Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

numerek -->a dalbys rade zrobic zdjecia tej konstrukcji??Bardzo bym prosil. I jakiej tasmy uzyles do tych radiatorkow?? (firma)

Probowales na taktowaniu gpu 450 puszczac 3dmarka03?? - przed oczywiscie zmienionym chlodzeniem

Zmieniales napiecie na AGP ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Witam! Jakieś 3 tygodnie temu zakupiłem na promocji w MM GeCube Radeon9550 XT rev2.0. (pamięci HYNIX 2.5ns). Na razie karta pracuje na standardowym chłodzeniu jedyne, co zmieniłem to pasta na GPU. Za pomocą Rabbita przerobiłem BIOS i ustawiłem wcześniej sprawdzone AtiToolem taktowanie 500/351 (702) i timingi:

tWL = 1.0

tCL = 3

tCMD = 0 clock

tSTB = equals tWrL + 1/2 clocks

tRcdRD = 4

tRcdWR = 2

tRP = 4

tRAS = 8

tRRD = 2

tR2W = CL + 2

tWR = 2

tW2R = 2

tW2Rsb = Use tWR Rule

tR2R = 2

MemRR = 1E

tRFC = 13

tRBS = CL + 3

tERST = CL - 1

tQSREQ = CL - 1

tDQM = WL - 0.5

tDQS = WL - 0.5

REZULTAT:3dmark2001

przed OC – 10308

po OC - 13412

3dmark2003

przed OC – 2998

po OC - 4320

Testy robione na CATALYST 4.9

Uznałem ją za stabilną po kilku godzinach (ok. 8) katowania 3Dmarkiem i ok. 2 godzinach sprawdzania ATITOOLem.

A teraz pytania:1. Zrobiłem sobie radiatorki na pamięci (pociąłem stary radiator od Pentiuma I) mają wymiary 1,4x1,3 i 2cm wysokości i zastanawiam się, czym je przykleić tak żeby w razie, czego można je bezboleśnie oderwać? Podajcie mi nazwę tego specyfiku i gdzie można go kupić.

(Jak kiedyś kumpel przykleił jakieś kupne radiatory i potem chciał je oderwać jak sprzedawał kartę to mu odchodziły razem z napisami z pamięci)

2. Czy te gumeczki pomiędzy pamięciami a radiatorem z przodu karty przewodzą ciepło czy tylko mają za zadanie trzymać radiator w dobrej pozycji?

3. Chciałem wgrać Biosa od 9600XT, ale na stronie GeCuba znalazłem tylko do 9600PRO a z tego, co wiem to PRO ma pamięci TSOP więc nie chce ryzykować. Nie wiecie skąd mogę ściągnąć oryginalnego BIOSA do GeCuba 9600XT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: po naklejeniu tych radiatorów sytuacja się niewiele zmieniła, tzn dłużej miałem czysty ekran ok 20 -30 sec i narastanie ilości artefaktów było wolniejsze. Po dociśnięciu wyraźnie nabrały temperatury - być może jest to kwestia zastosowanej warstwy klejącej. Jest to bardzo oczywiste w przypadku GPU by stsować odpowiedni docisk - więc w przypadku pamięci taki zabieg również przynosi pozytywne rezultaty. Jestem ciekaw czy ktoś jest na tyle odważny by tylko przykleic radiator na CPU 8)

sew_server >> te radiatory nie mają taśmy tylko naniesioną ciniutką warstwę jakiejś substancji klejącej (przeźroczystej).

3dmarka nie puszczałem, miałem radiatory z mojego 9100 (łatwo sie odklejają) więc od razu je założyłem.

Zdjęcia .. to będzie trudna sprawa bo nie mam nic cyfrowego. Ale jak się pojawi jakaś okazja by kogoś wykorzystać to zaraz dam znać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

numerek -->ostatnie pytanie-jaki zasilacz masz??

Ja po zmianie zasilki poczulem sie lepiej. Bo na tamtym zasilaczy rdzen szedl tylko na 324 (sic!0 a teraz idzie na 385 - niby lepiej ale czuje cholerny niedosyt. Jutro wsadzam na rdzen radiator+wentyl z durona 800 i radiatorki na pamiatki - i tu problem, mam takie dosc duze (chyba stalowe) i chce je jakas tasma przylkepic(najlepsza podobno z firmy 3M) - jak myslicie, te stalowe beda dobre?? (wczesniej chlodzily jakies duze tranzystory w jakims ukladzie). Acha, daje rady zrobic na 400 ale dopiero 3dmark03 zawiesza sie na cpu test1 czasem na 2 a aquamark przechodzi wszystko-coc biega??

Sorki za tak chaotyczne pisanie, ale nie spie juz 30 h :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wlaśnie wgralem do mojego ge cube 2,8 bios z 9600xt na elixirach 2,8 dokladnie takie same i karta nie wstala. nic nie wstalo.naet dyskietki nie czyta :x :cry:

U mnie dokładnie było tak samo - pomogła prosta metoda.

Poszedłem do kolegi który ma NF7, włożyłem kartę graf na PCI (ustawiłem w BIOS: VGA primary PCI), swojego GeCube włożyłem do AGP i odpaliłem kompa.

Kompuer wstał - uffff.... potem flash z oryginalnego biosu i HURAAA karta działa.

Swoją drogą wiem, że nie wszystkie płyty główne umożliwiają start grafiki z PCI (kolega miał MSI na Nforce, która nie pozwalała na coś takiego).

Moja płyta z biosem 127 od chepo spokojnie działa z VGA na PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]A teraz pytania:1. Zrobiłem sobie radiatorki na pamięci (pociąłem stary radiator od Pentiuma I) mają wymiary 1,4x1,3 i 2cm wysokości i zastanawiam się, czym je przykleić tak żeby w razie, czego można je bezboleśnie oderwać? Podajcie mi nazwę tego specyfiku i gdzie można go kupić.

(Jak kiedyś kumpel przykleił jakieś kupne radiatory i potem chciał je oderwać jak sprzedawał kartę to mu odchodziły razem z napisami z pamięci)

2. Czy te gumeczki pomiędzy pamięciami a radiatorem z przodu karty przewodzą ciepło czy tylko mają za zadanie trzymać radiator w dobrej pozycji?

3. Chciałem wgrać Biosa od 9600XT, ale na stronie GeCuba znalazłem tylko do 9600PRO a z tego, co wiem to PRO ma pamięci TSOP więc nie chce ryzykować. Nie wiecie skąd mogę ściągnąć oryginalnego BIOSA do GeCuba 9600XT?

Stary popatrz na mnie, na funa gier i na wojwara i zastanów się czy nadal chcesz wgrać tego biosa. Karta najlepiej chodzi na orginalnym biosie a przeciez taktowanie i taimingi można na stałe zapisać w profilu atitool i bedziesz miał przy uruchamianiu. Jesli ktoś koniecznie chce jakieś biosy to tu jest dużo http://www.techpowerup.com/bios/

Co do tych gumeczek mięczy radiatorem a pamięciami to sam się zastanawiam czy ten shit przewodzi ciepło. Ja swoje radiatorki przyklejałem na paście Silver Ceramique i zwyczajnie sobie stały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]A teraz pytania:1. Zrobiłem sobie radiatorki na pamięci (pociąłem stary radiator od Pentiuma I) mają wymiary 1,4x1,3 i 2cm wysokości i zastanawiam się, czym je przykleić tak żeby w razie, czego można je bezboleśnie oderwać? Podajcie mi nazwę tego specyfiku i gdzie można go kupić.

Stary popatrz na mnie, na funa gier i na wojwara i zastanów się czy nadal chcesz wgrać tego biosa. Karta najlepiej chodzi na orginalnym biosie a przeciez taktowanie i taimingi można na stałe zapisać w profilu atitool i bedziesz miał przy uruchamianiu. Jesli ktoś koniecznie chce jakieś biosy to tu jest dużo http://www.techpowerup.com/bios/

Co do tych gumeczek mięczy radiatorem a pamięciami to sam się zastanawiam czy ten shit przewodzi ciepło. Ja swoje radiatorki przyklejałem na paście Silver Ceramique i zwyczajnie sobie stały.

wiadomo ze najlpeiej oryginalny bios. no ale jednak trohe kusi :twisted: wgranie jakiegos innego biosiku. ktos tam pisal ze wgral z pamieciami 4ns i mu wstalo. bede hyba kombinowac. a tak poza tym wgral juz ktos biosa do tego gecuba i mu wszystko chodzi???? prosze podac mi jaki bios do jakiego ge cuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ze najlpeiej oryginalny bios. no ale jednak trohe kusi :twisted: wgranie jakiegos innego biosiku. ktos tam pisal ze wgral z pamieciami 4ns i mu wstalo. bede hyba kombinowac. a tak poza tym wgral juz ktos biosa do tego gecuba i mu wszystko chodzi???? prosze podac mi jaki bios do jakiego ge cuba

bzdura do kwadratu. zaloze sie kazdy bios do 9550/9600/9600pro/xt jest taki sam, rozni sie tylko vendor/device/xxx id i zegarami/timingami. wgranie do 9550xt biosu od 9600xt jest awykonalne chyba ze jakis hinol pomyli sie w fabryce. dlaczego?? bo na 9550xt masz tylko 1.35V na rdzeniu, 9600xt maja deczko wiecej. przez to gpu nie pojdzie ci na 500mhz. tez probowalem wgrac biosa od 9600xt, oczywiscie karta nie wstala. teraz czekam na paczki z duza iloscia aluminium :) potem biore sie za lekkiego vmoda i to bedzie chodzic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura do kwadratu. zaloze sie kazdy bios do 9550/9600/9600pro/xt jest taki sam, rozni sie tylko vendor/device/xxx id i zegarami/timingami. wgranie do 9550xt biosu od 9600xt jest awykonalne chyba ze jakis hinol pomyli sie w fabryce. dlaczego?? bo na 9550xt masz tylko 1.35V na rdzeniu, 9600xt maja deczko wiecej. przez to gpu nie pojdzie ci na 500mhz. tez probowalem wgrac biosa od 9600xt, oczywiscie karta nie wstala. teraz czekam na paczki z duza iloscia aluminium :) potem biore sie za lekkiego vmoda i to bedzie chodzic :D

ale zmienilem taktowanie z 500 na np 400 i pamieci tak samo i karta nie wstala tak jakby to bylo co innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prośbe.. kupiłem niedawno RADEON'a 9550 128/128, stery (Omega 2.5.58 ), BIOS: BK-ATI VER008.017D.016.000, wykrecilem ja w ATITool gpu do 418 a ram do 255... co moge jeszcze z tym zrobic zeby lepiej chodziło ??? to jest pierwsza karta która raczyłem pokręcić więc sie w tym nie orjętuje za bardzo.. jak możecie to pomóżcie, z GÓRY DZIEKI :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa, normalnie GIGABYTE 9550 na hynix 4ns chodzi na 400MHz/500MHz i wyniki takie:

3d mark 01 se : 10840 pkt

3d mark 03 : 3370 pkt

aquamark3 : 25100 pkt

sprzęt: athlon 1830MHz@2136MHz (czy coś takiego) pamięci TWINMOS 400MHz (chodzą na 333MHz) 5-2-2-2 na NF7-S 2.0, no spoko mówie sobie ale kim był bym gdybym się nie bawił dalej.

I tak po podkręceniu do 420MHz/560MHz się zdziwiłem bo wyniki są takie:

3d mark 01 se : 10300 pkt

3d mark 03 : 3200 pkt

aquamark3 : 25800 pkt (tylko tu poszło do góry)

gorzej, czasem na bardziej podkręconym wyniki są jeszcze mniejsze, używam póki co chłodzenia standardowego, więc nie bawiłem się zabardzo z napięciem (tylko na rdzeniu zmieniłem paste i dokręciłem radiator bardziej do rdzenia - polecam nagle odkryjecie że radiator się całkiem fajnie nagrzewa)

aha biosa uzywam oryginalnego, zmieniłem tylko zegary, description: R96P128D, i device id: 4150...

pobawie się jeszcze z radiatorkami na pamięci (też dokręce na maxa, a co) i powiem jak było.

ale pytanie: czy ktoś też tak ma że wyniki mu spadają na zbyt dużych zegarach?

woockush - też czekam na vmoda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myślicie czy usuniecie tego białego <font color="#FF0000">[ciach!]</font> z radiatora może spowodować utratę gwarancji?

a właśnie ja zdarłem to, wyczyściłem i walnąłem srebrną paste, myśle że to można zrobić tak:

zedrzyj, wyczyść wyszlifuj i sobie używaj, ale jak by coś się stało to zawsze możesz kupić taką taśme, choćby na allegro i nakleić, głowe daje że nikt się nie zorientuje

poza tym nieusunięcie tego wydaje mi się grzechem, w momencie gdy zdarłem to badziewie i położyłem na paście od razu mogłem rdzeń podciągnąć o 20MHz i działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakac ja tego za holere nie moge zerwac , tak sie skubane trzyma ze masakra a tez chce przesmarowac srebrem gpu zeby poszedl wiecej , teraz tylko 400 i ani 1MHz wiecej :( jak to usunoles ??

update

zdjolem tego radiatora nagrzalem radiator i oderwal sie , zdrapalem to bialem cos na radiatorku wyszlifowalem najpierw papaierem 1000 potem 2000 na koncu szmatka z automaxem i lusterko :) mam nadzieje ze rdzen pojdzie wyzej niz te 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Jak ktos jest zainteresowany GeCubem 9550XT na pamieciach hynix 2.8 (wersja z counter strikiem) - to moge sprzedac. Bardzo fajna karta! ale dostalem nieoczekiwanie zastrzyk gotowki i chyba 9800 kupie. Karta ma tylko 2 dni! Troche ją potestowałem , rdzen chodzi na 480 pamieci na 666.

Komp Epox 8RDA3 , Athlon 2400+@2205, 256 RAM GeiL i wyniki 3dMark 2001 - 11967, 3dmark2003 - 3820 , 3dMark2005 - 1512

Moge sprzedac za 390 a jesli ktos chce to za 410 moge sprzedac z aluminiowymi radiatorkami cooler mastera. Karta w 101% sprawna, Sciagalem tylko oryginalne chłodzenie zeby zobaczyc jaki rdzen jest ale byl pokryty przyschnietą pasta wiec juz nie zdrapywalem.

Kontakt ze mna :

gg - 2674260

lub szybciej kom. 605228445

najchętniej wyśle po wpłacie na konto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludki możecie mi napisać co mam dokładnie zrobić żeby na nowo wgrać orginalnego biosa do mojej grafy jak juszh uruchomie z PCI ??

poprostu wgrywasz bios na ktorym karta dzialala, wcale nie musi byc to oryginalny, caly bejr z PCI jest tylko po to aby odpalic kompa i dalej kombinowac z biosem

wiec procedury flashowania pozostaja takie same

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...