Gość Ell Kogutto Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Witam.Mam wielki problem z plyta taka jak w temacie,ktory polega na tym,ze nie moge uruchomic windowsa.Po wcisnieciu przycisku start wszystkie wentylatory sie wlaczaja dyski sie rozpedzaja(z hdd wydobywaja sie dziwne dzwieki :stukot) glosniczek pc caly czas piszczy,trwa to ok 5 sekpo czym wszystko sie wylacza.Sprawdzilem GPU,CPU,zasilacz,ram-dziala.Resetowalem bios i tez nic to nie dalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Dla mnie to wygląda jak działające zabezpieczenie przed uruchomieniem kompa przy odłączonym (lub zbyt wolno obracającym się) wentylatorze na CPU - o ile oczywiście ta płyta takowe posiada. Może nie masz podłączonego wiatraczka na tym gniazdku, z którego zczytywane są obroty i płyta traktuje taką sytuację, jakby w ogóle nie było podłączone chłodzenie. Albo spróbuj z innym wentylatorkirm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ell Kogutto Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Ta plyta na pewno takiego nie ma,podlaczalem inne wentylatorki i nic,to sie stalo przy restarcie kompa,jak zmienilem w biosie fsb na 100/33/off z default. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemac Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 no nie chce cie kolego z bledu wyprowadzac ale ta plyta z najnowszym biosem MA TAKIE ZABEZPIECZENIE, wiem z wlasnych doswiadczen (bylem posiadaczem i jak wentyl mial za niskie obroty to plyta nie wstawala - wydala trzy piski i zonk) a co do zmiany fsb to nic nie powinno sie stac, a przy okazji to ten duren chodzi chyba na magistrali 100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latarnikmz Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 "(z hdd wydobywaja sie dziwne dzwieki :stukot)" Czy aby dysk ci nie padł? :zonk: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemac Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Czy aby dysk ci nie padł? :zonk: moze i padl mu dysk ale to nie jest powod nie zalaczanie sie kompa niech sprawdzi na innym wentylatorze i dobrze (zle sie chyba nie da - dobrze w sensie sprawdzenia polaczenia) go zamontuje i najlepiej jakis starszy a nie taki z dwoma tysiakami obrotow :wink: poadrowionka i stawiam na wentyla, lub w ostatecznosci proca (ale to chyba malo prawdopodobne) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 K7VZA r3.0 pamietam jak mnie w walka zrobila z tym zabezpieczeniem od wiatraczka ma byc podlaczony pod cpufan i zdaje sie powyzej 2000obr/min ale to zalezy od biosu z K7VTA to byla jazda jak po zmianie biosu trzeba bylo gniazdko zmienic na to drugie bo nagle odczyt sie zmienil i komp nie startowal - dla kogos zielonego to normalnie zmiana biosu sie nie powiodla i plyta martwa :] ah ten ecs :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 POTWIERDZAM ZE PLYTA MA ZABEZPIECZENIE PRZED BRAKIEM WENTYLATORA, WIEM Z DOŚWIADCZENIA. Mam wc w kompie i wiem jakie to było denerwujące... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ell Kogutto Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Nie chcem sie spierac co do wentylatora,jest puszczony na 7V a nie do plyty,kabelek od zliczania obrotow jest opciety i nawet z najnowszym biosem ktory mam wszystko gra.A powodem tego calego zamieszania byla czerstwa bateria na plycie.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...