Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie przekroczylem kolejna granice podkręcania :]

Karta HiS R9550 128mb 128bit pamięci Hynix 4ns z timingami od Gigabyte

dzis dostalem przesylke z tymi radiatorkami (kupilem 4 sztuki- jedna sztuka przypada na 2 kosci )

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=33733287

godzine temu pamięci podkręcilem na 288mhz czyli w DDR 576mhz!! bez zadnego vmoda !

3Dmarki01 i 03 przeszło jak narazie bez problemów (0 artów), teraz testuje karte grajac w CoD UO.

rdzen podkręcilem na 500 mhz po "zamontowaniu" vmoda (1.4volta) chłodzenie CoolerMaster za 20zł na athlona 700 mhz. - vmoda zrobilem dzięki tej stronce http://www.vmod.prv.pl./

na moim his'ie "scalaka" leży trochę bliżej rdzenia (na odwrocie karty)

Jutro poproszę kumpla o zrobienie zdjęc aparatem cyfrowym i zamieszcze je na forum.

w taki sposób juz tylko 24 mhz różnicy na pamięciach dziela mnie od Radeona9600 XT :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj pobawiłem się trochę swoim radeonem wyniki całkiem nizłe jak na taki stary komp ;) 3dmark 03 - 3561 a w 2k1 11200. Z modem by sie przydało przetestować ;)

no no ladnie

moze by tak ktos przetlumaczyl tego moga z rosyjskiego na nasze ? ja cos tam kumam ruski ale nie na tyle zeby to przetlumaczyc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ten Asus to rewelacja:))) Dostalem nareszcie w lapki tego asusika i odrazu ustawilem 400/500 w 3dmarku 2003 wyszlo 3141, nastepnie podkrecilem (patrzac po postach forumowicza numerek) ustawilem 450/550 przeszedl 3dmarka 2003 bez artefaktow i wynik to 3454. To wszystko robione na Athlonie 1800Xp. co powiecie panowie teraz o tej karcie?? albo trafila mi sie dobra karta albo wszystkei sie tak kreca. Jeszce nie krecilem do konca karty. Mam ja ledwie niecala godzinke a juz takie efekty. Pamieci na tym radku to Hynixy 5 ns. Mam jeszce semprona 2200+ jutro potestuje ta karte na tym procku zobaczymy czy wyniki duzo sie zmienia jak troche procka pokatuje oraz grafe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie to podkrecanie karty a potem testowanie jej w 3D markach jest gowno warte.

Odpalcie jakas wymagajaca gre z dx9 i wlaczcie wszystkie bajery itp. itd. i wtedy zobaczycie ile warte sa te wysokie zegary ktore przechodza 3D marki bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko wodza. zgadzam sie z wami. tylko ze nie mialem zadnej gry zainstalowanej i tylko puscilem 3dmarka. testowalem go tylko na colinie 2005 demo i gralem z pol godziny i ani artefaktu ani zwisu. przetestowalem go ati tolem. Max core zmniejszyl do 235 a max mem doszedl do 287(574) powyzej pojawialy sie bledy. Na zadnym gigabycie ani saphirku tyle nie wycisnolem. kazdy gigabyte jaki mialem mial problemy przy 400 na rdzeniu. natomiast szaphirek z pamieciami 4 ns artefakty pojawialy sie juz przy 520 natomiast przy pamieciach 5 ns chodzily na 550.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, kupilem dzisiaj radeona abit r9550-v 128mb ddr 64bit (:() w powerstripie pokazuje mi taktowanie pamieci 195mhz i procesora 249mhz

moj proc PIV 2.4ghz 512ddr plyta intela i816

slyszalem ze te karty dosc latwo mozna podkrecac, moglibyscie dac kilka rad co i jak chcialem ja troszke rozruszac (jesli to mozliwe podajcie gorne granice wytrzymalosci tej karty bez dodatkowego chlodzenia)

bardzo bym prosil o wytlumaczenie co i jak, z linkami itd.. jesli by sie komus chcialo pomoc laikowi ;)

wiem ze przewijaly sie podobne tematy ale chcialbym uslyszec co do mojej konkretnej karty, nie chcialbym czegos sknocić

aha do tego jak moge sprawdzic temperature karty, bym wam wszystko na bierzaco monitorowal

pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, kupilem dzisiaj radeona abit r9550-v 128mb ddr 64bit (:() w powerstripie pokazuje mi taktowanie pamieci 195mhz i procesora 249mhz

moj proc PIV 2.4ghz 512ddr plyta intela i816

slyszalem ze te karty dosc latwo mozna podkrecac, moglibyscie dac kilka rad co i jak chcialem ja troszke rozruszac (jesli to mozliwe podajcie gorne granice wytrzymalosci tej karty bez dodatkowego chlodzenia)

bardzo bym prosil o wytlumaczenie co i jak, z linkami itd.. jesli by sie komus chcialo pomoc laikowi ;)

wiem ze przewijaly sie podobne tematy ale chcialbym uslyszec co do mojej konkretnej karty, nie chcialbym czegos sknocić  

aha do tego jak moge sprawdzic temperature karty, bym wam wszystko na bierzaco monitorowal

pozdrawiam ;)

hahha gratuluje rozsądnego zakupu 64bitowej karty !!! zapomnij o podkręcaniu takiego gniota!!! za duzo to z niego nie wyciągniesz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja zas mam inny problem z karta ATi Gigabyte 9550 amianowicie jak laduje mi sie windows i ma sie pokazac okienko w ktorym nalezy wpisac haslo do konta to monitor chwilowo sie wylacza i wlacza ( takie pstrykniecie) - wczesniej mialem ATi8500LE ( ktora ulegla uszkdzeniu) i nigdy niczego takiego nie bylo.

Monitor to LG 700P a sterowniki do karty to ATI Catalyst 4.10

Czy ktos wie jak pozbyc sie tego chwilowego wylacza sie monitora podczas startu ?

Karte swa zmienilem na 9600 i podkrecilem na 400/500 ( dodalem wiatrak na radiator i takie male miedziane prostokatne radiatorki na pamieci - czzy przy takich chlodzeniu moge spokojnie dac wiecej MHz na rdzen i pamiec? ( pamieci to Hynix 4.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja zas mam inny problem z karta ATi Gigabyte 9550 amianowicie jak laduje mi sie windows i ma sie pokazac okienko w ktorym nalezy wpisac haslo do konta to monitor chwilowo sie wylacza i wlacza ( takie pstrykniecie) - wczesniej mialem ATi8500LE ( ktora ulegla uszkdzeniu) i nigdy niczego takiego nie bylo.

Czy ktos wie jak pozbyc sie tego chwilowego wylacza sie monitora podczas startu ?

Karte swa zmienilem na 9600 i podkrecilem na 400/500 ( dodalem wiatrak na radiator i takie male miedziane prostokatne radiatorki na pamieci - czzy przy takich chlodzeniu moge spokojnie dac wiecej MHz na rdzen i pamiec? ( pamieci to Hynix 4.0)

jezeli pozniej to sie nie dzieje to bym to olał :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jezeli pozniej to sie nie dzieje to bym to olał :wink:

To tylko podczas uruchamiania sie - wtedy gdy ma sie pojawic pole do wpisania haselka - pozniej jest oki

A jak z tym podkrecaniem czy przy takim chlodzeniu da sie wycisnac cos wiecej niz 400500 ? ( wentyl na chipsecie to zwykly 40x40x10 a te radiatorki na pamieciach to takie prostokaty male z tasma samo przylepna; miedziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez przy włączaniu się kompa monitor na chwile gasnie i to olałem bo co mnie obchodzi jak sie winda włącza.

A to sie uspokoilem - myslalem ze to tylko cos u mnie tak sie dzieje

Mi sie tak dzialo na GF4 jak mialem za mocno podkrecony CPU i grafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ten radek 9550 64bit nie nadaje sie do niczego ?

mam nadzieje ze w mediamarkecie mozna bedzie to wymienic na cos innego, imo zachowalem paragon a karte kupilem wczoraj.

własnie idz do MM i jak najszybciej wymien ta karte na 128 BIT ! albo zarządaj zwrotu gotówki jak beda kręcic nosem, i kup karte gdzie indziej ale 128bitowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROSZĘ POMOCY.

Witam. Mam HISa Radeona 9550 128 MB 128 bit i chciałbym go strasznie podkręcić. Na najnowszysch sterach w ATI Tool podkręca mi ale zaraz wraca mi do standartowych ustawień. Podobno to wina soft-moda i nadają się do tego sterowniki OMEGA lub DNA. Lecz jak jes instaluje i zaznaczam tego softmoda to wyskakuje mi błąd: STEROWNIKI NIE PRZESZŁY TESTU ZGODNOŚCI Z SYSTEMEM XP, a przecież są to starowniki do XP!!!!!!!

Jeśli ktoś miał taki problem i go rozwiązał, lub wie jak to obejść PROSZĘ O NAPISANIE ROZWIĄZANIA, to znaczy jakie sterowniki, co zaznaczyć przy instalacji i czy podkręcać. DZIĘKUJĘ............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze ktos mi w koncu pomoze i odpowie na pytanie do ilu max mozna podkrecic pamieci Hynix 4.0 z malymi miedzianymi radiotorkami ? oraz do ilu max da sie podkrecic rdzen na karcie Gigabyte 9550 gdy do radiatora zamontyje sie wentylatorek  (40x40x10) ?

Proponuje iść do wrózki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze ktos mi w koncu pomoze i odpowie na pytanie do ilu max mozna podkrecic pamieci Hynix 4.0 z malymi miedzianymi radiotorkami ? oraz do ilu max da sie podkrecic rdzen na karcie Gigabyte 9550 gdy do radiatora zamontyje sie wentylatorek  (40x40x10) ?

Proponuje iść do wrózki ;)

Wiesz wrozka wrozka i z blachymi sprawami nie ma co chodzic :)

Ale jezeli ktos moze juz tak modyfikowal karte i podkrecal to moze sie podzielic swoimi osiagnieciami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jakis vmod do gigabyte 9550 ? kupilem takiego za 255 z artestu . kreci sie 390/545 - stabilnie w grach - marki przechodzi 10-20 mhz wyzej nawet . zalozylem jakis cooler 60mm wiec wszystko dobrze chlodzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jakis vmod do gigabyte 9550 ? kupilem takiego za 255 z artestu . kreci sie 390/545 - stabilnie w grach - marki przechodzi 10-20 mhz wyzej nawet . zalozylem jakis cooler 60mm wiec wszystko dobrze chlodzone

ja osobiscie na his'ie robilem vmoda wzorujac sie na artykule z tej strony http://www.vmod.prv.pl./

- logiczna rzecza jest ze scalaka na HiSie lub Gbyte i innych kartach z serii R9600 R9550 leży w innym miejscu, no ale chyba nie jest to takie tródne znalezc ta scalke na karcie .

Ps.

tak jak zalecał autor artykulu rdzen dałem na 1.4volta = dzieki temu podkręcilem do 500mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzisiaj zakupiłem Gigabyte 9550.

Kilka wrazen. Przesiadalem sie z Radka 8500 LE (czyli 250/500) built by ATI.

Na poczatku chwilke pobawiłem sie defaultowymi ustawieniami karty (czyli 250/400). Ani AtiTool ani AtiTrayTool zgodnie z tym co pisano wczesniej, nie trzymały nowo ustawionych zegarów (dodam, ze jade na catalystach). Wystarczyło tylko uruchomic IE, outlooka...czy cokolwiek innego, czy to w 2D czy 3D i zegary siup, do defaulta.

Z tych wrazen....powiem tak: KOLOSALNA RÓŻNICA. Moze ktos mnie wysmieje ale powaznie, roznica była ogromna. Moze to zasluga 128 MB pamieci na karcie, moze to ze nowszy chipset...moze to i to. Niemniej potestowałem chwilke kilka pozycji: Full Spectrum Warrior, IŁ-2, FS2004, Jedi Knight Academy. W kazdym z tych tytułów było duzo lepiej niz z Radkiem 8500LE.

No ale do rzeczy. Z sercem w gardle zrobiłem update BIOS....zgodnie z tym co wyzej kolega kamien podawał. Kilka sekund stresu...i mam nowy BIOS. Niektóre programy wykrywają karte jako 9600 Series, niektóre jako 9600XT (aha....w BIOS ustawiłem 400/500).

Zapusciłem 3DMarka2003 coby popatrzec na testy, ktorych kiedys na 8500 nie bylo mi dane zobaczyc. Jest niezle. Testy, ktore na 8500LE były slide showem, teraz szły płynnie. Juz z nowym BIOS potestowałem te same, w/w gry. Zero problemów. Załozyłem tylko wiatrak na radiator.

Słowem, karta wypas. Dałem za nią niecałe 300 zł (BOX). Swoja 8500LE mam na sprzedaz, jak dobrze pojdzie moze za 150 zl ją sprzedam. Wiec za niecałe 150 zl mam karte poziomu 9600 (moze nawet Pro ;) ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie na his'ie robilem vmoda wzorujac sie na artykule z tej strony http://www.vmod.prv.pl./

- logiczna rzecza jest ze scalaka na HiSie lub Gbyte i innych kartach z serii R9600 R9550 leży w innym miejscu, no ale chyba nie jest to takie tródne znalezc ta scalke na karcie .

Ps.

tak jak zalecał autor artykulu rdzen dałem na 1.4volta = dzieki temu podkręcilem do 500mhz

strona o podanym adresie nie istnieje.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps.

strona o podanym adresie nie istnieje.....

http://www.vmod.prv.pl przed chwila sprawdzalem i ładuje sie bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...