Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Gigabyte 9550:

441/297

Omega 2.5.58

Aluminiowe radiatory na pamięci z pociętego chłodzenia Pentium

WC, wszystko na paście Arctic Ceramique

zamknięta buda, wentyl tylko w zasilaczu,

zasilacz: Modecom 350 GTF - może starczyłby na więcej, ale kręce proca o 0.5 GHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar- rozumiem że można na tyle ustawić tego radeona (sam mam takiego) ale czy jest to w pełni stabilne ustawienie? Tzn. nie masz żadnych artów? przechodzisz pod rząd kilka razy bez zwiech 3Dmarki? U mnie 3D2k1 wywala sie juz powyżej 390 a artami zaczyna sypać powyżej 540. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Stanie sie cos jak wgram tego biosa http://www.techpowerup.com/bios/biosdetail...128.Hynix28.bin do mojego gigabayta??

Pewnie glupie pytanie ale jestem ciekaw czy karta odpali, jesli tak to czy czas dostepu sie zmniejszy??

A tak na marginesie tez mi sie wydaje ze im bardziej krece tym gorsze wyniki :roll: :cry:

Więc pytam o co chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba musze w takim razie reinstall systemu zrobić i załadowac te 2.5.58 na czyściocha bo juz tyle sterów przewalilem przez system (mimo że za każdym razem driver cleanerem czyszcze stare) że żadnej rożnicy nie robi które omegi mam (teraz 2.5.90).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz kolej na mnie :)

Niedawno nabylem GeCube 9550 Extreme rev 1.2 na kosciach hynix 2.8ns  

Zdziwilem sie, bo sadzilem, ze powinien miec taktowania 400/500, jednak  

okazalo sie, ze ma defaultowo 400/600 (sprzedawca twierdzi, ze towar  

prosto ze sklepu, w biosie nikt nie grzebal). Na razie karta chodzi bez  

artefaktow, full stable na 480/700, wiecej jeszcze nie probowalem, bo  

mysle o zalozeniu czegos na pamieci, przy duzym obciazeniu robia sie  

dosc cieplutkie (choc na ti4200 hynixy 4ns bywaly duzo bardziej  

gorace).

Przejrzalem kilka ostatnich stron tego watku i zdziwily mnie rozne  

komentarze odnosnie zasilaczy, ktore wam nie wyrabiaja - spojrzcie  

panowie jaki ja mam. Procowi tylko poluzowalem z 200x12 na 200x10, bo  

przy 200x12 potrzebowal 1.825V a przy 200x10 wystarczy mu 1.525V.

Z timingami na radku nic nie grzebalem. Wynik w 3dmark03 przy procu  

2GHz i na omegach 2.5.58 to 3950pkt

dawidy mam prośbę jeśli masz możliwość to wyślij mi zdjęcie swojej karty na lu-1@wp.pl Interesuje mnie szczególnie ta strona po której nie ma chipsetu.

P.S.

Po udanym Vmodzie na chipsecie :D probowalem robić Vmoda na pamieciach ale bez powodzenia :(. Nie poddaje sie jednak i bede walczyl dalej, jak mi sie uda to moze zrobie jakies opracowanko :lol:

Mam takie jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś probowal robic fddmoda na swojej 9550-ce, bo w gecubach jest chyba miejsce na dodatkowe zasilanie, ale wydaje mi sie brakuje paru elementow smd :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam radeona 9550 sapphira 128mb/128bit z pamieciami hynixa 5ns. Wgralem biosa od 9600NP z taktowaniem 400/500 i wszystko dziala elegancko bez artefaktow na standardowaym chlodzeniu. Moje pytanie to czy mozna cos jeszcze zrobic z taimingami? Chodzi mi o najlepsze ustawienie.

Czytalem w innym temacie ze najlepsze jest od gigabyta:

" Timingi z R9550 Gigabyte 128MB/128bit

3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1

4ns

3,5,3,4,17,2,+3,3,2,2,30,15,+3.5,-0.5,-0.5,-1,-1

3.6 ns

4,7,2,7,12,2,+3,3,2,2,20,22,+3.5,-1,-1,-1,-1 "

Ktore z tych ustawien bedzie lepsze.

Od razu podkreslam tak jak pisalem wyzej ze mam hynixa a nie samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując podkręcanie Gigabyte'a 9550 (oczywiście dalsze opisy bardzo mile widziane :) [wrzucę je tutaj na edicie]):

krzych650 - 450/275 - (80mm Arctic Cooling (wolnoobrotowy) na radiatorze)

Voltar - 441/297 - (WC + pamiec-radiatory)

kamien - 460/270 [aktualnie 400/250] - (wiatrak 80x80 przykrecony do wygietego sledzia slot nizej)

Ziku - 420/270 [390/250 stabilne w 3d01] - (VGAsilencer rev.3 i thermaltake'i miedziane)

nitz - 375/250 - (standardowe chlodzenie)

moja skromna persona - 360/250 - (mały wiatraczek na radiatorze)

Jak na razie wygląda z tego, że każde dodatkowe chłodzenie umożliwia przekręcenie rdzenia na ponad 400, pamięci i tak pójdą z marszu 250 , a widac że i 270 im nie przeszkadza.

Z pamieciami to by sie pi razy drzwi zgadzało - w granicach 10% tolerancji parametrów. Rdzeń powinien z marszu pójść na 400. Powinien, ale podejrzewam że zdarzają się egzemplarze gdzie nie pójdzie z racji rozrzutu parametrów reszty elektroniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam radeona 9550 sapphira 128mb/128bit z pamieciami hynixa 5ns. Wgralem biosa od 9600NP z taktowaniem 400/500 i wszystko dziala elegancko bez artefaktow na standardowaym chlodzeniu. Moje pytanie to czy mozna cos jeszcze zrobic z taimingami? Chodzi mi o najlepsze ustawienie.

Czytalem w innym temacie ze najlepsze jest od gigabyta:

" Timingi z R9550 Gigabyte 128MB/128bit

3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1

4ns

3,5,3,4,17,2,+3,3,2,2,30,15,+3.5,-0.5,-0.5,-1,-1

3.6 ns

4,7,2,7,12,2,+3,3,2,2,20,22,+3.5,-1,-1,-1,-1 "

Ktore z tych ustawien bedzie lepsze.

Od razu podkreslam tak jak pisalem wyzej ze mam hynixa a nie samsunga.

Ja mam taki sam egzemplarz jak Ty, tzn pamięci 5 ns Hynix i u mnie pamięci bez żadnych problemów chodzą na 520 !! Może oznaczenie jest 5 a pamięci są 4 ns. Rdzenia narazie tak ostro nie kręciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupował ktoś ostatnio GeCube'a?Ja mojego zakupionego pare tygodni temu w MediaMarkt muszę wymienić (niesprawny tv-out) i czekam na nową dostawę ale czy coś się zmieniło (chodzi mi o rewizję, kości pamięci podatność na kręcenie). Szkoda mi oddawać starego bo przyzwoicie się kręcił (505/670).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? Do tej pory używałem omeg 2.5.5.8 i moje wyniki były niezadowalające (1107 w 3dm05, 2821 w 3dm03).

8) zauważyłem nowe stery omegi 2.5.90 i próba generalna, odinstalowuje, wyłączam, wycinam stary katalog instaluje nowe używam driwer cleanera z nowych, odinstalowuje, wycinam, wyłączam i znowu reseta.

:roll: instaluje nowe i bomba :idea: wydajność idzie w góre a karta zachowuje się znacznie stabilniej, nowe stery są lepsze (przynajmniej dla HIS'a, ps. włączyłem tym razem fastwrite, choć odradzali.

:? +50 na 3dm05 to dużo 5%, ale niestety na starych ustawieniach wywaliło w 3dm03 i to solidnie, zmniejszyłem taktowanie rdzenia i podniosłem pamięci i hullla :!:

Zyskałem 70 3dm03 ale przede wszystkim płynność w grach.

Wniosek: Polecam zmianę sterów na omegi 2.5.90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar -> sam na nich jadę :)

Co do zasilacza to zgoda, ale czasem pusty śmiech mnie ogarnia jak wszystko na niego sie bezkrytycznie zwala.

Jak naprawdę dużo urządzeń jest popodłączanych lub ich prądożerność jest ogromniasta to i owszem może to być probliem (vide kolega kilka postów wcześniej...). Ja mam zasilacz 360-kę , jakiś tam ;), do tego podłączone sata 160G, cdrw, xp2800 (kurtka, ale grzejnik ;) ) , 512 kość , wiatraki no i Radeusz (mobo nie licząc).

Ale przy kartach jest małe ale, no bo po coś to drugie łącze zasilania na nowych prądożercach wstawiają...

A propos zwalania winy na zasilacz: już widziałem wiele przypadków porad typu "zmień zasilacz bo za słaby pewnie", gdzie ni jak nie przystawały one do sytuacji. Zaciemnia to obraz tym, którzy nie zastanawiają się nad problemem zanim zaczną go naprawiać. No i kosztuje ich to $$$ bez żadnego skutku :(

Np. moja poprzednia karta Radek 9000 / 64MB. Po przejściu na nowy sprzęt przestała współpracować z XP-kiem. Cuda niewidy w te i we wte. Uderzam tedy w google i patrzę co tam ludziska inne z tą kartą mają. No i mają to samo. A porady forumowiczów : 50% - zmień zasilacz, 45% hgw, 5% - "wejdź do rejestru, wpis XXX zmień wartość na YYY blabla"... Hmm zacząłem na to patrzeć u siebie i po zmianie na AGPx2 jak ręką odjął (no prawie, bo baardzo rzadko ale jednak VPU Recovery).

No a po zmianie na Radeusza 9550 popatrz Pan zaczęło chodzić normalnie ;)

O w mordę ale sie naklepałem, fufufu, aż się paluchy zgrzały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupował ktoś ostatnio GeCube'a?Ja mojego zakupionego pare tygodni temu w MediaMarkt muszę wymienić (niesprawny tv-out) i czekam na nową dostawę ale czy coś się zmieniło (chodzi mi o rewizję, kości pamięci podatność na kręcenie). Szkoda mi oddawać starego bo przyzwoicie się kręcił (505/670).

Pozdrawiam

witam długo mnie nie było na forum :)

zamówiłem wczoraj gecuba 9550xt w esc.pl i ma byc u mnie jutro to dam znac czy cos sie zmieniło ale nie sądze aby była jakaś nowa rewizja! zapewnie bedzie grafa na hynixach 2,8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam długo mnie nie było na forum :)

zamówiłem wczoraj gecuba 9550xt w esc.pl i ma byc u mnie jutro to dam znac czy cos sie zmieniło ale nie sądze aby była jakaś nowa rewizja! zapewnie bedzie grafa na hynixach 2,8

Thx, daj znać.Ja mojego radka mam właśnie na kościach hynixa 2,8 ns. Nie obraziłbym się jakbym dostał takiego samego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? Do tej pory używałem omeg 2.5.5.8 i moje wyniki były niezadowalające (1107 w 3dm05, 2821 w 3dm03).

Ziwne , ja mam pi razy drzwi ten sam sprzęt a moze i gorszy biorac pod uwage przetaktowanie proca i wynik w 03 ponad 3000. A na płynność w grach nie narzekam... Tak że może jakieś inne argumenty za proszę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbedy sprzet - taki bez ktorego obejdzie sie jak bede chcial w cos grac :>

np. napedy optyczne, modem usb, kamerka usb...

A zasilacz i tak sobie kupie, cichszy od mojego chiefteca :) i dam znac czy lepiej sie kreci hehe :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mowa o zasilaczach to mam problem... i chyba zgodze sie z @horse

Po zmianie procka i grafy to komp nie włącza sie co 3-4 raz. tzn konkretniej włączy sie na 3 sek. i over.

Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to zmiana zasiłki... już sie przymierzałem do kupna ale pomyślałem że lepiej sprawze czy to to na 100% poleciałem do kupmla i wziąłem jego co prawda to codegane ale 400 wat wpadam do domu to to samo... :/

aha dodam jeszcze że pamięcia na tej 400-setce kręcą sie o 15 Mhz mniej :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo to epox 8khal+

stary procek to był 1700+ nowy 2200+

stara grafa to mx 440

nowa radek 9550

no waidomow bios był resetowany... ale to nie to na 100

nic pozatym nie było... więc nie mam za bardzo pojęcia co to :roll:

Ale to raczej nie jest za słaby zasilacz poniewaz jak wszystko jest podkrecone to sie nie wiesza ani nie wyłącza... a mam 2 Cdromy i pare urządzonek pod usb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar--> U mnie 2.5.58 wypadaja dużo gorzej niż 2.5.90 a to dlatego że: 1. wzrostu stabilnej podkręcalności nie ma 2. gorsze wyniki w 3Dmarkach (2k1 na .58-10998 na .90-11334; 2k3 na .58-3056 na .90-3166; 2k5 na .58-1282 na .90-1305) na tych samych taktowaniach oczywiście (390/500). :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz kolej na mnie :)

Niedawno nabylem GeCube 9550 Extreme rev 1.2 na kosciach hynix 2.8ns  

Zdziwilem sie, bo sadzilem, ze powinien miec taktowania 400/500, jednak  

okazalo sie, ze ma defaultowo 400/600 (sprzedawca twierdzi, ze towar  

prosto ze sklepu, w biosie nikt nie grzebal). Na razie karta chodzi bez

bo to byla nowka na 150% - ale jak juz pisalem rewizja 1.2 bardzo milo zaskukuje

tez mam taka i 510 / 720 stable jest! wiec zyc nie umierac - 4100pkt w 3dmarku 2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...