Skocz do zawartości
MisticGohan

doradzcie / serwis pl.gl - uzywana?

Rekomendowane odpowiedzi

padl mi ASRock K7S8X i poszedl do serwisu, zapewne wroci nowka

na czas serwisowania dostalem ze sklepu zastepcza plytke za kaucją

Gigabyte GA7VRXP rev 2.0

chipset KT333

RAID ATA133

dzwiek Creative 5880 (niestety chyba tylko stereo)

4xUSB1.1/4xUSB2.0 (VIA VT6202)

LAN 10/100 Realtek 8100/8139?

w biosie mozna sie pobawic fsb i napieciami, mnoznik na dip-switch'ach, jest jakies zabezpieczenie przed spaleniem proca

no i w sumie dziala to to bardzo fajnie , bezproblemowo i szybko (w przeciwienstwie do ASRocka), tylko troche sie grzeje

wiec wpadlem na pomysl ze jak przyjdzie ASRock z serwisu nowy to oni sobie go w sklepie zostawia, normalnie jak na sprzedaz (bo nowy bedzie) zwroca mi za niego kase a ja zatrzymam sobie Gigabyte'a

.. i w sklepie sie zgodzili!

pytanie czy warto???

>>Gigabyte ma juz 2 lata i to tylko KT333, poza tym ta plytka moze miec problem ze stabilnym fsb166 (a zamierzam z tego skorzystac)

>>za to ASRock, jesli juz przyjdzie wlasciwy egzemplarz (nie-wadliwy) to moze bedzie dzialal ok, poza tym mozna fsb bardzo wysokie ustawiac, dzwiek jest fajny 5.1, LAN, no i jest gwarancja a na Gigabyte juz chyba nie

tylko zmiana mnoznika na ASRocku jest do d** znaczy wiekszosci ludzi podobno nie dziala (mi tez nie dzialala ale na Duronie 700, nie wiem jak bedzie z 1200 bo to podobno zlezy od procesora?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte słynie ze stabilnośći a nie z overclockingu (mówie o wersjach mobo na VIA).Niewiem czy można ustawić fsb 166-niby chipset na to pozwala ale gdzieś tu na forum ktos miał kłopoty.Czy zatrzymasz czy nie to Twój biznes :P .W sumie skoro dobrze Ci się na niej pracuje i pujdzie na fsb 166 to niby czemu nie zostawic ................ ( :?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tak ze mam na tym proca Duron 700 ktory moze nie przelknac sam fsb166 wiec nie ma co na tym testowac.. ale wiecie,. w biosie mozna ustawiac fsb do 322MHz!!! (zakres 100-322!!)

i w sumie to jest rev. 2.0 wiec moze i pojdzie na tym stabilnie fsb166,

ludzie radza zostawic Gigabyta a zwrocic ASRocka, cos w tym jest, moze i RAID tez sie kiedys przyda, jeszzce sie zastanowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde dalej nie wiem, zrobilem sobie takie zestawienie i nie wiem jak to wypunktowac, co wygrywa?

plyta: Gigabyte | ASRock

chip: VIA KT333 | SiS 746FX

fsb: do 166? | do 166+200

COP: tak | tak

RAM: DDR333 | DDR400

RAID: tak ATA133 | nie

LAN: R8100/8139 | SiS 900

Dzwiek: Creat stereo | C-Media 5.1

AGP: 4x,2x,1x | 8x,4x

mnozn: 5x-12,5 dip | 5x-24x zwork

jakosc? dobra | przecietna

gwar. nie | tak

PS. wyglada na to ze ten Gigabyte raczej nie byl, albo byl malo uzywany, poprostu sobie lezal w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem GA7VRX i o FSB166 nie było mowy, dokładnie nie pamiętam na ile podkręciłem na niej proca, ale nie przypominam sobie abym miał jakieś większe problemy z tą płytą. Jednak zostawił bym ASRocka, bo Fsb "166" to już dzisiaj standard, no i oczywiście masz na nią gwarancje, a Gigabyte ma już tak ze 2 latka i wcale nie wiesz czy płyta była przez ten czas nie użuwana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi