julas Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 wiem ze nie raz juz sie pojawial na tym forum temat cichych dyskow, ale chyba tylko tych nowszych. a ja mam troszke inne zapotrzebowanie... mam w domu router na openbsd pracujacy 24h na dobe, wsadzilem do niego starego quantuma 2.1gb i dostaje przez niego cholery!@# starsznie to cos swiszczy! w dzien to jeszcze nie przeszkadza ale w srodku nocy jest juz dosc slyszalny... sprawa wyglada wiec nastepujaco: otoz potrzebuje maxymalnie cichego dysku, pojemnosc <8,4gb (plyta glowna w routerze wiecej nie obsluzy), milo by bylo gdyby nie byl awaryjny (w koncu bedzie chodzil 24h/dobe), cena ~100zl. co mam kupic? czy te stare samsungi sa tak samo ciche jak te obecnie produkowane? a moze seagate'y? poradzcie prosze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 mam podobny router a w nim takie dyski ... jak przytkniesz ucho do dysku to slychac ze pracuje ... komputera nie slychac tylko podmuch powietrza z wiatrakow ... ST320014A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 hmmm, ciekawa propozycja... czyli rozumiem ze te seagate'y z serii ST3XXXXA sa ciche? np. ten: ST38410A? bo wolalbym chyba jednak cos mniejszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 w router'ze ma dwa ST320014A i ST340016A (wybrane droga eliminacji) na dhcp, firewall'a, squid'a czy mldonkey'a ... nie sa to demony predkosci ... ale sa ciche ... spie przy nich :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 halo? dzieki za zainteresowanie ale nie wiem czy zauwazyles ze mi chodzi o dysk <8,4gb (MNIEJ niz 8,4gb) bo plyta gl. wiecej nie obsluzy... a Ty mi tu o 20 i 40gb... chodzi mi o to czy te starsze seagate'y tez sa takie ciche? moze ktos ma takiego (np. ST8410A - 8,4gb) i podzieli sie ze mna wrazeniami sluchowymi...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 jaka to plyta? sprwadzales na wiekszych dyskach? kilka razy milo sie rozczarowalem ... sprawdzic nie zaszkodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 plyta MSI na intel 82430VX a w niej pentium 200mmx (ma juz pare dobrych lat...;) w sumie to nie probowalem do niej podlaczac nic wiekszego, ale wolalbym uniknac rozczarowania jak kupie 20gb a korzystac bede mogl tylko z 8,4gb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 no i sprawdzilem... wykrywa tylko 8,4gb... wiec, czy moze mi ktos polecic jakis cichy dysk do 8,4gb? (bardzo cichy!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 well, a po co Ci wykrywanie pojemnosci przez BIOS? DOSa na tym stawiasz? System Operacyjny z duzej litery i tak leje na to co serwuje BIOS. Wiekszosc starych dyskow to kosiarki. W sumie lozyska olejowe czy jakos tak ;) pierwsza wprowadzila firma Fujitsu (bodajrze 10 GB najmniejsze) a potem Seagate Barracuda IV. Z tych naprawde starych jeszcze umiarkowanie ciche byly Seagate Medalist *Pro* (osloniete blaszka od spodu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 miałem używanego seagate 3.2GB i 4.3GB i nie były ciche, miałem caviara 1.6GB i też hałasował, miałem maxtora 340MB i był niesłyszalny. hmm, były jeszcze seagate 1.08GB, takie cieniutki i były dość ciche ale szybko padły :lol: quantum 1.2GB mam uszkodzony (niewykrywany) i dość cicho chodzi. i mam samsunga 1.6GB - głośny jak cholera, 2.16GB samsung cichszy ale spać bym przy nim nie mógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julas Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 System Operacyjny z duzej litery i tak leje na to co serwuje BIOS hmm... OpenBSD to chyba niezly system...;) niech no przyjedzie tylko moj spec od unix'ow to sie wszystkiego dowiem... jesli to prawda to zafunduje routerowi/serwerowi seagate'a 20gb (ST320014A) - 26 dB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 well, a po co Ci wykrywanie pojemnosci przez BIOS? DOSa na tym stawiasz? System Operacyjny z duzej litery i tak leje na to co serwuje BIOS. Wiekszosc starych dyskow to kosiarki. W sumie lozyska olejowe czy jakos tak ;) pierwsza wprowadzila firma Fujitsu (bodajrze 10 GB najmniejsze) a potem Seagate Barracuda IV. Z tych naprawde starych jeszcze umiarkowanie ciche byly Seagate Medalist *Pro* (osloniete blaszka od spodu) mam takiego seagata, nawet się nie może równać z moim obecnym samsungiem, teraz słyszę tylko wiatrak na procku a jak zarzucę seagate to on staje się najgłośniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 /me posiada wersje 3,2 GB Medalist Pro i w porownaniu do Medalista zwyklego byl cichy ;) Fakt troche go slychcac ale nie zalaczal mu sie tryb kosiarka do trawy charakterystyczny dla poprzedniego modelu (stal 3 lata pod schodami w roli rozdzielacza SDI ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...