MeNtHaL Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 Mam taki problemik - zainstalowany Windowsik mam od kilku miechow. Wszycho bylo ok, dopoki nie poszedlem do kumpla. Podlaczalem u niego swoj dysk zeby on mogl zainstalowac Winda u siebie bo costam mu sie pieprzylo - chyba RAID, w kazdym raize instalowal go na swoich dyskach. A gdy wrocilem do domu odpalilem kompa z dyskiem pojawia mi sie wybor: 1. Windows XP Professional 2. Windows XP Professional gdy wybieram 1. to pisze mi ze nie mam jakichstam plikow gdy wybieram 2. jest jak bylo jeszcze przed przeniesieniem dysku Pytanie- JAK SIE TEGO CHOLERSTWA POZBYC? Jak komp mi sie odpala to po 30sek. automat. komp wybiera opcje 1. czego skutkiem bedzie reset. A moze da sie chociaz przestawic te pozycje? pomocy plz to pilne. Pozdro dla tych ktorzy pomoga, Admmin - nie kasuj poki nie podziekuje temu mistrzowi ktory odpisze 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 zeby zmienic: prawy klawisz myszy na moim komputerze -> wlasciwosci -> zakladka "zaawansowane" -> sekcja "uruchamianie i odzyskiwanie" -> przycisk "ustawienia" -> w rozwijanym menu wybierz druga pozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeNtHaL Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 dobra przynajmniej tyle dzieki wielkie :) a jak ktos wie jak to Wypieprzyc to slucham :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kojak Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 No więc robisz tak jak napisał pshem (prawy klawisz myszy na moim komputerze -> wlasciwosci -> zakladka "zaawansowane" -> sekcja "uruchamianie i odzyskiwanie" -> przycisk "ustawienia") i klikasz Edit (w polskiej wersji pewnie edytuj). Otworzy ci się w notatniku plik boot.ini. Z sekcji [operating systems] wywal tą linijkę,w której wpis jest niepoprawny. Jeśli nie jesteś pewny który to, to zmień tekst w cudzysłowiu w jednej z dwóch pozycji i zrestartuj komputer i sprawdź który jest prawidłowy, a który naley wywalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 Ja mam problem troche innego rodzaju a mianowicie wlaczajac kompa zawsze musze miec plyte od XP!!!!! wkurza mnie to!!! wylanczalem w biosei opcje bootowania z cd-romu ale nic nie daje wyskakuje mi: tekst ze nie ma systemu czy cos takiego !!! Co moge z tym zrobic?? z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeNtHaL Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 a czego sie tak stalo?? nie wiesz? nie kasowales czasem programu jakiegos ? opisz jak to sie stalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Ja mam problem troche innego rodzaju a mianowicie wlaczajac kompa zawsze musze miec plyte od XP!!!!! wkurza mnie to!!! wylanczalem w biosei opcje bootowania z cd-romu ale nic nie daje wyskakuje mi: tekst ze nie ma systemu czy cos takiego !!! Co moge z tym zrobic?? z gory dzieki Pojawia Ci się menu wyboru systemu czy błąd o braku jakiś plików? (oczywiście bez płyty w CDRomie) Może zainstalowałeś system na nieaktywnej partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 pojawia sie taki tekst disk boot failure i niewazne czy w biosei jest ustawione bootwanie z cd-romu czy nie !!! a nie mam pojecia jak to sie stalo co moge z tym zrobic?? tylko reinstalka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 pojawia sie taki tekst disk boot failure i niewazne czy w biosei jest ustawione bootwanie z cd-romu czy nie !!! a nie mam pojecia jak to sie stalo co moge z tym zrobic?? tylko reinstalka??Opisz na jakiej partycji zainstalowałeś XP. Jaki system plików? Czy tak się dzieje "od zawsze" czy od niedawna? Bawiłeś się jakimiś menagerami partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 partycja podstawowa c: system plikow fat32 o ile sobie przypominam to dzieje sie odkad nie mam 2 dysku z zainstalowanym systemem (tez xp) i podczas startu pokazuja mi sie 2 systemy do wyboru (oba xp) pomomo ze mam na dyskach tylko jeden!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Prosta sprawa. System odpalał się zawsze z tego drugiego dysku którego teraz nie ma! Jeśli system był instalowany na tym dysku który masz poszukaj pliku boot.ini i pobaw się nim ;) Sprawdź też czy masz wszystkie pliki potrzebne do odpalenia systemu, np: ntdlr.sys albo ntdetect.exe. Jak ich nie ma (sprawdź pod jakimś dosem z byle jakiej startowej dyskietki) to znaczy że były on na poprzednim dysku i może być problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 A co by dalo odswizenie systemu o ile wiem taka opcja jest czytalem w Chipie (poprzedni numer)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Odświeżenie? Masz na myśli opcję naprawiania (na płytce z XP) i w ten sposób nadpisanie wszystkich plików oryginalnymi? Jest to jakiś sposób. Co najwyżej później będziesz musiał posprawdzać wszystkie stery. Pod warunkiem, że konsola naprawcza wykryje Twoją instalkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Kazik2000 dzikei za rade usunalem wpis w boot.ini i sie problem z odpaleniem skonczyl!!!!! Dzieki bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Żaden problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...