Paechu Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Witam Na dniach chce zakupic nagrywarke i mam dylemat co wybrac czy 1. http://www.rainbow-pc.pl/22531,40838.html 2. http://www.rainbow-pc.pl/22531,41818.html co poradzicie?slyszlem ze w NEC-u mozna bedzie zmienc firmware na nowszy ktory obsluguje plyty dwuwarstwowe slyszal kots o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 uzyj szukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 AleX69, a regulamin czytales? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=58204 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 :lol: ja umiem szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Mam NEC 2500A od 3 miesiecy i jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony. Dość dużo nagrywam i jeszcze żadnej płyty nie zniszczyłem. Wgrałen najnowszy bios, daje on tylko obsługę najnowszych płyt. Co do dwuwarstwowych to podobno bios od NEC ND2510A się nadaje, ale nikt na 100% tego nie potwierdza. Recenzja NEC ND2510A jest na www.cdrinfo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paechu Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Dziękuję Klamotowi za konkretną i interwsującą odpowiedź. Co do wcześniejszych dyskutantów: na forum są podobne tematy ale dotyczą według mnie nagrywarek z niższego poziomu Lit-On czy LG, natomiast o średniakach nic nie znalazłem. Czy to prawda że w NECu środek jest z TDK? Dziki za recenzje choć po angielsku, raczej same pochwały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Co do wcześniejszych dyskutantów: na forum są podobne tematy ale dotyczą według mnie nagrywarek z niższego poziomu Lit-On czy LG, natomiast o średniakach nic nie znalazłem..A według mnie to wogóle nie przeczytaleś tematu do którego podałem linka. AleX69, jeżeli umiesz szukać to przeczytaj jeszcze to: II. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy: 9. Powstrzymywać się od zamieszczania postów nic niewnoszących do dyskusji, np. o treści "lol", "zgadzam się w pełni z przedmówcą", oraz postów będących wyłącznie powtórzeniem informacji podanych już w wątku przez innego uczestnika forum. Niedozwolone jest umieszczanie postów o treści "Było!", "Szukaj!" bez podania pytającemu dokładniejszych wskazówek (np. linka do tematu, w którym dane zagadnienie było omawiane, lub haseł pomocnych przy korzystaniu z wyszukiwarki forum/internetowej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zaryzykowałem i wgrałem bios od NEC 2510 A. DZIAŁA!!! W ten sposób stałem sie szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DL. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 sgj@ ... no comments :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zaryzykowałem i wgrałem bios od NEC 2510 A. DZIAŁA!!! W ten sposób stałem sie szczęśliwym posiadaczem nagrywarki DL. :lol: skad wiesz jak nie masz nosnika DL ? ;) wydaje mi sie, ze wszyscy kupili nagrywary po to tylko, zeby je modowac chociaz narazie jest to sztuka dla sztuki bo nawet tego nie sa w stanie sprawdzic ;) ja zakupilem wczoraj Liteona SOHW-812S i narazie jest OK:) duzo ciszej od standardowego Liteon CD-RW 52237S :) kultura pracy tez lepsza :) tacka wysuwa tez cichutko i nie tak gwaltownie :) moglaby byc tylko bardziej sztywno usadowiona, bo sprawia wrazenie niestabilne i giba sie troche na boki. tak baj de łej to wczoraj wzialem mojego pseudo padnietego 4 letniego CD - ROMa Asus CD-500 przeczyscilem ponownie soczewke, ale dodatkowo podkrecilem potencjometr kolo glowicy lasera i naped jak nowka :) z 2MB/s zrobilo sie ponownie 22MB/s :) niestety ta sama proba z nagrywara Liteon 52237S nie przyniosla zadnego efektu :/ czyli Liteon 52237S is a piece of shit - zajebista szybkosc okupiona roczna trwaloscia ;) To tak dla informacji, ile warte sa jednak napedy Asusa i ze mozna je uratowac :) i mam pytanko co do nagrywania DVD: jakie nosniki polecacie i czym sie roznia DVD- od DVD+, ktore lepsze i do czego ? jaki soft polecacie - ten Sonic wraz z napedem jest cos wart? czy moge wykonac kopie oryginalnego filmu DVD ? a jesli to jakim programem? bo ja kompletne zero w temacie DVD narazie, wiec prosze o wyrozumialosc :) P.S. "Tylko nie odsylajcie na strone cdrinfo.pl bo tam niewiele pisze w tej dziedzinie - przynajmniej jesli chodzi o poczatkujacych :/" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 limerro to moze by tak @832 8) tu masz nowy biosik http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS03.rar Ja wlasnie jestem przy kupnie tego palnika :wink: .Jak narazie to najtaniej znalazlem za 398zl (BLACK).Gdzie kupiles i za ile ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 dalem 400 zl - 24 miechy gwarancji - co wcale nie jest takie oczywiste bo wiekszosc sklepow tnie nie ceny ale gware :/ jak na Gliwice to 400 zl to tanio :) a BLACK nie chcialem bo moj Enlight kremowo bialy wiec nie komponowalo by sie a BIOSik wrzuce owszem, ale pozniej jak beda nosniki :) narazie mam US0N, no chyba ze ten BIOS poprawia jakosc zapisu? ktory BIOS trzeba dac 812S@832, czy stock - bo rozumiem, ze ten pierwszy? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 812s@832s oczywiscie.Cala operacja przebiega z poziomu windy :wink: zapis powinien sie polepszyc,bo wkoncu to nowy biosik dodajacy obsloge nowych nosnikow.Gdybys sie skusil to wczesniej zapisz sobie dotychczasowy firmwere w razie jakis (odpukac) problemow :wink: LtnFlash124 ma chyba taka opcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Mam NEC 2500A od 3 miesiecy i jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony. Dość dużo nagrywam i jeszcze żadnej płyty nie zniszczyłem. Wgrałen najnowszy bios, daje on tylko obsługę najnowszych płyt. Co do dwuwarstwowych to podobno bios od NEC ND2510A się nadaje, ale nikt na 100% tego nie potwierdza. Recenzja NEC ND2510A jest na www.cdrinfo.pl Lite-Ona 812 można za to przerobić na Sony DRU-700A i też będzie nagrywał Dual Layer. Za to z Nec'iem jest różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 prosilbym zeby nie zaczynac znowu dyskusji typu NEC vs Litek,na forum juz zostalo napisane w czym jest lepszy jeden i drugi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Jestem już po testach przerobionego NEC 2500A na 2510A. Programy diagnostyczne wykryły możliwość nagrywania płyt dwuwarstwowych (DL), pozostałe parametry bez zmian. Natomiast jest problem innego rodzaju. Otóż napęd nie resetuje się po wyjęciu płyty. Mimo że płyta jest juz wyjęta z napędu (dotyczy wszystkich płyt) to czy tacka jest zamknięta czy otwarta w np. Eksploratorze możemy odczytać zawartość ostatniej płyty. Ponad to przy zamkniętym napędzie bez płyty ciągle świeci się dioda sygnalizująca pracę HD czy CD. Wgrywałem wszystkie 3 biosy dostępne z sieci, ale uważam że zostały niedokładnie przerobione. Jeżeli komuś nie przeszkadzają powyższe niedociągnięcia to śmiało może upgradować swojego NEC-a. Teraz kilka uwag dla odważnych. 1. Wszytkie "podmianki" biosu robimy tylko w DOS (chyba ze upgradujemy oryginalnym firmware np. z v1.06 do v 1.07 - to można w Windowsie) 2. Zawsze możemy wrócić do oryginalnego biosu który zastąpi wersję wgraną a nieodpowiadającą nam nawet gdy jest ona w wyższej wersji (tylko DOS) 3. Zanim przystąpisz do upgrade dokładnie przeczytaj dokument txt znajdujący się razem z flasherem - zwracam na to szczególnie uwagę bo mając dwa napędy CD/DVD mozesz "niechcąco" zupgradować np Teaca czy LG, chodzi tu o dokładne podanie składni wiersza w DOS. Najpewniej to wyłączyć na czas upgradowania drugi napęd. 4. Po sflashowaniu użyj Nero InfoTool (z najnowszej wersji Nero) aby sprawdzić swoje sukcesy (może być inny program np. DVDinfoPro) To tyle w wielkim skrócie, czekam na pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 2. Zawsze możemy wrócić do oryginalnego biosu który zastąpi wersję wgraną a nieodpowiadającą nam nawet gdy jest ona w wyższej wersji (tylko DOS) nie wiem skad te informacje posiadasz? ... pod wingroza tyz mozna 1.06->1.07->1.08->1.06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 no dobra wymiatacze ale ja zadalem kilka pytan wy mi o upgrejdach, ktorych nie wykorzystam narazie a lepiej odpowiedzcie czy da sie wykonac kopie filmu DVD i jaki nosnik lepszy + czy - ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Kopie wykonać się da. Lepsze sa +, mozna odtworzyc je we wszystkich napedach. Moje DVD Toshiby wg danych producenta i informacji z Nero Info Tool nie czyta +. Na liteonie nagrałem płyte + wykorzystujac booktype i płyta ładnie chodzi widoczna jako dvd-rom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 limerro,Ty piracie :D kumpel nagrywa progsem CopyToDVD.IMHO lepsze +R/RW bo sa bardziej przyswajalne przez stacjonarne odtwarzacze DVD,no i zawsze mozna sie pobawic BookType'em w razie problemow :wink: .Ten orginalny Sonic to syf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 po pierwsze to nie pirat - jesli juz to z Karaibow ;) planuje kupno sztucznej papugi - noge juz mam drewniana ze starego krzesla ;) wole nazwe propagator idei Open Source Home Cinematography;) nareszcie nie bede musial patrzec na te piksele w kiepskich DIVXach i obejrze ŁOTRa w super jakosci :) przynajmniej tak chcialbym - nie wiem na ile umozliwia to nagrywara DVD i soft :/ stoje przed dylematem - archiwizacji filmow DivX i Xvid lub po prostu kopiowaniem filmow z wypozyczalni - takze moze doradzcie :) a Clone DVD 2 dobry do kopiowania filmow ? ;) w ogole znalazlem taki ranking dla zainteresowanych tematem DVD video ;) http://www.dvd-copy-software-review.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 cos dla posiadaczy Litka 812S :] nowy biosik 812S@832S : 832S.VS03.patched-812S@832S Zamowilem wreszcie mojego utesknionego 812S Black http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=9975&sid=1 w piatek ma przyjsc :D ,potestuje i zdam relacje 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 czyli Sirius Black wkracza do akcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 no ba :D BTW,limerro sprawdz date produkcji Twojego napedu.plotka glosi ,ze moga byc problemy z pierwszymi partiami 812S ze stycznia 2004(oczywiscie w kwestii modowania :wink: ).Dopiero starsze 812ki sa na identycznych ukladach co 832S.Wiecej tutaj : http://www.cdrinfo.com/forum/tm.asp?m=6663...e=1&key=𐑋 A tutaj cos na temat wypalania plytek DL na 812@832 :] : http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=97781 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 super ze teraz sie dowiedzialem ;P i tak to z Wami jest qna ;P no ale ok moj naped jest z 14 maja 2004 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 no widzisz :D ,zmodowales tego swojego litka czy nadal sie strachasz :?: 8) tu masz fajny programik do edycji bioskow : http://codeguys.rpc1.org/patchers/dvdrw_om...tcher-1.0.0.rar mozna uaktywnic opcje auto-bitsetting i kazdy krazek dvd+r/rw bedzie palony jako dvd-rom :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 narazie nie widze sensu bo nie ma nosnikow :] ale pozniej to napewno :) no dobra ale ja zielony z tego dvd narazie - co jak mam ustawic ? ;) mam jakis program do booktype ze strony Liteona. Co mi daje auto bit setting - wszelkie uwagi mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 auto-bitsetting to poprostu taki automatyczny booktype :wink: ,nic nie musisz przestawiac. Tu masz okienko omnipatcher'a z zaladowanym najnowszym 812@832 VS04 teraz tylko zaznaczasz "auto-bitsetting" i wsio :].taki zmodowany biosik wgrywasz do litka i tyle :] UPDATE : 812S@832S VS04 z uaktywnionym bitsetting : http://www.1000lecie.pl/~vip/832S.VS04.pat...-bitsetting.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epol Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Wejdź na www.cdrinfo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 no to teraz jarze :) jest cos czego nie zmodowales? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...