Gość Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 tylko radiatorki na pamiatkach mam a no i na moich samsungach pisze 5ns lol ;] tez mam szafirka z 5tkami i mysle nad radiatorkami. jakie zalozyles i co to dalo?? moje pamieci ponad 250mhz juz zaczynaja delikatnie sypac artefaktami. myslisz ze to cos zmieni?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 jak sie poleruje/szlifuje radiator ?? aby był jak lusterko ?? :) czyli równy wiatrak BOx od Athlona XP 2200+ Papierek wodny---i jedziesz na plaskiej i rownej powierzchni mocno dociskajac--rekoma radiatorek. PS..im wiekszej ziarnistosci wezmiesz papierek wodny---tym efekt bedzie lepszy. POZDRAWIAM 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 holera !!!! , dałem radiator od p4 2.4 ghz i rdzeń idzie dalej max 380 bo potem zwis 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 dobrze wiedziec :| ale na nowy zasilacz mnie nie stac :( Moze mi ktos powiedziec co moga oznaczac trzy lub cztery (nie dokladnie pamietam)dlugie pikania na poczatku wlaczanai kompa (piknal dlugo 3-4 razy i sie wylaczyl) kilka razy mi sie tak juz zdarzylo :/ ... Grzesiu, ty to tak krecisz na swoim 250 W? ja na moim jak wczesniej napisalem za chu** nie przekrocze 400 - zwis na 3dmarku (rdzen) :/ a zmienialem chlodzenie na takie co ma aerial :( Ale tu nie chodzi o to czy masz 250 czy 400. Fortron 250W pociągnie konfigurację przy której jakiś Megaszajs 500W może sobie nie poradzić ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 radiatorki dalymi pewnos ze jest ok w sumie 300mhz mi wystarcza wiec jest ok ;] a z timingami j eszcze owalcze jak kolega powyzej teraz jestem pijany i niw bardzo wiem co sie dziej wiec wylaczam kompa pa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Wczoraj pewnym krokiem ide do MM w Bielsku po Radka 9550HIS, patrze sa jakies po 309zl, patrze pisze SE, wiec chyba 64bit ? Pytam sprzedawce czy to 64bit i dostaje odpowiedz: "Nie to pelna wersja !" Poszedlem na zakupy do Hypernovy i po okolo 2h wracam do MM, z mysla zakupu karty, pytam innego sprzedawce... "Tak to jest obcieta wersja, byly pelne po 399zl ale sie wysprzedaly, jest tylko to co na wystawie..." Mysle no to kupie cos lepszego :), zwlaszcza, ze sa kozystne raty bez odsetek i prowizji, patrze Radek 9600 jest za 613zl, poprostu w*******m sie i wyszedlem z tego shitu i publicznie oznajmiam, ze moja noga juz tam nie stanie... Odpowiedz na cala ta sytuacje jest bardzo krotka: www.esc.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 dobrze wiedziec :| ale na nowy zasilacz mnie nie stac :( Moze mi ktos powiedziec co moga oznaczac trzy lub cztery (nie dokladnie pamietam)dlugie pikania na poczatku wlaczanai kompa (piknal dlugo 3-4 razy i sie wylaczyl) kilka razy mi sie tak juz zdarzylo :/ ... Grzesiu, ty to tak krecisz na swoim 250 W? ja na moim jak wczesniej napisalem za chu** nie przekrocze 400 - zwis na 3dmarku (rdzen) :/ a zmienialem chlodzenie na takie co ma aerial :( Ale tu nie chodzi o to czy masz 250 czy 400. Fortron 250W pociągnie konfigurację przy której jakiś Megaszajs 500W może sobie nie poradzić ;) No ja na swoim bez problemu kręce bo to Enlight :) no i ma te 250WATT które jest na nalepce :lol: ale jak juz proc na 2200MHz i grafa ostro wykręcona to już jest dosyć na styk... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 jest jakis program to sprawdzania napiec zasilacza? wtedy to by rozwialo wszelkie watpliwosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Aross - W BIOS-ie mozesz sobie sprawdzić, a z pod windy ja korzystam z MBM 5 tylko trzeba go sobie dobrze skonfigurować...zreszta te z programów to nie są dokładne, najlepiej sprawdzić miernikiem :). P.S masz zamkniętą obudowe? a jak tak masz jakies wentyle w niej? nie? otwórz bude to da baardzoo dużo tak jak u mnie, z zamknięta obudowa(chociaz mam 1 wentyl wciagajacy i 1 wyciagajacy) pamięć szła na 500MHz tylko a teraz 535MHz nawet :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Mam jedno pytanko, mam plyte glowna Soltek DRV4 i jak mialem pozyczonego Radeona 9600pro to wogole nie bylo obrazu, nawet ekranu startowego nie bylo, a teraz sie troche nakrecilem na tego Radeona 9550 i nie wiem czy bedzie mi chodzil na plycie. Moze ktos ma taki zestawik? Bo z wyszukiwarki jakos nie znalazlem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 grzesiu mam raczej zamknieta obudowe ale mam jeden dodatkowy wiatrak ... o dziwo teraz zaliczylem - zwisa na 390/500 :|- grajac dluzsza chwile w unreala :/ chyba wroce do boxowego chlodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 sprawdzilem w biosie vcore- 1.75; 3.3v-3.33; 5v-5.02; 12v-12,66. Nie znam sie na tym ale tak raczej pisalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 grzesiu mam raczej zamknieta obudowe ale mam jeden dodatkowy wiatrak ... o dziwo teraz zaliczylem - zwisa na 390/500 :|- grajac dluzsza chwile w unreala :/ chyba wroce do boxowego chlodzenia wg mnie to przez to ze masz pewnie zwykła bude midi tower i tylko jeden wiatrak...komp stoi na dole pod biurkiem itp....otwórz bok obudowy ten od strony grafy i potestuj....mi to dalo 35MHz na pamięciach i 5MHz na rdzeniu...wiec waartoo.... P.S zaraz zabieram sie za bawienie timingami bo takie katowanie grafy nie ma sensu bo nie chce zeby szybko padła bo ma mi służyć conajmniej 2 latka.... sprawdzilem w biosie vcore- 1.75; 3.3v-3.33; 5v-5.02; 12v-12,66. Nie znam sie na tym ale tak raczej pisalo no to napięcia masz dobre jeżeli płyta pokazuje w miare dobrze....pewnie pod obciązeniem troszke sie zmniejszają wiec to wg mnie nie nie jest wina zasiłki.... P.S2 Zmieniłem timingi na takie jakie ma szpak i w 3d marku 03 jest przyrost równych 103pkt :)... średnio to róznica 0,5FPS - 2FPS, tylko w tescie PIXEL SHADER 2.0 jest róznica....7FPS 8O 8O 8O 8O no i bez problemu test karta przelazła :) tyle ze tesotwałem na defaults. http://service.futuremark.com/compare?2k3=3090592 link do compare na defaults clocks + lepsze timingi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Grzesiu? przeciez jeden wiatrak plus zasilacz styknie zeby ochlodzic kompa troche ? Boje sie bawic tymi timingami bo ta grafa moze mi jescze pasc i co bedzie ? :> aa zapomnialbym ... testowal ktos grafe na nowych catalystach?? (o/c itp) bo niechce mi sie sciagac tym bardziej ze mam malo miejsca na dysku :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Ja mam najnowsze Catalysty i... nie ma różnicy w porównaniu do innych sterów. Aross pobaw się troche timingami :D Ich zmiana napewno nie zaszkodzi twojemu Hisowi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Grzesiu? przeciez jeden wiatrak plus zasilacz styknie zeby ochlodzic kompa troche ? Boje sie bawic tymi timingami bo ta grafa moze mi jescze pasc i co bedzie ? :> aa zapomnialbym ... testowal ktos grafe na nowych catalystach?? (o/c itp) bo niechce mi sie sciagac tym bardziej ze mam malo miejsca na dysku :> ee jeden wiatrak + zasilacz to wg mnie mało...jak ja miałem zamknietą obudowe(a mam w niej jeden wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący 80x80 i wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy 80x80 + 90x90w zasiłce), to pamięć na grafie na defaults była dosyć ciepła, kręciła sie tylko na 500MHz i przy nich parząc 8O :( mostek południowy był parzący.... nie bój sie bawić timingami, zmieniasz suwak, klikasz apply odpalasz 3d złamasa 03 i jak nie wykrzaczy sie to raczej juz powinno chodzic...potem jeszcze jakas gierka i szafa gra :lol: . W 3d marku 03 mam przyrost 100pkt na defaults clocks wiec opłaca sie zmienic...5min zabawy a widać ze "ciut" lepiej działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Grzesiu, ja mam timingi gigabayta i to mi styknie ( te same pamieci czyli Hynix 4ns) Zastanawia mnie jak mogles miec dwa wiatraki, no chyba ze masz wiecej wejsc 3pinowych na swojej plycie glownej bo ja mam tylko 1(procesor i 1 dodatkowy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vienio Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 w Ati Tray Tools max ustawien rdzenia to 375 jak zrobic zeby dalo sie ustawic wiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Grzesiu, ja mam timingi gigabayta i to mi styknie ( te same pamieci czyli Hynix 4ns) Zastanawia mnie jak mogles miec dwa wiatraki, no chyba ze masz wiecej wejsc 3pinowych na swojej plycie glownej bo ja mam tylko 1(procesor i 1 dodatkowy ... ja mam wiatraki na MOLEXY :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 w Ati Tray Tools max ustawien rdzenia to 375 jak zrobic zeby dalo sie ustawic wiecej? Wejdz do katalogu gdzie masz zainstalowany Ati Tray Tools. Zapewne C:Program FilesRay AdamsATI Tray Tools otwórz notatnikiem plik atitray (Ustawienia konfiguracyjne) i zmień ten wpis: ovr_perc_up=50 ovr_perc_down=25 na np: ovr_perc_up=100 ovr_perc_down=50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 holera !!!! , dałem radiator od p4 2.4 ghz i rdzeń idzie dalej max 380 bo potem zwis 8O to po co zmieniales bios na r9600?? ja zostałem przy orginalnym od 9550 i na rdzenu mam 500 mhz z r od P4 2 ghz, zmiana biosu na niby lepszy przynosi zwykle odwrotny skutek (tak tez jest w przypadku wgrywania biosu od GF 5950 Ultra do GF5900XT) lepiej zostac przy orginalnym i vmodowac, podkręcac itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Marine Delta -> a co ja moge powiedziec o mojej karcie ?? orginalny bios i radiator + coolerek na niej i co ?? i mam identico co bylo ... dalej nie moge sie przebic przez 400 mhz :( Wiec nie opowiadaj ze to wina biosu, inni z biosami od r9600 wlasnie lepiej kreca te karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Marine Delta -> a co ja moge powiedziec o mojej karcie ?? orginalny bios i radiator + coolerek na niej i co ?? i mam identico co bylo ... dalej nie moge sie przebic przez 400 mhz :( Wiec nie opowiadaj ze to wina biosu, inni z biosami od r9600 wlasnie lepiej kreca te karty jakos nikomu tu na forum wgranie biosa od 9600 nie polepszyło mozliwosci podkręcania( nie podnosi to vcore ani czegos szczególnego), wiele loli ma tylko na uwadze to ze karta bedzie wykrywana jako r9600 a nie 9550 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Marine Delta -> a co ja moge powiedziec o mojej karcie ?? orginalny bios i radiator + coolerek na niej i co ?? i mam identico co bylo ... dalej nie moge sie przebic przez 400 mhz :( Wiec nie opowiadaj ze to wina biosu, inni z biosami od r9600 wlasnie lepiej kreca te karty po pierwsze twoje błedy : prawdopodobnie gotujesz kompa zamknieta obudowa, box'owy cooler na His'ie woła o pomste do nieba ... to małe orkągłe [ciach!]o nie jest wstanie ochłodzic 400mhz proca tym bardziej z zamknieta obudowa - czyli potrzebna zmiana chłodzenia, wydac 11zł na cooler (allegro) to az tak duzo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Marine Delta -> a co ja moge powiedziec o mojej karcie ?? orginalny bios i radiator + coolerek na niej i co ?? i mam identico co bylo ... dalej nie moge sie przebic przez 400 mhz :( Wiec nie opowiadaj ze to wina biosu, inni z biosami od r9600 wlasnie lepiej kreca te karty jakos nikomu tu na forum wgranie biosa od 9600 nie polepszyło mozliwosci podkręcania( nie podnosi to vcore ani czegos szczególnego), wiele loli ma tylko na uwadze to ze karta bedzie wykrywana jako r9600 a nie 9550 MarineDelta, no fakt wgranie biosu z Radeona 9600 nie polepszyło możliwości podkręcania mojej karty ale tez ich nie pogorszyło. Teraz mam biosa z Radeona 9600 i moge sobie moją karte podkręcić na kazdych sterownikach a przy standardowym biosie byłbym skazany tylko na Omegi. Więc chyba ma sens wgrywanie biosa z R9600. I to nie jest żaden lol. Pozatym Aross własnie zmieniał chłodzenie i nic mu to nie dało. Ja sam na mojej grafice zmieniłem paste z tego seryjnego syfu na Arctic Ceramique i efektu nie zauważyłem żadnego. Morał z tego taki że nie w każdym przypadku wina za słabe podkręcanie karty leży po stronie chłodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Pozatym Aross własnie zmieniał chłodzenie i nic mu to nie dało. Ja sam na mojej grafice zmieniłem paste z tego seryjnego syfu na Arctic Ceramique i efektu nie zauważyłem żadnego. Morał z tego taki że nie w każdym przypadku wina za słabe podkręcanie karty leży po stronie chłodzenia. Dokladnie, jedynie to moge napisac ze ten wiatrak nie chodzi na 12v bo mi kabla zabraklo a jedyna przedluzke jaka mialem to byla zmniejszajaca do 5.5V ale i tak radiator byl chlodny kiedy mi sie obraz sypnal i vpu recovery wywalal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 a moze słabo dociska czy coś...kurde no na te 400MHz bez problemu powinnien isc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aross Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 hmm, mocniej sie juz chyba nie da :|, radiator przytrzymuja mi zapinki ... wprawdzie nie spialem ich (w razie gdybym zdejmowal ten radiator :P) ale raczej radiator mocno dociska rdzenia, moze to wina takiej "nalepionej" blaszki na radiator ... z tego co mowil aerial to on "polerowal" spod radiatora ... ale nie sadze by byl to ten problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 ZASILACZ! ... czego ty sie spodziewasz na codegenie 300W ? Ja na megabajcie 350W tez ledwo moge przekroczyc 400mhz na rdzeniu... to nie wazne w zasilaczach tej "klasy" ile napisali ma W... to starszny SZAJS, ma niestabilne napiecia i moc znacznie MNEIJSZA niz nawet te marne 300W o jakich pisza na pudelku... takie badziewne zasilki daja razem z obudowami i to skutecznie ogranicza mozliwosci oc zarowno proca jak i grafy. Najlepiej jakbys mial szanse pozyczyc od kogos zasilke aby sie rpzekonac, albo zabrac do kogos karte i tak sprobowac cos z nia zrobic. Wg mnie nie ma sensu oszczedzac na zasilaczu, bo jeszcze sie dokupi dysk np i znowu beda klopoty... taki fortron 300-60GTP z aktywnym PFC za 100zl z allegro mysle ze to nie taki majatek a zasilacz masz super... z testow wynika ze jego realna moc ciagnie configi podchodzace pod pobor 400W, jest bardzo cichy (1 wolny wentyl). Wada moze byc brak gwary, ale zeby miec chiefteca o podobnych parametrach musisz juz dac ponad 200zl (aktywne pfc ma ten drozszy Sirtec 360W DF). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domellos Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Jakim programem można zmienić timingi i co to daje?? Jeśli ktoś ma timingi do HIS 9550 128 m&b to proszęo podanie. Dzięki..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...