Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

@OrGiUsZ: W esc.pl GB jeszcze 290zł kosztuje, ASUS 309zł. Chyba jednak tam zakupię, jutro jeszcze na spacer po Szczecinie się przejdę, a jak nie znajdę nic to w esc kupuję.

@MaDas: niby to 1.2, ale nic o pamięciach nie napisali. Taktowania w sumie też jak dawniej, ale z drugiej strony CS'a nie ma (a przynajmniej nie napisali).

EDIT: Już zamówiona. Kupował ktoś wysyłkowo w ESC? Długo idzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ludziki, patrzcie co sie pojawilo w komputroniku:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_15015.html

Radeon 9550 XT Gigacube Extreme rev 1.2 128MB + DVI / tv-out 128-bit

Ciekawe, skąd to wzięli.... i czy to rzeczywiście mają 2,8ns

P.S. Znalazłem ciekawą aukcję:

http://allegro.pl/show_item.php?item=35763130

W opisie brak taktowań i jaki to rev (choć jest, że pamięci 3.3ns i GPU RV350), ale ciekawostką jest to, że w zestawie jest: Power DVD 5, Counter Strike Condition Zero - czyli jak w Rev 1.2 - zresztą opakowanie na zdjęciu też z tej wersji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem Radeona Gigabyte 9550 128/128. Czy na 325/500 będzie chodzić stabilnie bez wentyla na rdzeniu i doklejania radiatorów na pamięci?

taq bez problemu bedzie chodzil 8)

No i się pojawił problem. Przy defaultowych ustawieniach taktowania rdzenia i pamieci hl2 w 800x600 w high detalach chodzi bez problemu. Po podkręceniu do 325/500 hl2 zwiesza się po kilku sekundach. Mieniać BIOS czy doklejać radiatory i dokupować wentyl na radiator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tolman

bardziej bym stawial na montaz wentylatora na tym radiatorze.pasywne chlodzenie jest mile widziane przy standardowym taktowaniu.pamiec chyba sie zbytnio nie grzeje przy 500.chyba.

@limerro

zwiazane jest to chyba z wejsciem dvi.nic ponad norme raczej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie - mam tego Gigabyte 9550 128 bit i wykrywa mi pod Win XP SP2 PL jako dwie karty graficzne - R9550 i R9550 Secondary - tez tak macie ?

Dziwne to :/

Wszystko w normie, to zaleta drugiego ramdaca :D

Pierwsza masz monitor, a secondary dajesz tv i ogladasz sobie na tv divixa a na monitorze piszesz na forum albo grasz w nfsa :P

A ten gecube 1.2 to wyglada na pierwsza serie z pamieciami 3.3 Etrontecha - syfiaste i padaly czesto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedawno przesiadłem sie z r9100 sapphire na r9550 sapphire (szyna pamieci 128bit, pamieci hynix 5ns). I mam problem. Otóż od razu zacząłem podkrecać karte i uzyskałem na niej 375mhz rdzeń (na 400 mam spadek wydajności) i 270 pamięci. Karte testowałem cały czas w środowisku 3d i nie zauważułem żednych błędów w wyświetlaniu grafiki, a testowałem różnymi benchmarkami 3d oraz grami. Po podkręcaniu spokojnie zająłem się normalnym życiem na PC. I co się okazało. Że mam kropki w windowsie. Objawia sie to pojedyńczymi kolorowymi pixelami na czcionkach. Zastanawiam się czy to nie wina sterowników (omegi 2.5.90, czy pozostałości po kilku sterownikach których nie odinstalowywałem :P, a może po prostu pamieci nie wytrzymują takiego taktowania ). Dziwi mnie tylko że problem pojawia się w środowisku 2d kiedy karta nie jest obciążona :/

Dodam ze karta napewno się nie przegrzewa. Na pamięciach mam miedziane radiatorki + nawiew na nie. Poradźcie coś...

A i jeszcze dodam ze brat ma podobną karte tylko na hynixach 4ns i ma podobny problem.

A i te kropki na czcionkach pojawiają sie głównie w wordzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedawno przesiadłem sie z r9100 sapphire na r9550 sapphire (szyna pamieci 128bit, pamieci hynix 5ns). I mam problem. Otóż od razu zacząłem podkrecać karte i uzyskałem na niej 375mhz rdzeń (na 400 mam spadek wydajności) i 270 pamięci. Karte testowałem cały czas w środowisku 3d i nie zauważułem żednych błędów w wyświetlaniu grafiki, a testowałem różnymi benchmarkami 3d oraz grami. Po podkręcaniu spokojnie zająłem się normalnym życiem na PC. I co się okazało. Że mam kropki w windowsie. Objawia sie to pojedyńczymi kolorowymi pixelami na czcionkach. Zastanawiam się czy to nie wina sterowników (omegi 2.5.90, czy pozostałości po kilku sterownikach których nie odinstalowywałem :P, a może po prostu pamieci nie wytrzymują takiego taktowania ). Dziwi mnie tylko że problem pojawia się w środowisku 2d kiedy karta nie jest obciążona :/

Dodam ze karta napewno się nie przegrzewa. Na pamięciach mam miedziane radiatorki + nawiew na nie. Poradźcie coś...

A i jeszcze dodam ze brat ma podobną karte tylko na hynixach 4ns i ma podobny problem.

A i te kropki na czcionkach pojawiają sie głównie w wordzie.

Powiem ci, że z moim Sapphirkiem też tak było (4ns Hynix), obniżenie taktowań załatwia sprawę (u mnie załatwiło, ale wynik o/c był słaby więc karta już sprzedana. Czekam na ASUSA teraz. Swoją drogą, wczoraj go wieczorem w ESC zamówiłem, a dzisiaj rano dostałem maila, że cena spadła z 319 do 295 :D i mam mniej do zabulenia. Ciekawe czy niżej poleci jeszcze :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BiBeR

Moze wytłumaczysz jak dokladnie to ustawic ?

Bo ja próbowałewm już różnych ustawień i nie moge odpalić w sposób taki zeby na TV można było oglądać divx-a a na monitorku robić inne sprawy.

A sprawdzałes to http://www.benchmark.pl/artykuly/porady/ko...i/strona-1.html

Jest ładnie opisane i działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wielkie za odpowiedz , juz myslalem ze cos sie pierdzieli miedzy karta a systemem ;)

a w ogole takie pytanko moze by mi ktos podeslal biosika do Gigabyte 9550 128 bit - najlepiej taki co by chodzil na standardowym chlodzeniu, bo cisze sobie cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie mam wszystko poustawiane w ATT i jakoś dalej nie wiem w jaki sposób odpalić żebym mogł na TV ogladać w pełnym ekranie np film divx czy jakiś DVD a na monitorze robił dalej swoje głupoty.

Może ktos to wytłumaczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boroveeK

wiesz ile czesu trza czekac na dostawe ?

no i jak dostaniesz to odrazu mow co i jak :)

ps.

dziwie sie ze wogole chcialo ci sie chodzic i szukac po szczecinie tego asusa, sam tam mieszkam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego nie potrzeba zadnych opisow i Ati tray tools :P

Robisz tak jak na fotce, na drugim ekranie prawym guzikiem, zaznaczasz ptaszkiem jak na zdjeciu i dajesz zastosuj. Na tv pojawi Ci sie ekran drugi. Teraz odpalasz film i przeciagasz w prawo (mozna ustawic ze w lewo) Znika Ci na monitorze a pojawia sie na tv, to jakby 2 ekrany, polowke masz na monitorze, polowke na tv. Ja mam tv po prawej stronie wiec przesuwam na prawo, jak masz po lewej poszukaj w opcjach zebys przeciagal na lewo, bedzie wygodniej :D

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@boroveeK

wiesz ile czesu trza czekac na dostawe ?

no i jak dostaniesz to odrazu mow co i jak :)

ps.

dziwie sie ze wogole chcialo ci sie chodzic i szukac po szczecinie tego asusa, sam tam mieszkam

Właśnie mi się nie chciało, bo stwierdziłem, że pewnie i tak około 320 w sklepie zabulę, więc ESC. A tu dzisiaj niespodzianka, cena w dół, więc nic tylko brać. Jak z gościem gadałem to powiedział że na składzie mają i wyśle jak tylko kasa dojdzie (czyli jutro, bo przelew robiłem popołudniu). Mam nadzieję, że przed weekendem poczta się wyrobi, bo mój zastępczy GF2MX (64bit :!: ) nie pozwala mi się nacieszyć pięknem Half Life (mimo że w 800x600 i medium chodzi zadowalająco 8O , to się nazywa optymalizacja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ale recenzję na benchmarku walnęli tego gecuba 9550xt

ile da sie wycisnąć z tych pamięci 3,3 i z rdzenia. napisali że max to 450/600 ale da się jeszcze podnieść ?

mam szansę dorwac takiego być może za 390 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@OrGiUsZ

Ale nie napisales mi ile dalo Ci MHz-ow zalozenei radiatorkow na pamieci. nie wiem czy sie oplaca w to bawic. zmienilem radiator na pentagrama QVC-100 i zostal mi stary Titan moze jego potne :) i beda radiatorki :)

Asus A9550 Ge kosztuje w actionie 230 zl netto a gigabyte 9550 kosztuje 232 zl w pronoxie netto. sami wybierajcie co kupowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nastepujacy problem.W niedziele kupilem sobie Radka 9550 Gigabyte`a 128 bit.Dzis chcialem wgrac bios od 9600ez FLASHROMem v.2.4(wszystko wedlug opisu z forum) bo OMEGI ani D.N.A. nie odblokowywuja mi mozliwosci krecenia.Wpisuje flashrom -p -f 0 nazwabiosu.bin i wyskakuje mi: ERROR block protect is not disabled .Szukalem podobnego problemu na forum ale nie moglem nic znalesc.Prosze o wyrozumialosc i pomoc.Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze podał byś linka do tego sklepu gdzie ten asus jest za 230 zł netto :D

I czy to jest napewno werja 128 bit bo jak nie to kicha narazie na komputroniku widziałem ale to była za 325 :/

A co do tego core to z tego co ja wiem to 450 sie osiąga na normalnym chlodzeniu które sobie raczej radzi z temperaturą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wiem ze prawdopodobnie temat zostal juz poruszony, ale niemoglem przekopac sie przez te wszystkie strony.

W takim razie mam prosbe do kogos, kto posiadal taka karte jak ja(Gainward GF3 TI/450 GS) i przesiadl sie na radka 9550 aby podzielil sie wrazeniami. Czy w grach takich jak Call od Duty, FIFA 2005 czy MOH nastapil spadek wydajnosci?? Na swojej karcie osiagam 9900 markow w 2001SE i nie chcialbym utracic takiej wydajnosci w grach na dx8. W dooma 3 gram 800x600 w low, ale z cieniami, czy na sprzecie jak w opisie moge liczyc na 800x600 medium w przypadku radka? No i ostatnie pytanie: widzialem w sklepie znak.pl asusa z pasywnym chlodzeniem, a wczesniej byly z wentylatorami(oczywiscie mowie o 128bitowych), ktore oplaca sie brac bardziej? A moze gigabyta?

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje z gory za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...