Vadeer Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Temat jak wyzej. Aktualnie moja karta wyglada tak: ale zastanawiam sie ile taka karta (oraz slot AGP) sa w stanie wytrzymac bo chcialbym zalozyc na gpu cos takiego: http://www.thermaltake.com/coolers/orb/a1133.htm kiedys widzialem extremalne grafiki i nawet jedna miala tego coolerka. Mysle ze wazy gdzies 40dkg. co o tym myslicie? wytrzyma? jesli tak to czym to umocowac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Temat jak wyzej. Aktualnie moja karta wyglada tak: ale zastanawiam sie ile taka karta (oraz slot AGP) sa w stanie wytrzymac bo chcialbym zalozyc na gpu cos takiego: http://www.thermaltake.com/coolers/orb/a1133.htm kiedys widzialem extremalne grafiki i nawet jedna miala tego coolerka. Mysle ze wazy gdzies 40dkg. co o tym myslicie? wytrzyma? jesli tak to czym to umocowac? Myślę, że bez problemu 0,4kg to jeszcze nie tak wiele - przykręcisz dobrze na śledziu to nawet się nie wygnie :D Sam ostatnio zakładałem na Ti4200 miedziany cooler od proca i spox Poza tym ten cooler to aluminium i nie sądzę żeby ważył >300g Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 kumpel miał ten świecący wentylek na grafie (ti4200) i grafa chodzi do tej pory nonstop :) radiator z wentylem uniemożliwia korzystanie z 4 slotów pci :D jakby linki niehasały to KILKNIJ fotki na dole ;) pozdro Mario ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Myślę, że bez problemu 0,4kg to jeszcze nie tak wiele - przykręcisz dobrze na śledziu to nawet się nie wygnie :D Sam ostatnio zakładałem na Ti4200 miedziany cooler od proca i spox Poza tym ten cooler to aluminium i nie sądzę żeby ważył >300g to nie jest aluminium. aluminiowe sa tylko żeberka a cały rdzeń jest miedziany. rdzeń ma wymiary: r=22mm h=39mm czyli jakies 59cm^3 średia masa miedzi to 6,4g/cm^3 (chyba) czyli: m=59*6,4=378g do tego cala reszta i wychodzi ponad 400 jak nic. no ale jak teraz to zamocować :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 no ale jak teraz to zamocować :?: Przyłożyć - zaznaczyć otworki (po kołkach oryginalnego coolera) wywiercić w radiatorze otwory, nagwintować przykręcić To DZIAŁA i nie jest trudne do wykonania :D W otwory po kołkach wchodzą śruby M3, w otwory wokół rdzenia GF4 (4 szt) wchodzą śrubki M2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 co to zxa sruby M3 i M2? gdzie kupici jak wygladaja? czy przykrecanie jest niebezpieczne? biby nie ma rdzenia jak w prockach ale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 bylem juz w sklepie ze srubkami i nie wiedza jak wyglada M3. Gdzie takowe kupic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 W otwory po kołkach wchodzą śruby M3, w otwory wokół rdzenia GF4 (4 szt) wchodzą śrubki M2 W te wokół rdzenia też da się "wepchnąć" trójki- wystarczy odrobinę je rozwiercić- robiłem to :twisted: :twisted: :twisted: . Vadeer -> cyferka przy literze M oznacza średnicę śrubki. I tak M2- 2mm, M3- 3mm, itd... "bylem juz w sklepie ze srubkami i nie wiedza jak wyglada M3"- to ci dopiero fahofcy :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Vadeer -> cyferka przy literze M oznacza średnicę śrubki. I tak M2- 2mm, M3- 3mm, itd... "bylem juz w sklepie ze srubkami i nie wiedza jak wyglada M3"- to ci dopiero fahofcy :D . a dokładniej oznaczenie metryczne gwintu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 moze sobie ze mna w kulki lecieli... jednak chyba bede rezygnowal z montowania tego dranstwa bo nie widze takiej potrzeby. radiator na gpu jest zimny w dowolnej konfiguracji. tak wiec wymiana w tej karcie nic nie przyniesie. ale przyda sie do jej nastepcy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 moze sobie ze mna w kulki lecieli... jednak chyba bede rezygnowal z montowania tego dranstwa bo nie widze takiej potrzeby. radiator na gpu jest zimny w dowolnej konfiguracji. tak wiec wymiana w tej karcie nic nie przyniesie. ale przyda sie do jej nastepcy :wink: a rdzeń podrugiej stronie grafy (od góry) też zimny 8O ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 no wiesz jak dziala wentyl to z drugiej strony jest zimno-letni. teraz to co zamierzam zrobic to odkleic te radiatory, sciagnac tasme termoprzewodzaca, wyszlifowac, nalozyc paste srebrna i przykleic na silikon. mysle ze zyskam kilka mhz na pamieciach. a do tego poszukuje wentylatorow 80 ale o wysokosci 10mm. widzieliscie gdzies takie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Ja polecam raczej to http://www.4max.pl/produkt.asp?g=24&gg=19&id=348 Sam się zastanawiałem czy na mojego FX'a nie zapodać, ale kaski nie było:( i byłem zmuszony jakiś zwykły cooler miedziany z wentylem 70 mm zapodać. Zajmuje 3 sloty pod AGP i trochę mało miejsca zostaje na karty. Ten Orb powinien trochę mniej miejsca zająć i nie wyć tak jak ten Dragon którego chcesz kupić. A montaż jak napisali powyżej - śrubki M3 lub M2 - tylko ja proponuję małą modyfikację: Przewiercasz podstawę coolera, śruby wkładasz łebkami od strony spodu karty i od góry skręcasz to wszystko nakrętkami. Prościej niż gwintować otwory na śruby, a ten cooler się idealnie nadaje bo ma fajną dużą płaską podstawę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 ale ja juz mam tego coolerka. dorwalem go za kilka zlotych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 A to zupełnie zmienia postać rzeczy :) A swoją drogą daj znać jakie róznice w temperaturze w porównaniu do tego, co masz teraz. Bo wygląd na pewno bardziej kozacki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...