Crusio Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Heh fajnie by bylo uzyskac wydajnosc R 9600XT. ale to jest niewykonalne :D. Zadna karta nawet R 9550 XT tak wysoko sie nie kreci, wiec nic z tego :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Brawo Einsteinie kazdy R9550 jest na RV360 bo nazwa R9550 to jest od tego że to jest R9600 tylko z lekko obniżonymi zegarami i dlatego tak nazwali. Jak podciagniesz zegary do taktowania R9600XT to wydajność bedzie taka sama jak oryginalnej karty. Sam sobię przeczysz. R9600 i R9600XT mają różne GPU, odpowiednio RV350 i RV360. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniu997 Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Chodzi mi o seriw radeon 9600 a nie o konkretne modele :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Za 400 kupujecie karte, ktora jest nadal slabsza od ti4200 ? Dlaczego ? Ale mówisz o XT czy zwykłym? Bo XT jest szybszy no i ma DX9 :) A zwyły też ma niezłą wydajność :D Nie karmcie trola :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 www.esc.pl Gigabyte r9600 pro 485zl. :D kurde chyba naprawde musze zaczac zbierac kase :D bo imho cena bardzo dobra, pewnie karty za takie pieniadze nie nadaja sie dobrego OC ale dla mnie liczy sie, ze to pelen r9600pro 400/600 i mi to styka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Przed chwila z czystej ciekawosci postanowilem sprawdzic dlaczego nasz Radzio 9550 Extreme Edition sie tak srednio kreci. Specjalnie zdjalem to WIELKIE chlodzenie i patrze a tu praktycznie na rdzeniu ZERO pasty, a pamieci sa przyklejone do tego czegos kleistego - nawet nie wiem czy to przewodzi cieplo :D W kazdym razie wyglada ochydnie i nawet sie nie zastanawiajac od razu to zdrapalem, Wcale nie bylo to takie latwe, ale po dluzyszm czasie sie udalo :D. Kiedy juz ladnie wsisio wyczyscilem, zabralem sie za przesmarowanie rdzenia i wszystkich 4 pamieci pasta termoprzewodzaca - Arctic Silver, bo tylko taka mam pod reka :D. Dopiescilem wszyskto ladnie, zalozym z powrotem radiator i wlaczam kompa. Pierwsze testy: zapuszczam marki aby troche ja rozgrzac nio i po 5 minutach czuc juz bylo lekkie ciepelko. Zaczalem wiec krecic :D. Zaczalem od pamieci na 300 MHz ale arty takie ze nic nie bylo nawet widac :P Jechalem wiec w dol i w dol az do 280 MHz. I to jest max. dla tych pamieci A dlaczego max?? Odpowiedz prosta przy 300 Mhz pamieci byly cieple srednio (na pewnio mniej cieple niz przy tym kleistym czyms) Wniosek jeden. Nie oplaca sie kupowac wcale zadnego super chlodzenia na pamieci, bo to i tak nic nie da. One po prostu sa juz takie jakie sa - czyli badziewne :(. A co do rdzenia to roznicy tez za wielkiej nie bylo. Jedynie temperaturka minimalnie spadla. Podkrecalnosc pamieci wzrosla mi o cale 4 MHz :D. Rdzen niestety nisko bo na 440 MHz, wyzej wlacza sie VPU Recovery w Ground Control 2 (tak nawiasem mowiac fajna giera :P) Ostatecznie mozna sie tylko domyslac ze calosc karty albo nie zostala przemyslana, albo chciano na niej zaoszczedzic jak sie tylko da. Moze jakis inny bios by cos zdzialal, ale wcale to nie musi byc to. Jezlei ktos jest chetny do testow to testujcie i zdajcie relacje z tego co wam sie udalo dokonac :D Jakby co to moj numer GG: 1630754 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeCet Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Crusio mówisz że 560Mhz na pamięci to max... pewnie masz rację ale na moim jak mam przykleione radiatorki to se moge grać w Far Cry od rana do wieczora na 580Mhz i nie zobacze nawet najmniejszego artefakta ale za to w Painkillerze po 5minutach grania na 580Mhz robią się mega arty i musze ściągnąć do 560 żeby całkowicie znikneły :/ a 3d marki obydwa przechodzą nawet na 585 z małymi atrami a przy tym te radiatorki przynajmniej u mnie się za bardzo nie grzeją więc z tąd wniosek że pamięci są za mało dovoltowane i dlatego są arty przy podnoszeniu częstotliwości. Trzeba po prostu spróbować wgrać biosa od 9600XT i zobaczyć co się bedzie działo :P A co do rdzenia to dziwna sprawa bo 3dmarki przechodzą na 445Mhz a gierki się lubią zawiesić przy 430 więc chyba też coś za słabo dovoltowany :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 Pecet zgadzam się z Tobą. Myślę że zarówno pamięci jak i rdzeń mają za niskie napięcia. Zwłaszcza pamięci z takim czasem dostępu powinny się chyba trochę lepiej kręcić. Ale co według Ciebie zmieni się po wgraniu biosa od XT? Przecież karta pójdzie wtedy na taktowaniach 500/600 jeżeli wogóle pójdzie w co nie wierzę skoro karta ma zwisy i arty przy taktowniach 450/560. A napięcie zasialania jest chyba regulowane elektroniką (rezystory na płytce) a nie biosem. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Przydalyby sie jakies Vmody :D, ale jezeli ktos chce sprobowac z wgraniem biosu od 9600XT to prosze. Ja bym to chetnie przetestowal, ale musze miec karte na PCI zastepcza jakby cos nie wyszlo :D. Kumpel chyba ma takowa jeszcze w domciu, wiec jak z nim pogadam to dam znac :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Powiedzcie mi dlaczego po otworzniu biosu Rabitem od HISowego R9550 Core clock jest ustawiony domyślnie na 500MHz, ale hw ma 250MHz??? Po zmianie częstotliwości Coreclock = hw, ale domyślnie jaest tak dziwnie z jakimś dzielnikiem??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Zamówiłem VGA SILENCER bo mnie już wkurza ten wentyl :? We wtorek będzie prawdopodobnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 EmperoR nie szkoda ci kasy na dodatkowe chłodzenie. Za cene karty i silencera to byś kupił Gigabyte 9600Pro i jeszcze by ci zostało kasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Mi chodzi o ciszę, a nie chłodzenie. Wszystko co jest słyszalne jest w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iające a wentyl od R9600pro też pewnie bardzo cichy nie jest :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 No dobra, zaraz mnie wszyscy zjada z góry na dół :D Czy warto przesiąść mi sie z GF2MX 200 na tego radzia 9550 oczywiścia 128 bit. To jest komp mojej żony, ja mam w swoim to co w podpisie.Czy naprawdę odczuję wzrost wydajności i jak ten radek spisuje sie na co dzień w gierkach ? Oczywiście mam nadzieję że obraz jest lepszy niz na GF :) i jeszcze jedno: czy Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit) z Komputronika to dobra propozycja :?: UPDATE A może lepiej tego Hisa ? Ten ma wentylator a różnica tylko 16 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Warto. Dwa razy szybciej będzie względem tego szmelcu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 No dobra, zaraz mnie wszyscy zjada z góry na dół :D Czy warto przesiąść mi sie z GF4MX 420 na tego radzia 9550 oczywiścia 128 bit. To jest komp mojej żony, ja mam w swoim to co w podpisie.Czy naprawdę odczuję wzrost wydajności i jak ten radek spisuje sie na co dzień w gierkach ? Oczywiście mam nadzieję że obraz jest lepszy niz na GF :) i jeszcze jedno: czy Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit) z Komputronika to dobra propozycja :?: UPDATE A może lepiej tego Hisa ? Ten ma wentylator a różnica tylko 16 zł. Dlaczego ktoś miałby Cie zjechać? I to jeszcze z góry na dół :D Właściwie to topic w większej części dotyczy Radeona 9550XT firmy GeCube i akurat na tym modelu wzrost wydajności będzie najbardziej widoczny. 2x szybciej na pewno jak już napisał EmperoR_2001. A jeżeli wahasz się między tylko tymi modelami które wymieniłeś to zależy. Jak chcesz kartę kręcić nie zmieniając chłodzenia to wentylatorek się przyda. Warto też przyjżeć się pamięciom (jakie czasy dostępu). Jeżeli nie chcesz kręcić a np. wolisz ciszę to lepszy bedzie ten z samym radiatorkiem. Ja chyba bym brał HISa. A co do jakości obrazu? No cóż. ATI podobno z tego słynie :D Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 No wiec bawilem sie w modyfikacje biosu :D. Wgralem najpierw bios od Gecube 9600XT ze zmniejszonymi taktowaniami przeze mnie. I cio?? I wielka kupa... Karta nie wstala. Na szczescie mam pod reka karte na PCI i wgralem bios od HIS R 9600 Pro - taktowania 400/600 i od razu karta wywalila arty na poczatku, przez pamieci. Ostatecznie wrocilem do domyslnego biosu. Wniosek jaki sie nasuwa jest jeden. To nie wina biosu, ze karta sie tak slabo kreci. Po prostu pamieci jak i rdzen sa niedovoltowane a ten problem moga jedynie rozwiazac V-mody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Wy jesteście kopnięci, mi karta wystarcza do każdej gry a wy kombinujecie :lol: Choć szczerze to jestem ciekawy czy Arctic coś da względem podkręcania rdzienia, choć napewno będzie chodził na low. A w ogóle to miałeś jakieś problemy ze ściągnieciem starego chłodzenia crusio? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Troche tak. To cos kleistego bylo dosyc mocno przyklejone do pamieci, ale troszke wysilku i checi i udalo sie. Ogolnie nie bylo az tak trudno :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Pamięci to raczej trudno uszkodzić, o rdzeń mi bardziej chodz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Rdzenia to jak dla mnie nie da sie tam uszkodzic. Wokolo jest taka warstwa zabezpieczajaca wiec jest to niewykonalne jezeli robisz wszystko powli :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 To teraz tylko czekam na silncera :D Jak będę miał to sprawdzę czy coś dał w podkręcaniu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Przegladajac neta trafilem na bios od karty Szafirek 9600 pro z pamieciami EtronTech 2.8 ns. Sciagnalem, podmienilem i co sie okazalo - pamieci hulaja zdrowo na 300 MHz :D. Ale moja radosc nie trwala zbyt dlugo, bo w 3DMarku wydajnosc byla bardzo niska czyt. taka jak na dochczas podkreconym R 9550XT Okazalo sie ze pamieci chodza na te 300 MHz ale jak spojrzalem na timingi pamieci to okazalo sie ze sa strasnzie wysokie i dlatego taka slaba wydajnosc byla. Wrocilem wiec do standardowego biosu :D. W sumie dzis przetestowalem gdzies z 7 biosow i albo karta na nich nie dziala (wiekszosc z nich) albo sa arty na tamtych ustawieniach, lub tez karta traci na wydajnosci :D. Szukac Vmodow nic innego nie pozostaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darius Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 No dobra ale gdzie ich szukać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R-PL Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 moze jakis vmodzik z 9600 by dzialczyl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Na najnowszych Omegach wyniki podskoczyly w gore --> Podpis :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Crusio mówiłeś że pamięci są gorące, więc jak mogą być niedovoltovane. Wydaje mi sie że te EtronTechy to po prostu [ciach!]iane są i tyle. Jak miałem MX460 to mi Samsungi 3,6ns BGA szły na 660MHz przy czym były letnie, więc tu można mówić o niedovoltowaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R-PL Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 coraz mniej chce kupic ta karte :P gdzie mozna najtaniej dostac tego gecuba ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 Przegladajac neta trafilem na bios od karty Szafirek 9600 pro z pamieciami EtronTech 2.8 ns. Sciagnalem, podmienilem i co sie okazalo - pamieci hulaja zdrowo na 300 MHz :D. Ale moja radosc nie trwala zbyt dlugo, bo w 3DMarku wydajnosc byla bardzo niska czyt. taka jak na dochczas podkreconym R 9550XT Okazalo sie ze pamieci chodza na te 300 MHz ale jak spojrzalem na timingi pamieci to okazalo sie ze sa strasnzie wysokie i dlatego taka slaba wydajnosc byla. Wrocilem wiec do standardowego biosu :D. W sumie dzis przetestowalem gdzies z 7 biosow i albo karta na nich nie dziala (wiekszosc z nich) albo sa arty na tamtych ustawieniach, lub tez karta traci na wydajnosci :D. Szukac Vmodow nic innego nie pozostaje. Mi udało się zrobić podmiankę, ale zdrowo się namęczyłem. Mam HISowego 9550 128/128 na kościach Hynixa 4ns. Dorwałem bios od GeCuba 9600XT na pamięciach Samsunga 4ns. Po wgraniu klapa, przywracałem bios w ciemno :D No to Rabit i ustawiłem timingi pamięci w biosie od XT tak samo jak te z oryginalnego 9550. Załadowałem - i lipa, znów przywracanie w ciemno. Nie zrażony zmniejszyłem taktowanie rdzenia na 450 (pamięci ciągle na 500) - do karty i woila :!: Mam R9600XT. Wyniki w 3DM wzrosły o jakieś 300 pt. w stosunku do kręconego 9550, ale za to kumplom szczena opadnie jak oblukają, że mam XT :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Jaki sens takiego zabiegu skoro do taktowań XT wiele ci brakuje??? Jeśli tylko żeby poszpanować to spoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...