Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Mortinus-> Moge ci zapewnic ze za te pieniadze nie znajdziesz niz lepszego niz Radek 9550(His 310zl, gigabayte 320zl - o saphierze to nie wiem za duzo :P). Wprawdzie w 3dmarku 2001 jest pokroju Radka 9200 (no troche lepszy)i wyraznie przegrywa z Gf4Ti4200 ale juz w 3d marku 2003 odrabia ta strate z nawiazka ;). Do tego mozna dodac duza podatnosc na podkrecanie (zwlaszcza ten Radek Gigabajta, co prawda pasywne chlodzenie ale duzy wydajny radiator) Wiec zdecyduj sam. Moze jakims cudem jutro kupie (jak bedzie) tego Radka to zdam relacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no nie wiem czy az tak duzo slabszy od Gf4ti w 3dMarku2001

z tego co sie orientowalem to wyniki po 11-12000 tez sa (10k to norma na w miare aktualnym sprzecie) wiec nie przesadzalbym (mowa tu o R9550 podkreconym[b/]) a Radki 9200 to chyba raczej wyniki 8-1000 ?

Zreszta wydaje mi sie ze kazdy sprzet majacy wydajnosc powyzej 10000 jest juz wystarczajacy do grania w ustawieniach High i duzej rozdzielsczosci we wszystkie starsze gry, a czy to bedzie 10k czy 13k to juz nie ma takiego znaczenia, bo jaka roznice robi te 10/20 fpsow przy 40 ?

Za to w 3dMarku jesli wynik rozni sie o 1500pkt (z 2k dla GF4 do 3,5k dla r9550) to juz jest duzy wzrost wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie, juz chyba wiem w czym tkwi problem w tak niskim taktowaniu tego rdzenia u mnie (324 mhz tylko) Wina tkwi w za slabym zasilaczu. Gdy wlaczylem kompa tylko z podlaczonym dyskiem, prockiem, plyta gl, i HIS 9550 rdzen poszedl o 10 mhz w gore. Wiec nasowa sie tylko jeden wniosek. ZZMiana zasilacza. CO polecacie?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tequila, nie widzialem zeby gf4ti4200 robil 2k w 3d2003 ;) a te 3.5k dla Radka tyczy sie chyba tylko wersji XT (GeCuba):P Ale i tak uwazam ze to ewidentnie najlepsza propozycja na rynek Low End, a ci co mowia ze ten Radek to jakis kompletny nie wypal to zwykli laicy ktorzy mowia, nie wiedzac dokladnie z czym maja doczynienia. Radek 9550 to odpowiedz na dobra pozycje marketingowa FX 5200 z naklejka DX 9.0 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podciągnięciu FSB do pamięci (synchronicznie), mam nowe wyniki 3dMark2001SE:

http://service.futuremark.com/compare?2k1=8055686

3dMark2003.340: 3432 - nie mam klucza do online browsera :?

Standartowe chłodzenie na procku, z boku grafy 6cm wiatraczek, jak poprzednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź ale te benchmarki mnie nie przekonują (jak ktoś kiedyś stwierdził:"w benchmarki nie gramy"). Powiem wprost, że ta karta ma służyć do gwiazdki bo wtedy kupię coś porządnego, no może trochę dłużej, a do tego czasu musi radzić sobie z nowymi produktami na dośc dobrych ustawieniach. Aha martwi mnie jeszcze jedno, jeżeli wybiorę 9550 to boję się, że będzie mi padał, bo w stresie na procku mam 50 stopni a w budzie 30. Wymiana chłodzenia=strata gwary dlatego to raczej odpada. Jakie wy na swoich Radkach macie temperatury. Czy ktoś z Was nie podkręcił go do praktycznie gwarantowanych wartości 300/500????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar:W jaki sosób tak wykręciłeś swojego proca?Ja przy BOXowym chłodzeniu i dwóch wentylach mam w stresie ponad 50 stopni na standardowym 166*11 :( i gdy ustawię FSB na 200 to komp się zwiesza w benchmarku lub, co gorsza, po restarcie słychać tylko pikanie głośniczka w budzie (strażak). Byłem głupi, że wziąłem BOX, trzeba było brać PENTAGRAMA :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur pojęcia nie mam jak sprawdzić :roll: (prócz flashroma nic mi nie chciało tej karty ruszyć, nawet ATI Tool - oczywiście Omega 2.5.58 i Radlinker chodzą)

Nie kombinuję z chłodzeniem, bo się boję :-)

Mam tylko nasunięty na bok karty 6cm wiatrak 12V ze starego JAPOŃSKIEGO zasilacza (cichszy jest niż mój Titan na procku)

Dołączona grafika

i nie ma ani artefaktów ani zwiechów 8)

Co do procka, dopiero dzisiaj puściłem go na 166x11,5 zworkami na płycie K7S8X ASRocka (jak w podpisie) i podniesionym o 5% Vcore i timingami 6-2-2-2 - opcja Biosu zmodowanego 2.20a.

W Biosie mam 42 stopnie (przedtem 37 ale było 12,5x133) na procu.

W zamkniętej budzie.

Nie wiem jak/czym sprawdzić podczas testów.

Aha, chłodzony TITANEM jakimś, ale jego miałem jeszcze za czasów Durona Morgana 1GHz - w zasadzie żadna rewelacja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar do zamieszczenia wyników na orbie nie konieczny jest żaden klucz. Każdy z marków (2k1, 2k3 , Aquamark3) wychodzi w free version. Można w niej testować, publikować ograniczoną liczbę wyników na ORB-ie ale nie mozna zmieniać ustawień programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Voltar :) Tylko dzięki temu wiatraczkowi tak wykręciłeś tego Radzia nieźle 8O :!: Chyba naprawdę ten Gigabyte jest lepszy. Jak gnasunąłeś ten wiatrak, bo to ciekawe rozwiązanie.

Ciekawe ile 9550 pociągnąłby z dodatkowymi radiatorkami :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiłeś swojego Radka i za ile?Potrzebuje adresu porządnego sklepu, który został sprawdzony przez użytkowników, bo w Komputroniku chcą za niego 360 zł, trochę dużo. Już chyba jestem zdecydowany na tego Gigabyte'a, ale teraz najważniejsze:gdzie i za ile?

Mógłbyś napisać jak zamontowałeś tego wentyla z boku grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mortinus kartę Gigabyte jest bardzo cieżko dostać w sklepie w Poznaniu. Jedynie gdzie ją znalazłem to w www.dyskont.com.pl , ale cena 359 nie jest o wiele lepsza:). Ja swojego radka9550 128Mb produkcji HIS nabyłem za 330 zł w www.sbm.com.pl. Jego jedyną wadą jest to, że nie kręci się tak jak Gigabyte, ale osiągam na nim 410/240 ( procesor/pamięć), wiec nie jest aż tak źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w takim razie mam chyba problem:

Unfortunately your registration key can not be verified, and therefore we can not proceed. If you are using the 3DMark03 Pro, PCMark04 Pro or PCMark04 Business version and still get this error, please contact support@futuremark.com. Please quote your purchase details and the following information in your email...

nazywają to ERROR 500

Dobra i zła wiadomość; najpierw chciałem powtórzyć test i opublikować (po poście Madnessa) i wyszło mi 3443 3dMarks; ale potem pograłem w Morrowinda i po niecałych 30 minutach wywaliło mnie na pulpit - więc teraz zszedłem do 11x166 MHz na procu i zdjąłem te 5% zasilana na Vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no i kwestia wynikow w 3dmarku2k1. Juz wielokrotnie bylo tu powiedziane ze bardzo istotna role w tym tescie ma proc. To w 2k3 kladzie sie nacisk glownie na grafe. Dlatego jeden uzytkownik zmieniajac / krecac proca zyska sporo w 2k1 a prawie nic w 2k3. Dla przykladu jak sadzicie jaki bylby wynik podkrecanego radka 9550 HIS na Barton-M 2,7 GHZ Abit Nf7-s 2x 512 Hynix na dobrych timingach? To moze lekko zawyzona konfiguracja, ale skladajac przyszlosciowo kompa (i wcale nie kosmicznie drogo) trzeba sie liczyc z podobnym configiem. Wtedy wynik w 2k1 bedzie bardzo ladny imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstepie chcialem pogratulowac adminom zjeb***go skryptu forum...o dubla tu wyjatkowo latwo

Jesli ktos jest w stanie wydac 360zl na tego Gigabatea to link

http://1klik.pl/sklep/Karty_graficzne_ATI_...t/c503/p233735/

Nie wiem co oni za wersje maja w tym Apollo.pl ....ale niepokolorowane pudelko to jakos mi podejzanie wyglada ;) Voltar jestes pewny ze to nie fake ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha no wlasnie widze i zazdroszcze (joke;))

Poprostu dziwie sie co to za wynalazek, bo nie spotkalem sie z czyms takim jeszcze, moze oni te karty dostaja do skadania kompow (sporo tansze) a sprzedaja na lewo jako niepelne boxowe (z wiekszym zyskiem)..ta teoria w sumie by pasowala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obudowa wiatraka jest z tworzywa.

Wziąłem piłkę do metalu :twisted: (tzw. "brzeszczot) i pociągnąłem kilka razy wzdłuż, jakies 4-5 milimetrów od góry (przecięło 2 otwory na śrubki na 1/3 wysokości) na PODWÓJNĄ szerokość brzeszczotu i jakies 3 milimetry głęboko.

Potem (kto ma słabe nerwy niech nie czyta) nabiłem go młotkiem :twisted: - wszystko przy wymontowanej grafie.

Nasunąć z końca próbowałem, ale tam jest jeden kondensator i bałem się, że go poturbuję. :?

2. Tequila możesz mieć rację z tym OEM, bo do kompa i tak dają pewnie kabelek, przejściówkę i płytkę ze sterami.. Ale gwarancja jest, nawet fakturę wypisali.

3. Mój Morrowind jeszcze się tak nie zachowywał, jak będę miał czas to ściągnę Prime i sprawdzę. Ale stawiam na Titana, tyle, że chciałem WC założyć a nie inwestować w coraz większe wiatraki... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltar: Mógłbyś mi napisać jakich rozmiarów jest ten radiator na karcie?Potrzebuje to wiedzieć, żeby zamontować na nim wentyla. 50x50, czy 60x60?Myślę, że z wentylem na radiatorze i radiatorkami na pamięciach sporo z niego wycisnę :twisted: Kupię go chyba z Komputronika za 369 zł :( , ale firma porządna, bez wałków. Chętnie wziąłbym z allegro, ale tam na rezie ni widu ni słychu o Gigabyte'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie male pytanko. bo widze ze Gigabyte jest "lepszy " od HISa ale co sądzicie o SZAFIRKU?? jak sie kreci jakie ma pamieci. ma ktos go z was?. pisalem wcxzesniej ale nie wiem czy zostalem zauwazony :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie male pytanko. bo widze ze Gigabyte jest "lepszy " od HISa ale co sądzicie o SZAFIRKU?? jak sie kreci jakie ma pamieci. ma ktos go z was?. pisalem wcxzesniej ale nie wiem czy zostalem zauwazony :roll:  :roll:  :roll:  :roll:  :roll:  :roll:

gryzie sie z plytą msi kt3 ultra 2-c

wiem z doswiadczenia.

pamiaktki samsunga 4ns

dosyć wydajne chłodzenie na rdzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...