<SmILek> Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 szybka decyzja szafirek czy gigus?? nie wiem jakie pamieci ale 128bit.... w gigusiu to pewno bankowo 4ns?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 bankowo 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdiman Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Witam mam do kupienie Gecube 9550 w wersji extreme i speedy edition i nie wiem która bedzie wydajniejsza bo juz nie moge znalezc extreme rev 1.2 ona chyba była najlepsza?? prosze o rade!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valdiman Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 a co do tych nowych to jak z nimi jest ?? zmienione pamieci na samsunga i wyzsze zegary?? pociagnie to tak samo jak rev1.2 na hynixach?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 witam wszystkich moze ktos z Was bedzie znal rozwiazanie mojego problemu? wczoraj kupilem Radeona 9550 Gigabyte-a, wgralem biosa od 9600 i wszystko chodzi OK do momentu instalacji sterownikow jak wgram stery to system zawiesza sie po kilkunastu sekundach!! kombinowalem juz z kilkoma biosami, roznymi sterownikami (omegi, dna, catalysty) i za kazdym razem to samo! czy ktos z Was moze wie co jest grane? mi juz rece oadaja i szlag mnie trafia na ta karte ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolciak Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Mała rada dla tych co by chcieli wgrać bios do gecuba 9550xt rev2.0 z rev 1.2, bez karty pci sie nie obejdzie. Komp martwy. Dziwne, niby ta sama karta,ten sam ID. ps. ma ktos schemat vmod'a na rdzeń do w/w karty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 a co do tych nowych to jak z nimi jest ?? zmienione pamieci na samsunga i wyzsze zegary?? pociagnie to tak samo jak rev1.2 na hynixach?? ciekawe tz. że te nowe maja Samsungi 2.8?? ja myslałem że 3,3 i na dodatek tylko z jednej strony widziałem je?? Mam pytanie do wszystkich posiadaczy ver 1.2 ile wasze pamiątki lecą bo ja po załozeniu radiatorków i włączeni testu ati ..tool jak już pisałem nadal wywala mi niby arty od 770 ale faktycznie ustawiłem sobie juz 840 i żadnych artów w 3dsmarkach nie widziałem to ile te pamięci wytrzymują może ktoś testował i mu arty wyskoczyły bo ja niewiem czy jestem ślepy czy co??? żadnych nie widze może przy 900 sie pojawią??? :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yorkus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 mi na Gecube rev. 1.2 pamieci leca na 800 - chłodzenie standart , na 820 juz sa arty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 czyli wychodzi na to że z radiatorkami z 850 powinny polecieć :lol: jak bede miał czas to potestuje a czy próbowałeś ATI tray tools ten test wykrywajacy arty bo niewiem czemu on wykrywa juz od 770 umnie jak nic nie widać na 9100 to wykrywal dużo później niż sie pojawiały a tu odwrotnie dziwna sprawa??? 8O :) :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_freddie_ Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Witam mam do kupienie Gecube 9550 w wersji extreme i speedy edition i nie wiem która bedzie wydajniejsza bo juz nie moge znalezc extreme rev 1.2 ona chyba była najlepsza?? rzeczywiście rev 1.2 znikły..... i nie zdążyłem z zakupem P.S. Czy w takim razie rev 2.1 jest warta tej ceny 409zł (150zł więcej niż "zwykłe" Saphiry i Gigabyte)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ja mam 2.1 dziś dostałem z gwary. 445/580 taktowanie wydajnośc taka sama jak 9600pro. Kręci się słabo. Pamięci maks co wytrzymują to 640. Ale rdzeń już 540. Za to chłodzenie cichutkie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 witka sprawa 1 Wyglada na to ze moje wczesniejsze informacje co do tego ze Gigabyte ma fabrycznie gorzej "dokarmiane" GPU niz Szafir okazaly sie nieprawdziwe . Dzis stwierdzilem ze napiecie na rdzeniu Gigabyte'a zalezy od obciazenia karty . Tzn. w Windowsie moja karta ma 1.20 V na rdzeniu , a juz w 3D Marku 03 wartosc ta spada do min. 1.18 V . Byc moze tylko moj egzemplarz tak ma , moze to wina zasilacza . Co do Sapphire to pamietam ze nigdy nie odnotowalem wyzszej wartosci zmierzonej niz 1.21 V (w 90% pomiarow bylo to 1.20V) w Windowsie , a wydaje mi sie ze Sapphirek tak nie slabl przy 3D Markach - chyba tez mu nigdy nie zmierzylem mniej niz 1.20 V w serii nawet podczas najciezszych testow. A zasilacza , ani mobo w miedzyczasie nie zmienialem. WNIOSEK : Gigabyte 9550 i Sapphire 9550 maja fabrycznie takie same napiecia na rdzeniu , ale na Gigabycie bardziej spada napiecie na rdzeniu pod wplywem obciazenia . Karta musi miej slabszej jakosci regulator napiecia (1954 EUB vs ISL6522CB) lub Mosfety. Co do VMEM to zdecydowanie Sapphire na je wyzsze - 2.62V na Sapphire i 2.51V na Gigabyte . Pewnie wynika to z roznych pamieci - Samsung 4ns i Hynix 4ns. Moze niech ktos kto ma Sapphire 9550 Hynix 5ns niech zmierzy napiecie na VMEM (kondensator w rogu karty) i wtedy sprawa sie wyjasni . sprawa 2 Pierwsze proby w v-modingu Gigabyte 9550 juz za mna !!! Podnioslem lekko olowkiem :lol: napiecie rdzenia na 1.22 V w Windowsie (1.20-1.21 V 3D Mark 03) i skok z max. 443 mhz na bezproblemowe 452 mhz w 3D Marku 03. Zrobil bym to juz za pomaca potencjometru ale go nie mam :cry: - moze jutro cos zdzialam w tej sprawie (zdobede odpowiedniego potka) . Poza tym czekam na cooler P4 BOX ktory kupilem wczoraj na allegro , bo narazie walcze z pomoca jedynie tego fabrycznego radiatora 50x50 mm :lol: :lol: , a na tym "czyms" to i tak bym sie bal dac wiecej niz te 1.22 V .Powiem tylko ze juz mozecie sobie szukac potencjometru 15 K ohm lub olowka 2B lub 4B (bede was zachecal do zrobienia moda olowkowego i opisania na tym forum jak sie sprawuje), kto chce miec V-MODA na Gigabycie. Wiecej szczegolow wkrotce , ale tylko wtedy gdy ktos znajdzie linki do layoutu tej karty i poda je w tym temacie ... inaczej poprostu nie mam na jakich zdjeciach wam tego pokazac (moja cyfra tego nie zrobie). Potrzebne mi sa zdjecia karty od dolu , od radiatora w strone sledzia (bardzo dokladne) i od gory rowniez od rdzenia w strone sledzia. @Fresh i inni napaleni na v-moda tej karty - DO ROBOTY ! Chcecie v-moda to dajcie cos od siebie... Czekam na linki do zdjec . pozdr. piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PFK Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ja mam 2.1 dziś dostałem z gwary. 445/580 taktowanie wydajnośc taka sama jak 9600pro. Kręci się słabo. Pamięci maks co wytrzymują to 640. Ale rdzeń już 540. Za to chłodzenie cichutkie Smile a testowales czyms tego i poprzedniego? jakbys mial jakies wyniki(po oc) to bymbyl wdzieczny bo sam szukam rev 1.2 ale raczej nie znajde wiec sie zatanawiam nad 2.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 witka sprawa 1 Wyglada na to ze moje wczesniejsze informacje co do tego ze Gigabyte ma fabrycznie gorzej "dokarmiane" GPU niz Szafir okazaly sie nieprawdziwe . Dzis stwierdzilem ze napiecie na rdzeniu Gigabyte'a zalezy od obciazenia karty . Tzn. w Windowsie moja karta ma 1.20 V na rdzeniu , a juz w 3D Marku 03 wartosc ta spada do min. 1.18 V . Byc moze tylko moj egzemplarz tak ma , moze to wina zasilacza . Co do Sapphire to pamietam ze nigdy nie odnotowalem wyzszej wartosci zmierzonej niz 1.21 V (w 90% pomiarow bylo to 1.20V) w Windowsie , a wydaje mi sie ze Sapphirek tak nie slabl przy 3D Markach - chyba tez mu nigdy nie zmierzylem mniej niz 1.20 V w serii nawet podczas najciezszych testow. A zasilacza , ani mobo w miedzyczasie nie zmienialem. WNIOSEK : Gigabyte 9550 i Sapphire 9550 maja fabrycznie takie same napiecia na rdzeniu , ale na Gigabycie bardziej spada napiecie na rdzeniu pod wplywem obciazenia . Karta musi miej slabszej jakosci regulator napiecia (1954 EUB vs ISL6522CB) lub Mosfety. Co do VMEM to zdecydowanie Sapphire na je wyzsze - 2.62V na Sapphire i 2.51V na Gigabyte . Pewnie wynika to z roznych pamieci - Samsung 4ns i Hynix 4ns. Moze niech ktos kto ma Sapphire 9550 Hynix 5ns niech zmierzy napiecie na VMEM (kondensator w rogu karty) i wtedy sprawa sie wyjasni . sprawa 2 Pierwsze proby w v-modingu Gigabyte 9550 juz za mna !!! Podnioslem lekko olowkiem :lol: napiecie rdzenia na 1.22 V w Windowsie (1.20-1.21 V 3D Mark 03) i skok z max. 443 mhz na bezproblemowe 452 mhz w 3D Marku 03. Zrobil bym to juz za pomaca potencjometru ale go nie mam :cry: - moze jutro cos zdzialam w tej sprawie (zdobede odpowiedniego potka) . Poza tym czekam na cooler P4 BOX ktory kupilem wczoraj na allegro , bo narazie walcze z pomoca jedynie tego fabrycznego radiatora 50x50 mm :lol: :lol: , a na tym "czyms" to i tak bym sie bal dac wiecej niz te 1.22 V .Powiem tylko ze juz mozecie sobie szukac potencjometru 15 K ohm lub olowka 2B lub 4B (bede was zachecal do zrobienia moda olowkowego i opisania na tym forum jak sie sprawuje), kto chce miec V-MODA na Gigabycie. Wiecej szczegolow wkrotce , ale tylko wtedy gdy ktos znajdzie linki do layoutu tej karty i poda je w tym temacie ... inaczej poprostu nie mam na jakich zdjeciach wam tego pokazac (moja cyfra tego nie zrobie). Potrzebne mi sa zdjecia karty od dolu , od radiatora w strone sledzia (bardzo dokladne) i od gory rowniez od rdzenia w strone sledzia. @Fresh i inni napaleni na v-moda tej karty - DO ROBOTY ! Chcecie v-moda to dajcie cos od siebie... Czekam na linki do zdjec . pozdr. piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyper Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 witam ! mam Gfa 4 Ti 4200 ze stajni Gainwarda i przekrecilem go z 250:513 na 308:617... i w zasadzie w Dooma 3 gralem w 1024x768 w High i generalnie szlo ladnie... niedawno wyczytalem w sieci info o O/C tytulowego Radeona 9550 i zaczalem sie zastanawiac czy czasem nie pchnac mojej grafy i nie zakupic takiego radzia... tylko zastanawiam sie czy na bank zauwaze przyrost wydajnosci... mozecie mi napisac czy taki krecony radek pozwala na normalna gre w takie "cuda" jak FarCry i D3 ?? czy moze dac sobie spokoj z taka grafa i zostawic gainwarda ?? mam kompa z AMD AXP 2400+ / Epox 8RDA3I / 2x256 MB Kingston 400MHz / i tego GFa o ktorym wyzej pisalem... podsumowujac - warto kupic tego radzia i go krecic czy jednak pozostac przy obecnej grafie ?? (aha interesuje mnie radek firmy Gigabyte) dzieki za odp i pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yorkus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Piotr_the czyli wychodzi na to że z radiatorkami z 850 powinny polecieć Laughing jak bede miał czas to potestuje a czy próbowałeś ATI tray tools ten test wykrywajacy arty bo niewiem czemu on wykrywa juz od 770 umnie jak nic nie widać na 9100 to wykrywal dużo później niż sie pojawiały a tu odwrotnie dziwna sprawa??? Shocked Smile Laughing Wink Odpalałem Ati Tray Tools , i też zaniżał mi taktowania , ale ja gralem w Far Cry ok 3h , 3DMark 2003 lecial ok 20 powtórzeń, Domm3 też ok 3h , i nie zauważyłem żadnych artefaktów , i grafa pracowała stabilnie na 480/800 Nie wiem o co chodzi temu programowi , jak dla mnie ustawienie mojej grafy na 480/800 jest jak najbardziej stabilne , PS. Zmiana chlodzenia w niedziele wiec powiem czy z rdzenia cos bedzie wiecej niz 480 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ja mam 2.1 dziś dostałem z gwary. 445/580 taktowanie wydajnośc taka sama jak 9600pro. Kręci się słabo. Pamięci maks co wytrzymują to 640. Ale rdzeń już 540. Za to chłodzenie cichutkie Smile a testowales czyms tego i poprzedniego? jakbys mial jakies wyniki(po oc) to bymbyl wdzieczny bo sam szukam rev 1.2 ale raczej nie znajde wiec sie zatanawiam nad 2.1 Tak ale tylko na default, mam 9350pkt. Jak chcesz to mogę ci opchnąć mojego 9600pro za 410zł. Sprzedaję bo potrzebuję kasy i nie jest mi potrzebna taka karta. Tego Gecube też będę opychał. gg: 9069430 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarineDelta Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 piotres - ty masz cos z mózgiem ?!?! za kazdym razem jak piszesz post robisz po kilka kopi !! zasmiecasz forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych650 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 @Fresh i inni napaleni na v-moda tej karty - DO ROBOTY ! Chcecie v-moda to dajcie cos od siebie... Czekam na linki do zdjec . pozdr. piotres Jeśli wystarczą Ci zdjęcia w rozdzielczości 1984x1488, to jutro gdzieś koło południa powinienem móc Ci je podesłać... będziesz miał gdzie je potem zamieścić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Young_KSC Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Według was opłaca sie kupic-Gigabyte ATI Radeon 9550 128MB 128b DDR TV/DVI za 339.00 zł?(nówka),czy lepiej poczekać aż potanieje którys z GF? czy lepiej dołozyc i kupić: czy jest duza róznica? XpertVision Radeon 9550 256MB TV/DVI-435 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 [...] Co do Sapphire to pamietam ze nigdy nie odnotowalem wyzszej wartosci zmierzonej niz 1.21 V (w 90% pomiarow bylo to 1.20V) w Windowsie , a wydaje mi sie ze Sapphirek tak nie slabl przy 3D Markach - chyba tez mu nigdy nie zmierzylem mniej niz 1.20 V w serii nawet podczas najciezszych testow. A zasilacza , ani mobo w miedzyczasie nie zmienialem. WNIOSEK : Gigabyte 9550 i Sapphire 9550 maja fabrycznie takie same napiecia na rdzeniu , ale na Gigabycie bardziej spada napiecie na rdzeniu pod wplywem obciazenia . Karta musi miej slabszej jakosci regulator napiecia (1954 EUB vs ISL6522CB) lub Mosfety. [...] masz racje na sapphirku napiecia stabilne niezaleznie od obciazenia...czekam na konkretniejsze krecenie tego gigabajcika.pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych650 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Według was opłaca sie kupic-Gigabyte ATI Radeon 9550 128MB 128b DDR TV/DVI za 339.00 zł?(nówka),czy lepiej poczekać aż potanieje którys z GF?Nie opłaca się... a dlaczego? - bo można go kupić już za 259zł ( www.esc.pl ) - co nie zmienia faktu, że ja za mojego płaciłem 365zł... :? :x 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Young_KSC Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 A VGA MSI FX5600XT-TD128 128MB TV DVI -to chyba najlepsze rozwiązanie ,bo chyba lepszy niz ten radeon9550 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych650 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 A VGA MSI FX5600XT-TD128 128MB TV DVI -to chyba najlepsze rozwiązanie ,bo chyba lepszy niz ten radeon9550Ja bym kupił R9550. Pisząc nie opłaca się - chodziło mi tylko o to, że skoro można kupić taniej to po co przepłacać (80 PLN) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Chlopaki ja juz sie pogubilem z tym vmodami!!! Jest vmod na Gigabyte? Na HIS'a i Saphirra? Z tego co pamietam to na HIS'a mozna stosowac z www.vmod.prv.pl a na Saphirra. Jak wyglada jakosc zgrywania video w HIS'ie z vivo? - jesli mozliwe prosze o szybka odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Young_KSC Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 To za około 320zł niekupie nic innego lepszego od radka 9550?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 CHLOPIE! za 259 w escu bodajze jest GB. Z choinki sie urwales? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 chłopie gigabyte 9550 chodzą 250-270 w normalnych sklepach typu netservice, gral czy esc ale w Gdańsku : lol: Co do mojego 9550 XT ver 1.2 puściłem pamiatki na 850 i zaopserwowałem minimalne arty w 3dsmaru 2001 tak więc z radiatorami jakieś 840 może troche więcej jest stabilne :lol: to i tak nieźle szkoda że to i tak mało daje brak dodatkowych potoków żeby chociaż było 4x2 tak jak w moim starym 9100 :cry: :wink: no ale wynik uzyskałem podobny do skręconych 9500pro czyli w 2001 13901 a 2003- 4205 :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_bart Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 witam! pytanko do posiadaczy gecubu 9550xt! czy sam radiator na rdzeniu grafy wystarczy zamiast tego standardowego chłodzenia?? musze je zmienic bo dosyc głośne jest! została mi juz właśnie ta grafa bo juz małego wyjka z mostka zdjąłem i założyłem zalmana radiator i pentagrama no i jest cichutko:) tylko teraz ta grafa mi chałasuje! a wczesniej wydawało mi się że to chłodzenie na gecube jest ciche :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...