Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

SubZero wiesz ze nie da sie wgrac biosu od R9600 Pro .. XT ..

Ponieważ ID karty R9550 wynosi : 4153 a ID karty R9600 .. Pro ..XT 4150 - nawet jesli zmienisz z 4150 na ...53 to i tak stery wykryja karte jako R9550 bo nedzie posiadała oznaczenie ...53 

A flashrom czy atiflash ... niepozwoli wgrac bios z innym ID

WRONG :!:

Wgrałem i śmiga, na razie zaniżone taktowania, 9600XT standartowo ma 500/600, lecą testy na 460/560.

flashrom -p -f -i wszystko można wgrać, nawet bios od mikrofali. :lol:

ooooo to cos nowego .... tz jak ? a:flashrom.exe -p -f -i 0 bios.bin ?? zawsze wszystko mam na dyskietce wiec tak pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ ID karty R9550 wynosi : 4153 a ID karty R9600 .. Pro ..XT 4150 - nawet jesli zmienisz z 4150 na ...53 to i tak stery wykryja karte jako R9550 bo nedzie posiadała oznaczenie ...53 

Wgrałem i śmiga, na razie zaniżone taktowania, 9600XT standartowo ma 500/600, lecą testy na 460/560.

ooooo to cos nowego .... tz jak ? a:flashrom.exe -p -f -i 0 bios.bin ?? zawsze wszystko mam na dyskietce wiec tak pisze

a:flashrom -p -f 0 bios.bin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wykręciłem na ustawieniach jak poniżej 10650 pkt w 3D Marku 01, troszke chyba mało.

Wersja moich sterów 6.14.10.6467, są może jeszcze jakieś lepsze wersje na których można więcej zarobić pkt. ?? W 03 nie wiem jaki wynik, jeszcze mi to ściąga (masakra tylko 10kB/s).

Jakie pamiątki są lepsze ??

Na Sapphirze mam 4ns (chodzą na ok. 510MHz max.) Samsungi, czytałem że są właściciele którzy na Hynix 4ns wyciągają bez problemu 540MHz.

GPU chodzi mi 410MHz stabilnie (wyżej nie testowałem, bo zamontowane nowe chłodzonko :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a:flashrom -p -f 0 bios.bin

czyli wykrywa Ci karte jako R9600XT ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy powiedzcie o co wam chodzi??. Chyba nie czytaliscie calego watku. Przeciez wiadomo ze da sie wgrac bios od Radka 9600XT do 9550XT bo przeciez ich rdzenie sa identyczne. RV360. Wiec ja nie rozumiem nadal czym sie tak zachwycacie. A powiem wam ze zmiana biosu i tak i tak nic nie da, bo to nie bios jest odpowiedzialny za OC i napiecia. Byc moze w tym biosie beda nizsze timingi wiec pamieci karty podkreca sie wyzej, badz tez na odwrot. Napieciami na kartcie steryja uklady scalone i to wszysko. Wiem bo sam probowlaem takiej zabawy z moim bylym 9550XT. Okazalo sie ze najwydajniejszy jest oruyginalny bios od Gecuba 9550 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam teraz BIG ZONK ! sobie zrobilem testy na procku podkreconym do 1.9 ghz... radek na 400 GPU i 550 pamiec... wynik... 6900-7000 !!!! LOL !!! no qrde, pomyslalem ze cos z winda i obsluga AGP x8 jest nie tak bo przeciez wczoraj na procku 1.6ghz mialem ponad 9tys punktow w 3dmaku2001.... zainstalowalem drivery do agp i nic : W koncu wpadlem na pomysl zeby wywalic AtiTool a tym samym skrecic karte do swoich normalnych ustawien. Okazalo sie to strzealem w dziesiatke ! Wynik w 3dmarku taki sam jak na "podkreconym" radeonie... teraz moje pytanie, czy mozna czyms innym podkrecic radka ? czy istnieje jakis alternatywny soft dzieki ktoremu bede mogl odczytac taktowania na karcie ? czy to mozliwe zeby atitool NIE podkrecal mi karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam teraz BIG ZONK ! sobie zrobilem testy na procku podkreconym do 1.9 ghz... radek na 400 GPU i 550 pamiec... wynik... 6900-7000 !!!! LOL !!! no qrde, pomyslalem ze cos z winda i obsluga AGP x8 jest nie tak bo przeciez wczoraj na procku 1.6ghz mialem ponad 9tys punktow w 3dmaku2001.... zainstalowalem drivery do agp i nic : W koncu wpadlem na pomysl zeby wywalic AtiTool a tym samym skrecic karte do swoich normalnych ustawien. Okazalo sie to strzealem w dziesiatke ! Wynik w 3dmarku taki sam jak na "podkreconym" radeonie... teraz moje pytanie, czy mozna czyms innym podkrecic radka ? czy istnieje jakis alternatywny soft dzieki ktoremu bede mogl odczytac taktowania na karcie ? czy to mozliwe zeby atitool NIE podkrecal mi karty ?

mi ati tool tez nie podkreca :? uzywam do podkrecania RadLinka w sterach omegi (2.5.58) a ati toola tylko do testowania czy sa arty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vienio -> ale z tego co widze to masz plyte glowna obslugujaca ddry to pewnie i masz agp X8 ... ;) Zasilacz tez masz 300-setke?

U mnie pamieci niezle lataja ale rdzen przy 400 czasami sie zatnie na CPuTescie w 3dmarku i chwile pogram w colina i zwis ... na 395 moge juz dosyc dlugo pograc ale po godzinie tez odnotuje zwis mniej wiecej ... WIec powiem ze na 390/500 jest w miare stabilnie (zwisa nie odnotowalem) ale jednak 390 to trochu za malo jak inni nawet 430-440 na tym HISIE wyciagaja :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery mam najnowsze Omegi. Najfajniejsza sprawa jest taka ze jak ustawie w AtiTool 400/550 to dopuki nie klikne np. na zminimalizowanym oknie IE to ustawienia zostaja takie jak chcem. Natomiast jak puszcze na tych ustawieniach szukanie artefaktow i klikne na to zminimalizowane okno zeby wrocilo do maxa to taktowania spadaja do default! omg...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aross---> to prwda plyta obsluguje 2xDDR i 2xSDR, ale niestety ma tylko AGP4x, zasilacz ma MasterTech 300W.

Wlasnie mysle zeby wymienic ten wiatraczek na rdzeniu, moze pojdzie wyzej. U mnie na ustawieniach 410/540 nie zanotowalem zadnego zwisu, a mecze takie gry jak FarCry, NFS:U i DOOM3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym masz duzo lepsze osiagi na 3dmarku 2001, to pewnie przez ddrki i to 100 mhz wiecej ;) - 400/500 (tylko 3dmark mi poszedl na tych ustawieniach)- 6600 z groszami,3dmark 2003 - 2783. Hmm fajnie by bylo gdyby mi wszytko ladnie i stabilnie dzialalo na 400/500 to bym byl juz zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam taka sprawe: chce sobie podkrecic mojego Radeon'a 9550 ( HIS ) no i slyszalem ze jak sie zainstaluje stery z omegi to mozna go podkrecic bo tak ani rusz :? no wiec usunalem stery catalysta 4.8 (poprzez "dodaj usun program") i zainstalowalem stery omeagi 2558 i jak wlaczylem kompa to tak jakby nie bylo zadnych sterownikow zainstalowanych - co jest grane

ps prosze nie piszcie mi tylko ze mam sobie poszukac kilka stron wczesniej bo mam dosc slaby dostep do internetu najlepiej jak byscie mogli mi podac konkretna odpowiedz albo strone DZIEKI ZA WSZYSTKO I POZDRO!!!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam taki maly problem. Dorwalem sobie do testow Radka 9550 firmy Connect3D 128MB, 128bit i co najwazniejsze chlodzenie samym radiatorem (wrescie cisza) :). Podlaczylem odpalilem kompa wgralem nowe stery i do testow (wszystko na standardowych ustawienieniach poniewaz nie mam zamiaru go krecic), najpierw 3D01-7846ptk 3D03-2197ptk. wszystko ladnie pieknie ale radiator na grafie goracy jak cholera. Bledow zadnych nie wywalalo wiec dalej testy 3D01 w 1024x768 i AAx4 i... restart, radiator goracy jak grzejnik. I teraz pytanko czy zmiana radiatora na zalman NB32J pomoze czy lepiej se darowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam taki maly problem. Dorwalem sobie do testow Radka 9550 firmy Connect3D 128MB, 128bit i co najwazniejsze chlodzenie samym radiatorem (wrescie cisza) :). Podlaczylem odpalilem kompa wgralem nowe stery i do testow (wszystko na standardowych ustawienieniach poniewaz nie mam zamiaru go krecic), najpierw 3D01-7846ptk   3D03-2197ptk. wszystko ladnie pieknie ale radiator na grafie goracy jak cholera. Bledow zadnych nie wywalalo wiec dalej testy  3D01 w 1024x768 i AAx4 i... restart, radiator goracy jak grzejnik. I teraz pytanko czy zmiana radiatora na zalman NB32J pomoze czy lepiej se darowac?

jezeli sie wywala na standard chłodzeniu to oddac na gwarancje i kupic cos markowego (HIS/SAPPHIRE/GIGABYTE).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam moją sprawę z CSem.

Zaobserwowałem spoko wzrost ilości klatek w porównaniu ze starą MX400, ale karta zaczęła jak gdyby tracić klatki. to coś jakby na 25 klatek 2 ostatnie traciłem. Wyglądało to tak jakbym miał "czkawkę" (). Gram biegnę wszystko ok przez 90 klatek i nagle strata kilku klatek i biegnę dalej i tak ponownie. Nie robi różnicy czy jest dużo ludzi dookoła czy jestem sam i biegną tunelem. koleś mi napisał żebym wyłączył antyaliasing, ale jak to zobić w sterach radka. W opcjach z właściwości pulpitu jest ustawione, że aplikacja sama ustawia antyaliasing, a na chama nie mogę tego wyłączyć. W MX400 miałem wyłączony antyaliasing i wszystko było wpożo.

CS to 1.6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znowu du*** usunalem stery oryginalne z ATI zresetowalem kopa usunalem z rejestru pliki programem Driver Cleaner 3 potem zainstalowalem stery z Omegi wersja 2558 zresetowalem kompa i wal dalej nie wykrywa mi ich tak jak by byla bez zterownikow !!!! :evil: :evil: :evil: :evil: POMOZCIE MI !!! tylko nie mowcie prosze ze mam sobie obejzec kilka stron dalej bo mam dosc maly dostep do netu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm - mam coś podobnego - catalysty ok ale omegi nie chciały mi wykryć poprawnie 9550 - nie wiem czemu ale po załadowaniu biosu od 9600 problemy takie nie występują. Mam sapphire'a bios od 9600 też sapphiere'owy.

Pozdro.

btw - co z vmodem ? ;)

___________-

NF7S 1700XP@2124MHz,9550@9600@420/512 więcej nie chce (na razie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chiałem sie zapytac czy ktos ma HiS-a 9550 128DDR i czy on wygloda tak samo jak w tym sklepie

http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php?ka...oducent=&id=247

Dla mnie wygloda jak RADEK 9500 . Kontaktowałem sie z sklepem i powiedzieli ze zdjecie jest prawdziwe.

Chodzi mi dokladnie o to czy ten HiS ma pamieci w obudowie BGA oraz czy mozna do niego dodatkowe zasilanie podłaczyć[/url] :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra pisze tutaj bo nie chce zaczynac nowego watka na glownej chociaz z tym zeby pisac tu to tez chyba nie najlepszy pomysl ale trudno :) zapewne odpowiedz na moj problem gdzies tu jest ale czytac tyle stron to porazka zwlaszcza ze walcze juz z tym 10h i nie mam juz sil :| dobra wiec przejde do sedna sprawy .... znudzilo mi sie podkrecanie mojego Radeona od Sapphire (kosci to szajsungi 4ns) za pomoca softu i chcialem go podkrecic za pomoca biosa no wiec jak to ponoc trzeba robic w wypadku radeonow sciaglem sobie program FLASHROM za pomoca komendy "flashrom -s 0 ......" zrobilem kopie orginalnego biosa (oczywiscie pod dosem) potem wlazlem znow pod winzgroze i zaczalem edytowac mojego biosa za pomoca radedita v1.1d ale przy probie otwarcia mojego biosa wywala komunikat "cheksum bad" po czym moge normlanie edytowac swoje ustawienia ... nie przejalem sie tym bledem zrobilem swoje wlazlem znow do dosa i FLASHROMEM za pomoca polecenia " flashrom -p 0 ....." wgralem nowego biosa resetuje kompa i ucieszony ze wszystko jest ok wchodze do windy az tu ku mojemu zdziwieniu jakies jaja tz. karta niby dziala w systemie wykrywana jest jak r9550 (jak wczesniej) ale juz we wlasciwosciach ekranu juz nic nie pokzuje nawet monitora jaki jest zainstalowany poprosty clear nic sie ustawic nie da panel ati sie wywala i generalnie nic nie chodzi (oczywiscie 3dmark tez:) ) probowalem edytowac biosa roznymi programami i niestety efekt zawsze ten sam a jak powracam do pierwotnego biosa to juz jest ok ... mi sie pomysly juz wyczerpaly co moze byc nie tak :( acha i jak biosa podegralem tego zmodyfikowanego to probowalem jeszcze na nowo sterowniki zaladowac na zmiane catalysty i omegi niestety to tez nic nie pomoglo:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...