Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe chyba troche namieszalem :D Zacznijmy od nowa !!

Wiec tak !! Przeczytalem na tym forum ze wlaczenie funkcji Fast Write na karcie grafiki Gecube Radeon 9550XT rev.1.2 (nie tylko na tej) zwieksza jej wydajnosc o ok.50 fps wiec chcialem sie dowiedziec gdzie ta funkcje sie dokladnie wlacza,a zerosuper napisal mi ze w biosie plyty glownej ale ja nie mam tam takich opcji i myslalem ze w biosie karty grafiki to zrobie wiec zapytalem (i zamieszalem:P) !!

I teraz pytam gdzie dokladnie ta opcje znajde w biosie MB (mam AMIBIOS)??

Sorry za zamieszanie i pozdrawiam !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe chyba troche namieszalem  :D  Zacznijmy od nowa !!

Wiec tak !! Przeczytalem na tym forum ze wlaczenie funkcji Fast Write na karcie grafiki Gecube Radeon 9550XT rev.1.2 (nie tylko na tej) zwieksza jej wydajnosc o ok.50 fps wiec chcialem sie dowiedziec gdzie ta funkcje sie dokladnie wlacza,a  zerosuper napisal mi ze w biosie plyty glownej ale ja nie mam tam takich opcji i myslalem ze w biosie karty grafiki to zrobie wiec zapytalem (i zamieszalem:P) !!  

I teraz pytam gdzie dokladnie ta opcje znajde w biosie MB (mam AMIBIOS)??  

Sorry za zamieszanie i pozdrawiam !!

NIe zwieksza wydajności o 50 fps we wszystkich grach tylko w którymś teście w 3dmark2k1

Wróć i doczytaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Odnosnie mojego pytania o wiatrak do Gigabyte 9550 to czy taki ewentualnie bedzie dobry :?:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10451

(jesli nie juz radiator to moze sam wiatrak sie nada na ten standardowy)

Moze polecicie inny ale nie za drogi (do 30 zl) ?

i...

1. Czy na karcie mozna podlaczyc ten wiatrak (zasilanie) ?

2. Ile mniej wiecej ma ten radiator :wink: (wyzwanie) :D

Sorki za takie pytania ale kupuje karte spory kawalek od domu i musialbym jezdzic po sam wiatrak a to dodatkowe zl na bilet :wink:

Juz nawet bylem gotow rzucic sie...na Asus 9550 ale nie ma takowych w mom sklepiku (64 bit tylko) - jakas bardzo uboga oferta ("... PCI-E juz wchodza... nikomu sie nie chce juz robic na AGP....") :x :x :x

Wziolbym cos z sieci ale sie boje (nie wiem co mi przyjdzie, klopot z gwarancja)

Wkurzylem sie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bunio ;]

w moim biosie yest kolejno:

1.ADVANCED CHIPSTE FEATURES

2. AGP TIMING CONTROL

3. AGP FAST WRITE: =Enabled/Disabled (Enabled-włączone)

----------------------------------------------------

Dysan, jeżeli chodzi o gry to na directX 8.1 różnica będzie niewielka>na lepsze ;] -bynajmniej po podkręceniu na 400/500

natomiast na directX 9.0 kolosalna na +

np. Need for Speed Underground 2 demo - chodzi mi na 1024/768 na full ;]

mi grafa Gigabyte'a chodzi na 400/500 > szła też na 420/526 więcej nie próbowałem a zapewne by poszła, ile CI się podkręci to łud szczęścia i kwestia zasilacza ;], jak chcesz 550 na pamięciach mieć zalecane radiatorki ;]

---------------------------------------------------

Makaveli za dużo osób nie ma tych kart ale z tego co jednostki piszą, kręci się ciut lepiej niż inne modele 9550, bo to Asus ;]

Rossi ja mam cuś takiego na 400/500 w stresie radiator u dołu lekko ciepławy ;]

Czy Ci wejdzie powinien-też mam rzekomo na chipset płyty głównej, ale głowy nie daje, może potem wymiary= narazie nie mam chęci :cry:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli polecacie 9550 zamiast 9100 teraz tylko jaka firme wybrac ktora sie najlepiej kreci ??

ps mam juz dosc 9100 i problemow z sterownikami i grami

pod uwage bierz: Gigabyte, HiS, Sapphire

Na gigabyte zawsze masz hynixy 4ns z ciut lepszymi timingami. Na HiS i Sapphire mozna trafic pamieci 5ns :/ Wszystkie karty kręcą sie porównywalnie(no moze gigabyte ciut lepiej) wiec z kazdej bedziesz zadowolny.

BTW. nie wspomniałem o Asus 9550...to to sie kręci hardcorowo :D poczytaj kilka(naście) stron wstecz to sie dowiesz wszystkiego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy Ci poleci zapewe taką jaką ma :wink:

wiadomo jak masz kase bierz za 400 czy te okolice 9550xt, o której wcześniej była mowa,

jak 300 to 9550 Gigabyte'a, sapphire'a, His'a czy też Asusa,

ja polecam Gigabyte'a-poleca go benchmak i dużo ludzi z niego jest zadowolonych (w tym ja)

ma lepsze timingi pamięci co się uśmiecha grom :wink:

mi chodzi z wiatraczkiem wkręconym w radiator za 10 zł bezproblemowo 400/500,

i z wgranym biosem od 9600 gigabyte'a. Słyszałem o kilku spaleniach Sapphire'a ale to może być,

czysty przypadek, karty bądź też człowieka, co chcąc nie chcąc razi mnie do Sapphira.

W Sapphire lepiej niby się kręci rdzeń

W Gigabyte ponoć lepiej się kręcą pamięci

z tego co wiem dużo ludzi wgrywa bios od 9600 własnie gigabyte'a coś w tej marce jest :wink:

Ponoć też Asus jest wydziebany w dobrym tego słowa znaczeniu, ale ciężko go dostać czy też jest droższy,

nie wiem w każdym bądź razie mniejszośc go ma z tego co widać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bunio ;]

w moim biosie yest kolejno:

1.ADVANCED CHIPSTE FEATURES

2. AGP TIMING CONTROL

3. AGP FAST WRITE: =Enabled/Disabled (Enabled-włączone)

Dysan, jeżeli chodzi o gry to na directX 8.1 różnica będzie niewielka>na lepsze ;] -bynajmniej po podkręceniu na 400/500

natomiast na directX 9.0 kolosalna na +

np. Need for Speed Underground 2 demo - chodzi mi na 1024/768 na full ;]

mi grafa Gigabyte'a chodzi na 400/500 > szła też na 420/526 więcej nie próbowałem a zapewne by poszła, ile CI się podkręci to łud szczęścia i kwestia zasilacza ;], jak chcesz 550 na pamięciach mieć zalecane radiatorki ;]

---------------------------------------------------

Makaveli za dużo osób nie ma tych kart ale z tego co jednostki piszą, kręci się ciut lepiej niż inne modele 9550, bo to Asus ;]

Rossi ja mam cuś takiego na 400/500 w stresie radiator u dołu lekko ciepławy ;]

Czy Ci wejdzie powinien-też mam rzekomo na chipset płyty głównej, ale głowy nie daje, może potem wymiary= narazie nie mam chęci :cry:

Dołączona grafika

Wielkie DZieki GuzuS !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad mam wiedzeć że kazda wersja rev 2 ma pamięci samsunga 2.2

oczywiście chodzi mi o konkretny model

Jeszcze nigdzie takiej nie widzałem.

Czy ta w ESC.pl to własnie to?

a jeszcze jedno jedni piszą zę rev.1,2 ma ustawienia 400/600 a inni pisza ze to rev 2 ma 400/600 co jest prawdą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos dac link do zmodowanego biosu do gigabytea 9550 , z polepszonymi timingami itp . taktowaniem 400/500 i jak go sflaszofac bo z tego co czytalem to flashromem nie idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto kupic te karte Sapphire 9550 128MB (128bit) 300pln dodam ze posiadam obecnie radeon sapphire 9100 64mb biega na 275/550 pamieci 3,5 czy wogole oplaca sie wymieniac te karte na 9550 ??

Jeżeli masz poniżej 2000 3dm03 to może być warto, ale mozesz kupic nówkę taniej, sapphire byl już po 259 pln, poszukaj. Ale jak nowy to może lepiej gigabyte? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Odnosnie mojego pytania o wiatrak do Gigabyte 9550 to czy taki ewentualnie bedzie dobry :?:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10451

(jesli nie juz radiator to moze sam wiatrak sie nada na ten standardowy)

Moze polecicie inny ale nie za drogi (do 30 zl) ?

i...

1. Czy na karcie mozna podlaczyc ten wiatrak (zasilanie) ?

2. Ile mniej wiecej ma ten radiator :wink: (wyzwanie) :D

Sorki za takie pytania ale kupuje karte spory kawalek od domu i musialbym jezdzic po sam wiatrak a to dodatkowe zl na bilet :wink:

Juz nawet bylem gotow rzucic sie...na Asus 9550 ale nie ma takowych w mom sklepiku (64 bit tylko) - jakas bardzo uboga oferta ("... PCI-E juz wchodza... nikomu sie nie chce juz robic na AGP....") :x :x :x

Wziolbym cos z sieci ale sie boje (nie wiem co mi przyjdzie, klopot z gwarancja)

Wkurzylem sie :P

Kupowałem przez sieć:

proline.pl - dodali mi jeszcze droższą płytę główną,

esc.pl - dali mi lepszą mysz i opuścili 4 pln do równego za przesyłkę

No więc się nie boję już.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem przesiadke z fx 5200 ultimate na gigabyte 9550 128/128 4 ns i odrazu wziołem sie na testy 8)

3d mark 2k1

ati 250/400 7800 ptk.

nvidia 250/400 nie badano

ati 250/500 8250 ptk.

nvidia 250/500 * 7700 ptk.

ati 400/500 9960 ptk.

nvidia 400/500 nie przechodzi

ati 410/525 10060 ptk.

* stamdardowe taktowanie

3d mark 2k3

ati 250/400 2200 ptk.

nvidia 250/400 nie badano

ati 250/500 nie badano

nvidia 250/500 * 1700 ptk.

ati 400/500 nie badano

nvidia 400/500 nie przechodzi

ati 410/525 . 3250 ptk.

* stamdardowe taktowanie

wiec narazie tyle mi się udało wywalczyć 10060 w 2001 i 3250 w 2003. dalsze podkrecanie skutkuje artefaktami badz zawiszeniem ,restartem kompa. wszystkie testy robione na tym co w podpisie na standardowym chłodzneiu . co mnie zastanawia?! skoro ten ati ma hynixy 4 ns to dlaczego tak słabo się krecą ? na fx'ie były 4 ns samsungi i u mnie na 590 leciały a u niektórych nawet na 630. na rdzen musze zalozyc jeszcze jakis wentyl to moze do 450 dobije 8)

nastepna sprawa , wydajnośc w grach

testy były robione "na oko" ;]

richard burns rally

nvidia ustawienia 800x600 low ok 30 fps'ow

ati 800x600 low 85 fps'ow

nvidia 1024x768 wszystko na max ok 10 fps'ow

ati j.w ok 35-40 fps'ow 8)

xpand rally

nvidia 1024x768 wszystko na max cienie jakies tam efekty na on 7 fps;ow

ati j.w 25-30 fps'ow

zakupu jak najbardziej nie załuje :D 8)

narazie tyle :)

ps. wie moze ktos gdzie sie włącza ograniczenie fps'ow do 85 ? bo w kazdej mniej wymagającej gdze cały czas tyle mam , np. u unreal turnament na ff'ie miałem ok 170 fps'ow a tu cały czas 85 , mam tak w kilku grach lfs itd ;/ , niech ktoś podpowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad mam wiedzeć że kazda wersja rev 2 ma pamięci samsunga 2.2

oczywiście chodzi mi o konkretny model

Jeszcze nigdzie takiej nie widzałem.

Czy ta w ESC.pl to własnie to?

a jeszcze jedno jedni piszą zę rev.1,2 ma ustawienia 400/600 a inni pisza ze to rev 2 ma 400/600 co jest prawdą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos dac link do zmodowanego biosu do gigabytea 9550 , z polepszonymi timingami itp . taktowaniem 400/500 i jak go sflaszofac bo z tego co czytalem to flashromem nie idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliście? (http://allegro.pl/show_item.php?item=33747195)

1. Koleś pisze i uznaje za rzecz cudowną i wspaniałą to, że RivaTuner pokazuje RV360. To przecież nie R360, gdzie ma to duże znaczenie. My już wiemy ile ta informacja jest warta (po zmianie BIOSu)...

2. Skąd on bierze 900 zł? Pierwszy lepszy sklep - Sapphire Radeon 9600 XT 128 MB 128 Bit TV - 600 zł. Już nawet ten radek z zalmanem (760zł) tyle nie kosztuje...

3. Kiedy zobaczyłem taktowania załamałem się. Przecież tak nawet słabsza wersja np. Sapphire 9600Pro nie jest taktowana (400/500). A on wyjeżdża z 9600XT :D

4. Kwestia pamięci. Nie podał ile ns mają pamiątki. Poniżej stwierdza, że "dla poprawienia (...) WYDAJNOŚCI do każdej zakupionej karty" dołącza radiatorki. "Wydajności"?

5. Poniżej znowu ceny 9600XT z kosmosu. I wyjeżdżanie z "masz radka 9600XT" za 399 zł to już jest naginanie wszystkiego...

6. "ZA TE PIENIĄDZE NIE ZNAJDZIESZ NIC NOWEGO CO MA TAKĄ WYDAJNOŚĆ!!!"

Czyżby Gecube 9550XT (409 zł) nie był czymś nowym? :D Przecież ten gecube jest tańszy a już standardowo ma 400/600. Porównanie do 390/500 :) Czy tamten koleś jest normalny?

7. "Na dobrych procesorach Intel Pentium 4, wyniki są jeszcze wyższe, rzędu 15000 pkt w 3dmarku 2001SE, a w 3dmarku 2003 ponad 5000pkt."

No comment :D :D :D 5000pkt w 3dsmarku03 :D

Ja kce taką kartę :)

Ogólnie cała ta treść aukcji to głownie stek bzudr i bzdurnych informacji. Ciekawe, czy to ktoś kupi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktos powie - tak na zdrowy rozum - co brac :?:

Asus 9550 128 bit za 339 zl z Komputronika (darmowy przywoz) czy tego juz slawnego Gigabyta 320 zl + wiatrak (30zl) ??

Co brac ??

Dzieki za pomoc i wyrozumialosc :D

jak juz to gigabyte w komputroniku kosztuje 289zl bulk i 305 zl boxowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...