Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

zeby zrobic wentyl na grafe wystarczy wziac sledzia i tam gdzie jest kat prosty wygiac go na prosto na koncu sledzia zrobic dziurke na wentyl , w boku wentylu na srodku zrobic otwor wiertlem przelozyc srubke od srodka i przykrecic do koncowki sledzia potem sledzia do budy i gro :P to jest wersja pod grafe a mozna tez zrobic zeby dmuchala na karte w takie pozycij jak cooler na procu :) troche inwencij i pomyslowsci i mozna wiele zrobic , jak bede mial za jakis czas fona to pokaze o co loto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie bede flashowac na 9600 tylko krecic 9550 :) ale on ma blokode wiec wystrczy sciagnac te zmodyfikowane sterowniki i dzieki nim krecic , zgadza sie  ??

tak, OMEGA DRIVERS.... ja korzystam z wersji 2.5.58 i wszystko działa pięknie i uroczo :lol: :lol:

a ja mam problem, nie mogę zainstalować omeg, zresztą dna też, po wcześniejszym odinstalowaniu cristali (driver cliner ), instalacja się zwiesza, brak jakiejkolwiek reakcji jedyne co pozostaje to ctrl+alt+del

nie wiecie jaki może być powód ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szpak zamieścił timingi lepsze od gigabyte:

....

....

na moim HIS-ie bez problemu działają....

chodza ci bez problemu na standardowym chlodzeniu czy masz jakies radiatory na pamieciach lub inne modyfikacje ?

bo u mnie przy taktowaniu 420/500 przy tych timingach pojawiaja sie artefakty :]

na 400/500 i tych timingach bez problemu przelazł AQUAMARKA 3....24,300pkt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że może wiele razy to było ale ponad 80 stron nie dam rady przeczytać na dodatek jadę teraz na modemie!!! wiec proszę o odpowiedz!

Mam kilka pytań odnośnie kart R 9550, mam obecnie R 9100 i podkręcam ja do 310/550 co daje mi w 3dmarku 2001 jakieś 11000 pkt. w 2003 1550 a w Doom-ie 800x600(medium) z wyłączonymi cieniami 33 klatki w high 29 choć w tym drugim trybie mam błędy z prawidłowym wyświetleniem grafiki (może sterownik bo chyba nie to że nie obsługuje dx9 tylko 8.1 ????)

- Pytanie zasadnicze brzmi czy warto zamieniać jakie macie wyniki w tych 3 testach na podkręconych ostro R 9550 ????

- drugie jeżeli tak to jaka karta jest obecnie warta zakupu tz. chciałbym wyciągnąć maxa przynajmniej 500/600!!!

Wiem że podobno te wersje z pamiątkami Hynixa 4ns powinny polecieć 600 a te z Samsungami pewnie 550 tyle co moje na 9100 poprawcie mnie jeżeli błądzę

- i czy żeby wyciągnąć z rdzenia tych kart 500 trzeba robić jakieś np. vmody bo nie chce mi się wierzyć że te karty były identyczne jak 9600Pro tylko niżej taktowane bo byłby to chyba gupota producentów???? A jeżeli nie są identyczne to o co trzeba zadbać żeby nie pierdły przy takim przetaktowaniu czytałem gdzieś że gościowi na HIS-ie strasznie grzały się kondziołki i jakieś dwa scalaki (pewnie mosfety)???

- i może ma ktoś Sapphira z pamięciami 4ns i powie co z niego wycisnął podobno mają takie same chłodzenie jak te 9600XT?

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniac ci sie oplaca jesli chcesz miec 500/600 to w gre wchodzi wersja xt okolo 400zł normalna wersja to wydatek ok 300zł sapphire sie oplaca najbardziej na tak to karty sie kreca raczej 430/560 bez wzgledu czyje sa ..

wyniki 2k3 - 3400

3dmark2k1 11500wymieniac ci sie oplaca jesli chcesz miec 500/600 to w gre wchodzi wersja xt okolo 400zł normalna wersja to wydatek ok 300zł sapphire sie oplaca najbardziej na tak to karty sie kreca raczej 430/560 bez wzgledu czyje sa ..

wyniki 2k3 - 3400

3dmark2k1 11500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@YETI

kupilem radka tego wlasnie firmy x power z pamiatkami hynix 5ns i mi poszedl bez problemu na GPU 400 I Mem 500mhz a ty wystrzegasz ludzi przed 5ns pamieciami z czego zauwazylem moja karta ma wiecej na plytce stabilizatorow napiecia przy gpu i pamiecia i kondziolkow moze to dzieki temu? a i wiatrczek wiekszy :D qrde jak za 310zl demon podkrecania :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...mam problem. Radek w BIOS-ie ustawiony na AGP x8 ale gdy wejde w "menu" zmieniania napięć to pod tabelką vAGP mam....1,5v a powinno być przecież 0,7v na agpx8....ale oo soo chosiii? w sterach takze ustawione na agp x8 a wg napięć karta pracuje na agp x4 :? :? ma ktoś jakies pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko te Sapphir-ki mają kości Samsunga a z nich 600 wyciągnąć to raczej się nie da wiec raczej coś na Hyniksach pozostaje HIS i Gigabyte – który lepszy?? Co do rdzenia to się chyba wyjaśniło kto może wycisnąć ponad 400 z rdzenia cytuje z Benchmark.pl „Na rynku można również spotkać niewielkie ilości kart wyposażonych w chip RV360 (podobnie jak Radeony 9800 z R350 i R360). W rzeczywistości nie ma żadnej różnicy pomiędzy wersją RV350 i RV360 - jeśli chodzi o zakres wykonywanych funkcji 3D. Chip RV360 wykonano z przeznaczeniem do kart, w których GPU ma pracować z zegarem powyżej 400 MHz. To oczywiście gratka dla overclockerów. Niewykluczone, że z powodu chwilowych braków RV350 zdecydowano się niewielką partię RV360 sprzedać do tańszych kart, albo - bo też istnieje taka możliwość - jakaś partia RV360 okazała się mało udaną i niezdolną do pracy z częstotliwościami powyżej 400 MHz. Tego niestety nie wiemy.”

Więc Riva tuner i sprawdzać kto ma ten RV360 to może powalczyć o 500 i wyżej !!!

A jak wyniki 9550 w Doom 3 z wyłączonymi cieniami bo w 3dsmarku 2001 nie są rewelacyjne porównując 9100 raczej podobne i jak wyjście TV-out czy jakość dobra???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko te Sapphir-ki mają kości Samsunga a z nich 600 wyciągnąć to raczej się nie da wiec raczej coś na Hyniksach pozostaje HIS i Gigabyte – który lepszy?? Co do rdzenia to się chyba wyjaśniło kto może wycisnąć ponad 400 z rdzenia cytuje z Benchmark.pl „Na rynku można również spotkać niewielkie ilości kart wyposażonych w chip RV360 (podobnie jak Radeony 9800 z R350 i R360). W rzeczywistości nie ma żadnej różnicy pomiędzy wersją RV350 i RV360 - jeśli chodzi o zakres wykonywanych funkcji 3D. Chip RV360 wykonano z przeznaczeniem do kart, w których GPU ma pracować z zegarem powyżej 400 MHz. To oczywiście gratka dla overclockerów. Niewykluczone, że z powodu chwilowych braków RV350 zdecydowano się niewielką partię RV360 sprzedać do tańszych kart, albo - bo też istnieje taka możliwość - jakaś partia RV360 okazała się mało udaną i niezdolną do pracy z częstotliwościami powyżej 400 MHz. Tego niestety nie wiemy.”

Więc Riva tuner i sprawdzać kto ma ten RV360 to może powalczyć o 500 i wyżej !!!

A jak wyniki 9550 w Doom 3 z wyłączonymi cieniami bo w 3dsmarku 2001 nie są rewelacyjne porównując 9100 raczej podobne i jak wyjście TV-out czy jakość dobra???

radeon 9100 to zlom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loobek

Wiesz zazwyczaj to bierze sie karty o mniejszych timingach. To ich nie przekreśla ale wg teori one maja mniejszy potencjał. Pozatym topic jest w wersji BETA :cool:. Zmienie tam cos bo to jest za ostro napisane - wychodzi ze 5 ns ma taki sam wpływ na wydajnosc jak 64 bit ;)

Jutro wypuscze wersje RC1 topica i tu prośba do was: Niech pare osób zapoda wyniki z Dooma 3 i FarCry bo mało tego było (z dooma mam narazie 2 wyniki wynalezione - topic przegladam szybko, szukajac cyferek i linków ;))

A jeszce jedno - nie znalazłem watku o tych okragłych, złotych coolerach... orientujecie sie gdzie to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet sie nie zastanawiaj, tylko bierz r9550, 3dmark jest gowno wart, ja zmienilem GF4Ti4200@4400 (ktory byl sporo lepszy od 9100) na r9550 skrecilem na 400/500 i juz zapomnialem od GF4, co z tego, ze mialem lepszy wynik w 3d smarku jak colin 4 zamulal przy wlaczeniu ansioX8 a teraz gram w 1024x768 anisoX16 i AAx2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko te Sapphir-ki mają kości Samsunga a z nich 600 wyciągnąć to raczej się nie da

No, nie jestem do konca pewny, wcześniej miałem Prolinka FX5200 Ultima, i tam na takich samych kościach 600 MHz szło bez problemu... Myślę, że w R9550 to tylko kwesta napięcia...

poz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podpiąć ten post tutaj a utworzyłem noey temat w kartach graficznych.No cóż sorry ale do rzeczy:

Witam wszystkich po raz pierwszy!

Kontynuując temat chciałbym zadać podstawowe pytanie jako że postów się narobiło dużo i ciężko byłoby się do tego dokopać.

Obecnie jestem posiadaczem 5200 Ultimate ale planuję przesiadkę na tego Radka.W sprawach biosu, timingów pamięci jestem raczej laikiem stąd pytam:

Którą z tych firm (HIS, Sapphire, Gigabyte) polecilibyście takiej osobie jak ja?Którą z tych kart można by było podkręcić w sposób łatwy np. z poziomu sterowników, nie używając flashowania itp.

Wiem że nie można jednoznacznie odpowiedzieć kup np. to bo jest najlepsze ale może podzielicie sie swoimi wrażeniami.

Ostatnio czytałem na benchmarku ich recenzję o 9550.Twierdzili że HIS "staje" na 290 Mhz (rdzeń).z tego co widzę ludzie cieszą się takim radkiem od HIS's po przetaktowaniu na 400 Mhz!Czy z kolei gigabyte rzeczywiście jest taki dobry?Pisaliście że timingi są ok ale jądro?

No to się rozpisałem na początek

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego by wynikalo ze mi sie trafil R360? (ez vmoda 450mhz) Mozna to jakos sprawdzic? na rdzeniu mialem napisane:

RADEON 9550 :wink:

215R8NCKA13F

N08935.00

0429AA

TAIWAN :twisted:

Aha i skonczylem oficjalnie moje "dzielo"

:twisted: WindForce :twisted:

zapraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qbek78--> za dużo czytasz lamerskich e-zinów?

Popatrz na zakończenie tych recenzji, nawet dobrze strony zrobić nie potrafią, a co dopiero testu.

Gigabyte - niewiele przy nim roboty, ale na WC mam STABILNIE max 440 MHz core i dalej nie idzie, więc reszta zależy prawdopodobnie od vmoda, którego nie mam zamiaru robić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mala prosbe do posiadaczy HISa i Sapphira 9550 - jesli ktos ma karte na wierzchu to czy moglby zmierzyc ile jest miejsca miedzy wystajacymi elementami obok rdzenia?

Dołączona grafika

tak btw to chyba wszyscy Sapphira kupuja bo w esc.pl obecnie ceny wygladaja nastepujaco:

:arrow: HIS 309

:arrow: Sapphire 330

pomimo bogatszego wyposazenia HISa. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowym radiatorze miałem 400/500 ustawione w biosie

potem naciąlem obudowę wiatraka i nasunąłem na kartę (pisałem na tym forum) i poszło ponad 420 (nawet 440 łapało, ale wywalało mnie nawet z 3d2001). Teraz mam 440 stabilnie, tylko, że co podniosę WYŻEJ, to w 3d2003 mam MNIEJ PUNKTÓW :evil: (więc nawet nie wieszam na orbie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaobserwowalem dziwna rzecz.

Miedzy bartonem 2.5+ a 3.2+ w 2k1 wzrost 1000pkt

miedzy 3.2+ a 3.6+ wzrost 0pkt.

jak to mozliwe?

witchman - jak wylacze wentyl to radiator jest goracy ale TEZ STABILNIE ciagne 450mhz 8) cooler jest raczej do vmoda niz teraz potrzebny... na standardowym lecialo 430mhz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzisiaj juz chyba bede mial radiatorki na te przez wszyskich znienawidzone 5ns ;] i zobaczymy co sie uda z nich wykrzesac jak na moj gust to minimum 550 bedzie ...a jak przy ustawianiach co teraz mam mam ponad 10k w 3dmarku2001 to mysle ze nie jest zle ... tylko chyba mnie czeka jeszcze wymiana chlodzenia gpu bo w 2003 na cpu test mam zwiech ... myslicie ze to gpu ? czy zasyfiony radiator od proca bo to rowniez mozliwe niestety ... po resecie w biosie mam 50 stopni ;] no ale walcze dalej .. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaobserwowalem dziwna rzecz.

Miedzy bartonem 2.5+ a 3.2+ w 2k1 wzrost 1000pkt

miedzy 3.2+ a 3.6+ wzrost 0pkt.

jak to mozliwe?

.

Poniewaz 3D mark 2003 ma w 100% mierzyc wydajnosc karty graficznej a nie cpu :)

czytaj ze zrozumieniem - zapytal czemu po podkreceniu z 3.2+ na 3.6+ w 3dmarku 2001 nie ma roznicy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzisiaj juz chyba bede mial radiatorki na te przez wszyskich znienawidzone 5ns ;] i zobaczymy co sie uda z nich wykrzesac

niechce cie zmartwic, ale moim 5ns pamiatkom radiatorki dodaly tylko 12mhz :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...