Skocz do zawartości
XRLEO

Jaką płyte wybrać ECS KT600-A czy AsRock K7S8XE

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup płyty głownej i procesora AMD Athlon XP 2500+ Barton ale nie wiem jaką płyte dobrac do tego procesora. Chodzi mi o płyte która da większe możliwości podkręcania. Mam do wyboru te dwie które zawarte sa w temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale chciałbym sie dowiedziec więcej o tych dwóch płytach naprzykład ich specyfikacje to co można w nich zmieniać żeby podkręcic sprzęt i takie inne i konkretnie mam mało czasu na decyzje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra powiem swoje 3 grosze co sądze od ECS

kumpel przynosi bude i mówi ... wiesza mi sie .. spoko mówie kiedy .. on no jak pracuje dłuzej niz godzine w danym programie zamykam i centralnie zimny reset.. ok biore bude do siebie

patrze ECS na pokładzie .. no tak jak myslałem sprzecik jako tako .. 2 lata temu kupił duren 1100 i mx400 no ujdzie w tłoku no i wiadomo jak oszczedzac .. to najtańszą płyte żeby to uciągła a w cenniku ecs był na samym dole na kt333

dobra .. pora sprawdzic co nie działa

1. format win XP .. testuje ... zwiechy

2. zasilacz bo miał jakiegos codegena wkładam do siebie dział zasilacz dobry ..

3. a ze nie chciałem wkładać swoich kości aby czegos mi ta płyta nie wypaliła .. puszczam memtesta aby sprawdzić ramy 4 godziny zero błędów

4. pusciłem prime95 3 godziny liczy ... zero błędów .. zamykam program .. ziwecha ... jak liczył to proc dobry

5. taśmy wymieniłem .. po testach zwiecha

6. serwis .. ponoc cos tylko w biose porobili i mówią 5 godzin testowalismy działa !!!

przywoze do domu .. nie wstaje :(

clear cmos telefon co porobili ustawiłęm jak oni .. seria testów .. zwiechy

7 . aktualizacja biosu .... rezultat zwiechy .. zawsze w tym samym momecie jak idzie kilka programów ponad 30 min .. i zamkniecie programu oznacza reset zimny reset !!!

ostatnia próba .. wymiana mobo na ascroka na sisie ... rozwiązanie od 3 dni testy ani jednej zwiechy ..

ocena ... nigdy wiecej ecsa ...

ps . moze wadliwy akurat model .. no ale ku.. to jak udowodnie ludziom na hurtowni , ze mobo nie działa ? jak mi wzieli kompa i po ich testach dsziała ?

ps2. wujowi kupiłem 2 miechy temu komp (tzn składałem) na ecs .. no bo najtańszy

no i na drudzi dzień telefon ze nie wstaje

1 dzien sie nim cieszył ..

przywiózł .. fakt nie wstaje trza było cmos czyscic .. winda sie zaczła kaszanic ..

powiedziałęm zostaw na 2 dni bede musiał sprawdzic ..

nowa winda, testuje no niby działa .. uruchamiam na nastepny dzien dopa nie wstaje clear cmos ...

na 2 dzien wymieniłem na ascroka ... juz nie dzwonił .. wszystko bryka pięknie i przejzyscie ..

ocena ... nigdy wiecej ecsa ...

wiec daruj sobie wybory wypasiony ECS czy ciut bardziej ubogi ascrok ... biez to drugie bo to firma ta sama co produkująca płyty ASUS .. asustek , a dla nich stabilność jest najważniejsza ... osobiście odradzam z całą odpowidzialnoscią firme ECS ... i nie jest to zasłyszana fama .. ale ciężkie doświadczenie ... które kilka krotnie zraziło mnie do tej marki !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K7S8XE v 3.01 od K7S8X v 3.01 różni się tylko NB , Wygląd płyty jest ten sam.

A różnica jest taka że XE oficjalnie wspiera fsb 200. No i na XE możesz teoretycznie wyżej fsb polecieć. Ale Na razie X ma lepszy bios od XE i na XE więcej jak fsb 200 za sterownikami AGP zrobić nie mogę. Bez nich nawet fsb 248 idzie :D .

Wygląda na to że płyta ma niezły potencjał ale Asus chyba się boi Asrocka i dlatego za bardzo ouwerklokorskich :D biosów nie ma.

Obydwie mają:

- 5 kanałową dźwiękówkę

- lan 10/100

- regulację mnożnika 5x- 24x

- regulację fsb 100-248

- ata 133

- usb 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm.. moj wojek ma jakiegos ECS na KT600... i siakos dziwnie sie z ta mobo nie zaprzyjaznilem.. :? bierz k7s8x... a jeżeli chcesz sie dowiedziec czegos wiecej o tej mobo gdzies tutaj byl topic o tej mobo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tego ECS L7S7A2 i nie ma z nim zadnych problemow. ponoc to jest najlepiej wykonana plyta ecs narazie ( wiele takich nie mieli ;-) ), ale bierz asrocka bo ma 5bitowy mnoznik i mozna az do 24 ustawiac a w ecs tylko do 12,5. plytki juz nie wymieniam do przejscia na A64 czyli dluugo bo zdalem egzamin na prawko i kupuje porzadne radyjko blaupunkta do samochdu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wzial tansza ale rowniez dobra do o/c a za reszte RAM/alkohol :-)

dexter_oa : ja na swoim ecs tez bez problemu 200 wyciagam tylko zasilka nie pozwala :/ ja tam bede sobie ta plyte zawsze chwalil. Innych ECSow w ciemno bym nie kupowal ale o tej sie naczytalem i calkeim spoko mi sie zdawala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...