Skocz do zawartości
infernalboy

co pod athlona 1700xp JIUHB?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie procesora AMD Athlon 1700xp

AXDA1700UT3C 9809937261366

JIUHB 0307RPFW @@1999AMD.

No i tak sobie pomyślałem że na moim ecsie k7vza (fsb 100 , max 113)

to za wiele z niego nie wycisne.No więc przymierzam się do zakupu płyty głównej i pamięci.Moje pytanie:

studiowałem to forum i studiowalem i wywnioskowalem ze "najlepszymi" plytami sa : SOLTEK 75FRN2, Abit NF7 Rev 2.0 i pare epoxów.Ale są to płyty stosunkowo drogie (przynajmniej dla mnie) więc czy istnieje jakas tańsza alternatywa dla tych plyt ktora wykorzystalaby potencjal drzemiacy w tym procesorze?

na razie mam modecoma 300w ale nie wiem czy wystarczy bo w kompie siedzi jeszcze modem, sb live, karta dvb?

czy pamiec twinmosa bedzie dobrym wyborem?

no ale sie opisalem

z gory dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze zmien nazwe tematu na znaczaca bo ta jest niezgodan z regulaminem

po drugie .. w zaleznosci ile masz kasy to rozna plyte mozna doradzic

polecam NF7 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może głupie pytanie, ale co daje zmiana zasilacza przy "normalnym" podkręcaniu, czyli nie ekstremalnym ?

A drugie pytanie, lepszy jest moj stary Feel 250 czy Codegen 300 ?

Co do taniej płyty to polecam Asrocka lub np Epox 3RDA+ ( 330zł ) lub może Asus na KT600 ( 270zł ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np 166x11 lub 166x12 na Athlon 1700+ :-) 

a ekstremalne to np magistrala min 220MHz :-)

eeee to jeszcze nie extremalne :) Extremalne to np. robienie modów zeby uzyskać lepsze fsb .Jak płyta pozwala uzyskać stabilne fsb 250 mhz to w czym problem.Ale jak zadowoli Cię fsb 200 to polecam tego asusa kt600.Ew.soltek frn2l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to moje 9.5x246 na zwyklym wiatraku za 50zl nazywasz extremalnym?

extremalne imho to takie w ktorym wykonujesz mody plyty albo innych komponentów .. teraz mi procek lata z powodu goroca 8.5x246 @1.5v 2090mhz .. zaden extremalny oc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbaczamy z tematu pytania, ale zapewne przyda się ta wiedza :-)

Czy jesli mam zamiar kręcic max 200x11 mojego JIUHB-a 1700+ ( 11x166 na 1.6v ) to jest sens szukac jakiegoś zasilacza lepszego, szkoda mi kasy, zwłaszcza że dobry zasilacz to kupe kasy, szkoda ze nie ma czegos średniego w cenie :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukasz czegos w maire za srednia kase to za 130-140 zlo sa do dostania modecomy ..

350W MODECOM ATX-350GTF

jest to konstrukcja oparata na fortronie i zapewni ci dostateczny power tanim kosztem biorac od uwage ze codeshit kosztuje 60-70zl to oplaca sie wydac te 70zl wiecej i miec spokoj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może głupie pytanie, ale co daje zmiana zasilacza przy "normalnym" podkręcaniu, czyli nie ekstremalnym ?

A drugie pytanie, lepszy jest moj stary Feel 250 czy Codegen 300 ?

Co do taniej płyty to polecam Asrocka lub np Epox 3RDA+ ( 330zł ) lub może Asus na KT600 ( 270zł ).

Twix

Epox na KT600 -8KRAI

moj JIUHB to poszedl na 2300MHz na Epoxie 8KHA+ (zdaje sie ze 16.5x140) ae juz proc wysiadal i chlodzenie

na 11x166 to sie nada Abit i Epox KT266A i kazda plyta na kt333ce i nowszym chipsecie,wiec masz duzy wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrózki i ich szklane kule maja wolne ..

po polku mowiac SPRAWDZ!

nie chodzi mi o to 'ile moge podkrecic tego procka' tylko ogolnie widomo ze te z serii JIUHB kreca sie baardzo dobrze. Lecz najczesciej trafiam na ludzi ktorzy maja athlon 1700+ z tej serii, a ja chcialbym sie dowiedziec czy 2000+ tez ma takie 'wlasciwosci' :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odnosnie tych zasilaczy ?

słuchaj odnośnie zasilki to możesz dostać całkiem tanio dobrą zasilke poszukaj na allegro kolesia o nicku "haszyd" kolo naprawia zasilki i czasem ma niezłe zasilki forton-a juz w sumie przez moje ręce przeszły 3 takie a ich ceny i modele to : forton 2x 250PNP 250W żaden kode shit nie ma podejscia a dałem za sztuke 45zł (były 2 bo kupiłem sobie i mojej kobiecie raz że cisza a 2 że są o niego stabilniesze od kodeshitów , a ostatnio kiedy kupiłem epoxa radka i athlonika z opisu :D zmieniłem zasilke tak na wszelki wypadek na : fortona 300GTP i jest zajebiście a dałęm za nią 80zł 8) polecam maxymalnie myśle ze jest to najrozsądniej wydana przezemnie kasa na kompa 80zł a ile radości i CISZA :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem u tego gościa zasilacz za 35zł 300w  co pisze na nim CRS. Cos mi sie  obilo o uszy  ze to jakis CWT?. Czekam tylko na nowa plyte glowna zeby  go sprzwdzic

hmm żeby nie było za inne zasilki niż forton sprzedawane przez haszyda nie ręcze ale za fortona to co innego 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...