Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

jesli chodzi o timingi to najlepiej je edytowac rabit'em ...

Dołączona grafika

np

od góry do dołu :

3.6 ns:

4, 7, 2 , 7, 12, 2, +3, 3, 2, 2, 20, 22, +3.5, -1, -1, -1, -1

4 ns:

3, 5, 3, 4, 17, 2, +3, 3, 2, 2, 30, 15, +3.5, -0.5, -0.5, -1, -1

3.3 ns - raczej nie wydaje mi sie ze komus wyjdzie:

4, 5, 3, 5, 10, 4, +3, 2, 2, 2, 29, 17, +2.5, -1.5, -1.5, -1, -1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff! Przeczytałem topic od ok 30 strony :) Zrobiła mi sie ochota na ego R9500 ;) Jak zauwazyłem nikt sie jeszcze nie chwalił... Na proline jest nowy gracz R9500 - Abit. Dokładniej Abit Radeon 9550V. Jak ktos kupi niech sie pochwali. PCB robi wrazenie bardziej upakowanego od Sappire. Choc moze to byc zasługa Low Profile.

Link do strony Abita: http://www.abit-usa.com/products/graphics/...ies=2&model=192

I foto:

Dołączona grafika

hehehe przeciez to nic nie warta 64 bitówka hhahahah wystarczy popratrzec do oferty abita - on produkuje wszystkie 64bit R9550 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge znalesc biosa do 9600 non pro :/ Da ktos linka, albo podesle?

http://tw.giga-byte.com/VGA/Support/BIOS/B..._Radeon9600.htm

ale zajmuje 240kb a zwykly do 9550 50kb? czy to normalne?

omg ludzie 5 razy podawalem

http://www.techpowerup.com/bios/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eno:P poda mi ktos te tmingi od gigabyte ale nie dla ati tray tool tylko dla rabita:)?

to sciągnij sobie jakis bios z pamięciami i timingami jakie cie interesuja, (model karty obojętny) odczytaj sciągniety bios i przepisz na kartke wartosci, takie tródne ? :lol: potem wprowadz je do swojego biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a jak jeszcze ktoś powie, że chce timingi z jeszcze innego programu, to... nie podam... :twisted:

Timingi z Rabita 1.3 (przy otwieraniu BIOSa wywaliło "BIOS checksum error"...)

3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1

Jak komuś uda się cościekawego z BIOSem zdziała, to niech da znać (bo sam jestem ciekawy - ale chyba nie zdecyduję się na flasha, bo nie mam karty na PCI :roll: :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sciagnalem stery do agp do mojej plyty glownej i wlaczylo sie w smartgart AGP i ustawilo na x8, dzieki czemu w 3dmarku 2003 udal sie przekroczyc 3100pkt :twisted:

zadowolenie z karty caly czas wzrasta, zastanwiam sie czy walczyc dalej z biosami, timingami itp... ;) bo w sumie na razie mi wystarczy, zobaczymy co bedzie jak doom'a w koncu dostane od kuzaja :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz ja

karta sapphire 5ns pamieci samsunga .. ida max na 540 a rdzen na 445

testy na ustawieniach 375/500 standardowe timingi :

Timings 1: (po kolei od góry)

1,0 | 3 | 0 | WR latency+1/2clock

Timings 2:

5 | 2 | 5 | 17 | 2 | CL+3 | 3 | 2 | 3 | 2

wynik w 3dmarku2001 se - 10350

zmiana timingo ..

Timings 1 bez zmian a timing 2

4|2|4|8|2|cl3|3|2|3|2

wynik w 3dmarku2001 10637

300 p go gory jak dla mnie fajnie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem ...

dlaczegow ati tray toolu nie moge wiecej dac na rdzen niz 375 ? jest gdzies zmiana skali ?albo wylaczenie zegarow w tym programem normalnie krece red linkim i po ustawieniach 400/500 uzyskalem 11000 w 3d01 co na wczesniejszych timingach wymagalo na rdzeniu 435 i pamiecach 510

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szpak --> zajrzyj do katalogu z programem, otwórz z notatnika plik *.ini (nie pamiętam nazwy, a już odinstalowałem ATI Tray Tools) i w nim będziesz miał linijkę zaczynającą się od "oc_" zmień parametr przy niej na większy (np 100 - oznacza max MHz na rdzeń +100% standardowego, czyli 500)

Jak chcesz dokładniej się dowiedzieć, to odpal ATI Tray Tool, ustaw max ile możesz rdzeń i odpal "find max GPU" - program po chwili Ci wyświetli co masz zrobić, aby zwiększyć zakres... Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szpak - mam pytanie - ten twój Sapphire z pamieciami 5 ns jest z samym radiatorem czy z wentylatorem ?? Bo u mnie w jednym sklepie jest sapphir 9550 tylko z radiatorem z pamieciami 5 ns i sprzedawca twierdzi ze 128 bit !! I czy ogólnie jestes zadowolony bo mam do wyboru albo tego sapphira za 295 zł albo HIS za 319 zł ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zadwolony mimo ze mam 5ns .. moj radem ma swiecacy na niebiesko wentyl ..

Krzych650- nie czaje tego progamu ni w zab zapisalem swoje ustawienia timingow zasejwowlem looz ale jak sie laduje to tylko czestotliwosc gpu i ddr zapamietuje a timingow juz nie .. musze poszukac czy da sie w nim zrobic aby ladowalo odrazu profil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm tak czytam o tych timingach i chetnie bym sobie je zmienil tylko ze nie bardzo wiem co z czym zamienic : Obecnie mam takie ustawieina: 4,2,4,8,3,3,3,2,UseTWRRule,2,36,14,2 oraz opcje latency ustawione na 1.5,4,0,WrLatency+1/2 Wszystko to mam zczytane za pomoca Ati Tool 0.0.22. Co powinienem zmienic zeby sprobowac puscic pamieci na 3.6ns ? Swoja droga, czy flash biosu od R9600 (non pro) daje wogole jakies efekty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jestem szczęśliwym(?) posiadaczem 9550 od spphire`a z pamięciami 4ns samsunga - na takim zestawie jak w podpisie cosik mi sie nie podobają wyniki w 3d markach

nie kręcona karta

2001se - 5588pkt

2003 - 1902pkt

karta kręcona na 400rdzen i 486 pamiątki

2001se - 6789pkt

2003 - 2568pkt

czy to aby nie za mało ?? co do 2003 to się zgodze ale w 2001se to jakos mi sie mało wydaje... na starym athlonie 1.4ghz i radeonie 9100 (rdzeń 250 pamięci 500) miałem ok 8500pkt... w 2003 co prawda raptem 1111pkt ;) ale jednak niedosyt jest... czy to wina procka że nie kręcony (planuje przeróbke na XP) czy może takie wyniki w 2001se to wina karty ??

ps. stery to 2.5.5.8 omegi - karta kręcona radlinker`em

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...