Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szafirka 9550 128\128  :D  no i troche sie zawiodłem bo pamiątki sie słabo kręcą  :cry:  (460 DDR to maxx później arty) ale gpu to już miodzik 400 na luziku. chłodzonko jest stock. A apropo tych pamiątek - "elixir" to dobra firma?? i jak sprawdzić ile mam *.*ns

1250627[/snapback]

kosci elixira do dobrych nie naleza, a zeby sprawdzic ile ns to musisz wyjac karte z kompa i sprawdzic co pisze na pamieciach, przewaznie 2 ostatnie cyfry oznaczaja ile maja ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mam zrobic aby Abit 9550 128 CDT poszedł wyżej na pamiątkach niż wg ATITool stabilnego 2x235 ?

Ustawiłem rdzeń@pamięć 400@450 i jest OK ale dlaczego wyżej nie mogę ustawić - założyłem radiatorki na nich, są to smasungi 4ns ...

Czytałem że timingi w tych Abitach są schrzanione - to więc co mam robić ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz zrobilem mialem wlaczone agp 4x trzeabylo drivery od plyty glownej zainsalowac teraz w 3d marku 2005 wyswietla 3296 pkt. na driverach 66.81 czy to juz jest ok????????

1250777[/snapback]

co mam zrobic aby Abit 9550 128 CDT poszedł wyżej na pamiątkach niż wg ATITool stabilnego 2x235 ?

Ustawiłem rdzeń@pamięć 400@450 i jest OK ale dlaczego wyżej nie mogę ustawić - założyłem radiatorki na nich, są to smasungi 4ns ...

1250795[/snapback]

moze pamiatki dostaja za malo v ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak myslicie ci co sprzedaja po 20 takich radkow to raczej to nie sa te co sie nie krecom:)) tylko nowki ze sklepu

1250654[/snapback]

Tez tu mozna gdybac, zamawiasz powiedzmy 20-30 sztuk, testujesz, te najbardziej podatne OC podkrecasz/modujesz czy co tam i sprzedajesz jako pro/xt a reszta leci jako zwykle 9550 do najtanszej aukcji ;] Nie twierdze ze robi tak kazdy, ale ze jest taka mozliwosc;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie moge znaleźć vmoda do mojej karty!A możę go poprostu nie ma?Mam Radeona 9550 MSI 128 mb 128bit. 250/400 @ 500/700.Pomóżcie!!!

1250859[/snapback]

po co ty chcesz jeszcze moda ? :P Nie wystarczy Ci tyle ? U mnie ledwo co leci 430/580 (lada moment powinny przyjsc radiatorki to pojdaa na 600... tak mysle), ty masz 500/700 i jeszcze placzes :D hardcore :>

ja to bym ci go radził sprzedac jako Radeon 9600"UltraXT" (byla taka aukcja na allegro z taktowaniami 375/500 :P) za 400zł jak ktos ci da i kupic za jakis czas geforce'a 6200 @ 6600 chociaz ostatnio sie pojawily jakies watpliwosci co do tej modowalnosci tych radkow ale sie chyba modują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie moge znaleźć vmoda do mojej karty!A możę go poprostu nie ma?Mam Radeona 9550 MSI 128 mb 128bit. 250/400 @ 500/700.Pomóżcie!!!

1250859[/snapback]

zarzuc skreenami bo nie uwierze, na pamieciach 5 ns to dosłownie nie mozliwe . Hmm moze nie bierzesz set core hhe abo arty to dla ciebie dodatki do karyt graficznej, sory zaa moja uszczypliowść ale to jest dosłownie niemozliwe i dopóki nie zobacze wyniki w futuremarku na stronie to raczej nie uwierze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze wybór, bo raczej nie przewidywałem dodatkowego nawiewu, a ostatnio była dyskusja aluminiowe radiatory vs. miedziaki. no i kto czytał to wie, kto nie czytał to mowie :P prawda jest taka ze miedź lepiej "pobiera ciepło" z radiatorów (głupio to brzmi ale nie mialem nic innego na glowie) z pamieci, ale bez dodatkowego nawiewu sie strasznie grzeją przez co moga nie spełnić swojej roli jaką jest maksymalny odbiór ciepła z owych pamięci. za to aluminiowe odbiorą mniej tego ciepła i przy nie znowu tak dużym grzaniu się pamięci na radeonach 9550 ale sie beda i mniej grzały i mozliwe ze lepiej się sprawdzą.

a więc pytanie: które brać? ? aluminiowe czy miedziane coolermastery ? bo raczej nie jestem chętny do kupowania dodatkowych wiatraczków. aha i jesli juz mialbym montowac jakis wiatrak/wiatraki to jak ?

a) jeden od góry i drugi od dołu

--czy

b ) wystarczy jeden od dołu lub od góry (no wlasnie, jak ?)

Edytowane przez mlodass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem swojego HIS`a z allegro za 240zl nowego. Wiekszosc 9550 szczegolnie gigabyte sa to karty z 5ns pamieciami co wiadomo gorzej sie kreca. Wszyscy tak sie podniecaja tymi gigabyte. A przeciez to zlom. nie mozna nawet silencera zamontowac...

A co do radiatorkow... To jest panowie tylko 9550. Nie potrzebne sa miedziane. I tak pameici wiecej nie pujda. Mi nic nie dalo dokupienie aluminiowych radiatorkow coolermastera bo i tak wiecej nie ida. A vmoda nie chce mi sie robic olowkiem (zgroza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie mowie o taktowaniu. Taki radiator na gpu jaki maja mozna sobie wsadzic miedzy uda. I jeszcze wydawac kase na chlodzenie tego kała. Nie lepiej kupic HIS`a lub sapphira?

Gigabyte to zlom! i to chce wam uswiadomic!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem Gigabyte ma najlepsze timingi pamieci..

A co do tego radiatora na GPU to jest bardzo dobry.. pozatym katra sie nie grzeje bardzo.. IMHO wlasnie Gigabyte jest nalepszy ze wszystkich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem Gigabyte nie jest najlepszy, no moze te pierwsze wersje, obecnie ledwo osiagaja 400/500. Ja mam HiSa i nie nazekam obecnie chodzi na ustawieniach 450 rdzen i 540 pamieci, czyli nie tak zle. Moze po zmianie timingow pamieci jeszcze troche pociagna w gore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też bym nie uwierzył :)Dziwna sprawa.w 3dmark03 za pierwszym razem miłem 2900 pkt miałem włączone filtrowanie 16x, wył i znowu tyle samo!!!Teraz nie mam czasu jutro więcaj dam

1251231[/snapback]

co to za bestia, 11GB na pamieciach omg. Az sie zaczełem zastanawiac czy nie poszukac sobie takiego, no a 500 na rdzeniu to max czy mozna jeszcze krecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1251184[/snapback]

Ale czemu chcesz nam to uswiadomic ? Masz jakas misje do spelnienia ? Ja jestem bardzo zadowolony z karty, wiec ciezko ci bedzie mnie przekonac do twojej tezy. Piszac ze to zlom, moglbys chociaz to poprzec jakimis sensownymi argumentami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem swojego HIS`a z allegro za 240zl nowego. Wiekszosc 9550 szczegolnie gigabyte sa to karty z 5ns pamieciami co wiadomo gorzej sie kreca. Wszyscy tak sie podniecaja tymi gigabyte. A przeciez to zlom.

A co do radiatorkow... To jest panowie tylko 9550. Nie potrzebne sa miedziane. I tak pameici wiecej nie pujda. Mi nic nie dalo dokupienie aluminiowych radiatorkow coolermastera bo i tak wiecej nie ida. A vmoda nie chce mi sie robic olowkiem (zgroza)

1251158[/snapback]

Kolego jednak widze ze nowy jestes wiec to przemilcze,widze ze kupiles sobie super wypasionego HIS`a i nie mozesz sobie wyborazic ze jest lepszy gigabyte, a powiem tylko tyle ze nie spotakłem sie z gygabytami 5 ns, to po pierwsze a po drugie sam napisałeś to tylko 9550 nie trzeba miedzianych radiatorków to ja ci powiem ze tym bardziej nie trzeba SILENCERA

Ogolnie mowie o taktowaniu. Taki radiator na gpu jaki maja mozna sobie wsadzic miedzy uda. I jeszcze wydawac kase na chlodzenie tego kała.  Nie lepiej kupic HIS`a lub sapphira?

1251184[/snapback]

Gigabyt moze radiatora nie ma najlepszego ale napewno nie jest złoemem, ma najnizsze timmingi pamieci, chłodzonko mam papsta za 14 zł radiator jest wtedy zimny, ale mozna go spokojnie podkrecac na standardowym,. Nie opowiadaj głupo ze GIGABYTE to złom bo to sa najlepsze kasrty z serii 9550 pomijajac XT, bo mowiac tak narazasz sie na smiech ładnych setek ludzi na tym forum. Poczytaj ten topcik bedziesz wiedział czym jest GIGABYTE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc pytanie: które brać? ? aluminiowe czy miedziane coolermastery ? bo raczej nie jestem chętny do kupowania dodatkowych wiatraczków. aha i jesli juz mialbym montowac jakis wiatrak/wiatraki to jak ?

a) jeden od góry i drugi od dołu

--czy

b ) wystarczy jeden od dołu lub od góry (no wlasnie, jak ?)

1251019[/snapback]

Starczy ALU plus jakas 80tka w bocznej sciance budy ktora bedzie owiewac grafe, a przy okazji wessie do kompa swieze powietrze;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1250795[/snapback]

Jakbyś przeczytał tak ze 10-15 ostatnich stron wiedziałbyś że Abita 9550 128 CDT - ani na kościach 4,0 ani na 3,6 nie należy kupować. Karta jest strasznie niedowoltowana, modów brakuje, a przy wysokim OC (znaczy się za wysokim jak na tą kartę czyli powyżesz 350/450) karta zaczyna wydawać z kondensatorów dość nieprzyjemny pisk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasza klotnia jest smieszna(zalosna), moze i Gigabyta jest najlepszy ale wez komus co kupil Hisa, Szafira, czy Asusa mow ze ten co ty kupiles jest najlepszy. Dla kazdego dobra jest karta taka jaka kupil, a nawet jak kupujacy wie ze to zlom to nie bedzie z siebie robil idioty i mowil ze ta jest lepsza (tak przynajmniej jest w wiekszosci wypadkow). Ja tam mam swojego szafirka i sie bardzo ciesze ze kupilem go a nie innego, glownie z tego ze zaczal ladnie sie krecic radlinkerem i pozatym moge powiedziec ze gigus jest lepszy tylko wiecie gdzie ja mam wasze opinie z przechwaleniem sie i wszystkie uhh, ohh i ahh, mi karta ktora kupilem odpowiada. Ja tam nie musze sie zgrywac nie mam nic do gigusiow kupujcie je sobie (nie moja sprawa) i nie bede na komus na "pale" wpychal szafira ze sam takeigo mam. Najlepsze sa zakupy ktore kupilismy sami, ja wbrew wszystkim wzielem szafika i fin, ale nawet mialem gigabyta przez 2 dni usiebie i tez nie narzekalem. Koniec nie kloccie sie o byle co bo to jest temat o "kartach r9550 o/c itp" a nie o "klotniach zwiazanych z kartami r9550"

Edytowane przez Bl4ck Sh4dow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie klotnia, tylko dyskusja.

Gigabyte jest uwazany za najlepszy przez to ze chyba jest najpopularniejszy... Nie twierdze ze inne sa zle.. Ale tak patrzac ty chyba on ma na "dzien dobry" najlepsze timingi pamieci oraz chlodzenie tyle IMHO...

:)

Sam na dniach bede posiadal Gigabyta lub ASUSa - o ile dowiem sie na jakich pameicach jest - i jak nie bedzie sie krecil za dobrze to pierwsze wymienie na Sapphira, bo uwazam ze to dobra firma.

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie klotnia, tylko dyskusja.

Gigabyte jest uwazany za najlepszy przez to ze chyba jest najpopularniejszy... Nie twierdze ze inne sa zle.. Ale tak patrzac ty chyba on ma na "dzien dobry" najlepsze timingi pamieci oraz chlodzenie tyle IMHO...

:)

Sam na dniach bede posiadal Gigabyta lub ASUSa - o ile dowiem sie na jakich pameicach jest - i jak nie bedzie sie krecil za dobrze to pierwsze wymienie na Sapphira, bo uwazam ze to dobra firma.

:D

1251505[/snapback]

No to zeby ci sie trafil dobry model z mozliwosciami o/c, jakielkolwiek firmy, no byle nie xpert vision z ich boskimi parametrami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO

Jak bedzie nawiew => miedziane

Bez nawiewu => aluminium

Co do wiatrakow to mozesz dac jeden od gory drugi od dolu..

Jakie pamieci masz w tym ASUSie ? Ile ns ?

1251112[/snapback]

Jezeli chodzi o asusy to ja mam samsungi 4ns max ustawienia karty jakie osiagnołem bez artefaktów (standartowe chłodzenie w kompie ok 30C to 430/ 580 co daje ok 3500 w 3dmarku2003 na omegach i konfigu jak niżej.

To prawda iz Gigabit ma najlepsze timingi pamieci. Przykład mój kumpel kupił ggabajta za 260zł na pamieciach bodajże 3.6 lub3.8 ns hiniksy karta poszła ( zmian wiatraka za jakiś za 40zł oraz miedzinae radiatorki - nie wiem poco na 630MHz chodzi od soboty i jest ok rdzen na 430Mhz. co dało 3800 w 3dmarku 2003 na sampronie 2300+ i KT4V. Dla porównania z moim konfigiem ta karta ma nastarcie już lepsze wyniki.

Obie karty nie mają Vmodów!!!! :mellow:

ps. ala ja jestem mimo wszystko zadowolony z zakupu mojego asuska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...