krzych650 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 ja polecam do testów 1h richarda burnsa szybko sie sprawdza ... nfs i marki u mnie nic nie znalazly a karta nie byla stabilna Spox - jutro powinienem móc przetestować kartę dokładniej... tzn nie jutro, tylko jak się obudzę 8) ...ale muszę jeszcze wiedzieć: "Czy zwiększanie Vddq jest niebezpieczne dla kostek pamięci (bez radiatorów)? Na co należy uważać zwiększając Vddq?" dobranoc 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin77 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam serdecznie wszystkich userów tego forum. Jako ze jest to mój 1 post proszę o wyrozumiałość dla mojej osoby :lol: Tak czytam i czytam od początku ten temat i jest on tak długi ze już padam na twarz ze zmęczenia. Mam takie pytanko : Posiadam od dziś Sapphire R9550 128MB 128 1024-KC20-FF-SA.Wczesniej zawsze siedzialem na nvidii. Robiłem mały teścik w 3dmarku01 i dał mi jakieś 7100pkt.Czy jest jakaś możliwość na podkręcenie tej grafy? Po odpaleniu samego AtiTool mam Core 250 i Mem 200. Jakie kroki należy wykonać żeby wycisnąć z tego coś więcej ? Za wszystkie odpowiedzi bede bardzo wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusztyk Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 W ATITool zwiekszaj zegary powoli co 5mhz i sprawdzaj czy karta chodzi spabilnie najpierw rdzen a pozniej mem! Rdzen powinna pojsc do 390 a pamieci tak do 250. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 a ktoś mi powie czemu karta tak słabo mi sie oc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Witam. Moje pytanie dotyczy wydajności grafiki a konkretnie różnicami pomiędzy agpx4 i agpx8. Niedawno szwagier zmieniał kartę, namówiłem go na 9550 od gigabyte'a (4ns).Karte podkręciliśmy na początku do 350/460 i wynik w 3dmark2001 - 7500 pkt.To zdecydowanie za mało biorąc pod uwage jego sprzęt: celeron 2,8 ghz, 512 DDR 400, jedynie wąskim gardłem może być płyta główna w formacie micro atx (firma Tyan chyba jakas odnoga gigabyte'a) która posiada agp max x4.Czy to może rzeczywiście może tak rzutować na wydajność(słyszałe że pomiędzy agpx4 i x8 jest różnica rzędu kilku procent) bo przy takich ustawieniach spodziewałem się wyniku w okolicach 10k. Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 dlatego mało bo celeron...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Może i celeron ale zegar ma wysoki. Ktoś jeszcze sadzi że to procek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 To na bank wina tego Celerona. Do gier sa to wręcz tragiczne procki. Taki wynik miałbyś na Athlonie 1.5 :) No chyba, że to Celeron D 256K kaszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Jestem zwolennikiem AMD, sam mam bartona bo zależało mi na 512 kb pamięci podręcznej ale nie chce mi się wierzyć żeby procek na takim wysokim zegarze (nawet kiepski celeron) mogł tak spowalniać.Może macie rację ale przypomina mi sie jeszcze jedna rzecz: wyniki sprzed kilku miesięcy na fx 5200 /64 - u mnie około 5k 8O u szwagra około 100 pkt mniej (karta na default) czyli dużej różnicy nie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_85 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Zmieniłem sobie biosa na 9600(mam szafirka), ustawiłem zegary 418 i 250x2, zmieniłem timingi. Jak gram w farcry jest jedno miejsce gdzie tekstury zaczynają dziwnie latać(w innych miejscach jest ok). Potem odpalam ATI TOOL i robie scan artifacts i nie widać artów ale pokazuje, że są. Sprawdzam ATI TRAY TOOLEM i ten nic nie pokazuje. Nie kumam tego. Wróciłem do biosa 9550 i to samo(obniżyłem zegary do standardowych). Czy to może być wina sterów?? p.s. poszukuje wszystkich modów na szafirka :D Na in4.pl nie ma na VDD:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imperator74 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Co do Celerona to podaje wyniki 3DMark 2001 Posiadam 2,4@2,8 Bez podkrecania 250/400: 7700 pkt Po OC 415/510: 8900 pkt N4S Underground 1 i 2 idzie na max details w rozdzielczosci 1024/768 bardzo plynnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Co do Celerona to podaje wyniki 3DMark 2001 Posiadam 2,4@2,8 Bez podkrecania 250/400: 7700 pkt Po OC 415/510: 8900 pkt N4S Underground 1 i 2 idzie na max details w rozdzielczosci 1024/768 bardzo plynnie. Aha czyli wyniki bardzo zbliżone Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kataryniarz Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Tak dla porownania amd v celeron moj Athlon 2.0+ : 3Dmark 2001 bez @ - 7900 400/500 - 10100 3Dmark 2003 bez @ - 2200 400/500 - 3160 PS. Ile u Was wytrzymuje Gigabyte przetaktowane AGP? U mnie troche ponad 33 i juz krzaki w 2D, za to w 3D wszytko OK :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wałek Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 czym sie kierowac przy zmianie karty chiałem na GB 9550 128 bit oczywiście ale czy sa jakies oznaczenia do lepszego OC , jakie jest prawdopodobieństwo że karta sie bedzie słabo krięcic ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 podobne pytanie jak kupic karte (9550) w sklepie zeby nie naciac sie na pamieci 5ns? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 podobne pytanie jak kupic karte (9550) w sklepie zeby nie naciac sie na pamieci 5ns?biorac Gibabyte masz 100% pewnosc ze pamieci to 4ns 8) na 99,9% masz pewnosc ze karta pojdzie min 390/500 a jak ladnie trafisz :wink: to bedziesz mial 420/580 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 a mnie z vmodami wszystkimi idzie tylko tak jak w podpisie :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mick1 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 bez modow dzila mi na 400/520 zobaczymy jak po podniesieniu napiecia. Oczywiscie gigabyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych650 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Jak by kogoś interesowało - to przedstawiam kilka fotek mojego GigaByte (sorki za oświetlenie, ale było już późno...) Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Zdjęcie 5 Zdjęcie 6 (jak by nie działały - to znaczy, że czasowo wyłączyłem Apache do testów grafy :D - nie gwarantuję również jak długo będę hostował powyższe zdjęcia 8) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Tak dla porownania amd v celeron moj Athlon 2.0+ : 3Dmark 2001 bez @ - 7900 400/500 - 10100 3Dmark 2003 bez @ - 2200 400/500 - 3160 PS. Ile u Was wytrzymuje Gigabyte przetaktowane AGP? U mnie troche ponad 33 i juz krzaki w 2D, za to w 3D wszytko OK :/ cos ta chyba nie bardzo agp ma czestotliwosc 66mhz wytrzymuje zazwyczej o wiele wiecej nawet 80 - 90 chyba cos Tobie sie pokrzeczylo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 LEON 2000 : Jaki miales standardowo opor na 13 nozce LM-ki ??? Ja mam 3.3 K i az nie chce mi sie wirzyc ze trzeba lutowac potencjometr 2.5 K :roll: ??? pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Jak by kogoś interesowało - to przedstawiam kilka fotek mojego GigaByte (sorki za oświetlenie, ale było już późno...) Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Zdjęcie 5 Zdjęcie 6 (jak by nie działały - to znaczy, że czasowo wyłączyłem Apache do testów grafy :D - nie gwarantuję również jak długo będę hostował powyższe zdjęcia 8) ) czy widać miejsce gdzie było lutowane ? czym lutowałeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych650 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 czy widać miejsce gdzie było lutowane ? czym lutowałeś ?Lutowałem tym: Zdjęcie 7 + cyna + jakaś pasta do lutowania (nie znam się na tym zabardzo... :) ) Miejsca po lutowaniu zabardzo nie widać (wrazie odlutowywania) - tzn. jak ktoś nie wie, że tam było coś robione to nie zauważy, ale jak będzie wiedział gdzie dokładnie ma patrzeć, to zauważy... ale naprawdę nie jest to mocno widoczne -> testowałem na mojej poprzedniej (uszkodzonej) grafie - wykonałem ze 30 próbnych lutów i powiem, że dobrze było poćwiczyć... bo pierwsze luty słabo wychodziły... :roll: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 krzych , piękna robota , nie to co moja ;/ cienkie kabelki głośńikowe , luzem wiszące , i luźne potencjometry na laminacie karty :/ ale ważne że działa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin77 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Tak jak radził mi kolega wczesniej ustawiłem swojego szafirka na core 400 i pamieci na 250 , i cóż przy zapuszczonym 3Dmarku01se dalej ta sama ilość pkt.czyli coś kolo 7600.To jest nowiutki radek i nic przy nim nie było robione,widzialem ze ludzie zmieniają biosy,ale czy to coś da ? Jak narazie zmieniałem tylko Core i Mem w AtiTool.Co mi może ktoś poradzić zeby u mnie były tez wyniki kolo 10k.Chyba zew może zrobiłem bład i wziąłem szafira zamiast gagabajta ? Proca mam Bartona 25000,256ram,płyte Abita NF-7. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Tak jak radził mi kolega wczesniej ustawiłem swojego szafirka na core 400 i pamieci na 250 , i cóż przy zapuszczonym 3Dmarku01se dalej ta sama ilość pkt.czyli coś kolo 7600.To jest nowiutki radek i nic przy nim nie było robione,widzialem ze ludzie zmieniają biosy,ale czy to coś da ? Jak narazie zmieniałem tylko Core i Mem w AtiTool.Co mi może ktoś poradzić zeby u mnie były tez wyniki kolo 10k.Chyba zew może zrobiłem bład i wziąłem szafira zamiast gagabajta ? Proca mam Bartona 25000,256ram,płyte Abita NF-7. Jeśli nie zmieniłeś biosu, to wydajność nie wzrośnie ... wiesz czemu ? bo catalysty mają blokadę na te radki i gdy zmienisz taktowanie np w ATT, to po odpaleniu czegokolwiek taktowanie wraca do pierwotnych ustawień. Więc jeśli chcesz go kręcić to: 1. albo stery omega 2. albo zmiana biosu - wtedy możesz jechać na oryginalnych catalystach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin77 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Czy mozesz do mnie kliknąc na gg ??2114638. dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Tak jak radził mi kolega wczesniej ustawiłem swojego szafirka na core 400 i pamieci na 250 , i cóż przy zapuszczonym 3Dmarku01se dalej ta sama ilość pkt.czyli coś kolo 7600.To jest nowiutki radek i nic przy nim nie było robione,widzialem ze ludzie zmieniają biosy,ale czy to coś da ? Jak narazie zmieniałem tylko Core i Mem w AtiTool.Co mi może ktoś poradzić zeby u mnie były tez wyniki kolo 10k.Chyba zew może zrobiłem bład i wziąłem szafira zamiast gagabajta ? Proca mam Bartona 25000,256ram,płyte Abita NF-7. pewnie jedziesz na zwyklych sterach, a one maja zablokowana mozliwosc podkrecania, zainstaluje omegi 2.5.90 - wtedy bedziesz mogl krecic po vmodzie gpu kreci sie do 560mhz, ale od ~520 zaczyna sypac artami, co ciekawe dopiero przy 560 wywala je ze wiesza sie, narazie jest 500/550 i chyba tak zostanie :) (1,36/2,76 i 2,62V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 moze juz ktos dac jakies zwykle zdjecie co nalezy lutowac przy vmem modzie? bez opisu itp , reszte sobie sam pomierze i dobiore opory itp - wystarczy zaznaczyc punkty gdzie podlaczyc kabelki od potencjometru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 moze juz ktos dac jakies zwykle zdjecie co nalezy lutowac przy vmem modzie? bez opisu itp , reszte sobie sam pomierze i dobiore opory itp - wystarczy zaznaczyc punkty gdzie podlaczyc kabelki od potencjometru było - kilka stron temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...