Konar Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Ej moze mi ktos powiedziec jak odblokowac 4 dodatkowe potoki, ale tak zeby jak bede uszkodzone zeby mozna bylo je zablokowac znowu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Ej moze mi ktos powiedziec jak odblokowac 4 dodatkowe potoki, ale tak zeby jak bede uszkodzone zeby mozna bylo je zablokowac znowu W radeonie 9550 nie da sie odblokowac dodatkowych 4 potokow bo poprostu ich tam nie ma:) Ta karta jest na procesorze GPU radeon 9600, a jak widomo ma ona tlko 4 potoki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 TO albo mi sie sie powalilo (za co sory) albo ktos tu wciskal kity na forum gdziesz o tym czytalem i poszukam tego osobnika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freemen Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Mam pytanko (GB Radeon 9550@400/500), czego bardziej podkręcenie zwiększa wydajność karty w grach, GPU czy RAM karty??? I jeszcze jedno, na ile średnio powyżej 500 da się podkręcić Ram, tak, żeby było stabilnie, bez radiatorków i z radiatorkami? Wiem, że każda karta może reagować inaczej, ale jakaś średnia jest w GB, a więc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 gpu bardziej daje kopa ale trzeba tez zadbac o dobry naplyw danych informacji z pamieci dla tego max wydajnosc uzyskuje sie przy zbalansowanych zegarach ... no i 1k postow zaliczone :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Tak naprawdę, to kopa daje każdy dodatkowy Mhz. Poprostu ciśnij z karty ile wlezie, tak żeby się nie przegrzała. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_82 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Witam!!! Troche czasu mineło i mam pytanko czy juz ktos wgral bios do asusa od 9600 PRO???? A jak tak to czy karta dostala kopa a drugie jakim programem wgraliscie tego biosa i skad wziąć go. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slike99 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 czemu a ati control center agp jest max. tylko 4 skoro karta radeon 9550 128 128 ma agp 8 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Moze masz plyte glowna, ktora obsluguje tylko AGP4x? A nawet jesli, to nie masz sie co przejmowac - rzeczywsta roznica wydajnosci miedzy AGP4x i 8x miesci sie w granicach bledu pomiarowego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi666 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Czytałem te wypowiedzi ale nie zdołałem przeczytac wszystkich i sa ona nieuporzadkowane wiec moglibyscie poprostu napsiac mi ktora karte lepiej wybrac abit 9550 guru czy gecube extrteme 2,1 i z jakiego sklepu?? oraz co trzeba zrobic zeby kupic jakis sprzet komputerowy z hurtowni?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freemen Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Abit 9550? nie bardzo słyszałem o tej karcie, jak bym miał wybierac to tylko miedzy Gigabyte lub Asusem z R9550. Nową paste pod radiator ze spokojem moge uzyć tej co do procka stosuje ? myślicie ze producent GB dał za mało pasty pod radiator i napewno opłaca się podłożyć nową swoją ? Pytam, bo za niedługo bede miał wentyla papst do grafy i chciałbym wszytko zrobić za jednym zamachem. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Freemen skoro nie slyszales to nie komentuj bo sie troszke skompromitowales. co do pasty jesli nie jest srebrna za 5 zeta to spokojnie kropelke mozesz nalozyc na gpu. @adi666 o xt jest inny topic wiec moze tam ci odpowiedza szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudak10 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Witam!!! Troche czasu mineło i mam pytanko czy juz ktos wgral bios do asusa od 9600 PRO???? A jak tak to czy karta dostala kopa a drugie jakim programem wgraliscie tego biosa i skad wziąć go. Pozdrawiam Ja wgrywałem bios z Asusa ale najlepiej mi chodzi na Gecube 9600pro. Podmianke mozesz zrobic Flashromem a biosy mozesz sciagnac z tej stronki http://www.techpowerup.com/bios/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Ej mozecie mi poradzic jakiego radiatora uzyc do papsta na R 9550 Sapphire? Papst to jakis 6000 rpm tylko nie wiem skad wziac pod niego radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 czy mozna wgrac do karty Gigabyte 9550 jakis inny bios od innej karty np Gacube 9600XT ? i czy to da lepsze rozwiazanie niz bios 9600xt od gigabyte ? ktorych firm biosy sa najlepsze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freemen Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Oj nie wiem, jaki radiator może być.... ja montuje na swoim GB 9550 wiatrak papsta 6000 rpm, więc mój radiator musi miec rozmiary 40x40 i takowego powinieneś szukać, sprawdźć też czy chwyty będą sie nadawać, żeby taki przytwierdzic do karty. Duzo pytań mało odpowiedzi, wygląda na to, że specjaliści gdzieś sie pochowali. Albo znużyli się pytaniami. Ja biosu nie zmieniałem, bo nie widze takiej koniecznośc. Mi wystarczą stery omegi i wiatrak papsta, żeby karta chodziła na 500/500, albo wyżej. Chciałbym wiedzieć na ile można podkrecic pamięc GB jak załoze radiatorki, na 580 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 nikt Ci tego nie powie kazda karta karta kreci sie inaczej moze pojsc 10/20/30 mhz dotknij palcem i zobacz czy bardzo sie grzeja ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 No oczywiscie wiadomo ze rozmiary maja byc 40x40. Tylko nie robmy se jaj :P i nie patrzmy no takie radiatory co daja z wentylatorami po 10-14 zlotych co radiator w najgrubszym miejscu ma 3-4mm :twisted: . Nawet zastanawialem sie czy nie bawic sie z jakim chlodzniem procesorowym ale papst jest chyba najlepszym wyjsciem. Jak by ktoś juz mial zamontowanego go na jakims radiatorku czy moglbym prosic o fotke tego czegos 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Co do specjalistów, to myślę, że się nie pochowali, tylko już im się nie chce po raz n-ty na te same pytania odpowiadać. Jeżeli natomiast chodzi o biosy do kart, to moim zdaniem temat jest trochę przereklamowany. Jedyne różnice to timingi pamięci właściwie, bo jeżeli chodzi o wydajność, to żadnych cudów nie uświadczysz. Różnice są naprawdę kosmetyczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me.wa Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Ja mam na karcie niebieski radiatorek zalmana z bocznym nawiewem (92mm), mysle ze dalo by sie do niego przykrecic jakis wiatraczek z boku, ew, kupic mniejszy zółty i na niego sprubować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 No właśnie jaki cooler ( który można tanio kupić na giełdzie czy na allegro) najlepiej pasuje do 9550 ? Producent karty chyba nie jest istotny ale jeśli tak to do 9550 Gigabyte'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Bl4ck Sh4dow napisał: TO albo mi sie sie powalilo (za co sory) albo ktos tu wciskal kity na forum gdziesz o tym czytalem i poszukam tego osobnika napewno ci się powaliło Bl4ck Sh4dow napisał: ...Moja zmiana polegala na zmianie taktowan z 250/400 na 325/500 i timingow kosci z 4ns na 3,6ns. niech mnie ktoś sprostuje, ale wydaje mi się że timingi od pamięci 3,6ns są zazwyczj wyższe niż 4ns, tak jak standard pamięci 266 ma cl2, 333 -2,5 , 400 -3, podwyższając timingi można chyba powiększyć też oc pamięci (lecz nie wiem czy da to wzrost wydajności) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 kurcze przezylem dzis szok i sie strasznie zalamalem poniewaz na moim gigabyte nie da sie wiecej wyciagnac z GPU jak zaledwie 375MHz (a taki fajny wiatrak zalozylem :P) na pamieciach nie mam chlodzenia to znowu wyciagnolem 520Mhz wiecej sie balem (w sumie byly delikatnie cieple ale po co ryzykowac). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slike99 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Mam problem w programie ati tool sa 2 suwaki ten poprawej (mem)jak wjade na 250 to wysakuja artefakty czy 250 to w rzeczywistosci 500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Nie ma czegos takiego jak "w rzeczywistosci 500" - sa to tylko brednie rozpowszechniane przez dzialy marketingu na zasadzie "wiecej=lepiej" i powtarzane przez wszystkich za producentami... W rzeczywistosci jest 250. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slike99 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 ale chodzi mi o to ze wszyscy pisza ze podkrecaja karty 400/500 to u mnie jest 325/500 czy 325/250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 ale chodzi mi o to ze wszyscy pisza ze podkrecaja karty 400/500 to u mnie jest 325/500 czy 325/250powszechnie przyjeło się (niesłusznie) mówić o częstotliwości ddr jakby była 2X większa- 250X2=500 . Czyli masz miby 500. Tak naprawde to jest 250 i to jest normalne- np. 9600pro ma tak na prawde 300mhz taktowane pamięci. A co do chlodzenia to zostalo przez stałych bywalców praktycznie sprawdzone,że montowanie dużo lepszego chłodzenia(np. z PIII, silencery itp.) nic nie daje, to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Na gb wystarczy domontowć na seryjny radiator jakiś w miare dobry wiatraczek i spokojnie można 400 i wiecej wykręcać. Saphire, His itp. z seryjnym wiatraczkiem to mozna zostawic w spokoju i jedynie jak ktoś sie uprze to zerwać tego gluta co udaje paste przewodząco i cieniutko czymś lepszym przesmarować(lepiej nie na bazie srebra bo można karte przy nieostroznym nakładaniu sfajczyć). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 dodam mala ciekawostke od siebie w sprawie niskiego taktowania rdzenia. zaczne od tego ze moja buda(modecom impact) ma zamontowane dwa wiatraczki 80x80 w standardowych miejscach(przed dyskiem i pod zasilka dla niewtajemniczonych).i jest zwykle zamknieta.otoz wczoraj po przesmarowaniu radiatorka arctic ceramique(przy okazji zczailem ze na gpu mam ten cholerny rezystor o ktorym wspominal j.h.hudy na 10080ktorejstam stronie topicu)ladnie wsadzilem karte zalozylem sciane i na spokojnie wlaczylem kompa.3d2k1 przeszedl spokojnie na wszystkich wlaczonych wentylach wiec looz.potem spokojnie wylaczylem wentyle w budzie i wrocilem do lekturki ksiazki.i tak po jakims czasie zalaczylem undera2 i sobie jezdze i jezdze i zaczyna mi sie nudzic a tu nagle J|E|B.samochod wyglada jak jezozwierz teksurami wali na calym ekranie.lekki stres, szybki exit i widze ze w xpeku to samo.restart kompa na domyslnym taktowaniu atitool mierze max core i wychodzi mi zamiast tych 425 383.troche sie zdenerwowalem i wylaczylem badziewie na swiety spokoj.pozniej wlaczylem znow atitoolem max core i co widze?znow 425.wyglada na to ze jednak malenstwo sie zagrzalo na niewentylowanej budzie i wyszly takie kwiatki.teraz jest znow spokojnie ale juz pamietam o tych upierdliwych wiatrakach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 OrGiUsZ ja bym coś podejrzewał tę paste co zmieniałeś bo wątpie że by się przegrzała ja mam swego Radka na 425/275(550) na pasywnym własnej roboty tzn troszke większy od standartowego bo ma wymiary 50*50*25mm ale ma bardzo gesto żeberka, jest aluminiowy i w obciążeniu jest lekko ciepły ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Możliwe, że za dużo pasty nałożyłeś, i zamiast przewodnikiem stała się izolatorem, pogarszając przewodnictwo ciepła rdzeń-radiator. Co do wcześniejszych pytań o DDR. Pamięci są taktowane standardowo, tak samo jak kiedyś SDR (czyli w przypadku radka 9550 250Mhz default). Przyjęło się uznawać jednak podwojone taktowania, gdyż w przypadku DDR informacja przesyłana jest nie tylko podczas narastania sygnału, ale również jego opadania, co defacto daje 2xwięcej danych przy tym samym zegarze w jednym cyklu. Taktowanie podwojono poprostu, żeby w prosty sposób można było odróżnić DDR od SDR, a nie jak kolega Costi zauważył tylko zwiększyć wpływy na niekorzyść użytkownika. Nie rozumiem tylko dlaczego się przyjęło pamięci RAM oznaczać DDR-owo (vide 333,400,433) a z pamięciami na kartach grafiki dalej jest mętlik, raz tak, raz inaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...