Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Stary to po co ty tu chodzisz :lol:  Przecierz kazdy problem sam rozwiazujesz metodą prób i błedów. Jak chcesz draznic ludzi to idz sobie na onet.

1301369[/snapback]

O co Ci chodzi?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

bylem juz w 100% zdecydowany kupic GB 9550 128 MB 128 bit za 235 zl, ale zauwazylem niedawno ze jest taki sam GB tylko ze wersja 256 MB za 285 zl, wiec moje pytanie czy warto dolozyc 50 zł i miec 2 razy wiecej pamieci, czy lepiej pozostac przy pierwszej wersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj grafy z 256 Mb ramu, nic ci to nie da, czesto jest tak iz grafa nawet slabiej sie kreci z takim ramem w kartach low-end, kup zwykle 128 Mb 128 Bit i gwarantuje ze bedziesz happy, a 50 zl wydaj na cokolwiek innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RADEON 9550SE 128MB SAPPHIRE 64bit TV/DVI 199 zł

RADEON 9550SE 128MB MSI TD 128bit TV/DVI 209 zł

RADEON 9550 128MB GIGABYTE 64bit TV/DVI BOX 239 zł

RADEON 9550 128MB ASUS 9550 TV/DVI BOX 245 zł

RADEON 9550 128MB XPERTVISION 128bit TV/DVI BOX 245 zł

RADEON 9550 128MB HIS 128bit TV/DVI BOX 249 zł

RADEON 9550 128MB CONNECT 128bit TV/DVI BOX 249 zł

RADEON 9550 128MB GIGABYTE 128bit TV/DVI 249 zł

RADEON 9550 128MB SAPPHIRE 128bit TV/DVI BOX 249 zł

RADEON 9550 128MB MSI 128bit TV/DVI BOX 255 zł

RADEON 9550 128MB ASUS GE 128bit TV/DVI BOX 269 zł

zerknijcie sobie na ceny pewnego sklepu, a najlepiej na R9550SE od msi jego parametry sa oszalamiajace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moglby byc do wykreconego GPU na 500MHz u Gigabycie fyrtak QOLTEC SilentLine QV4554 taki:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43214298

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=12091&sid=1

Czy to bedzie za słaby?

Chodzi mi o to zeby niedawac wiatraka tak duzego zeby zajmowal 2 sloty,zeby byl maly tani i wydajny.

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chudy84 -- urwałeś się z choinki?, omegi softem przerabiaja tylko 9500 na 9700 i 9800 se na 9800 pelne, w 9550 nic nie jest zablokowane wiec instalujesz bez zadnych softmodow.

1300907[/snapback]

No prawie :oops: Dzięki za odpowiedź Też tak myślałem ale kumpel zbił mnie z tropu i wolałem się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie:

czy jest jakiś inny sposób podrkęcenia mojego Gigabyta 9550 128/128 niż podwyższanie taktowań pamięci i rdzenia? może można jakieś dodatkowe potoki odblować? zabardzo się na tym nie znam, proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie:

czy jest jakiś inny sposób podrkęcenia mojego Gigabyta 9550 128/128 niż podwyższanie taktowań pamięci i rdzenia? może można jakieś dodatkowe potoki odblować? zabardzo się na tym nie znam, proszę o pomoc.

1302753[/snapback]

Chlopie to nie jest r9500 to r9550 czyli 4 potoki tak jak sa nic nie da sie odblokowac. Chcesz coś odblokować zmien sobie bios i odblokuj sobie nazwe r9600 :-P :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to....

Radeon 9550 można "odblokować" na Radeona 9600Pro (zmieniając mu taktowania).

Mało 8O W porównianiu do oryginalnej częstotliwości to prawie 60% wzrost wydajności!!!

Ati chyba samo nie wiedziało co na świat wydało :] B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to....

Radeon 9550 można "odblokować" na Radeona 9600Pro (zmieniając mu taktowania).

Mało  8O W porównianiu do oryginalnej częstotliwości to prawie 60% wzrost wydajności!!!

Ati chyba samo nie wiedziało co na świat wydało :] B)

1303451[/snapback]

Jak tam TV-Out ?

Wiedziało co wydało. Od czasu do czasu taki gratis poprawia wizerunek ATi w oczach overclockerów, szczególnie tych z mniej zasobnym portfelem. A wiadomo jeden zadowolony klient to pięciu nowych, natomiast jeden nie zadowolony to dziesięciu mniej.

Zresztą to już nie pierwszy raz:

9500@9700Pro

9800SE@9800Pro

Jakoś Nvidia nie jest tak wyrywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Jak tam TV-Out ?

1303523[/snapback]

Ciągle jest czarno-biały obraz. Może to wina 10 metrowego kabla :]

Ale kit z tym....

Ati i tak ma lepsze karty niż nvidia, chociaż nadal wielu ludzi uważa że Radeon to gó.....(np. mój kolega który ma GF4Ti 4200). Nierozumiem takich ludzi.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem monitor na Samsunga 763MB i muszę powiedzieć, że obraz żyletka. Na Panasonic'u z podpisu obraz też był bardzo dobry, ale przy rozdziałce 1024x768 albo 1152x864 szczegóły są zbyt małe no i wzrok szybko się męczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

ktos mi moze podac linka do poprzednich Omeg ?? Bo slyszalem ze na tych nowych 2.6.05a bywaja rozne jazdy, a na tych poprzednich OK (mialem i wiem ze sa Ok, ale padl mi dysk i je stracilem) .

Na oficjalnej stronie www.omegadrivers.net juz ich nie ma :cry: .

Bo chcialem nieco @@@@ mojego R9200, ale jak sie okazalo tez jest zablokowany tak jak R9550 :wisielec: i potrzebny jest softmod.

Prosze pomozcie .

oczywiscie szukam wersji do Windowsa XP.

pozdrawiam

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich maniaków Radków ,wlaśnie sie przesiadłem z FX-5200 którego pogoniłem za 180zł widząc tak dobre wyniki i cene musiałem zakupić 9550 Gigabyte (128)za 242zi musze powiedzieć ,że sie nie zawiodłem 9550 jest poprostu dwa razy lepszą kartą niz FX5200 ,a rożnice cenowe nie są duże więc polecam wszystkim 9550 pozdrawiam :D :D :D

wyniki:

3dmark2001

3dmark2003

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Co sądzicie o kartach Colorful R9550? Pojawił się test na siriusie, kosztuje ok. 399zł i kręci się lepiej (475/630) niż aktualna wersja GeCube Extreme...

1304616[/snapback]

Mowa o tym => http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=12784&sid=1

Ciekawe muszą być te pamiątki (2.8ns)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pamieci to rozowo nie musi az tak byc... są hynixy 3.3ns TSOP co lajt idą 770mhz a na poluzionych timingach i 800mhz.. a są 2,8ns tak jak u mnie akurat mam dobrą sztuke to 750mhz leci ale to juz spore radiatorki i sporo zabawy a ta sama karta na takich sammych memkach juz ma problemy przy 660mhz !!!! tyle to 4ns lecą niektore ...

generalnie wszysto zalezy od SZCZESCIA (jakosci kostek a wlasciwie jakosci najslabszej kostki bo jesli jedna nie wytrzymuje to są arty/frezy mimo ze reszta by ciagla jeszcze wyzej..

TIMINGOW tutaj to nawet i 50mhz na tym mozna zrobic...

NAPIECIA !!! ktore daje producent karty.. mogą byc niedowoltowane i jest lipa..

samych kostek....

hynix 3,3ns Vs. EtronTech 3.3ns :D lol: lol: lol: lol: :rolleyes: :razz: :lol:

Edytowane przez <SmILek>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram :rolleyes: gdyby nie to ze trafil mi sie asus 9600pro za 300zł to pewnie ten abit by u mnei gosci...

tak apropo wiecie ze radki 9700/pro stoją po 460zł/490zł na allegro

9800PRO by MSI 310/620 256BIT 499zł hmmm....

zaczynam sie zastanawiac czy ten moj asus byl AZ taką atrakcją ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam.Jestem nowy w dziedzinie O/C i mam podstawowe pytanko ... otóż mój Sapphire Radeon 9550 128/128 nie chciał się kręcić na podst. sterownikach ( catalyst 4.3 ) postanowiłęm wgrać Omege. Jednak wersja 2.5.90 ( Radeon Omega Drivers 2.5.90 (Catalyst 4.11 Beta) ) działa niby dobrze,jednak po każdym wyjściu z gry do windowsa po wciśnięciu klawisza windowsa lub alt+tab mnie wywala z gry :/ chodzi mi konkretnie o gre Counter-Strike. Licze na Waszą pomoc , jakie sterowniki możecie polecić ??

http://www.omegadrivers.net/

A tak po drugie to jaki sposób dodatkowego chlodzenia karty proponujecie ?? Jestem zaiteresowany zainwestowaniem w to :) . Czy są tego duże koszta jak na dzien dzisiejszy ?? Prosze o konkrety // Pozdrawiam

Edytowane przez FlexeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki sposób dodatkowego chlodzenia karty proponujecie ?? Jestem zaiteresowany zainwestowaniem w to :) . Czy są tego duże koszta jak na dzien dzisiejszy ?? Prosze o konkrety // Pozdrawiam

1306111[/snapback]

Ogolnie to nie ma sensu w nic inwestowac prócz radiatorków na pamieci poniewaz wnetylator na szafirku jest bardzo wydajny(w koncu to ten sam co na wyzszych 9600 od sapphire'a(np. 9600 pro)) u mnie chodzi na standardowym chlodzeniu spokojnie na 420 i jest tylko lekko ciepły a co do pamięci to opłaca sie inwestowac w radiatorki tylko jesli masz pamieci 4ns i robisz mody bo one potrafia bez problemu pracowac na 500 mhz bez zmiany chlodzenia( w 4ns to jest normalna czestotliwosc ich pracy) umnie na 530 bez problemu i tylko lekko ciepłe nawet odpalilem na 550 i byly male arty ale pamieci wcale nie gorace wiec polecam jakies aluminiowe radiatorki na pamieci jesli nie planujesz na nie nadmuchu.Oczywiscie wszystko zalezy od obiegu powietrza w obudowie bo to podstawa kręcenia czegokolwiek.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...