Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

1 "szóstka" i wygrana =>20119858.20 [OMG] :)

Rekomendowane odpowiedzi

ehh gdybym to ja wygrał chłopaki wszystkich aktywnych z tweaka wziąbym jak kolega mowi nad morze na 2 tygodnie a panienki to bysmy przywieżli tirem wchodziły by do niego jak ryby do sieci :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo od reki - lokata roczna ma ok. 2,5%..... podziel przez 40 i juz wiesz ile masz na rok odsetek.....

2,5 % to trochę smiesznie mało. Przy tak dużej kwocie (liczonej w milionach) można lekko uzyskać ok. 3,5-4 %. Zakładając zatem 3,5 % uzyskamy 3,5%x20 pln/365 = czyli dziennie ok. 2 000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos tam allen wygral. Mial chyba 5. Nie pamietam.

Nie mogę :lol: :lol: :lol: 8) Uwierzyłeś w ten status na GG? :lol: 8) :twisted: Przecież dodałem na końcu znacek: :>

Leżę. :lol: 8)

Sorki za OT ;)

But come back to the topic...

Generalnie gościowi zostanie trochę ponad 11 mln z wygranej, w końcu musi odliczyć ok. 40% podatku, który każdy dorosły płaci [22% + jakiś dochodowy jeszcze w granicach 19% ;]] ] :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie gościowi zostanie trochę ponad 11 mln z wygranej, w końcu musi odliczyć ok. 40% podatku, który każdy dorosły płaci [22% + jakiś dochodowy jeszcze w granicach 19% ;]] ] :)

Że co :?: 8O

A skąd Ty wziąłeś te procenty :?:

22% to podstawowa stawka VAT. A VAT to podatek od towarów i usług. Także odpada - wygrana nie jest ani towarem, ani usługą.

19 % - jest to pierwsza stawka w skali podatkowej podatku dochodowego od osób fizycznych. Podatek dochodowy nie obejmuje wygranych. Też odpada.

Wygrana w Lotto podpada pod USTAWĘ z dnia 29 lipca 1992 r. o grach i zakładach wzajemnych:

[....]

Art. 45.

1. Stawka podatku od gier wynosi dla:

1)loterii fantowych, gry bingo fantowe, gry bingo pieniężne oraz zakładów wzajemnych - 10 %;

2)loterii pieniężnej i gry telebingo - 15 %;

3)gier liczbowych - 20 %;

4)gier prowadzonych w kasynach gry i w salonach gier na automatach oraz dla wideoloterii - 45 %.

2.Stawka podatku od gier z tytułu prowadzenia działalności w zakresie zakładów wzajemnych na sportowe

współzawodnictwo zwierząt na podstawie zezwoleń udzielonych wyłącznie na ich urządzanie wynosi 2 %.

[.....]

Gościu zapłaci, więc, 20 % podatku.

Jeżeli czegoś nie wiesz, to nie pisz głupot :evil: .

Informacje te czerpane są z dobregoźródła, czyli Lex'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie 10%  :roll: 

Bo w roznych miejscach pisza ze bierze do kieszeni 18 mln :)

Mam Ci wrzucić cały tekst ustawy do poczytana :?: :evil:

Pisać sobie mogą.

[.....]

Art. 2. 1. Grami losowymi są gry o wygrane pieniężne lub rzeczowe, których wynik w szczególności zależy od przypadku, a warunki gry określa regulamin. Są to:

1) gry liczbowe, w których wygraną uzyskuje się przez prawidłowe wytypowanie liczb, znaków lub innych wyróżników, a wysokość wygranych zależy od łącznej kwoty wpłaconych stawek;

2) loterie pieniężne, w których uczestniczy się poprzez nabycie losu lub innego dowodu udziału w grze, a podmiot urządzający loterię oferuje wyłącznie wygrane pieniężne;

[......]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem przecież, że z Lex'a.

A, że przypadkowo studiowałem nieco przydługo (11 lat :roll: ) prawo, to jeszcze umiem czytać ustawy, co w brew pozorom wcale nie jest takie łatwe :P .

BTW, do prawa finansowego (głowny powód długich studiów) podchodziłem w sumie 11 cz 12 razy (w tym dwa komisy :evil: ), to mam łatwiej jeżeli chodzi o podatki. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Ci wrzucić cały tekst ustawy do poczytana :?:  :evil: 

Pisać sobie mogą.

Ja tam nie wiem. Tutaj pisza :D ze 10%, wogole wszedzie pisza ;)

[....]

"Dzięki szczęśliwie wytypowanej szóstce jego konto powiększy się niebawem o ponad 18 mln zł. Tyle wyniesie wygrana w wysokości 20 mln zł 119 tys. 858 zł i 20 gr pomniejszona o 10-proc. podatek.[....]

[......]"

Gazeta Stołeczna 

Wypłacana jest cała kwota wygranej pomniejszona o zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wygranej kwoty.

http://www.lotto.pl/strona--ID-1023831.html

Ale to nie moja wygrana i nie moje zmartwienie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikor, podatek jest 10%. A Lotto nie podchodzi pod "Twoją" definicję. W przytoczonym przepisie jest cytat "(...)a wysokość wygranych zależy od łącznej kwoty wpłaconych stawek(...)". W Dużym lotku czy zagrasz za 1,25 zł czy za 1000zł jeśli trafisz - zawsze wygrywasz tyle samo.

z bukmacherem jest tak samo, dlatego czesto goscie graja duzo zakladow o mniejsze stawki......

Hahahaha, a co to za różnica?? Oj matematyka na poziomie klasy 4 szkoły podstawowej się kłania. 10000x10% = 10 x (1000 x 10%).

A goście grają dużo takich samych zakładów o mniejsze stawki, ponieważ w zakładach bukmacherskich (np. w STS) masz ograniczoną wygraną - coś koło 10-12k. Ale możesz to ominąć i wysłać paręnaście takich samych kuponów i w przypadku wygranej zgarniasz np. 100k.

fakt wygrana w totalizatorze podlega 10% podatkowi , sam wiem bo wybierałem piatke i na miejscu 10% odliczyli tak jest dla kazdej kwoty powyzej 2.000pln

Małe sprostowanie - nie od kwoty powyżej 2000 tylko od kwoty powyżej trzykrotności minimalnego wynagrodzenia - na dzień dzisiejszy 2472.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi