gornikfan Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Witam Właśnie kupiłem sobie dysk SATA Seagate 80 GB i mam takie pytanie. System mam na dysku ATA 40 GB (też Seagate). Wszystko podpięte do płyty Gigabyte GA-7VT600 1394. Podłączyłem dysk SATA i uruchamiam system z dysku ATA. W BIOSIE mam włączony kontroler SATA i potem jest potwierdzenie, że go widać. W Windzie dodałem go za pomocą programu DiscWizard. Wszystko spoczki działa pięknie można na niego wrzucać dane. Jednak chce na tym dysku SATA instalnąć Windowsa XP. Dokładnie chodzi mi o to, żeby dysk SATA były z systemem a tą starą 40 GB chce mieć jako dodatkowy dysk. Włączam instalkę Win XP nom i tutaj pojawia się problem ponieważ wypisuje ona, że nie ma żadnych dysków w kompie (instalka Linuxa to samo). Dysk ATA odłączyłem wcześniej. No i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić, żeby go instalnąc. Wiem, że to może lamerskie pytanie ale to mój pierwszy dysk SATA. I jeszcze jak mi się uda jakoś instalnąć tą Winde na dysku SATA to jeśli podłącze również ten drugi dysk to z którego będzie się botował system? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 >swiezy< LinuX z obzluga SATA daje sobie rade ... ... a co do wingrozy - bylo to juz - potrzebujesz przy instalacji sterownik do kontrolera, wiecej sczegolow ... przeszukaj forum ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gornikfan Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 nom to był Aurox 9.2 i nic z tego nie wyszło. A co do tego Windowsa to tylko tak można? Bo nie mam stacji dysków w kompie i nie wiem co z tym zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 sorry ... ale nie znam innej mozliwosci stacja dyskietek tylko do tego mi jest potrzebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 to jest bardzo proste jak widzisz tez mam sate i tez mialem broblem z instalka Saty w In Xp i t po 1- musisz z netu sciagnac sterowniki do saty i nagac na dyskietce 2-w czsie i nstelaci Xp na samym poczatku pyta sie o sterowniki do raida lub dodatkowych kontrolelow i trzba nacisnac F6 to nisicakasz 3- w czsie instalaci Xp zapyta ci o zrudlo tych sterownikow to mu wozysz dyskietke 4- instalacja w toku 5System Xp juz jest hehe :) na SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gornikfan Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 aha nom to spoczki ale jak pisałem nie mam stacji dysków więc czy mogę mu podać jako źródło cd-rom? a co do tych sterów to skąd je ściągnąć? ze strony producenta dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gornikfan Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 no coś nie mogę znaleźć nigdzie tych sterów :( czy ktoś mógłby dać jakiś link? Mam dysk Seagate a płyte główna Gigabyte jeśli to coś da. Dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 muszisz posuzkac sterow tylko i wylacznie do kontrolera sata poszukaj na stronie gigabajta wedlug modelu plyty glownej- da sie chyba jakos zrobic zeby te stery puscic z plyty ale to kupa zachodu z tym tzn spreparowanie odpowiedniej plyty cd wiec proponuje pozyzyc naped od znajomego na te 30 minutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek2 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 witam no moze nie tak do konca to prawda - nie znam tej plyty ale wez wlacz w biosie bootowanie z tego dysku z sata i wtedy dopiero instalowac musisz system - wtedy go dopiero nawet bez dodatkow zobaczy winda i sie na nim zainstaluje - jezeli masz na tym starym dysku system to go poprostu odlacz zeby go winda nie widziala i rob instalacje jak mowilem wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gornikfan Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 co do pierwszej rady to mam stację dyskietek, przegrałem tam stery do SATA i po naciśnięciu F6 pojawia mi się tam tableka i mam do wyboru, że ma to być SATA itp ale... po naciśnięciu wypisuje mi się takie coś: Plik SATAwinxpviasraid.sys wywołał niespodziewany błąd (18) w wierszy 2108 w d:ntbasebootsetupoemdisk.c no i d... dalej nic się nie da. Nie wie ktoś jak to rozwiązać? Co do drugiej rady to zaraz to wypróbuje ale chodzi Ci o to, żeby dać jaki pierwsz boot dysc SCSI a drugi CD-ROM? Bo nie mam tam do wyboru konkretnie SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 no to masz bład na dydkietcechyba ja poszkuam zaraz ska d ja brałem swoje bi juz na 3 kompach kładłemz tymi sterami i wszystko ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 juz poszukałem i mam heheheh http://support.wdc.com/download/index.asp#siigsata SIIG Serial ATA Controller Windows Driver to jest pełna nazwa stery sa z 2003 october i sa od 2000 do xp i bedzie wszystko git i widze za pomoc w szukaniu duzego Browca heheeh :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 tu masz najswiezsze serowniki do twego kontrolera SATA na dyskietce powinna znalezdz sie cala zawartosc tego katalogu ... VIA_VT6420VT8237_SerialATA_V220E.zipDriverDiskSATA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 juz poszukałem i mam heheheh http://support.wdc.com/download/index.asp#siigsata SIIG Serial ATA Controller Windows Driver to jest pełna nazwa stery sa z 2003 october i sa od 2000 do xp i bedzie wszystko git i widze za pomoc w szukaniu duzego Browca heheeh :) gornikfan nie rob tego ... ty masz inny kontroler xxx przespal kilka lekcji i nie wie co robi ... podal ci link do kontrolera SIL3x12 ty posiadasz plyte na VIA600 z chipsetam VIA VT8237 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 a sorki nie przeczytałem tego hehe ze ma via :) no ale bedzie miał juz pod NF ehehhe :) i wcale nie przesapłem tylko nie doczytałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 taaaa ... i chlopaka na piwo wyciagasz za twoj helpdesk :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 pomuc chciałem tylko nie doczytałem nawet mi sie zrymowało :) juz mu napisałem co ma robic po koleji ale nie luknołem na o ze ma Via i podałem mu NF boze no :) PRZEPRASZAM :) :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 chlopak nie dosc ze lama to jeszcze ... dobrze ze tego nie zapodal bo by potem latal i wszystkim gadal ze "...ci na forum to sie na niczym nie znaja ..." :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbpro Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Sterowniki sa na płytach cd do płyty głownej jest specjalny program to tworzenia dyskietki w czasie instalacji widowsa Xp wkładamy ja i widows pobiera go i widoczny jest dysk twardy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 jbpro@ ... ten giga-byte tego nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gornikfan Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 podziałało wkońcu dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 no wkoncu a gdzie Browarki nasze :) tylko zawsze dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...