dangerox Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Mam taki problem. Kupiłem kontroller USB 2.0 na PCI, ale on nie przydziela sobie IRQ. Przy starcie kompa bios pisze IRQ N/A dla USB. Chyba się nie da ustawić go tak żeby sobie przydzielał własne IRQ bo na płycie ze sterownikami można zauważyć jedynie jakieś stery pod windowsa. Nie ma na nim zworek. Linux twierdzi przy starcie że znalazł kontroller, ale nie ma on przydzielonego przerwania i każe mi przydzielić przerwanie w biosie. Nie było by problemu jak by to był kontroller zintegrowany z płytą główną. Teraz pytanie: Jak zmusić linuxa, aby obsługował kontroller który nie ma przydzielonego IRQ? Windows działa na tym bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 cat /proc/bus/usb/devices lsmod | grep ohci // i nie tylko ohci ;) uname -r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Widzę, że linux raczej nie bedzie działać bez IRQ dla USB. Poza tym doszedłem do ciekawego odkrycia. Porzekładałem sobie urządzenia w inne sloty i wyszło na to kontroller przydzielił sobie 3 IRQ tak jak tego chciałem. W sumie 2 karty sieciowe miały to samo IRQ co kontroller i linux załadował moduły ehci niby wszystko ruszyło, ale stwierdził na nich time out! dmesg stwierdził, że są jakieś problemy z PCI. Zrobiłem resa a ten za<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kontroller znowu sobie przydzielił n/a. W<span style="color:red;">[ciach!]</span>iłem się! <span style="color:red;">[ciach!]</span>y mint to <span style="color:red;">[ciach!]</span> a nie producent. Kiedy dokładnie przyjżałem się intrukcji to przeczytałem, że jedynymi wspieranymi systemami są windowsy. W<span style="color:red;">[ciach!]</span>iłem się poważnie. Jutro idę zanieść to do sklepu i niech mi oddają kasę, albo dadzą normalny towar! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Okazało się, że kontroller USB 2.0 wymaga już chyba trochę nowszej magistrali PCI (dla tego się burzył na moim sprzęcie). Wymieniłem go na USB 1.1 OHCI na chipie OPTi Inc. pod PCI i on okazał się rewelacyjny! Przydzielił sobie w normalny sposób IRQ i już się potem nie zmieniało. Linux widzi go i działa to bez problemów. Teraz mój modem przestał się zawieszać, nareszcie neo chodzi tak jak powinno. Jestem wniebowzięty :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...