Skocz do zawartości
Bednar

Bios - pilne !!!

Rekomendowane odpowiedzi

co powinna zawierać (jakie pliki) dyskietka startowa do aktualizacji biosu, wiem, ze command.com (bez wątpienia), bios (*.bin or *. rom), program flasciach!ący,( a propo, kótry jest lepszy Amiflash czy Uniflash). wiem że może zawierać jeszcze io.sys(w w98 jest błędna wersja i należy dograć zpatchowaną wersję), himen, ale czy musi zawierać te pliki. CO powinna zawierać dyskietka aby nie zabrakło pamięci konwencjonalnej i aktualizacja się udała :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do update BIOSu potrzebujesz dyskietki systemowej (nie startowej, win 98!) Robisz ją poleceniem C:sys a:

Program do update zależy od rodzaju BIOSu. Jak masz AWARDa to programik nazywa się awdflash.exe Najlepiej ściągnać jakąś nową wersję, bo stare mają problemy z nowoczesnymi płytami głównymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też kupic sobie "Komputer świat- ekspert"  :lol:  i tam masz opisane jak tworzyc dyskietki flasciach!ące bios, ratunkowe itp..

Dokładnie - bardzo dokładnie opisali tam wszystko. Szczególne ciekawe są dyskietki ratunkowe - nie wiedziałem o ich istnieniu :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za późno już sam zrobiłem i zaktualizowałem bios

a na dyskietce było:

command.com

io.sys(poprawiona wersja)

drvspace.bin

msdos.sys

program do flashowania w moim przypadku amiflash v.827

bios w pliku z rozszerzeniem *.bin lub *.rom, ewentualnie z numerem wersji biosu np: *.190

update przebiegł bezbłędnie !!! :D 8) :D !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi