Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej kup Gigabyta 9550 128MB 128bit (256MB ma pamięci 5ns a 128MB 4ns) lub Abita (ma dobre pamięci 3,6ns) w opisie Sapphire nie ma podane jakie ma pamięci więc pewnie 5ns. 9600 nie kupuj bo przecież można 9550 przerobić na 9600 icon_smile3.gif.

no ja tez bylem raczej za Abitem, sadze, ze te pamieci duzo dadza, a pozatym Abit to Abit :) ale czy jest to najlepsza opcja do 300 zl...

edit: nie moge znalezc tylko opisu jak zmodowac tego Abita na takim pcb ;O

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzis Gigabyta.... GPU mozna powiedziec kreci sie normalnie.. ale pamieci mnie zawiodly :cry:

...

EDIT

Zrobilem juz testy.. (bez formata, tylko nowe stery)

3D Mark 2001 = 11558

3D Mark 2003 = 3367

Widac tez nie zachwycaja  :mur: :huh:

Jutro format...  :rolleyes:

Moze jak zmienie proca bedzie lepiej... :roll:

1254938[/snapback]

juz wiecej niewycisniesz nawet po formacie, jednak ten proc to nie barton 2500+ na ktorym mial bys w 01 ponad 13k, wiem bo testowalem u kumpla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok gf poszedl i 3a sie zastanowic jakiego tego radka wbac:))

Abit ma fajne pamieci ale niepokoi mnie jego chlodzenie!!

bardzo maly radiatorek i wentylatorek:(( gigabyte ma przynajmniej radiator dosyc duzy na ktory dal bym wentyl 4cm i bylo by git:))

Prosze o rade czy to chlodzenie Abita wytrzyma cos kolo 400MHz??

i czy chlodzenie gigabyte z wentylem 4cm wytrzyma cos kolo 400MHz lub wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial ---> u mnie przed modem karta szla max stabilnie 450/540, na modzie mialem max 560/520 ale i tak kicha w wydajnosci, po modzie karta dostala niezly dopal, max stabilne bez artow 470/554 wiec probuj moze u ciebie tez bedzie taki myk :lol: :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaniepokoila mnie jedna rzecz w tym Abicie, chodzi o to, ze nie ma na zlaczu wyciecia we wskazanym na zdjeciu miejscu, ktore symbolizuje 1,5 V Lock. Posiadam plyte A7V880 dla ktorej sa przeznaczone karty jedynie o takim napieciu, gdyz uzywanie innych moze spowodowac uszkodzenie mobo. mam sie czym przejmowac? :|

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial ---> u mnie przed modem karta szla max stabilnie 450/540, na modzie mialem max 560/520 ale i tak kicha w wydajnosci, po modzie karta dostala niezly dopal, max stabilne bez artow 470/554 wiec probuj moze u ciebie tez bedzie taki myk  :lol:  :-P

1255692[/snapback]

rozumiem ze chodzi ci o VMEM ? :)

bo czym rozniloby sie "po modzie" od "na modzie" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez bylem raczej za Abitem, sadze, ze te pamieci duzo dadza, a pozatym Abit to Abit :) ale czy jest to najlepsza opcja do 300 zl...

edit: nie moge znalezc tylko opisu jak zmodowac tego Abita na takim pcb ;O

1255122[/snapback]

Człowieku - weź przeczytaj ostatnie 10 stron ok ;)

co do abita to na razie tylko jednej osobie kręcił się w miarę ok (na poziomie Gigabyte)

kilku innym (w tym mi) - kręcił się tragicznie. Mimo pamięci 3,6 - OC max to 510 MHz (na 4 ns latały gostkom max 480), rdzeń - 380-510. I do tego już od taktowań 350/450 kondensatory na karcie świszczały niemiłosiernie.

Cóż - .... Abit to Abit ... i te pamięci ;) miodzio 3,6 (może jakbyś Vmem moda zrobić to by poszły tak jak w wersji Guru - czyli 600-620 MHz, ale moda nie ma na razie)

Jak chcesz kartę z bardzo dobrymi możliwościami OC to za 325 zł w proline jest Abit Guru - kręci się bez problemu stockowo na 500/600 - a ludki jeszcze lepsze rezultaty na nim uzyskują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy duza roznica w wydajnosci i mozliwosciach o/c bedzie pomiedzy 1 karta, a 2 pozostalymi? :

- ABIT 9550-GURU vCORE vMEM 339 zł

- ABIT R9550XTurbo-Guru 2,5ns Vmem 439 zł

- Radeon 9550 XT Gigacube Extreme rev 2.1 128MB BOX 400zl

czy warto dolozyc te 100 zl? no i co z tym Vlockiem, o czym pisalem kilka postow wczesniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy duza roznica w wydajnosci i mozliwosciach o/c bedzie pomiedzy 1 karta, a 2 pozostalymi? :

1255988[/snapback]

http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...535305f47555255 - 325 zł

Vlocka olej - nie ma, trudno.

Abit Guru kręci się podobnie do GeCube 9550XT - najnowsze wersje Gecuba już nie kręcą się tak ładnie jak te wydane na samym początku

Taktowania 500/600 (520/630) są do osiągnięcia na tym Abicie Guru, na GeCube juz w większości przypadków nie.

Abit 9550 Turbo Guru to zupełnie inna bajka - OC rdzenia 500-600, oc pamięci 700-800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie tego Abita wyglada mi bardzo mizernie, czy do takiego o/c jak piszesz wystarczy to standardowe, czy bez wymiany sie nie obejdzie?

1256052[/snapback]

Chlodzenie nic tutaj nie zmieni. Spokojnie starcza nawet do vmoda, bylo o tym wielokrotnie. Ja powiem tylko ze na GB wentylek do vmoda raczej byc powinien bo kartas w stresie sie wiesza bez niego (sprawdzilem :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kartę z bardzo dobrymi możliwościami OC to za 325 zł w proline jest Abit Guru - kręci się bez problemu stockowo na 500/600 - a ludki jeszcze lepsze rezultaty na nim uzyskują.

1255944[/snapback]

czyli warto go brac(na razie i tak od reki nie dostepny) zamiast np. tanszego o 85zl GIGABYTE??

tak sobie mysle, ze to chyba calkiem sensowny wybor wsrod 9550:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tymzcasem zrobilem vmem i efekty marne o ile w ogole jakies. Nie wypada mi narzekc na gigabyte'y bo mam do czynienia z 1 egzemplarzem ale ten jest raczej cieniutenki. Zabawa w vmoda (jesli mocnego to spore nadwyrezenie karty i wiecej ciepla) nie ma wiekszego sensu na tej karcie. Jakakolwiek metoda calkowicie bez artow (0 jakiegos migania paska z fps'ami juz nie mowiac o kropkach itp) to zysk moze 200pkt... karta obwieszona kablami jak choinka, sporo czasu na to straconego, jakies zawsze ryzyko... wg mnie szkoda bylo zachodu. Tak sie zastanawiam czy pchnac karte z vmodem i zyskac za ten fakt jakies $, czy zdjac to wystzko i na 400/500 siedziec cicho i czekac na pozadna karte. Bo grac w dx9 i tak sie na tym nie da, a do steam'a hl1 to mi starczy do grania z max aa i fa 1600x1200 i mam 300fps (w dx7 :) ). Ogolnie to nie ejstem z tego zadowolony mimo ze jakies nowe doswiadczenie zawsze nabylem :oops:

Wiele lepsza bylaby karta ktora ma oddzielne stabilizatory napiecia na mem i na gpu (his?) i jacys mili ludzie ktorzy to rozpracuja. Wtedy moznaby zyskac bez artow 4000pkt w 2k3 i byloby calkiem schludnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli warto go brac(na razie i tak od reki nie dostepny) zamiast np. tanszego o 85zl GIGABYTE??

tak sobie mysle, ze to chyba calkiem sensowny wybor wsrod 9550:)

1256242[/snapback]

Jak nie masz kasy to bierz Gigabyte - cena 239 zł jest ok.

Na tej karcie spokojnie osiągniesz taktowania 400/500 - co da ci jakieś 3200 pkt w 3Dmarku03

max jeśli będziesz miał szczęście wyciągniesz z niej 450/550 - 3500 pkt. (większość sprzedawanych teraz dochodzi do taktowań 400-430/520-540)

Jak chcesz osiągnąć więcej na Gigabyte - czyli jakieś 480-520/510-550 - to musisz zainwestować w dodatkowy wiatrak (jakieś 15 zł), kupić radiatory na pamięci (jakieś 20 zł), zrobić szlif radiatora (jakieś 30 min), zrobić Vmoda (jakieś 30 min + ustrata gwarancji)

Abit 9550Guru na stockowym chłodzeniu robi 500-520/600-630 - masz dobrą kartę z porządnym chłodzeniem, radiatorami na pamięciach i nie tracisz gwary jak chcesz ją wysoko kręcić.

Wynik w 3Dmarku jaki możesz na niej osiągnąć to jakieś 3800-4200 pkt (a więc tak z 30% więcej niż na Gigabyte bez Vmoda)

Wszystko zależy od tego ile masz kasy. Jak stać cię na Abita - to go bierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar ---> chciales chyba powiedziec ze Abit na stockowym chlodeniu robi 500/700, trzeba tylko w miare dobry zasilacz, jednak 500/700 jest w pelni stabilne, wiec tyle kazdy na 99% wyciagnie, by wyciagnac jeszcze te ponad 4000 pkt trzeba zmieniac timingi, te mozna znalezc na stronce ktora mam w sygnaturze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar ---> chciales chyba powiedziec ze Abit na stockowym chlodeniu robi 500/700, trzeba tylko w miare dobry zasilacz, jednak 500/700 jest w pelni stabilne, wiec tyle kazdy na 99% wyciagnie, by wyciagnac jeszcze te ponad 4000 pkt trzeba zmieniac timingi, te mozna znalezc na stronce ktora mam w sygnaturze.

1256318[/snapback]

Co to znaczy stockowe chlodzenie?? :) A zasilacz mam chyba dobry Chieftec 420W :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar thx za podpowiedzi, reszcie tez. A wiec nastawiam sie na ABIT R9550XTurbo-Guru 2,5ns Vmem, jesli uzbieram. :D a jesli nie to zwykly guru.. ostatnie pytanie. czy warto inwestowac w guru x-turbo niz w zwyklego guru? roznica w cenie to ponad 100 zyli...

pozdro

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar thx za podpowiedzi, reszcie tez. A wiec nastawiam sie na ABIT R9550XTurbo-Guru 2,5ns Vmem, jesli uzbieram. :D a jesli nie to zwykly guru.. ostatnie pytanie. czy warto inwestowac w guru x-turbo niz w zwyklego guru? roznica w cenie to ponad 100 zyli...

pozdro

1256397[/snapback]

Jeśli musisz dzisiaj kupić kartę to warto (o ile masz takie pieniądze). Jeśli nie musisz - to poczekaj 1 - 1,5 miecha. Będzie wiadomo czy 6200 się modują do 6600 czy nie. A ceny też powinny wynieść tyle co teraz kosztuje 9550Xturbo guru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit 9550Guru na stockowym chłodzeniu robi 500-520/600-630 - masz dobrą kartę z porządnym chłodzeniem, radiatorami na pamięciach i nie tracisz gwary jak chcesz ją wysoko kręcić.

Wynik w 3Dmarku jaki możesz na niej osiągnąć to jakieś 3800-4200 pkt (a więc tak z 30% więcej niż na Gigabyte bez Vmoda)

chodzi ci o tego bez turbo??

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem karte Gigabyte 9550 128MB 128bit i mam 2 pytania:

1. Zauwarzyłem iz zaczoł mi się wierzać system - przewaznie przy oglądaniu TV, ale czasem podczas przeglądania stron www i nie tylko - czy to wina zmiany NVIDI na ATI bez formatu ? - wcześniej nie miałem doczynienia z ATI.

2. Przy 250/400 troche mym zdaniem za mało w testach porównując z link :

3DMark01 : 7000

3DMark03 : 2140

3DMark05 : 830

Test : 1024x768 32bity ATI Catalyst v5.1

Sprzęt: P4 3.0 HT 512DDR Chieftec 420W

Byłbym wdzięczny za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - zwykłu Abit 9550 Guru bez turbo

1256500[/snapback]

Szkoda trochę się pospieszyłem z wymianą grafiki na Gigabyte'a. W tym czasie była to najlepsza inwestycja z R9550.

Mam ochotę na Abita - 325 pln to nie aż takie koszmarnie duże pieniądze - a jest już VMod i radiatory, coolerek na GPU i tak bym wymienił - dostałem za free Zalmana ZM80D-HP. Chociaż na tą grafikę, którą mam teraz zbierałem chyba cały rok :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem karte Gigabyte 9550 128MB 128bit i mam 2 pytania:

1. Zauwarzyłem iz zaczoł mi się wierzać system - przewaznie przy oglądaniu TV, ale czasem podczas przeglądania stron www i nie tylko - czy to wina zmiany NVIDI na ATI bez formatu ? - wcześniej nie miałem doczynienia z ATI.

2. Przy 250/400 troche mym zdaniem za mało w testach porównując z 1256506[/snapback]

A odinstalowałeś drivery od Nvidii, czy tak po prostu wgrałeś na to ATi?

Zwykle wystarcza użycie DriverCleaner'a i po kłopocie - nie trzeba robić formatu.

U siebie tak zrobiłem, za jakiś czas zrobiłem format - efekt wydajność pozostała na takim samym poziomie.

Podaj jaką masz płytę główną i FSB oraz procek

Jeśli np. Duron albo Athlon i FSB 100-133 (200-266) to taki wynik to norma.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przy 250/400 troche mym zdaniem za mało w testach porównując z link :

3DMark01 : 7000

3DMark03 : 2140

3DMark05 : 830

Test : 1024x768 32bity ATI Catalyst v5.1

Sprzęt: P4 3.0 HT 512DDR Chieftec 420W"

Rzeczywiscie masz malo, u mnie:

3dmark01: 7700

na KT600, Sempron2400++, 256MB 400mhz i identycznej karcie GB 9550 250/400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...