Skocz do zawartości
Pawko

MOBO - 'staruszki': Jakie polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

8O nie uwieze dopoki tego nie zobacze :)

Pokaz chociaz 2 testy gdzie epox pokonuje abita.

A patrzyles na linka ktorego dalem :?: nie widzialem epoxa ktory by tyle robil ;)

pewnie ze patrzylem

popatrz na tego epoxa http://allegro.pl/show_item.php?item=25798993

vmod na 2.1v ,na pamieci nie trzeba bo ma do 3.2v ,ale gdzies na vr-zone widzialem na 3.4v ,ale nie robilem bo po co

bez zadnych modow i na seryjnym biosie dzialalem stabilnie na fsb200 (czyli zamknalem szafe) ,nie chce mi sie szukac ale rekord to fsb226

musze jednak przyznac ze wiem o przypadku KR7A i fsb225 ale po wszystkich vmodach jakie sie da :D (zdaje sie berkut posiadal)

co do testow predkosci (ja tam w nie nie wierze) to najszybsza plyta na kt266a byl Soltek (ktory dal ciala w innym wzgledzie) a tuz za nim Epox-gdzies tam w necie kraza testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O berkucie wiem ze ja katowal.

Ja osobiscie doszedlem do fsb194, a pozniej w porach juz mialem ze strachu o barke :) bez modow zadnych.

Jezeli nie wierzysz w testy to dlaczego kupiles KD7-E :?: sentyment do abita :?: ;)

Wiec ja dalej uwazam ze Abit najlepszy ;) w testach i wogole :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola hola! Panowie!!! Czytajcie poprzednie posty (a przynajmniej pare pierwszych ze wskazaniem na PIERWSZY w topiku). MOBO - 'staruszki', koszty wymiany CPU+MOBO mialy mi sie poczatkowo zamknac w 150-200 zl. Teraz mysle jeszcze o DDR'ach wiec koszty moze podskocza do >300 zl (CPU+MOBO+RAM), a wy mi tu zachwalacie plytki w cenie 250 zl! :roll:

Kozio_17 - thx za rade! skorzystam napewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fetorman

KD7-E kupilem bo ma zasilanie z 12v ,nowszy chipset (wyzsze timingi mozna ustawic -to zbawienne dla mojej pamieci ,8KHA+ byla dla nich za ostra :twisted: ) i miala przystepna cene

jednak nadal uwazam ze 8KHA+ to najlepsza plyta na KT266A

Abit i Epox wymieniaja sie konstrukcjami :D

najlepsze plyty: Abit KT7 KT133 ,Epox 8KTA3+ Pro KT133A ,Epox 8K7A+ AMD761 ,Epox 8KHA+ KT266A ,Abit KD7-E KT333CE ,Abit KD7 KT400 ,Abit KV7 KT600

czekamy na KT880 -kto bedzie lepszy?

Pawko

przejzalem caly topic i nikt nie napisal o plycie drozszej niz 200pln ,no chyba ze ten asrock na sis748 wiec o co biega??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuj ecs l7s7a2 lub asrocka k7s8x za 130-140zł, ddr i sprzedawaj swoje graty, nie ma sensu pchasięw płyty w tej samej cenie a wolniejsze i mniej nowoczesne. może na asrocku i ecs nie ma dobrego podnoszenia napięcia ale FSB 200 łykają bez problemu, nietypowe rzędu 185 też nie ma bólu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fetorman - plytka super, procek tez, tylko podejrzewam ze koles nigdy tego nie sprzeda za 260 zl, chyba ze jest jakimś osłem. Z reszta cena minimalna nie osiagnieta na 3 h przed koncem aukcji wiec najprawdopodobniej wlasnie tak to sie skonczy.

Dzisiaj kupuje tego Asrocka k7s8xe. Jak sie uda to pozniej bedzie do tego Duron 950 i DDR 128 333MHz (ew. 256 400setek)

Moze byc? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadalem przed chwila z kumplem ze sklepu komputerowego i powiedzial, ze odradza tą MOBO (asrock k7s8xe) ze względu na SIS'a. I opowiadal jak to mial problemy z instalka windowsa ja tej plycie, a jak wrzucal caly swoj sprzet w inną to NO PROBLEM.

Z tego co powiedzial to mial omawianego wczesniej tutaj ECSa rev. 3.0 i jeszcze jakąś plytke na SIS'ie i z obiema mial problem.

Przyznam ze troche mnie nastraszyl... :?

To kto ma racje? Wy czy on? heh...

HELPnijcie szybko bo mi sie aukcja za 7 godzin na asrocka konczy :)

Aha... I jeszcze jedno pytanko:

Mam stary PSU, najprawdopodobniej nie pociagnie tej MOBO i spali sie przy pierwszej probie wlaczenia (co mnie za bardzo nie zmartwi, bo dal mi sie juz troche we znaki - niech GINIE!). Czy mam szanse przy okazji zniszczyc sobie 'gratisowo' np HDD, albo CDROM, albo, o zgrozo, plyte gł.?

Innymi slowy - wypieprzac od razu stary zasilacz i wstawiac nowy, czy probowac z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slyszalem o prypadku ze zawodnikowi padl tylko PSU i nic wiecej, choc moja ex narzeczona pewnego dnia odpalila kompa i sypnalo sie jej wszytsko poza modemem, szczesciara... ;))

Tak naprawde nigdy nie wiadomo co moze sie stac, w najlepszym wypadku PSU poporstu padnie, w najgorszym bedzie miec spazmy i walnie jeszcze kilka razy jakas szpila napieciowa na wyjscie i efekt wiadomo jaki... to juz sie zdazalo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slyszalem o prypadku ze zawodnikowi padl tylko PSU i nic wiecej, choc moja ex narzeczona pewnego dnia odpalila kompa i sypnalo sie jej wszytsko poza modemem, szczesciara... )  

Tak naprawde nigdy nie wiadomo co moze sie stac, w najlepszym wypadku PSU poporstu padnie, w najgorszym bedzie miec spazmy i walnie jeszcze kilka razy jakas szpila napieciowa na wyjscie i efekt wiadomo jaki... to juz sie zdazalo....

Ty! Mądrala-elektryk! Szpile napięciową to ja ci moge wiesz co! Nie mogles do mnie zadzwonic albo dzisiaj na wykladzie powiedziec? :)

Ps. Mamuuut to moj qmpel z roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie k7s8xE ze niby to jest dobra plyta czy cos:

to ja sie z tym nie zgadzam!!!

mialem starego asusa a7m266, ktorego polecam do starszych kompow i niestety zmienilem na k7s8xe. o wadach taj plyty juz gdzies pisalem i nie chce sie powtarzac ale z czystym sumieniem moge ci NIEpolecic tej plyty.jezeli ktos pisal ze ta plytka jest dobra to albo widzial ja przez chwile u kumpla albo sam przesiadl sie z asrocka na asrocka.

obecnie mam tego asrocka i asusa w domu i powaznie zastanawiam sie ktora sprzedac,ale chyba sprzedam asrocka poniewaz nie mam sumienia puszczac tak dobrej plytki asusa za 100zl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, KLAMKA ZAPADLA...

Wylicytowalem wczoraj tego Asrocka.

Co do wad tej plyty - na razie ja wielkie o/c sie nie nastawiam wiec jakos przezyje ubogi bios itd... A ankietka na tweak'u odnosnie tej MOBO zdecydowanie przemawia ZA Asrockiem wiec mam nadzieje, ze nie bede zalowal...

Dam znac jak skompletuje calosc i bede mogl powiedziec:

"I'ts alive!!" :)

Czekam na odpowiedz odn. PSU...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi 6330 rev5  sam mam rev3 i jest naprawde swietna ostatnio te rev5 byly na allegro za 120 zeta bodajrze .... stabilna jak skala a i bardzo dobra do OC

868576[/snapback]

powiedzacie mi jakie procki obsługuje ta płyta ale w wersji 3,0 ... dokładnie wpadła m iw ręce wersje Turbo-Limited Edition z kontrolerem Raid - czerwona :) ... pisze, że jest rev. 3.0 więc nie kumam :)

tylko nie piszcie mi, że na stronie MSI jest napisane - sprawdzałem i tam podają, ze chodzi tylko do 1800+ Palomino, czym to jest spowodowane? czemu nie obsługuje Thoroughbredów?

pytam tutaj bo często jest tak, że płyta niby nie obsługuje wg fabryki jakichś procków ale ludzie i tak wsadzają ja na swoje Mobo i chodzą stabilnie ....

miał ktoś doswiadczenia z tą płyta i prockami powyżej 1800+ albo wogóle w wersji 0,13 nm? bo Palomino były jak pamiętam 0,18 nm :) może coś z naoięciem nie jest tak i dlatego fabryka nie daje gwarancji na pracę z prockami 0,13 nm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi