawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregg Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Ja widziałem QC-80Cu w Mediamarkt we Wrocławiu za 99,99PLN. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 w cooling.pl kupilem za 108 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Mam jeszcze 2 pytania: 1.Czy Cooltek CT8C-48Cu jest dużo gorszy od Pentagrama QC-80 Cu?? 2.Obydwa z tych wiatraków będą pasować na 8RDA+?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmaniac54 Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 To ja mam pytanko czy ktoś używał zalmana ( Zalman CNPS7000A-Cu ) na płycie gigabyta Gigabyte GA-8KNXP Intel 875P Bo mam zamiar sobie go kupić i nie wiem czy mi wejdzie z tego co wiem na niektore płyty nie wchodzi. Spawdzałem w liście zalmana na ktore płyty nie wejdzie ale podobno wszystkich nie uwzględnili. Więc ja by ktoś coś wiedział o tej konfiguracji to prosze o posta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 czy ktos ma tego 80Cu na podobnym procku i jakie ma temp AMD 1700+@ 2,2Ghz v1,85 bo ja mam jakiegos arctic cooling z miedziana podstawka pisze na nim do 2900+ ale temp mam w windzie 50 a po malym meczeniu procka 65* wiec zamierzam zmienic wlasnie chyba na tego 80Cu i interesuja mnie temp na podobnym konfigu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Musze powiedzieć że oczekiwałem czegoś więcej..., na tym co w podpisie testowałem dzisiaj 1700 XP z wiadomej serii :wink: Pokręciłem go i doszedłem do 2313 Mhz czy jakoś tak, chodził tak przez 4h, potem katowałem go Doom'em III. Pentagram przy najwyższych obrotach przy otwartej budzie osiągnął 63 stopnie, dodam że temperatura w pokoju to ok. 25 stopni, szlifowałem spod radiatora na lustro oraz dałem paste "firmową" Nie wiem, może to kres możliwośći pentagramka :-( albo zawyżania temperatury przez moją płyte, stawiam na to drugie bo procek podczas katowania pracował zupełnie stabilnie - szkoda że już mi go zajeb**** :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Mam jeszcze 2 pytania: 1.Czy Cooltek CT8C-48Cu jest dużo gorszy od Pentagrama QC-80 Cu?? 2.Obydwa z tych wiatraków będą pasować na 8RDA+?? 1. Cooltek i pentagram to te same wentyle - robi je ta sama firma 2. nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Musze powiedzieć że oczekiwałem czegoś więcej..., na tym co w podpisie testowałem dzisiaj 1700 XP z wiadomej serii :wink: Pokręciłem go i doszedłem do 2313 Mhz czy jakoś tak, chodził tak przez 4h, potem katowałem go Doom'em III. Pentagram przy najwyższych obrotach przy otwartej budzie osiągnął 63 stopnie, dodam że temperatura w pokoju to ok. 25 stopni, szlifowałem spod radiatora na lustro oraz dałem paste "firmową" Nie wiem, może to kres możliwośći pentagramka :-( albo zawyżania temperatury przez moją płyte, stawiam na to drugie bo procek podczas katowania pracował zupełnie stabilnie - szkoda że już mi go zajeb**** :evil: a jakie miales napiecie na nim ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 1,8V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 1,8V .... oraz 2,3Ghz to w sumie daje 112Watt, więc nie dziw się wcale, że miałeś takie temperatury. http://www.huntkey.pl/index.php?database&t...lkulator%20mocy Poza tym pasta "firmowa" jest totalnie do bani - na dobrej paście (Arctic Ceramique, OCZ Silver 5, Arcitc Silver 5, Cooler Master Gold) byłoby pod obciążeniem na pewno jakieś min. 5-6C mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 1,8V .... oraz 2,3Ghz to w sumie daje 112Watt, więc nie dziw się wcale, że miałeś takie temperatury. http://www.huntkey.pl/index.php?database&t...lkulator%20mocy Poza tym pasta "firmowa" jest totalnie do bani - na dobrej paście (Arctic Ceramique, OCZ Silver 5, Arcitc Silver 5, Cooler Master Gold) byłoby pod obciążeniem na pewno jakieś min. 5-6C mniej. obliczylem ile moj podkrecony daje 128,9 to na tym 80Cu tez bym mial podobna ok 65*C ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Wiem ile ten procek wydziela ciepła i wiem że wcale nie łątwo go schłodzić, myślałem tylko że ten pentagram to będzie coś więcej.... no nieważne, poczekam na swój proc i wtedy zrobie porządne testy(mam zamiar znowu kupić 1700 JIUHB :D ), nawet nie wyobrażam sobie że na 2300 mógł by nie pójść :D A tak na marginesie to nigdy nie odkryłem prawdziwych możliwości mojego proca, na tym coolerze, lekko przezemnie "zmodowanym" przy 2286mhz napięciu 1,75 i 2500 obr/min miałem max 62 stopnie. Powyżej tej wartości proc nie wstawał. Przy przesiadce na pentagram i zmianie rewizji płyty niestety wyzionął ducha :x Pentagram Qc-80 Cu jest tylko troszke lepszy od tego co miałem do tej pory, a tego P4 Dragona niedługo wstawie do kategorii "Sprzedam" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas55 Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 przeczytalem te wszystkie posty ale nie wiem ktory jest lepszy 80cu czy 92cu, jak przegladalem testy to 2 razy byl lepszy o 1st 80 a 2 razy 92... co wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Bierz QC-80 Cu, tylko nie zapomnij o szlifowaniu spodu, strasznie zjechany frezarką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gtR Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 witam zakupilem cosik takiego az 75 zeta.. PENTAGRAM FREEZONE QC-80 AlCu ( bez kontrolera obrotow ) mam procka : bartek 2.5 temperatura procka przy windowsie to ok 47 stopni podczas grania wzrasta do 62 stopni ! ( przy otwartej obudowie ) jak zamkne obudowe kompa to temp proca dochodzi do 70 stopni czy to troche nie za duzo .. ??? jak nakrecam bartka na 3.2 komp wiesza mi sie po ok 15 minutach grania .. pewnie sie robi za goroco podejrewam ze dochodzi do 75 lub wiecej.... .. ( podczas pracy w windowsie ma ok 50 stopni ) jaki coller polecacie kupic ... ( ale nie chce wydawac 200 PLN !!! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Ktoś cie wprowadził w błąd. Pentek nie ma automatycznej regulacji. Ma regulator obrotów manualny, czyli pokrętło na fanmate. Nastawiasz na interesującą cię szybkość płynnie od min. do max. Jak dasz na minimum to go nie słychać. Dopiero przy ok 2000-2200RPM jest dość głośno. u mnie chodzi na 1800RPM cisza i wydajność. Na procu jak w podpisie mam 46*C w stresie. 8) A jakie masz Vcore?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...