Skocz do zawartości
gornikfan

Dysk SATA i ATA - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Właśnie kupiłem sobie dysk SATA Seagate 80 GB i mam takie pytanie. System mam na dysku ATA 40 GB (też Seagate). Wszystko podpięte do płyty Gigabyte GA-7VT600 1394. Podłączyłem dysk SATA i uruchamiam system z dysku ATA. W BIOSIE mam włączony kontroler SATA i potem jest potwierdzenie, że go widać. W Windzie dodałem go za pomocą programu DiscWizard. Wszystko spoczki działa pięknie można na niego wrzucać dane. Jednak chce na tym dysku SATA instalnąć Windowsa XP. Dokładnie chodzi mi o to, żeby dysk SATA były z systemem a tą starą 40 GB chce mieć jako dodatkowy dysk. Włączam instalkę Win XP nom i tutaj pojawia się problem ponieważ wypisuje ona, że nie ma żadnych dysków w kompie (instalka Linuxa to samo). Dysk ATA odłączyłem wcześniej. No i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić, żeby go instalnąc. Wiem, że to może lamerskie pytanie ale to mój pierwszy dysk SATA. I jeszcze jak mi się uda jakoś instalnąć tą Winde na dysku SATA to jeśli podłącze również ten drugi dysk to z którego będzie się botował system? Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest bardzo proste jak widzisz tez mam sate i tez mialem broblem z instalka Saty w In Xp i t po

1- musisz z netu sciagnac sterowniki do saty i nagac na dyskietce

2-w czsie i nstelaci Xp na samym poczatku pyta sie o sterowniki do raida lub dodatkowych kontrolelow i trzba nacisnac F6 to nisicakasz 3- w czsie instalaci Xp zapyta ci o zrudlo tych sterownikow to mu wozysz dyskietke

4- instalacja w toku

5System Xp juz jest hehe :) na SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszisz posuzkac sterow tylko i wylacznie do kontrolera sata poszukaj na stronie gigabajta wedlug modelu plyty glownej- da sie chyba jakos zrobic zeby te stery puscic z plyty ale to kupa zachodu z tym tzn spreparowanie odpowiedniej plyty cd wiec proponuje pozyzyc naped od znajomego na te 30 minutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

no moze nie tak do konca to prawda - nie znam tej plyty ale wez wlacz w biosie bootowanie z tego dysku z sata i wtedy dopiero instalowac musisz system - wtedy go dopiero nawet bez dodatkow zobaczy winda i sie na nim zainstaluje - jezeli masz na tym starym dysku system to go poprostu odlacz zeby go winda nie widziala i rob instalacje jak mowilem wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pierwszej rady to mam stację dyskietek, przegrałem tam stery do SATA i po naciśnięciu F6 pojawia mi się tam tableka i mam do wyboru, że ma to być SATA itp ale... po naciśnięciu wypisuje mi się takie coś:

Plik SATAwinxpviasraid.sys wywołał niespodziewany błąd (18) w wierszy 2108 w d:ntbasebootsetupoemdisk.c no i d... dalej nic się nie da. Nie wie ktoś jak to rozwiązać?

Co do drugiej rady to zaraz to wypróbuje ale chodzi Ci o to, żeby dać jaki pierwsz boot dysc SCSI a drugi CD-ROM? Bo nie mam tam do wyboru konkretnie SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz poszukałem i mam heheheh

http://support.wdc.com/download/index.asp#siigsata

SIIG Serial ATA Controller Windows Driver to jest pełna nazwa stery sa z 2003 october i sa od 2000 do xp i bedzie wszystko git i widze za pomoc w szukaniu duzego Browca heheeh :)

gornikfan nie rob tego ... ty masz inny kontroler

xxx przespal kilka lekcji i nie wie co robi ... podal ci link do kontrolera SIL3x12

ty posiadasz plyte na VIA600 z chipsetam VIA VT8237

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomuc chciałem tylko nie doczytałem

nawet mi sie zrymowało :) juz mu napisałem co ma robic po koleji ale nie luknołem na o ze ma Via i podałem mu NF boze no :)

PRZEPRASZAM :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi