Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Witam

Dostalem Gecuba 9550xt z pamieciami Samsunga. Na wentylatorku na karcie jest napis Radeon 9550 ale brakuje XT. Na pudełku jest XT na wentylatorku. Czy to cos oznacza? Z tego co wiem są to pamięci 2,8 ns. Sterowniki Omega 2.5.58. Czy te karty tez sie dobrze podkrecaja? Prosze o opinie uzytkowników.

Meniu

Mam taką samą karte, też pamiątki samsunga. Mi udało się podkręciś na rdzeń:450 pamięci:600. Napisz jak się twopja kręci bo jestem ciekaw.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wam się wydaje czy mojemu kumplowi nie padnie zasiłka coś tam p4 300w przy celku 1.7@2.0Ghz, 256ramu 133Hz na niedługo kupionej karcie r9550xt ?

Do ilu będzie można ją podkręcić na standardowym wiatraku ?

I ile tak wyciągnie u niego marków na benchamark 2k3 i 2k1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Również polecam sterowniki DNA - używałem ich przez ok tydzień i wszystko było ok - wersja oparta o Catalysty 4.9!

Modyfikując BIOS od R9550 (oryginalny) można zmienić taktowanie GPU na max 357MHz, co uczyniłem...

Pozdrawiam

Krzych 8)

Jestes moim IDOLEM !!!! mialem ten sam problem, ale juz dziala !!! hihi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde to chyba bedzie najbardziej lamerskie pytanie, ale co mi tam, czlowiek uczy sie przez cale zycie - czym przymontowac radiatory do pamieci?? Czy TASMA TERMOPRZEWODZACA czy cus takiego nie istnieje?? Sorki za takie pytanie ale musialem. I co wy polecacie (firma itp.) Acha po zmianie zasilki na modecoma 350 gtf z polskiego megashita karta na rdzeniu poszla z 324 na 395 , wiec imho zasilacz bardzo duzo daje :D Narazie testow dokl;adnych nie przeprowadzilem bo na takich ustawieniach to tak mi sie mostek grzeje ze normalnie parzy jak sie tylko dotknie, ale to sie w czwrtek zmieni :D

edit: Boze jakie ja glupoty wypisuje, przeciez jasne ze chodzi o tasme termoprzewodzaca i ze takie cosik jest, jeezu taki wstyd, taki wstyd . . .

Ale pytanie o firme dalej aktualne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

siema niewie kto jakie timeingi ustawic na pamiatkach w biosie ???? bo znam ludzi co ciagna na tych 3.3ns po 700mhz i chcial bym sie dowiedziec jakie opytymalne ustawic ;)

No fajnie. Jak znasz takich lidzi co tak krecą tą kartę z pamięciami 3,3 do 700 to ich zapytaj i nam powiedz bo my nie wiemy. Czekamy niecierpliwie :)) lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko glownie do posiadaczy His'ow.

Na brzegu karty niedaleko wiatraka sa 3kondensatorki obok siebie. Przy standardowym taktowaniu karty sa lekko cieple.. natomiast po podkreceniu cholernie sie grzeja.. mozna powiedziec ze parza bo dluzej jak 3-4 sek palca tam nie utrzymam :P

Czy to we wszystkich kartach sie tak grzeja po podkreceniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

sew_server, ale sie uśmiałem jak to czytałem:) Tylko nie bardzo wiem o co pytasz :?  Jeśli pytasz o tasme to moze być taka z allegro firmy 3m.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32020091

Ty wez sie nie smiej bo ja sam niewiem dlaczego ja oto pytalem skoro wiedzialem ze takie cos jest i juz w sumie uzywalem (chodzi o tasme) O Boze, czlowiek jednak jest machina jeszcze do konca nie poznana :D ALe przynajmniej jakis post chumorystyczny wyszedl z tego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey!

Kupilem dzisiaj Sapphire R9550 128MB 128 bit. Stery dolaczone do karty to C 4.6. Tylko po ich zainstalowaniu spada mi wydajnosc w 2d. Efekty win XP to masakra kompletna jak sie patrzy na ich szybkosc. I do tego pada mi polaczenie z netem. Po id odinstalowaniu wszystko wraca do normy. Sciagam wlasnie stery C4.9. Moze to pomoze. Spotkal sie ktos z takim problemem. System to XP prof + SP1 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Postanowiłem pobawić się jeszcze timingami, tylko tu trochę nasuwają mi się wątpliwości. Na razie mam standardowe timingi od Saphirra, po przeczytaniu opracowania made by Yeti, troszke się pogubiłem, to znaczy jakbym nie patrzył w rabbicie i AtiTool to nie wiem co do czego :lol: wybaczcie.

Więc czy ktoś z Was ustawił dla pamięci 4ns jakieś timingi, które wg mniego są optymalne? Jeśli tak to proszę się podzielić tym ze mną, z tym tylko żeby było to jakoś oznaczone bo patrząc na to:

Cytat

Podane Timingi pochodzą z RaBiTa, czytane od góry. Można tez zmieniać ustawienia ATI Tray Toolm i zapisać w profilu…

4ns

3,5,3,4,17,2,+3,3,2,2,30,15,+3.5,-0.5,-0.5,-1,-1

3.6 ns

4,7,2,7,12,2,+3,3,2,2,20,22,+3.5,-1,-1,-1,-1

Timingi z R9550 Gigabyte 128MB/128bit

3;4;2;4;8;3;CL+3;3;2;2;24;14;CL+3,5;CL-0,5;CL-0,5;WL-1;WL-1

za cholewe nie wiem co do czego ustawić :-)

Mylą mi się te Casy / Rasy i inne Latency ;-)

Czy można pakować timingi od 3,3ns do 4ns? W ogóle czym niższy timing tym lepiej? Jakie są zasady?

Z góry dziękuję.

Hehs ja też mialem problem z połapaniem się o co chodzi, ale jakoś mi sie udało. Jak chcesz to Ci przesle biosa ze zmienionymi już timingami.

Moje pamięci wg opisu są 5ns, ale spokojnie na 500 Mhz chodzą i stąd wnioskuję, że mam jedną z kart na której samsung dał "ciała" z oznaczeniami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zglosilem swoje wyniki do HoF , ale to i tak zadna rewelka bo nie wiem za holere co zrobic zeby przekroczyc 500MHz na mem :(

ma ktos jakies pomysly ??? radiatory sa na memkach, w biosie

timingi z gigabyte , na def timingach tez nie idzie wiecej jak 500MHz, ma ktos jakies pomysly ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie mam pytanie!!

Mam GeCuba i kreci mi tak roznie jak rozna jest pogoda i wydaje mi sie ze to chyba zasilka ale nie wiem jak to sprawdzic i mam pytanie czy zna ktos albo jakis sposob albo jakis programik ktory mogl by sprawdzic co jest z moja zasilka????? Dodam ze moja zasilka to raczej zwykla padaka na ktorej pisze " DEER MODEL DR-A400ATX" MAX 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witam.

Na brzegu karty niedaleko wiatraka sa 3kondensatorki obok siebie. Przy standardowym taktowaniu karty sa lekko cieple.. natomiast po podkreceniu cholernie sie grzeja.. mozna powiedziec ze parza bo dluzej jak 3-4 sek palca tam nie utrzymam :P

kondensatory sie grzeja.. ale nie one same tylko sie nagrzewaja od ... stablizatorow napiecia ... dotknij ich to zobaczysz co znaczy "parzy" :)

o ile same kondensatory udalo mi sie wychlodzic to tych stablizatorow juz nie .. bo

karta padla ostatnimi dniami, no nic jak nowa przyjdzie to powalcze

dzieki za info bo wiem teraz ze his`y "tak maja" no i powodzenia w kreceniu

btw: 410 na rdzeniu jest stabline? bo u mnie bylo stabilnie nawet 440 w ati tool ale 3dmark03 albo painkiller darl sie ze vpu recovery

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Witam.

kondensatory sie grzeja.. ale nie one same tylko sie nagrzewaja od ... stablizatorow napiecia ... dotknij ich to zobaczysz co znaczy "parzy" :)

o ile same kondensatory udalo mi sie wychlodzic to tych stablizatorow juz nie .. bo

karta padla ostatnimi dniami, no nic jak nowa przyjdzie to powalcze

dzieki za info bo wiem teraz ze his`y "tak maja" no i powodzenia w kreceniu

btw: 410 na rdzeniu jest stabline? bo u mnie bylo stabilnie nawet 440 w ati tool ale 3dmark03 albo painkiller darl sie ze vpu recovery

pozdrawiam

To chyba bede musial cos powalczyc zeby to schlodzic...bo sie cholery grzeja. Swoja droga ciekawy jestem czy to tylko w His'ach czy we wszystkich kartach....

Co do rdzenia to u mnie stabilnie wiecej jak 410 nie chce isc.. tzn isc idzie czasem nawet 430 ale po jakims czasie albo sie wiesza albo vpu wywala.

Tak przy okazji.. cos zmajstrowal ze Ci grafa padla ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzac sie moze, owszem ale na his`ach to parzy dlatego ze sa dwa po obu stronach karty w tym samym miejscu. no i mi sie to nie podoba. - karta padla, a scenariusz byl taki ... wlasnie zainstalowalem painkiller`a ale ze musialem za chwile wyjsc to tak na moment tylko go odpalilem, odpalilem i ciah ;p 3 razy vpu .. prawie pod rzad.. mowie dobra - odkrecilem na 380, i dzialalo...

w koncu sie zebralem,wyl. kompa, wyszedlem

wracam z mysla ze se pogram , power.... czarno .... drugi raz power czarno ... no i tyle - nie odzywa sie.

wogule niewiem czego to byla wina ale mialem w windowsach wczesniej takiej smugi... jakby cos w kompie mi takie zaklucenia wprowadzalo... dziwne, no nic mam nadzieje ze nic nie wymysla i dadza mi ladnego nowego his`a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

zglosilem swoje wyniki do HoF , ale to i tak zadna rewelka bo nie wiem za holere co zrobic zeby przekroczyc 500MHz na mem :(  

ma ktos jakies pomysly ??? radiatory sa na memkach, w biosie

timingi z gigabyte , na def timingach tez nie idzie wiecej jak 500MHz, ma ktos jakies pomysly ??

otwórz bude moze cos da...moze masz słabo wentylowaną. Na 500MHz pamięci bez wentylów w budzie ostro się grzeją, prawie parzą... wiec napewno cos da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ave panie i panowie

wczoraj zakupilem HIS'a 9550 z 4ns pamieciami Hynix'a

problem polega na :

karta jest calkowicie stabilna w 3d po podkreceniu rdzenia do 420mhz i pamieci do 540mhz , tzn 3dMark'a przechodzi bez problemu, CS Source moge grac do woli, itp - wszystko bez artefaktow

ale w windows'ie nie da sie pracowac !! jakies kreski, punkty, itp :(

zeby w windows'ie normalnie dziala to musze zjechac na 400 dla rdzenia i 512 na pamieciach (ale i to czasem jest za duzo) - spotkal sie ktos z takim czyms ? :?

moze jakies sugestie co z tym zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

grzesiu w buda otwarta caly czas , dwa wentyle w budzie i trzeci na 12V wiejacy bezposrednio na radiatorki na mem i dalej nic nie idzie :(

hmm no to ja juz nie wiem, ja na moim HIS-ie mam hynixy 4ns i przy zamkniętej budzie bez radiatorów chodzą na 525-530MHz...ale widze ze wynik w 3d marku i tak masz wyzszy niż mój :wink: ale to chyba dlatego ze ja mam AGP off bo niestety radzio sie gryzie z moją płytą :cry: zasilacz widze ze tez masz dobry więc..? a 500MHz dla 4ns to pestka no i wiecej bez problemów powinny isc....spróbuj mu dać troszke wyzsze vAGP moze cos pomoze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...