Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam inny problem. mam ge cuba 2.8 hynix i ze kręcą sie na 700mhz za to rdzen z 400 idzie max 420 :evil: a teraz jeszcze doszly inne klocki. np gram sobie i nagle wszystko staje tak jakby zwiecha i po chwili wszystko idzie npormalnie. albo gram a tu ponitor sie wylancza tak jakby komp byl wylonczony a po chwili wszsytko wraca do normy. dziwne. fast write mam wylonczone. sprawdzalem rozne kombinacje. co moze byc przyczyną moze to wina streów albo windy? a doddam jeszcze ze nie kiedy tak sie zwiesi ze tylko mozna reset. wczesniej mialem sapphire i nie mialem takich problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozebrałem chłodzenie i powiem szczerze, że się rozczrowałem :evil: Niby ładny duży radiator a tak naprawde to jest lipa, pic na wode :!: jakieś cieniutke blaszki polutowane i to jeszcze robi wrażenie nie starannie wyknanego :? i wątpie żeby on coś więcej chłodził od standardowego radiatorka :!: przynajmniej ja mam takie zdanie, oczywiście mogę się mylić i powiem szczerze, że bardzo chciałbym się mylić :!: Jutro zakładam porządny radiator od proca :twisted: i radiatorki na pamiątki made in home :twisted: Jeżeli wyniki nie będą lepsze to zawsze będzie bezpieczniej 8)

Ten radiator to zupelne nieporozumienie. Jak sie chce porzadnie rdzen pogonic to warto wstawic cos konkretnego. Ja w moim GeCube 9550 XT zamontowalem Volcano 10 na grafe, zrobilem lekkiego vmoda i chipset poszedl na 550przy napieciu 1.48V.

Wiatam

Powiedz wszystkim nam jak zrobiłęś tago Vmoda na rdzeniu? i na pamieciach tez robiłeś? bo to coś nowego tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

Kupiłem gigabyte'a 9550 i mam problem

zainstalowałem karte i 3d mark03

i uruchamiam 3dmarka i przechodzi bez problemu

a ruszyłem zegarami (GPUi pamięć +15mhz)

odpalam 3d marka i skosami działa od drugiego testu

a na standardowych zegarach teraz to samo

Czym to jest to spowodowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fun gier moze zasialacz masz za slaby tez mam tak ze moge mocno pokrecic albo pamiec albo rdzen, dwa na raz sie nie da. Niedlugo zmienie zasilacz to dam znac :)

PS. U mnie tez pokazuje RV360

mam mode coma i jak mialem sapphire to podkrecalem 420/520

ale ja nawet jak pamieci mam skrecone to nie moge rdzenia ruszyc. zaraz artefakty i zwiecha. to moze jego kres??? ide ciach!c tamte badziewne chlodzenie z gecuba i przywale jakis radiator. nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze na żadnej stronie nie znalazłemtakiego modelu 400/400.

Wszędzie są 250/400

I teraz nie wiem co z nią zrobić?

a byla oryginalnie zapakowana? bo wydaje mi sie ze to ludzie ze sklepu sie nią bawili. tylko gecube ma standardowe 400 na rdzeniu
Tak była orginalnie zapakowana, dopiero przywieziona z hurtowni i przy mnie rozfoliowywana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie chodze po sklepach polując na jakieś pamięci i

wlazłem tu:

http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=2280

Kupujemy za trzystaparę złotych r9550 aby go zrobić

na r9600, a tam mamy właśnie r9600 za 329zł

(Sapphire Radeon 9600 Atlantis 128MB Bulk)

Miał ktoś już z takim do czynienia? Jest nadzieja na normalne,

zdrowe napięcia a co za tym idzie - kręcenie ponad to co

uzyskujemy na r9550? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczołem bawić się tamingami. Pierwsza zmiana i sukces  :D . Zmieniłem tylko w att w zakladce Timings 2 z 4,8,4 ...   na 5,8,4 .... i pamięci poszłe na 550  :D z poprzednich 460 . Więc rada dla wszystkich którzy mają problemy z pamięciami na Gibagyte 9550 spróbujcie zmienić pirwszy taiming w zakładce taiming2  ati tray tools , bo na fabrycznych ustawieniach nie chce się kręcić.

Sorki ale cosik mi tu nie pasuje. W ati tray tools(bo mysle ze ten porgram na mysli miales) w zakladce timing2 , timingi z gigabeata byly takie (od gory)

4,2,4,8,2,cl+3,3,2,3,2 , wiec jakbys mogl wyjasnic, co dokladnie zmieniles bo w tej kolejnosci co podales to nie pasuje.

Zauważułem że nalepiej "wyłapuje" obecność artefaktów Fifa Word Cup 2002  8O . NP. w 3dmark nie ma albo bardzo trudno widoczne, a w fifie po 30s grania ślepu by zuważył  :) .  To samo z rdzeniem jakieś 30s i zawiecha jak za dużo. Więc polecam FIFA Word Cap 2002 ( nie wiem jak inne - nie mam na stanie) do testowania stabilności po podkręcaniu.  

no to tyle

chciałem się tylko pochwalić  :P

I tu sie zgadzam w 100%, tak samo dziala nowa FIFA 2005 (przynajmniej demko) W MOH:PA moge grac z rdzeniem 420 i pamiatkami 520, a w FIFIA 2005 jest na takich ustawieniach zwiecha, chociaz ta FIFA zajebiscie chodzi mi na standardowym taktowaniu i na podwyzszonym sie powinna tego az tak wykozystywac , sam niewiem co to za EA gierki robi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zaobserwowalem.

Wlasnie zmienilem plyte glowna (taka jak w podpisie), zrobilem reinstal systemu i w 3dmark01 8500, jak slabszej plycie mialem wczesniej 9600. Po krotkim zastanowieniu doszedlem do wniosku ze na poprzedniej plycie bylo AGPx4 a na tej nowej AGPx8. Po przestawienu na AGPx4 wynik w 3dmark01 10250. Bardzo dziwne, ale prawdziwe. Pozdrawiam.

do "feluś" > sprobuj u siebie zmienic na AGPx4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam teorie ze te wszystkie rdzenie to odrzuty ktore nie pracowaly stabilnie na nominalnej czest. i teraz sprzedawane na tanszych kartach z nizsza czest. i chodza dobrze, czasem moze byc ze trafisz na model ktory dziala lepiej albo gorzej. Tak samo z pamieciami kto by dawal drogie pamieci 2.5ns Hynix ktore sa w GeCube 9600XT do karty dwa razy tanszej? tez pewnie nie pracowaly na nominalnej czest. obnizono czest. i dano do 9550XT pracuja pewnie na nizszym nap. mozna prubowac dac wyzsze napiecie, albo trafimy na lepsze albo gorsze i podkrecimy do ilu sie da :)

(przypuszczenie) Pewnie jak sprawdzaja wyrywkowo dana partie pamieci i czesc nie dziala dobrze to odrzucaja cala partie zamiast testowac kazda pamiec z kolei, bo taniej wyjdzie sprzedac je po nizszej cenie niz sprawdzac kazda z osobna i tracic czas.

Cos tam napisalem z senem chyba, moze ktos mnie zrozumial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piovra przy robieniu Vmoda bazowalem na opracowaniu http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=116&var2=0 Tam jest ładnie opisane jak robic vmoda na R9600XT gecuba (jak wiemy nasze gecube9550xt to gecube9600xt ktore nie przeszly jakichs tam testow i najprawdopodobniej maja obnizone napiecie na rdzeniu i na pamieciach). Jednakze w w/w recenzji wystepuje stabilizator napiecia o nazwie 1575 PXCR (u mnie na karcie jest 1575 PXCW) i troszeczke inny laminat - wersja karty w recenzji to R9600XT rev 1.2 a wiekszosc ludzi ma karty na laminacie rev 2.0. Stabilizator jednak znajduje sie w tym samym miejscu i nikt nie powinien miec problemu ze znalezieniem go na swoim 9550xt. Cała sprawa sprowadza sie do zamontowania na owym stabilizatorze napiecia - pomiedzy 1 a 2 nozka - potencjometru 10 kohm i zmniejszeniu rezystancji (pomiedzy 1 a 2 nozka stabilizatora) do wartosci ok 200 ohm co zaowocuje napieciem na rdzeniu ok 1.5 V (u mnie przed Vmodem bylo ok 1.28V). Chce jednoczesnie zaznaczyc ze moje wskazowki sa przdatne tylko po przeczytaniu wczesniej wspomnianej recenzji i mocno odradzam robienie Vmoda osobom ktore nie maja przynajmniej podstawowego pojecia o elektronice.

Po zmianie napiecia rdzen poszedl z 480@550

P.S.

Nie udało mi sie jeszcze zrobic Vmoda na pamieciach.Piovra przy robieniu Vmoda bazowalem na opracowaniu http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=116&var2=0 Tam jest ładnie opisane jak robic vmoda na R9600XT gecuba (jak wiemy nasze gecube9550xt to gecube9600xt ktore nie przeszly jakichs tam testow i najprawdopodobniej maja obnizone napiecie na rdzeniu i na pamieciach). Jednakze w w/w recenzji wystepuje stabilizator napiecia o nazwie 1575 PXCR (u mnie na karcie jest 1575 PXCW) i troszeczke inny laminat - wersja karty w recenzji to R9600XT rev 1.2 a wiekszosc ludzi ma karty na laminacie rev 2.0. Stabilizator jednak znajduje sie w tym samym miejscu i nikt nie powinien miec problemu ze znalezieniem go na swoim 9550xt. Cała sprawa sprowadza sie do zamontowania na owym stabilizatorze napiecia - pomiedzy 1 a 2 nozka - potencjometru 10 kohm i zmniejszeniu rezystancji (pomiedzy 1 a 2 nozka stabilizatora) do wartosci ok 200 ohm co zaowocuje napieciem na rdzeniu ok 1.5 V (u mnie przed Vmodem bylo ok 1.28V). Chce jednoczesnie zaznaczyc ze moje wskazowki sa przdatne tylko po przeczytaniu wczesniej wspomnianej recenzji i mocno odradzam robienie Vmoda osobom ktore nie maja przynajmniej podstawowego pojecia o elektronice.

Po zmianie napiecia rdzen poszedl z 480@550

P.S.

Nie udało mi sie jeszcze zrobic Vmoda na pamieciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie do was.

Chcę kupić R9550, mam do wyboru jedną z dwóch kart (które mogłem potestować) i tak:

I-wsza chodzi stabilnie na 450/450 (rdzeń /pamięć)

II-ga chodzi stabilnie na 400/500

I teraz moje pytanie którą ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>?

Która będzie wydajniejsza?

Proszę o pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć kupiłem 9550 sapphire jakim cudem załozyliście na to silencera 3. Te wyjście od monitora przy śledziu i wogóle rozkład na to nie pozwala więc jak to zrobiliście. Kartę podkręciłem na tym małym wiatraczku na 375mhz pamięci o dziwo samsungi 4ns doszły w ati tool do 253 i nic wyżej przy 240 walą artami. Radiatorów nie mam, czy to coś da? Miałem samsungi 4ns na 4ti i biegały 580 mhz bez radiatorów. Wybaczcie nie mogę przeczytać całego tematu. W 3dmarku 2001 ma równe 10000pkt na 2200 mhz athlon i fsb 200 w 3dm03 2700. Czy wymiana na 4ti miałaby jakiś sens miałbym pewnie z 13000 ale jak z wydajnością w grach opłaca się zamieniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...