Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Maximo nie ma czegoś takiego jak bezpieczna granica podkręcania. Spalić nie spalisz, ale karta po ostrym OC może po pewnym czasie paść, a może i bez OC. Podkręcasz tyle ile sie da bez artefaktów. Kurna kiedy ludzie sie tego nauczą. AMEN BRACIE :roll: wbije ci jakiś i sie pyta o ile podkręcić karte. proponuje zabronić takich rzeczy w regulaminie. potem na forum xx wątków "mam karte *** o ile mogę ją podkręcić" :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Maximo nie każdy musi wszystko wiedzieć ale są tematy na forum dla początkujących podkręcaczy. Tam powinieneś uderzyć najpierw jeżeli nigdy nie podkręcałeś. Zrozum że po prostu ludzie są zmęczeniu odpowiadaniem na posty typu "Ile mogę podkręcić", "Ile będę miał punktów w 3dMarku". Nikt nie jest wróżką. Poznaj podstawy O/C, poczytaj i sam zabierz się za testowanie, a na pewno wyciśniesz maks ze swojego sprzętu. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boorak Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Uda się podkręcić core temu Gigabyte'owi na 500 ? Ktoś próbował ? Oczywiście na jakimś dobrym coolerze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Taki piękny wykład a nauka poszła w las :wink: Sorry za OT ale nie mogłem sie powstrzymać. Chodziło mi o post Boorak-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boorak Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Ehh, nie chce mi sie tłumaczyć, ale troche źle sformułowałem pytanie. Chodziło mi o to, czy ktoś już podkręcił kartę na 500 mhz. Jak się nie dało. to czy wina leży po stronie za wysokiej temperatury, czy to jest granica karty. Nie mam tej karty i nie moge sprawdzić, czy sie da, dlatego pytam (jeśli bym miał to na pewno zdałbym z tego sprawozdanie). Więc mi z takim czymś nie wyskakuj Madness. Peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boorak Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 "Uda się podkręcić core temu Gigabyte'owi na 500 ? Ktoś próbował ? Oczywiście na jakimś dobrym coolerze." "Udało się komuś podkręcić core temu Gigabyte'owi na 500 ? Ktoś spróbował ? Oczywiście na jakimś dobrym coolerze." Teraz lepiej?? Czyli się nie pytam rzeczy niemożliwej do odpowiedzenia typu "ile będe miał 3dmarków na moim kompie i ile uda się go podkręcić" tylko zadaje normalne pytanie, na które jakiś posiadacz takowej karty będzie mógł udzielić mi odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Jak na razie chyba tylko Shim ma tego Gigabyte'a, nikt nie kupuje przez pasywne chłodzenie, a warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximo Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Ej co ty spytalem się a jak ten koleś zmęczony jest odpowiadaniem na tego typu pytania niech nie odpowiada , przeciez to nie jest chyba jego obowiązek :) a pozatym ja spokojnie pokojowo a tu mnie styrali , może źle zadałem pytanie chodzilo mi o to na ile go krecicie bez artow bo moze chcialem się podzielić info jak ja go kręce no nie :) wiec nie rozumiem waszego obórzenia :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Jestem ciekaw ile mozna wycisinac z tego Gigabuta na orginalnym pasywnym chlodzeniu - wie ktos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Witam Uff...przebiłem sie przez cały watek i mam takie pytanko (z reguły takich durnych pytan staram sie nie zadawac ale po prostu nie mam ostatnio czasu na sledzenie nowinek technicznych). Posiadam Radka 8500 Built by ATI i planuje wymiane tej grafiki. Karty nie zmieniam co kilka miesiecy, wiec nowy nabytek musiałby mi słuzyc jakies 2 latka (tyle mniej wiecej mam Radka 8500). I tu question. Czy warto zamieniac 8500 na 9550, czy nie bawic sie i kupic np. Saphire 9600XT lub Asusa 9600XT? Jeszcze raz sorki za pytanie w stylu: co kupic. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 I całe nasze gadanie idzie sie cośtam. Poke: 1. Naucz sie pisać nazwy. 2. Czytaj forum w poszukiwaniu odpowiedzi zanim zadasz kompletnie idiotyczne pytanie. Jeśli sie nie myle to na poprzedniej stronie jest odpowiedź więc <span style="color:red;">[ciach!]</span>a czytaj!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poke Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Harry Lloyd - dziekuje za info, wybacz brak przecinkow w moim poprzednim posice. Widze za na tym forum nadal od ponad 2 lat nic sie nie zminilo - ciagle to samo kolko wzajemnej adoracji. Wiec chyba na najblizsze pol roku wypada zrobic ponowny logout. EOT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Nie chodziło o przecinki tylko o "Gigabuta". Co to wogóle jest. A z tym kółkiem adoracji to nie wiem o co chodzi. Jeśli o to że ludzie najeżdżają na początkujących, to to sie nigdy nie zmieni, chyba że ci w końcu zrozumieją że należy używać szukajki lub po prostu czytać zamiast zadawać głupie pytania, czy zakłądać nowe topici w tym celu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vienio Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 jakich sterow uzywacie do tej karty? nie wiem, moze juz bylo ale wez tyle czytaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shim Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Co do całego zamieszania wokół pasywnego chłodzenia, to tutaj mała opinia z mojej strony. Po pierwsze, chłodzenie standardowe jakie jest montowane w kartach graficznych tej klasy (cenowej też) jest krótko mówiąc przeważnie zawsze do wymiany. Po drugie, aktywny system chłodzenia na kartach tej klasy (też cenowej też ;p) składa się dosłownie prawie zawsze z - tu uwaga - *NAMIASTKI* radiatora i wysoko lub średnio-obrotowego wentylatora. (padnie wiatrak i wszysko idzie do wymiany, chyba, że ktoś trafi dokładnie taki sam do kupienia, w co wątpię) Natomiast kupując kartę z pasywnym chłodzeniem mamy ten luksus, że na karcie zamontowany jest seryjnie *DOŚĆ* porządny radiator do którego możemy dołożyć jakikolwiek wentylator (chociażby 60x60 wykręcony ze starego zasilacza) i osiągnąć o niebo lepsze wyniki. Pozatym, ja przede wszystkich cenie sobie ciszę. I dzięki temu, w nocy (komputer chodzi 24h) kręci się tylko jeden wentylator. W zasilaczu (a i jego zamierzam uciszyć na wieki - już niedługo). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aL1En Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Shim moglbys napisac jak ci giery chodza etc. ile masz w 3dmarku2k1 itp. plz bo nie wiem czy tego HiS'a qpic czy gigabyte ;/ jak ci doom3 chodzi ? far cry ? etc etc etc ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 w stalowej ten his jest po 319zl :) GRAFIKA HIS RADEON 9550 128DDR 64bit DVI/TV BOX - 275 zł GRAFIKA HIS RADEON 9550 128DDR 128bit DVI/TV BOX - 319 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aL1En Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 gf4ti4200 pixelview prolink jest ciut lepszy czy duzo od radka 9550 ? :P bo teraz mi kumpel mowi zebym tego rada 9550 nie kupowal tylko gf4ti ... ;O sam juz nie wiem co qpic :I Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 alien Shim pare postów wyżej podał linka do wyniku z 2k1, a wcześniej napisał wynik z 2k3. Gigabyte jest zdecydowanie lepszy od HIS-a, a nawet lepszy od GeCube'a. Oczywiście po kręceniu. I ja bym sie w GF4 już nie pakował. Fakt będzie troche szybszy od 9550, ale według mnie nie ma sensu tak starej karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 aL1EnJa się nie będę wypowiadał co jest lepsze bo porównywanie kart z Ti4200 zazwyczaj wywołuje wojny :wink: . Nie słuchaj kumpla bo chyba próbuje Ci namęcić w głowie. Na pewno nie powiedział Ci tego że Ti4200 nie mają pełnej obsługi dx9.0 tak jak ma to 9550. Pomyśl przyszłościowo troche. Coraz więcej gier wykorzystuje dx9.0. Zaraz pewnie ktoś zacznie wychwalać Ti4200 i znowu wojna hehe. Mam nadzieję że nie. Pozdro. EDIT Shim tak się teraz przyjżałem obu kartom i rzeczywiście tego radiatorka na HIS'ie prawie nie widać :wink: właściwie widać sam wiatraczek, a ten na Gigabyte jest konkretny i w połączeniu z jakimś ładnym wiatraczkiem może całkiem przyzwoicie schłodzić kartę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Witam Uff...przebiłem sie przez cały watek i mam takie pytanko (z reguły takich durnych pytan staram sie nie zadawac ale po prostu nie mam ostatnio czasu na sledzenie nowinek technicznych). Posiadam Radka 8500 Built by ATI i planuje wymiane tej grafiki. Karty nie zmieniam co kilka miesiecy, wiec nowy nabytek musiałby mi słuzyc jakies 2 latka (tyle mniej wiecej mam Radka 8500). I tu question. Czy warto zamieniac 8500 na 9550, czy nie bawic sie i kupic np. Saphire 9600XT lub Asusa 9600XT? Jeszcze raz sorki za pytanie w stylu: co kupic. Pozdrawiam Poszukaj R9600PRO od Gigabyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vienio Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 własnie dzisiaj kupilem Radeona 9550 HiS 128MB (128bit), dlaczego program Riva Tuner nie wykrywa tej karty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Może za stare stery wgrałeś??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Kolejne pytanko, tylko prosze nie krzyczcie :oops: Dzis przyszedl moj HIS9550 :D Wszystko spoko, instalka swiezego systemu XP , instalka nowych catalystow, dx9c, stery do plyty glownej, aquamarka3 i 3DMark03 No to test na standardowych ustawieniach 3DMark03 - 2075 3Dmarkow,da sie przezyc. No to krece za pomoca Ati Tool'a. O dziwo na standardowym chlodzeniu wyciagnal 410MHz rdzen i 500 pamiatki (troszke malo co ni? ) no to wlanczam test i co sie okazuje, qrwa nadal 2075 3DMarkow 8O Oco chodzi. Ustawiam na Ati Tool swoje taktowanie, spoko daje na save i pod taktowaniem zapisuje sie wartosc ktora ustawilem i teraz wartsci BIOS GPU i BIOS MEM maja wartosc jaka mialy a wartosci Current GPU i Current MEM zmieniaja sie tak jak ustawilem. Spoko minimalizuje Ati Tool'a (nadal zostaje na pasku zadan kolo zegara). Wlanczam go ponownie i wartsoci Current GPU i Current MEM sa takie same jak base taktowanie(oryginalne taktowanie) :evil: Co ja cholera zle robie? ze mi wydajnosc nie wzrasta :cry: Moj sprzet to Athlon XP 1800, 256 DDR i His9550 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Kurde wygląda jakby drivery blokowały kręcenie. Tak samo miał koleś na R9200. Zainstalował OMEGI i było OK. Spróbuj zaisntalować omegi. One mają w pakiecie Radlinkera którym też możesz podkręcać. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 no to fajnie :twisted: jezeli mozecie to prosze, napiszcie jakie sa najnowsze omegi (numer wersji) i skad je sciagnac (link jesli mozna) na google szukam ale tam rozne wersje znalazlem a niewiem ktora najlepsza/najnowsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Pomóżcie mi wybrać, bo jestem troszkę skołowany :( Gigabyte czy też HIS. Mowa tu o karatch 128MB 128bit. Jutro chcę kupić Ceny to odpowiednio: 330PLN i 370PLN Czy opłaca się dopłacać do Gigabyte? Która z kart ma lepszą jakość obrazu??? Co byście wzięli ze wzglęcdu na potencjał O/C??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Ostatnio Ati właśnie takie zmyłki robi, że nie można kręcić graf. To jest w biosie grafy poblokowane. U Gigabyte-a zauważyłem biosy do niektórych kart i w opisie jest punkt: "Set overdrive on" To chyba o to chodzi. Najnowsza omega jest oparta na catalystach 4.7 numer 2.5.58 link -> OmegaDrivers Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeCet99 Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Kolejne pytanko, tylko prosze nie krzyczcie :oops: Dzis przyszedl moj HIS9550 :D Wszystko spoko, instalka swiezego systemu XP , instalka nowych catalystow, dx9c, stery do plyty glownej, aquamarka3 i 3DMark03 No to test na standardowych ustawieniach 3DMark03 - 2075 3Dmarkow,da sie przezyc. No to krece za pomoca Ati Tool'a. O dziwo na standardowym chlodzeniu wyciagnal 410MHz rdzen i 500 pamiatki (troszke malo co ni? ) no to wlanczam test i co sie okazuje, <font color="#FF0000">[ciach!]</font> nadal 2075 3DMarkow 8O Oco chodzi. Ustawiam na Ati Tool swoje taktowanie, spoko daje na save i pod taktowaniem zapisuje sie wartosc ktora ustawilem i teraz wartsci BIOS GPU i BIOS MEM maja wartosc jaka mialy a wartosci Current GPU i Current MEM zmieniaja sie tak jak ustawilem. Spoko minimalizuje Ati Tool'a (nadal zostaje na pasku zadan kolo zegara). Wlanczam go ponownie i wartsoci Current GPU i Current MEM sa takie same jak base taktowanie(oryginalne taktowanie) :evil: Co ja cholera zle robie? ze mi wydajnosc nie wzrasta :cry: Moj sprzet to Athlon XP 1800, 256 DDR i His9550 :D Prawdopodobnie włącza ci się VPU Recover ja mam go wyłaczonego całkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 sew_server - jakbyś w goglach szukał to pierwsze by ci wyskoczyła ofucjalna strona, chyba że wpisałeś np. od tyłu. wojs - jesteś chyba czwartą osobą która o to pyta, i już nie odpowiem bo mam dość. Poszukaj postów Shima w tym temacie i uzyskasz odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...