Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Lepiej jest ustawić wieksze timingi i dać wiecej MHz na pamięci, to daje większą wydajność niż niskie timingi. Spróbujcie ustwić wysokie timingi i podkręcić trochu pamiątki. Może ponad 600MHz uda sie wyleciecieć hehehe Ja próbowałem. Niestety nawet po pogorszeniu timingów pamięci nie idą więcej bez artów. Także ta teoria chyba jednak się nie sprawdza. Za to co się stało po obniżeniu timingów już napisałem wyżej :D . Taktowanie pamięci tylko trochę musiałem obniżyć. Wszystko bez artów w obydwu 3dMarkach. W grach nie sprawdzałem jeszcze. Co do tego Gigabyte'a 9600Pro to dzwoniłem do netservice'u (489zł) i zapewniono mnie że jest on taktowany 400/600 i ma samsungi 3,3ns na pokładzie. Jednak mimo wszystko coś tu nie gra. Gdyby ktoś miał możliwość zwrotu karty jakby co to fajnie jakby spróbował tego PRO. PeCet ja mam 1.0.0.345 chyba stąd http://www.softpedia.com/public/scripts/do...adhero/12-1-39/ Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniu997 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Właśnie skończyłem testy na tym radku od GeCuba R9550XT. 2001SE : 11123pkt 2003 : 3223pkt To są wyniki bez OC więc GIT. Jak narazie nie bede podkręcał bo mi styka taka wydajność. POLECAM BEZ DWÓCH ZDAŃ!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawa Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Mam znajomemu złożyć kompa. Jedyny dylemat to karta graficzna. Do wyboru jest Radeon 9550 HIS, Sapphire i Gigabyte wszystkie w cenie 390 zł. Który z tych będzie najlepszy - najlepiej się kręci. Tylko nie piszcie że Gexcube bo nie mam do niego dostępu, a gosciu i tak nie chce dokładać nawet jednej złotówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniu997 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Bierz szafirka :D :D :D ale popatrz też jakie mają pamiątki o jakim czasie dostępu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Tutaj http://www.legionhardware.com/html/doc.php?id=313 na tym His'ie po podkręceniu na 300/560 zrobili 10k w 3dMarku 2001. Pamięci samsunga 3,3ns. Jeżeli chodzi o Sapphire to są dwie wersje: 'normal' (pamięci 5ns) i 'Especialy Edition' (pamięci 3,3ns). Oczywiście tej pierwszej nie polecam. pozatym Sapphire ma pamięci BGA a nie TSOP tak jak pozostałe karty. Gigabyte nie ma chyba wentylatorka na radiatorze także rdzeń może sie grzać przy OC. Oczywiście mam nadzieję że wszystkie karty są 128bit a nie 64. Co do OC to musisz popatrzeć jakie mają pamięci i poszukać troche. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawa Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Oczywiście że 128 bit. Sprawdzać na pewno bede. Chodzi mi o to że w sklepie musze zamówić bo nie mają na stanie. Nie chce trafiać w ciemno i odmawiać jak przyjdzie nie ta tylko podać firmę która na np. 90% będzie mieć wmiare dobre pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 No to bierz HIS 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeżeli chodzi o Sapphire to są dwie wersje: 'normal' (pamięci 5ns) i 'Especialy Edition' (pamięci 3,3ns). Oczywiście tej pierwszej nie polecam. pozatym Sapphire ma pamięci BGA a nie TSOP tak jak pozostałe karty.długo musiałeś myśleć żeby tyle pozmyślać?? :lol: :lol: :lol: :wink: bo ja miałem szafira z 4ns samsugna. i wszystkie takie mają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Za 400 kupujecie karte, ktora jest nadal slabsza od ti4200 ? Dlaczego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Za 400 kupujecie karte, ktora jest nadal slabsza od ti4200 ? Dlaczego ? Ale mówisz o XT czy zwykłym? Bo XT jest szybszy no i ma DX9 :) A zwyły też ma niezłą wydajność :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Za 400 kupujecie karte, ktora jest nadal slabsza od ti4200 ? Dlaczego ? Ale mówisz o XT czy zwykłym? Bo XT jest szybszy no i ma DX9 :) A zwyły też ma niezłą wydajność :D a zwykłego dokręcisz do zegarów prawie 9600pro :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeżeli chodzi o Sapphire to są dwie wersje: 'normal' (pamięci 5ns) i 'Especialy Edition' (pamięci 3,3ns). Oczywiście tej pierwszej nie polecam. pozatym Sapphire ma pamięci BGA a nie TSOP tak jak pozostałe karty.długo musiałeś myśleć żeby tyle pozmyślać?? :lol: :lol: :lol: :wink: bo ja miałem szafira z 4ns samsugna. i wszystkie takie mają Leborg. Najpierw poszukaj. Potem gadaj że ktoś zmyśla. Ja tak robię. http://hslab.pl/modules.php?op=modload&nam...article&sid=765 Pozdrawiam. EDIT I pamiętaj. To że Ty coś miałeś to nie znaczy że są tylko "Twoje" wersje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 :lol: :lol: :lol: :lol: na końcu był wink po drugie serwis wart tyle co benchmark.pl :lol: :lol: :lol: w całym olsztynie karty szafirka mają samsungi 4ns , ale jest to tylko moja wersja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Wiesz Leborg zasada forum jest podobno taka: Ludzie proszą o radę, inni tej rady udzielają. Chcesz komuś pomóc? Doradź koledze co ma wybrać z tych trzech kart, a nie dopatrujesz się podstępów w postach innych. A serwis? Nie wiem wszędzie jest się do czego przyczepić. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 czepiam sie nieścisłości w Twoim poście gdyż to co napiałeś mija sie dość znacznie z prawdą. co do wyboru, to oczywiście szafirek, zegarami idzie prawie do 9600pro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 @Mogiel dzieki Ci :D. Po wlaczeniu Twoich ustawien moje wyniki widoczne sa w podpisie :D. Karta podkrecona na @454/275 i Twoje timingi. W 3DMarku 2001 wzrost o 300 pkt :D i nowy rekord Forum - 12701 markow, a w 3DMarku 2003 wynik - 3766 czyli lepiej o 80 markow od poprzedniego. Ahh moze na jakichs innych sterach uda sie uzyskac wiecej nio i gdyby jeszcze podkrecic te pamieci :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Hehe nie ma sprawy :D . Jak by dać radiatorki na te nie chłodzone pamięci to 13000 jest w zasięgu ręki :D . Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caminero Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Witam. Ja mam pytanie dotyczace najnowszej wersji ATI Tray Tools, zainstalowalem ja sobie i pozmienialem timingi pamieci na najbardziej optymalne, tylko nie moge ich tak zapisac zeby po restarcie kompa nadal one figurowaly na zakladce Timings 2 , a nie wracaly ustawienia do standardowych:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgadza się. Timingi pamięci po restarcie kompa wracają do standartowych. Myślę że jest to stosunkowo nowa opcja w Ati Tools jeszcze trochę zapewne niedopracowana. Być może w kolejnej wersji programu zostanie to poprawione. Ja póki co zmieniam timingi tylko do testów i żeby wycisnąć te kilkadziesiąt (no kilkaset :D ) marków więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovefish Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 kupiłem HISa 9550 128 pamieci 4ns i prubuje go podkrecic. Próbowałem i w rad linker i ati tray tools i .... jakos nic czasem ekran mignie i zrobi sie rozmazany a potem jakby wszystko wróciło do standardowych ustawien. Karta nawet sie nie zgrzała a ciagle mi wyskakuje 250/400 i przestawianie nie daje rezultatu. Nie mam pomysłu a karta nie wydaje sie jakas zablokowana... ma ktos jakis pomysł Ps. za karte dałem 363 zł w skleppc.pl - wiec juz tanieją - wszędzie indziej chca 420-440. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 kupiłem HISa 9550 128 pamieci 4ns i prubuje go podkrecic. Próbowałem i w rad linker i ati tray tools i .... jakos nic czasem ekran mignie i zrobi sie rozmazany a potem jakby wszystko wróciło do standardowych ustawien. Karta nawet sie nie zgrzała a ciagle mi wyskakuje 250/400 i przestawianie nie daje rezultatu. Nie mam pomysłu a karta nie wydaje sie jakas zablokowana... ma ktos jakis pomysł Ps. za karte dałem 363 zł w skleppc.pl - wiec juz tanieją - wszędzie indziej chca 420-440. za 360 to kupiłeś co najwyżej 64bitową :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 kupiłem HISa 9550 128 pamieci 4ns i prubuje go podkrecic. Próbowałem i w rad linker i ati tray tools i .... jakos nic czasem ekran mignie i zrobi sie rozmazany a potem jakby wszystko wróciło do standardowych ustawien. Karta nawet sie nie zgrzała a ciagle mi wyskakuje 250/400 i przestawianie nie daje rezultatu. Nie mam pomysłu a karta nie wydaje sie jakas zablokowana... ma ktos jakis pomysł Ps. za karte dałem 363 zł w skleppc.pl - wiec juz tanieją - wszędzie indziej chca 420-440. Użyj flashroma i rabbita, daje wspaniałe rezultaty, a najlepiej wgraj bios od R9600 i go sobię podtaktuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovefish Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 heh nie mów nikomu ale to 128 bit- sam leć i kup to taka sama jak testuja na wszystkich stronach internetowych z pamięciami hynixa:). Gdy czytałem o tej karcie na http://www.legionhardware.com/html/doc.php?id=313b tylko ze bez vivo i 128 MB. Gdzies tam czytałem że ktos to modował jakimiś softmod- ta karta powinna od razu dawac sie przetatować czy cos jeszcze trzeba zainstalować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Tak staniały. W arescie szafirek 128bit 375zł :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 heh nie mów nikomu ale to 128 bit- sam leć i kup to taka sama jak testuja na wszystkich stronach internetowych z pamięciami hynixa:). Gdy czytałem o tej karcie na http://www.legionhardware.com/html/doc.php?id=313b tylko ze bez vivo i 128 MB. Gdzies tam czytałem że ktos to modował jakimiś softmod- ta karta powinna od razu dawac sie przetatować czy cos jeszcze trzeba zainstalować?skoro 128bit no to nic tylko pogratulować. a jakbyś poczytał wątek od początku to byś wiedział. miałem g-forca4mx kupiłem 9550. gryzł sie zmoją płytą dostałem 4ti. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 heh nie mów nikomu ale to 128 bit- sam leć i kup to taka sama jak testuja na wszystkich stronach internetowych z pamięciami hynixa:). Gdy czytałem o tej karcie na http://www.legionhardware.com/html/doc.php?id=313b tylko ze bez vivo i 128 MB. Gdzies tam czytałem że ktos to modował jakimiś softmod- ta karta powinna od razu dawac sie przetatować czy cos jeszcze trzeba zainstalować? O jakim softmodzie mowisz ?? Moze Ci sie pomylilo z Radeonem 9500 :D. W kazdym razie nie ma czegos takiego jak sofmode dla R 9550 - ale fajnie by bylo :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovefish Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Z tego co przeczytałem i doświadczyłem na tym HIS radeon 9550 to: - nie da się go podkręcić przy standardowych sterownikach 4.7 - trzeba zmieniać w nim bios (co raczej nie wchodzi w rachube brakowało tylko ryzykowac z nową kartą) - znalazłem jakies przerobione 4.7 http://www.ocfaq.com/softmod/download.php które jest dla 9550 - powinno działać - mam nadzieje ze w nowych omegach tez bedzie taka mozliwosc bo nie sprawdzalem 4.6. Raczej na forum wszyscy krzycza jak to 3dmark podkręcaja a nie czym to robią:P gf4Ti4200 miałem przez 3 dni ale z pamięciami 5ns i pamięcią na 400 więc zrezygnowałem - akurat mieli tego his-a - 4ns- nie wiem czy to aż taka super wymiana z 4x2 na 4x1:P jedynie ratuje ten overclocking i lepsza jakość filmów- w 3dmark na standardowych ustawieniach z duronem 900 wyciąga 3900 dla ti i 4200 dla r9550:) niepodkręcone chyba dobrze ze zwykłym 256 SDRAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovefish Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 niby się udało choć uprzedzam- po restarcie była kaszana - lepiej miec jakies ati tray tools i zmienic taktowania na nizsze na czuja (moze tak tylko u mnie)- na razie dałem 300/500 powinienem jeszcze chyba podniesc rdzen. Jak ktoś ma HISa z 4ns to niech da znać do ilu mozna podnieść na standardowym wiatraczku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Max 455 dla spokoju ducha 400MHz. 8O Ot ciekawostka, czyściłem z pasty GPU i co ujrzałem? Mój HISowy R9550 jest na GPU RV360 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniu997 Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Brawo Einsteinie kazdy R9550 jest na RV360 bo nazwa R9550 to jest od tego że to jest R9600 tylko z lekko obniżonymi zegarami i dlatego tak nazwali. Jak podciagniesz zegary do taktowania R9600XT to wydajność bedzie taka sama jak oryginalnej karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...