Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie probowalem cos znalezc w roznych topikach i nic.Mam Radeona 9550 Gigabyte 128 MB DDR DVI + TV (128-bit).Plyta glowna ecs k7sem,duron 1,2Ghz , 384 ram-133 mhz.Podlaczylem karte graficzna do plyty i bez sterownikow wszystko jest ok ale jak zainstaluje sterwoniki (probowalem tych z zestawu, omegi 2.5.58 i standartowe ze stronki ati). do karty to podczas logowania windowsa wylacza mi monitor(z monitorem ok wozilem do serwisu LG Flatron F700b)Nie wiem co jest moze cos w biosie przestawic

Albo zasilacz niewyrabia , albo płyta główna nie daje sobie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie probowalem cos znalezc w roznych topikach i nic.Mam Radeona 9550 Gigabyte 128 MB DDR DVI + TV (128-bit).Plyta glowna ecs k7sem,duron 1,2Ghz , 384 ram-133 mhz.Podlaczylem karte graficzna do plyty i bez sterownikow wszystko jest ok ale jak zainstaluje sterwoniki (probowalem tych z zestawu, omegi 2.5.58 i standartowe ze stronki ati). do karty to podczas logowania windowsa wylacza mi monitor(z monitorem ok wozilem do serwisu LG Flatron F700b)Nie wiem co jest moze cos w biosie przestawic

tez mam podobny problem ale z monitorem LCD ( tez karta Gigabyte)- to nie wina ani plyty ani zasilacza

oto link do podobnego problemu ale z innym monitorem

http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy. Przesiadlem sie z geforcea na radeona i pierwsze co mi sie rzucilo w oczy to fioletowe jezyczki na tvoucie. Na gf tez one byly, jednak po ustawieniu "filtru anizopowego" na maxa problem znikal. Jest cos takiego w catalystach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja naprzyklad po przeinstalowaniu windowsa i nei moge zainstalowac monitora bo go nie wykrywa nawet bez instalacji sterow do karty a karta dziala na 100% bo 2 na kompach sprawdzalem i nie wiem co jest czy zaniesc karte do serwisu bo na restze czesci nie mam juz gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tydzien temu dostałem Saphire Radeon 9550 128Bit 128MB DDR, bawilem się w O/C i sprawdziłem, ze karta ladnie chodzi na 325/500 (wiecej mi nie trzeba). Chciałem jej wymienic biosa na jakiegos 9600, tylko ze jak zobaczylem ze wiekszosc biosow Sapphire'a i Gibabyte'a jest oparta na Samsungach to mnie zmiotlo bo ja mam w swoim Szafirku mam Hynixy 5ns (tak naprawde 4ns). Chciałbym juz skonczyc z zabawa ustawianiem taktowania z ATI Tool albo ATI Tray Tool i miec upragnione taktownie na stale, jezeli ktos mogl by mi podpowiedziec jakiego biosa wstawic do swojego Radka byl bym bardzo wdzieczny. Jeżeli komus te dane byly by potrzebne to podaje:

PCB# 35-FC20-G0-60

SKU# 11032-02-20

PN 1024-KC20-FF-SA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej.

wybaczcie jezeli zadam pytanie ktore jzu ktos kiedys postawil ale mam modemik i przebrniecie przez te 190 stron jest wrecz niemozliwe.

mam kilka pytanek

1. czy ten radek 9550 jest lepszy od Gainward GeForce4 Ultra/650 bulk bo jak pytalem sie o cos ludzi ze sklepu na tweaku to mi powiedzial ze ten Gainward jest lepszy od GB 9550? czy wy tez tak sadzicie???

2. ktorego mam radka wybrac

pomijajac gigacube'a bo jest za drogi

Gigabyte'a czy Asusa Czy Abita - bo Saphirami to sa jakeis problemy chyba - a wsumie to bardzo ekstremalnym podkrecaniu to mi nei zalezy - byle by moglbym sobie wkoncu w cos pograc bo na tej rivce to juz niewiele moge

3. i czy wogole te radki pojda na moim sprzecie?

mam to co w podpisie. bo cos pisaliscie o tym ze z AGP 4x maja opor

z gory dzienki i prosze o wyrozumialosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja naprzyklad po przeinstalowaniu windowsa i nei moge zainstalowac monitora bo go nie wykrywa nawet bez instalacji sterow do karty a karta dziala na 100% bo 2 na kompach sprawdzalem i nie wiem co jest czy zaniesc karte do serwisu bo na restze czesci nie mam juz gwarancji

ja etz tak mailem zaraz po zainstalowaniu sterow monitor sie nie wlacza (grafe sprawdzalem na innych kompach i dzialal) okazalo sie ze ten Gigabyte nie dziala na wszystkich plytach w moimprzypadku okazalo sie ze nei dziala na MSI Kt4AVL - zeby bylo smiesznie to grafike sprawdzilem na 3 takich plytach i to samo pozniej na jednej shutle oraz Abicie i dzialalo super aktualnie mam Gigabyte taka jak w podpisie i dziala super!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sterów - najnowsze omegi i radlinker (w omegach był) .Co do sklepu, to jest to miejsce gdzie od 6 lat kupuje, i jest wyznacznikiem ceny dla mnie. Zawsze mają najtaniej. Po przeprowwadzce po studiach spowrotem do kielc kupuje u nich wysyłkowo lub przez znajomych którzy są akurat w Krakowie. Bład na stronie jest taki, ze pewnie chceili charakterystyke karty na szybklo zrobic i wkleili z szafirka nie edytując paru szczegółów. Jestem pewien że mam gwarancje taką jak wszędzie indziej - 3 lata.

A to widze lajcik skoro od tylu lat tam napierasz :)

No też tak myślałem ze tak <font color="#FF0000">[ciach!]</font> przypadkiem ale mówie upewnię sie bo to różnie bywa. 8)

Noo ale z tą gwarancją to jak to jest...nie masz żandej karty gwarancyjnej kurcze 8O ? ze mówisz tak tylko z przekonania 8) :P

Mam rachunek i na jego podstawie bd si domaga ewentualnzch napraw. Producent daje gwarancje 3 lata i tzle mam sklep pcprojekt to nie garaz, mam do nich zaufanie

PS. Sprawdyilem wlasnie moj karte ... 3dmark 2003 3200 punkw ... cyzli norma na kompa y podpisu .... stryelajcie ile bedyie na 3dmark05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie Asusa 9550 GE no i kręci się tylko na 400/500 stabilnie. Czy przyczyną może być zasilacz codegen 300W?? Wynik w 3dk03 tylko 3200pkt bez zmiany timingówSad Pamięci 4ns SAMSUNG.

Kupiłem sobie Asusa 9550 GE no i kręci się tylko na 400/500 stabilnie. Czy przyczyną może być zasilacz codegen 300W?? Wynik w 3dk03 tylko 3200pkt bez zmiany timingówSad Pamięci 4ns SAMSUNG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hisy mają hynixy. W razie czego polecam programik rabit- zmodyfikuj oryginalny biosik(taktowanie, timingi, sygnature karty) i wgraj z powrotem. Zgrać bios można np. ati toolem.

No to cie zdziwie moj szafir jest na hynixach i zabawa z biosem orginalnym juz mi sie raz nie udala bo karta nie wstawala na przerobionym biosie (timingi z gibabyta w ati tray tool chodzily poprawnie, ale jak byly w biosie no to kaplica). A ja nie wiem gdzie znalesc odpowiedniego biosa ale niektore nowe szafirki tez smigaja na hynixach i to powinno gdzies na necie byc tylko Pytanie Gdzie tego szukac?

hej.

wybaczcie jezeli zadam pytanie ktore jzu ktos kiedys postawil ale mam modemik i przebrniecie przez te 190 stron jest wrecz niemozliwe.

mam kilka pytanek

1. czy ten radek 9550 jest lepszy od Gainward GeForce4 Ultra/650 bulk bo jak pytalem sie o cos ludzi ze sklepu na tweaku to mi powiedzial ze ten Gainward jest lepszy od GB 9550? czy wy tez tak sadzicie???

2. ktorego mam radka wybrac

pomijajac gigacube'a bo jest za drogi

Gigabyte'a czy Asusa Czy Abita - bo Saphirami to sa jakeis problemy chyba - a wsumie to bardzo ekstremalnym podkrecaniu to mi nei zalezy - byle by moglbym sobie wkoncu w cos pograc bo na tej rivce to juz niewiele moge

3. i czy wogole te radki pojda na moim sprzecie?

mam to co w podpisie. bo cos pisaliscie o tym ze z AGP 4x maja opor

z gory dzienki i prosze o wyrozumialosc

1. Pytanie lepszy hmm jak zalezy ci na nowych gierkach to dx 9 sie klania i bylbym za radkiem

2. Jak cos to gigabyte ale osobiscie jestem za szafirkami i powercolorami

3. pojdzie na agp 4x na 100% swojego pierw wlozylem do kompa matki i dziala bez zarzutu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam teraz spokojnie ustawione bez ingerencji w radiator w GB Radeonie 9550 128/128 4ns 400/500. Kupiłem wentyla Papst'a 6000 rpm i jak tylko przyjdzie to go montuje i wkręcam grafe na 500/500. Chyba Kam miał tak ustawione z tym wentyle i mu wszystko cacy poszło.

Tak czy siak jestem zadowolony z karty. Kupiłem Rome Total War i na moim przęcie AThlon 2000+ XP 512 DDR przy full ustawieniach lekko mi tylko skacze na mapie kampani, a bitwy są płynne i efektywne oczywiście przy 400/500. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta sprzętu: Athlon 1900+@1632Mhz, 2x256MB Twinmos, Gigabyte 7VAX(enhanced mode włączony), dysk wd caviar 80GB, Nagrywarka CD LG, Sb Live! i nieszczęsny codegen.

Czytałem, że w asusach pamiątki wykręcają się około 550-580Mhz:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzecik to ten codegenik uciągnie ale jak mu się zachce odmówic współpracy to może ze soba co nieco pociągnąć...mnie taki padł na tym procu co mam tylko z gf4mx . Na szczęście odszedł samotnie ,ale i tak mialem zafajdane swięta bo zasiłka kumpla nie zastartowała(do dziś nie wiem czemu) i komp z podejrzeniem spalonej płyty i ew. czegos innego przeleżał 10 dni na serwisie. A ja miałem mały dołek w święta i nowy rok... Zastanów się czy warto mieć takie przejścia... i czy masz jeszcze gware na częśći ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. pojdzie na agp 4x na 100% swojego pierw wlozylem do kompa matki i dziala bez zarzutu

Tak na 100% to pewny był nie był ja na razie spotkałem się z takimi problemami na płytach z AGP 4x: na płycie Soltek SL-KT400-A4C nie działał ani HiS i Gigabyte (znaczy za 10 lub 20 razem w końcu komp ruszył) na Solteku SL-75drv5-C poszedł zarówno HiS jak i Gigabyte ale się strasznie grzały. (rożne zasilacze testowaliśmy) z kolei komuś nie poszedł Gigabyte na ECS K7VTA3 6.0 :(

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zostalo mi juz tylko wymienic plyte glowna?? Nie mam kasy ;( i co ja teraz zrobie

podobno zmiana biosu moze pomoc.. kumpel tak zrobil i mu dziala teraz ale ja u siebie nie zmienialem tylko od razu wymienilem plyte...nie instaluj tez oryginalnych sterow od gigabyte bo pozniej w grach bedzie ci sie monitor wylaczal... skorzystaj z omegi albo cos innego sprawdzonego... poszukaj jakiegos najnowszego biosu do twojej plyty i sroboj wgrac... moze cos to pomoze ale nie wiem... u kumpla juz dziala gdzie wczesniej nie dzialala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zostalo mi juz tylko wymienic plyte glowna?? Nie mam kasy ;( i co ja teraz zrobie

napisz do polskiego odzialu gigabyte i opisz problem i powiedz ze problem stanowi ich karta ktora nie chce dzialac z plytami glownymi ( moja tez mozesz podac)

http://www.gigabyte.pl/Company/ContactUs/c.../contact_us.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za cienki bolek na zmiane bisou :P moze zajde gdzies to serwisu to pomoga tylko za ile??.A zapytanie do gigabyte juz wyslalem.Nie wiem o co chodzi ale ze jak ktos ma slaby zasilacz to reszte czesci moze zjarac ja mam megabajta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slike99 Zmana biosu to nic trudnego. Poczytaj temat od 180 strony bodajze i wszystko Ci sie rozjasni. Pozatym sproboj tego adresu, tu mozesz odrazu obraz dyskietki z biosem sciagnac.

http://www.techpowerup.com/bios/biosdetail...ynix40_0428.bin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe witam witam, wpis z okazji dwusetnej strony watku :)

przez jakis czas, w okolicach (40-60str?) tez troche ciagnalem watek wiec az mi sie lezka w oku kreci ze wciaz aktywny :)

R9550 Rules the World heheh ;)

@slike99 >> widze ze stare problemy wciaz aktualne, rozwiazanie jest jedno i bardzo proste, wejdz do biosu i wylacz przyspieszanie AGP ( czyli AGP off), wtedy dopiero zainstaluj stery (Omegi chyba wciaz najlepsze?) Z tymi R9550 juz tak jest ze nie zawsze chca w pelni wspolpracowac ze starszymi mobo, a najlepsze jest to ze zaleznie od producenta, np u mnie sapphire na starym ECSie nie chodzil z AGP On a Gigabytea juz tak. U ciebie pewnie jest odrotnie :)

pzdr

(Ps wylaczenie AGP to spadek wydajnosci o jakies 10%, twoj wybor czy warty wymiany plyty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowie juz wszystko jest ok zainstalowalem nowy bios i smiga spoko.Tylko ze jak zainstaluje stery omegi 2.5.58 to jest napisane ze pierwszy radeon nei dziala poprawnie to jakie sa dobre stery do podkrecania i zeby mozna bylo wylaczyc synchronizzacje pionowa<gracze csa wiedza o co chodzi :P>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w swoim Szafirku zmienilem biosa na 9600 NP i ustawilem go na 325 core 500 mem (DDR) i cos mnie zadziwilo przestal sie grzac. Jest ogromna roznica pomiedzy tym jak krecilem go ati toolem a tym co jest teraz zebym mogl porownac temperature to bym napisal dokladnie ale teraz kosci sa zdecydowanie chlodniejsze. Moja zmiana polegala na zmianie taktowan z 250/400 na 325/500 i timingow kosci z 4ns na 3,6ns. Myslicie ze jeszcze to duzo da sie podniesc :?: , ale na standartowym chlodzeniu (nie mam jeszcze kasy na zalmana alno vga silencera :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie czy wie ktos z was jak odblokowac V-Tuner II w Gigabyte R9550 bo u mnie jest zablokowany a na foto w pomocy z tego programy widzialem ze mozna za pomoca niego sprawdzic temp grafiki i jakies jeszcze tam bzdury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...